Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jana0979
No jo, jenže my letos skrz nemoce mohly navštívit MC nebo herničku možná třikrát za celou zimu a pokaždé jsme si odtam zase něco přinesly, protože tam matky tahají nemocné děti. U nás je nemoc tak na tři týdny, zásadně nikdy holky nemarodí společně, ale onemocní jedna, za pár dní to chytí druhá a třetí, já se držím, ale nakonec to taky většinou odnesu. Takhle když je nejstarší zdravá, může jít do školky, kde má program a nemusí se nudit doma.
A ono nejde primárně až tak o kolektiv kvůli hraní, ani o nějaké výtvarné aktivity, zpívání apod., ty děláme i doma, ale spíš o to, že ve školce je dítě samo, musí se spolehnout samo na sebe, naučit se vycházet s ostatními dětmi, bez toho, aby mělo matku za zadkem. A to podle mě 4 a víceleté dítě potřebuje většinou víc než 3 leté. Proto mně kritérium věku přijde prostě nejspravedlivější.
A vůbec se mi nelíbí, že tu někdo, kdo má jedno malé dítě, osočuje matky více děti, že jsou líné a neschopné, že si dovolí dát nejstarší dítě do školky. ![]()
Ale jak už jsem psala, pokud bych věděla o konkrétné rodině, která by školku opravdu potřebovala, protože by to pro ně znamenalo existenční problémy, tak bych klidně místo uvolnila. Ale slušivé šaty a vybavení na lyže podle mě teda nejsou životní nutnost.
@maritimka píše:
Karolínka to nepochopí, má jen jedno dítě a čas se mu věnovat na 100%… Nepochopí, že kolektiv je skvělá věc pro starší dítě a nepochopí, že né každý má chuť a čas celé dny vysedávat s miminem po mateřských centrech, aby starší měl alespoň nějaký kolektiv kolem sebe. Nepochopí, že když je 5 letý dítě pořád doma s maminou, že je z něj pak mamánek neschopný se zapojit v kolektivu (ano, i když existují i vyjímky a tou bude i Karolínka a její děti, které nikdy nepoznají školku a když bůh dá, tak vlastně ani školu, protože přece její děti nebudou zabírat místo, že?)
Ale i Karolínka může změnit názor, až jí dítě pěkně porostě a zjistí, že být stále jen s maminkou není taky ono. Děti potřebujé své vrstevníky a já osobně jsem se hrozně moc těšila, když jsem šla pro děti do školky a oni mi budou vyprávět svoje zážitky. Tohle prostě miluji, povídat si s nima ovšem co se dělo…Jnak může matka-žana myslet ve 20 a jinak ve 30.Já už mám 42 let..mám děti i dospělé, ale i malé..je to paráda.
@maritimka píše:
Karolínka to nepochopí, má jen jedno dítě a čas se mu věnovat na 100%… Nepochopí, že kolektiv je skvělá věc pro starší dítě a nepochopí, že né každý má chuť a čas celé dny vysedávat s miminem po mateřských centrech, aby starší měl alespoň nějaký kolektiv kolem sebe. Nepochopí, že když je 5 letý dítě pořád doma s maminou, že je z něj pak mamánek neschopný se zapojit v kolektivu (ano, i když existují i vyjímky a tou bude i Karolínka a její děti, které nikdy nepoznají školku a když bůh dá, tak vlastně ani školu, protože přece její děti nebudou zabírat místo, že?)
Aha, ty vlastně potřebuješ umístit dítě do školky, protože nemáš čas a chuť sedět v MC, nebo jít na hřiště
.
Karolína jen napsala, že pracující matka která odvádí daně, by měla mít ve školce přednost před tou, která je doma a státu nedává nic (ba naopak).
V tom má pravdu, ale to matka která nemá na MD chuť vzít dítě do kolektivu, těžko pochopí
.
V 5letech je školka důležitá (o tom žádná),proto taky mají předškoláci absolutní přednost a neplatí školkovné (nebo jak se to jmenuje).
@jana0979 píše:
Aha, ty vlastně potřebuješ umístit dítě do školky, protože nemáš čas a chuť sedět v MC, nebo jít na hřiště.
Karolína jen napsala, že pracující matka která odvádí daně, by měla mít ve školce přednost před tou, která je doma a státu nedává nic (ba naopak).
V tom má pravdu, ale to matka která nemá na MD chuť vzít dítě do kolektivu, těžko pochopí.
V 5letech je školka důležitá (o tom žádná),proto taky mají předškoláci absolutní přednost a neplatí školkovné (nebo jak se to jmenuje).
Není nuto vysedávat po mateřských centech, dobrá matka dokáže udělat svému dítěti vhodný režim a zábavu…stihne u toho uvařit a vyprat a může být spokojené jak dítě, tak i matka.
@honzátko.x
Jenže @maritimka tvrdí,že dítě potřebuje kolektiv.
Doma ho nemá a nějaké vysedávání v MC nemá chuť a čas
.
Mám děti, ale nemám chuť - tak šup s děckem do školky
.
@jana0979 píše:
Aha, ty vlastně potřebuješ umístit dítě do školky, protože nemáš čas a chuť sedět v MC, nebo jít na hřiště.
V tom má pravdu, ale to matka která nemá na MD chuť vzít dítě do kolektivu, těžko pochopí.
Tak to ja radsej zaplatim aj tu sukromnu skolku a lietam jak pes s prebitou labou nez ist do MC. Som od prirody nespolocensky tvor a vobec by mi nevadilo nevytiahnut cely den paty z domu. Nehladiac na to, ze som ufon a s mamickami v MC si vacsinou nerozumiem. Takze domov sa vratim vyflusla akoby som kopala v bani. A to som este nepocitala ze miminu pod rok MC dvakrat nesvedci.
@jana0979 píše:
Do školky chodí děti a ne matky! Naše dítě má dva rodiče! Manžel platí daně jak mourovatej. Co takhle děti nezaměstnaných tatínků? Mají nebo nemají nárok na vzdělání? Toť otázka. Už mi to tu opravdu přijde docela vtipný. A to že někdo podniká, tj. provozuje „výdělečnou činnost“ ještě neznamená, že platí daně, takže asi tak. Co takhle přijímat děti, podle výše odvedených daní ![]()
Příspěvek upraven 20.04.13 v 13:57
@kolozubka píše:
Do školky chodí děti a ne matky! Naše dítě má dva rodiče! Manžel platí daně jak mourovatej. Co takhle děti nezaměstnaných tatínků? Mají nebo nemají? Toť otázka. Už mi to tu opravdu přijde docela vtipný.
Oni ale tatinkov nemaju, prednost maju predsa samozivitelky ![]()
Moje dieta ma surodenca, a preto nema narok na skolku, vsak od mimina sa toho hodne nauci.
Moje dieta ma (bohuzial) otca ktory onho aj jeho matku stoji, a preto nema narok na skolku, vsak si uzije otca cez vikendy, to je predsa tak vela, ze viac nepotrebuje.
@kolozubka píše:
Do školky chodí děti a ne matky! Naše dítě má dva rodiče! Manžel platí daně jak mourovatej. Co takhle děti nezaměstnaných tatínků? Mají nebo nemají nárok na vzdělání? Toť otázka. Už mi to tu opravdu přijde docela vtipný. A to že někdo podniká, tj. provozuje „výdělečnou činnost“ ještě neznamená, že platí daně, takže asi tak. Co takhle přijímat děti, podle výše odvedených daníPříspěvek upraven 20.04.13 v 13:57
ze bych vytahla muzovu vyplatnicu a mrkla se kolik odvadi.By se nektere nestacili divit.
. A byli by potichu protoze to co odvede jeden clovek nekteri nedaji ani oba pracujici.
![]()
@jana0979 píše:
@honzátko.x
Jenže @maritimka tvrdí,že dítě potřebuje kolektiv.
Doma ho nemá a nějaké vysedávání v MC nemá chuť a čas.
Mám děti, ale nemám chuť - tak šup s děckem do školky.
@kattkka píše:
ze bych vytahla muzovu vyplatnicu a mrkla se kolik odvadi.By se nektere nestacili divit.. A byli by potichu protoze to co odvede jeden clovek nekteri nedaji ani oba pracujici.
![]()
No právě, tak pak nechápu, co se tím mají co ohánět.
Jako můj chlap maká, odvádí daně a jeho dítě nebude mít nárok na vzdělání ve školce jen kvůli tom, že já nepracuju?
To jsou mi tedy názory.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.