Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@karolínka12 píše:
Jedno, ale to nemění situaci
jako to, že dvě a více dětí nejsou procházka růžovým sadem je jasné; jenže na základě toho, že si udělám víc dětí než stíhám se nemůžu domáhat nějakých práv navíc
A pokud nejsem schopna se postarat o to jedno, tak se snad můžu nějakých práv navíc domáhat?
@karolínka12 píše:
Jedno, ale to nemění situaci
jako to, že dvě a více dětí nejsou procházka růžovým sadem je jasné; jenže na základě toho, že si udělám víc dětí než stíhám se nemůžu domáhat nějakých práv navíc
když chci víc dětí, musím počitat s tím že vyflušu duši, nemůžu počítat s tím, že všechny děti budou poslušné a poslouchat na slovo; jsou maminky, které si prostě řeknou, že budou mít jen jedno dítě a je to; když nestíhám nemůžu mít doma k. jedenáctku
@karolínka12 Třeba já si řekla, že moje nervy a čas dám jen jednomu dítěti. Ale nemám nic proti početným rodinám (to jen, aby si někdo nemyslel, že jsem proti nim).
Stejně tak, jako ty říkáš, že si matka má pořídit jen tolik dětí, aby je „stíhala“, stejně tak já mohu být zaujatá proti samoživitelkám - proč si dítě pořizovali, když pak nemají, v případě neumístění ve státní školce, peníze na soukromou? Vždycky existuje ještě tatínek (vyjma případů, kdy žena ovdoví), tak se na výdajích podílí 50:50, takže školka vyjde ženu na cca 4tis. a to už se dá z normálního platu zaplatit. Takže proč by školky měly brát ohled na samoživitelky? A pokud si žena udělá dítě s chlapem, který neplatí, není to problém jiné matky, která má více dětí a chce jedno z nich umístit do školky…
@karolínka12 žila jsem ve stejné „nevědomosti“ jako ty. Za dva týdny mi končí rodičák a nastupuji do zaměstnání, kde mám cca 80% jistotu, že hned ten den dostanu výpověď (i když jsem tam před mateřskou pracovala 4 roky) a posílám a posílám životopisy pro jistotu už přes půl roku a nic. Ani jedna odpověď. Já se moc nedivím, syn do školky „chodí“ dva měsíce a z toho tam byl dohromady sakum prdum dva týdny.
Já jako zaměstnavatel bych taky nechtěla brát ženu s malým dítětem, které je věčně nemocné. Pokud bych živořila, tak ano práce je - ale řekni mi jak to udělat - pokladní v Alberu (12 hodinové směny, pokud ne 12tky tak ranní - odpolední směny) - školka funguje od 7 do 16. Manžel v práci do 20 hodin. Babičky nefunkční. Soukromá školka či chůva nemyslitelná, protože co vydělám půjde do hlídání. To mi když to řeknu blbě vyjde výhodněji být žena v domácnosti a dostanu daň za manželku a určitou dobu nějakou podporu.
Jako opravdu až teď ač si myslím, že vzdělání a praxi mám - přemýšlím, že možná taky budeme finančně pěkně v hajzlu. Prozřela jsem.
@karolínka12 píše:
jenže na základě toho, že si udělám víc dětí než stíhám se nemůžu domáhat nějakých práv navíc
když chci víc dětí, musím počitat s tím že vyflušu duši, nemůžu počítat s tím, že všechny děti budou poslušné a poslouchat na slovo; jsou maminky, které si prostě řeknou, že budou mít jen jedno dítě a je to; když nestíhám nemůžu mít doma k. jedenáctku
Na základě toho, že jsem samoživitelka s jedním dítětem se nemůžu domáhat nějakých práv navíc. Když sem chtěla dítě, musela sem počítat s tím, že míst ve školce je málo a je pravděpodobné, že se ve třech letech do školky nedostane, měla sem si šetřit, najít brigádu, nechat zvýšit alimenty, najít nového partnera…
To záleží na osobnosti a psychice člověka Pro někoho je hodně jedno dítě, stále naříkají a knourají kolik je to práce. Potom znám maminky co mají 3 a více dětí a zvládají vše a kolikrát jsou spokojenější než ty co mají jedno. TOHLE JE HROZNĚ INDIVIDUÁLNÍ, OVŠEM POŘÍDIT SI HODNĚ DĚTÍ A NEMÍT K TOMU PODMÍNKY A ZÁZEMÍ..JE VELKÝ HAZARD.
@Baba píše:
Stejně diskrimnační je i ve školkách
ono to tak úplně není a rozhodně nic takového není zakotveno v zákoně; je zde předpoklad, že všichni mají stejné právo na předškolní vzdělávání, jenže míst není dost; v tom případě je třeba selektovat; nelze objektivně posoudit, které dítě potřebuje vzdělání víc - někdo bude říkat, že moje dítě proto, protože je šikovné a ostatní dětem může jít příkladem; někdo může říct, že doma jim nejde mluvení a tak by bylo fajn, kdyby se ve školce dítě rozmluvilo /tady už ponechám můj osobní názor stranou/ jiná maminka zase namítne, že její dítko potřebuje vzdělání, aby se hladce začlenilo do společnosti vše tohle se může uvést jako argument pro přijetí, jenže prostě míst není dostatek, takže se dostane jen na někoho… a teď kdo má dostat přednost, aby to bylo spravedlivé - ten, jehož matka prostě neobsáhla všechny aspekty výchovy nebo ten jehož dítě je méně nadané nebo ten, jehož dítě je šikovné a maminka se snažila a hodně se mu věnovala; spravedlivě rozhodnout nelze; a pak přichází na řadu to, že prostě někdo k této situaci potřebuje jít do práce, protože ta maminka, která do té práce půjde, tak státu bude odvádět daně, v opačném případě jí stát bude živit a bude živit i tu na md
no, je hodně smutné, že na jednu stranu jezdíme /ČR/ stavět školy do Afriky, zatímco normální lidi řeší, jestli jejich dítě vezmou do školky, to je fakt paradox
S tímto plně souhlasím
@honzátko.x píše:
To záleží na osobnosti a psychice člověka Pro někoho je hodně jedno dítě, stále naříkají a knourají kolik je to práce. Potom znám maminky co mají 3 a více dětí a zvládají vše a kolikrát jsou spokojenější než ty co mají jedno. TOHLE JE HROZNĚ INDIVIDUÁLNÍ, OVŠEM POŘÍDIT SI HODNĚ DĚTÍ A NEMÍT K TOMU PODMÍNKY A ZÁZEMÍ..JE VELKÝ HAZARD.
Napdlo mi udelat novou diskuzi s nazvem kdo ma narok na skolu a vice shodnych odpovedi vyhrava ![]()
Ne všechny samoživitelky /spíše většina z nich/ si naplánovali to, že budou samoživitelkami; to, jestli si někdo plánovitě dělá jedno dítě za druhým je mi těžce jedno; už při prvním lze nějak zhodnotit, na kolik dětí mám ještě energii a zázemí; pokud je to nad moje síly, nebudu pořizovat druhé; pokud to jde, lze pořídit i druhé; ale sakra bych si rozmyslela v dnešní době mít víc dětí, jakkoli by se mi to líbilo; jako kdo je rentiér, fajn
je jen málo samoživitelek, které si dítě udělaly na truc nebo aby je chlap neopustil nebo aby měly dítě -. těch bude fakt minimum; takže právo má spíš ta samoživitelka…
nikdo nikoho nenutí vyrábět děti jak na běžícím pásu, chce to jen soudnost
@Baba píše:
Na základě toho, že jsem samoživitelka s jedním dítětem se nemůžu domáhat nějakých práv navíc. Když sem chtěla dítě, musela sem počítat s tím, že míst ve školce je málo a je pravděpodobné, že se ve třech letech do školky nedostane, měla sem si šetřit, najít brigádu, nechat zvýšit alimenty, najít nového partnera…
@maritimka píše:
@karolínka12 Jen že se tak ptám - kolik máš dětí?
Jedno mrňavé. Je to naivní mamina. Ví prdlačku, ale má k tomu nejvíc co říct ![]()
@karolínka12 píše: … a pak přichází na řadu to, že prostě někdo k této situaci potřebuje jít do práce, protože ta maminka, která do té práce půjde, tak státu bude odvádět daně, v opačném případě jí stát bude živit a bude živit i tu na md …
Ale zase na druhou stranu - matka na MD dala státu více budoucích daňových poplatníků (minimálně dva) než samoživitelka (pokud ovšem není blbá a neudělala si podruhé nebo potřetí dítě s bůhví kým a je zase sama…), takže se státu vyplatí víc…
@karolínka12 píše:
je jen málo samoživitelek, které si dítě udělaly na truc nebo aby je chlap neopustil nebo aby měly dítě -. těch bude fakt minimum; takže právo má spíš ta samoživitelka…
nikdo nikoho nenutí vyrábět děti jak na běžícím pásu, chce to jen soudnost
A proč má nějaké dítě od maminy na MD mít menší nárok na školku, než dítě samoživitelky, která si udělala dítě s nějakým pochybným týpkem? ![]()
@karolínka12
Mně zase přijde, že u Tebe jsou na prvním místě peníze, prostě přednost má mít automaticky ta, která půjde vydělávát. A co když do té práce nutně nemusí, má třeba dobře vydělávajícího manžela, mohla by klidně rok počkat. Ono je to taky hodně o životním standartu té které rodiny. Někdo bude mít jedno dítě, zato bude každý rok kupovat nové auto a pojede dvakrát k moři a lyžovat do Alp, jiná rodina bude mít víc dětí i za cenu, že třeba budou žít skromněji. Proč bych já si měla nechat dítě doma do 6 let, aby jiná maminka mohla jít vydělávat na zbytečnosti. Ono je strašně těžké posoudit, kdo do té práce potřebuje jít a kdo prostě jen chce. ![]()
Příspěvek upraven 19.04.13 v 21:25
Jo a ještě k té situaci dřív, já jsem ročník 1978, do školky jsem šla ve 3 letech, přestože moje mamka už čekala moji sestru a byla s ní pak až do jejích 5 let doma. Sice jsem musela jezdit na druhou stranu města, kde byla podniková školka mého taťky, ale rozhodně to nebylo tak, že by školky byly jen pro děti aktuálně pracujících žen.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.