Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@K.Black přesně tak, matky cpou do školky i nemocné děti a ještě jsou schopné tvrdit, že to není nachlazení ale alergie.Na druhu stranu zase co mají třeba dělat když nemají hlídání a musí do práce???Je to začarovaný kruh..Ale mě už to fakt štve…já ho tam nechávám jen proto, aby pak nemarodoval ve škole i když to mi dopředu nikdo nezaručí..ale podle doktorky to tak je, že si to děti odstonají ten první rok a pak je to lepší..takže aby se ty maminky co tady nadávají, že jim děti do školky nevzaly nedivily, když jim je vezmou a děti budou furt marodovat a maminky stejně přijdou o práci protože budou věčně doma s nemocným dítkem..Ono taky nejde rvát nemocné dítě do školky do nekonečna aby pořád nakazovalo ostatní..
@Monali u nás to nejde.. hned teď v přihlášce je napsané, že nevezmou do školky dítě, která má hustou zelenou rýmu, kašle a je evidentně nemocné
@kvaček píše:
@Monali u nás to nejde.. hned teď v přihlášce je napsané, že nevezmou do školky dítě, která má hustou zelenou rýmu, kašle a je evidentně nemocné
já mám starou zkušenost, třeba je to teď jiné. Osobně bych tento dovětek uvítala. Já se dozvím až 3.5 jestli nám posledníčka vezmou. Takže i smlouvu uvidím až potom.
@Monali je to těžké, když mamina pracuje, to je jasné ALE když dítě přechodí několikrát nějakou nemoc, tak se mu to na zdraví odrazí později, tomu prostě věřím. Takže já bych to takhle neřešila.
Anebo si ty pracující maminky, které chtějí mít přednostní právo při přijmání dětí do školky taky určí pravidlo, že třeba nemocné děti pracujících matek do školky můžou, ale běda když příjde do školky nachlazené dítě od matky která je na mateřské
to je přece nepředstavitelné zlo ty matky na mateřských, co posílají do školky děti s rýmou, i když tu rýmu ty děti chytly od těch dětiček pracujících maminek
![]()
@Monali píše:
Anebo si ty pracující maminky, které chtějí mít přednostní právo při přijmání dětí do školky taky určí pravidlo, že třeba nemocné děti pracujících matek do školky můžou, ale běda když příjde do školky nachlazené dítě od matky která je na mateřské![]()
![]()
![]()
to je přece nepředstavitelné zlo ty matky na mateřských, co posílají do školky děti s rýmou, i když tu rýmu ty děti chytly od těch dětiček pracujících maminek
![]()
@kvaček u nás nic takového v přihlášce není ale pořád dokola to učitelky říkají, že tam matky nemají dávat děti nemocné, ale ve výsledku je to k ničemu..Stejně tam ty nemocné děti jsou a pak se na třídních schůzkách matky hádají co mají jako dělat když musí do práce..ale to je celkem i tou dobou ve které žijem. Za mě když jsme byli nemocní hlídaly nás babičky protože chodily do důchodu v 50 (nebo tak nějak) tak ve školce nemocné děti nemusely být…teď se chodí do důchodu cca v 65 a nejsou babičky na hlídání protože taky pracují…a kde dát nemocné dítě, když nechceš přijít o práci? No do školky…
@Monali jenomže ono stejně ty nemoce si dávají mezi sebou děti od pracujících maminek, což je logické, že nechtějí zůstat zbytečně doma.. což je podlě mě zase kolotoč.. Neříkám všechny, ale většinou..
Já dítě ve školce nemám, ale ženské co jsou na MD, tak jakmile jimm dítě začíná posmrkávat, pokašlávat, tak než se jim to rozjede, tak nechají doma.. Mám kolem sebe víc takových, že i když je ve školce třeba průjem, tak děti nechodí..
Je logické, že ti to můžou dovolit, maminky pracující asi těžko..
U nás je to tak, co jsem slyšela ženské, že vezmou dítě, ale že dopoledne zavolájí mamince, at si dítě vyzvedne, že je nachcípané hodně.. A většinou prý hodně, že už jim najíští i teplota
To paušalizování je docela zábavné.
Zvlášť ohledně nemocí. Jsem „pracující matka“ (mám-li se zařadit do nějaké škatulky) a nikdy jsem dítě nemocné do školky nedala. Což nám ovšem moc platné nebylo a i když dcera šla do školky zdravá, za pár dní to bylo znovu. Prvních 5 měsíců ve školce pobývala 6 - 11 dní, nic moc.
Na uchrchlané děti s nudlí u nosu jsem byla naštvaná, jen jsem je viděla (spíš na rodiče) - a kupodivu bych řekla, že to bylo tak 50:50 RD:zaměstnání. Zajímavé.
V šatně pak poslouchat „starostlivé otázky“ - jestli má dítě ještě průjem, jestli ho bolí ucho…
Týden jsem sledovala holčičku, co kašlala, až z toho dávila a stejně chodila do školky. Teda po tom týdnu už ne, když jsem ji viděla, měla evidentně horečku. Jo, škola života.
Když jsem si povídala s učitelkou, říkala mi, že oni třeba zavolají mamince, ať si přijde pro dítě, protože má horečku a ráno ho tam mají zase. ![]()
Jo - a že alergie nemusí být vždy výmysl, jsme zažili na vlastní kůži, kdy dcera kašlala 7 týdnů v kuse (poslední týden v květnu - začátek července), za tu dobu jsme byli xkrát u dr. na poslech, brala i CRP - nic. Až nás poslala na alergologii, kde se potvrdila alergie. ![]()
Dle mne by měl být hlavním kritériem věk dítěte. Tady se ale řešily na začátku poměrně malé děti. Pro čtyřleté dítě kolektiv důležitý je. Neupřednostňovala bych tříleté dítě pracující matky na úkor čtyřleťáka matky na MD. Ale pokud by se mi sešly děti stejně staré, k zaměstnání rodičů bych přihlédla. ![]()
A že to má dobrý konec
- druhý rok ve školce je bez nemocí (až na chřipku v lednu). ![]()
@kvaček já to taky tak dělám, že když vidím, že prcek začne posmrkávat nechám si ho hned doma a ruším obědy, ale stejně se mu to rozjede i doma když už bacila chytil..Ale kolikrát se mi stalo, že prcek přišel po nemoci po 14 dnech do školky, byl tam dva dny a druhý den když jsem si pro něj odpoledne šla, přišla za mnou učitelka do šatny a důležitě mi před ostatníma matkama říkala, že si ho mám nechat doma, že se mu ve školce ráno spustila rýma..Tak ji říkám že jo, ale že to už fakt není normální aby byl kluk ve školce 2 dny a zase něco chytil. Nejde mi o to že mi doma vadí, ale je mi ho líto když je nemocnej..No a pak mi říká kámoška, že mě ve školce maminy pomlouvaly, že na mě učitelka v šatně hučela, tak že prej my tam roznášíme nemoci
no krávy největší
ale že jejich děcka vidím imbrvére usoplený v šatně to je v pořádku a na ně učitelky nehučí..Mám pocit že si víc dovolujou k matkám na mateřské..asi závidí, že jsme doma
![]()
@Anonymní píše:
@Bábi Zlopočasná jo tak přesně proto ho v té školce ještě nechávám, aby získal imunitu (jak říká dětská doktorka) a nebyl potom pořád nemocný ve škole, tam by to těžko doháněl..Ale co jsem se bavila s jinýma maminkama tak to tak měly skoro všechny děti co nastoupily do školky..Některé marodovaly půl roku, některé dýl, my už skoro třičtvrtě roku…Čím to je? Že by byla ve školce špatná hygiena??? Přes zimu jsem si prcka nechala doma 2 měsíce a ani nezakašlal a nesmrkal..A to máme pln známých z dětma a byl zdravý…A přišel do školky a po dvou dnech už zase učitelky volaly at si ho nechám doma![]()
![]()
![]()
že má rýmečku
![]()
![]()
![]()
Moja to robila v jasliach. Ked tam chodila, tak jej z nosa tieklo furt, raz to dopracovala k trojtyzdnovej marodke… atb do oka, do nosa a jednym sirokospektralnym… v tych jasliach neustale vetrali (co nemusi byt apriori spatne) a decka tam behali len v puncoskach/ponozkach. Holt ten posledny virus co chytla (v kvetnu) stal za to ![]()
Pred dvoma tyzdnami zase doniesla nevinnu rymu, a ta sa z cirej vodicky pozvolna meni v zltozelene huste cosi… a mam to aj ja, aj mimino
Holt, zase si vedela vybrat co doniest domov
Ale teraz aspon nemame atb ![]()
@jana0979 píše:
Aha, ty vlastně potřebuješ umístit dítě do školky, protože nemáš čas a chuť sedět v MC, nebo jít na hřiště.
Karolína jen napsala, že pracující matka která odvádí daně, by měla mít ve školce přednost před tou, která je doma a státu nedává nic (ba naopak).
V tom má pravdu, ale to matka která nemá na MD chuť vzít dítě do kolektivu, těžko pochopí.
V 5letech je školka důležitá (o tom žádná),proto taky mají předškoláci absolutní přednost a neplatí školkovné (nebo jak se to jmenuje).
No jo, ale ve většině případů má matka na MD manžela, který odvádí daně. A nemalé. Můj muž odvede daně jako několik samoživitelek. Samoživitelka dělá za pár korun, moc toho neodvede- většinou ![]()
@Alichi možná to těch 50 na 50 bude nevím, já mám pocit, že matky co jsou na mateřské si ty děti doma nechávají hned, aspoň u nás to tak je jsem z vesnice a známe se všichni..ale matky co pracují je do školky dávají, nakazí půl vesnice a ještě nakonec pomlouvají a hází vinu na děti matek na RD. Mi přijde že i ty učitelky si víc dovolují k matkám na RD a těm matkám pracujícím to tolerují a pak se diví když jim zůstane ve školce 5 dětí..Spíš si připadám kolikrát jak utiskovaná menšina..když jsou třeba nějaké školkové akce tak hned chcou učitelky úkolovat matky na RD ať se zapojují do organizace atd i když jsou akce v sobotu a většina pracujících v soboty nedělá (aspoň ty co znám) Vždycky se zapojuju nevadí mi něco udělat pro děti ale ony to berou jako samozřejmost: jsi na mateřské tak budeš pomáhat..A jednou jsem měla nemocnou tu mladší dceru tak jsem odmítla, že to nejde pomoct no a tvářily se jak bych byla největší lempl
ale vždyť my nejsme na mateřské jen tak musíme se starat i o druhé dítě. nebudu ji přece dávat na hlídání kvůli nějaké akci???
![]()
@Bábi Zlopočasná my jsme takhle s rýmečky průhledné dostali doma taky hustou žlutou rýmu, takové svinctvo že to malý neuměl ani vysmrkat ani odsávat to pořádně nešlo a nakonec se mu to protlačilo k očnímu nervu..Nateklo mu očičko a musel být 3 dny na dětské JIP (nekecám vážně JIP) kde mu to rozháněli vším možným, a hrozila mu operace oka. Nakonec se to povedlo rozehnat a pak ho dali ještě na 3 dny na normální pokoj..Teď když vidím že má rýmu tak mám fakt strach co zas bude:(
tak dámy pozor na rýmičky
![]()
@araw píše:
No jo, ale ve většině případů má matka na MD manžela, který odvádí daně. A nemalé. Můj muž odvede daně jako několik samoživitelek. Samoživitelka dělá za pár korun, moc toho neodvede- většinou
a s tebou naprosto souhlasím taky mám manžela co maká 15 hodin deně, skoro ho nevidíme, odvádí daně a ještě aby jsme se cítily blbě že jsme na RD
A zabíráme školky
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@AninaEli 7 dětí
to je super