Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bábi Zlopočasná
Tady s tou osobou(karolinka12) se nemá vůbec cenu o něčem bavit…
@japapapa Díky za zkušenost. Tak to jen pro ty, co tu nostalgicky zmiňujou, jak to dřív nebylo myslitelný, aby dítě nevzali…
Taky jsem ze silného ročníku a máma nás dostala do školky, kterou měli nasmlouvanou z práce, jenže práci měla přes celou Prahu a dělala docela brzy od rána, tak si pamatuju, jaký to bylo pro mě trauma brzy ráno vstávat, usínali jsme v tramvaji, fakt nepříjemný.
@karolina_a_betuska píše:
@honzátko.x No ono v jiných zemích zase mnohem víc fungujou částečný pracovní úvazky.@j.a.n.i1 Jinak teda za mě je dobře, že existuje zapisování podle trvalýho bydliště - už proto, že školky jsou v kompetenci obcí, který je taky platí (a do kterých odvádějí daně ti, kdo tam mají trvalý bydliště). A abych třeba já v Praze se svých daní přispívala na školky, kam budou chodit děti z okolí, protože sem rodiče jezdí za prací a měli by to pohodlný (nebo si při koupi domu nezjistili, jak to tam je se školkama, a teď se diví), tak to by mi přišlo postavený na hlavu. Nehledě na to, že jak by to pak ty obce měly plánovat, když by bydliště nebylo kritérium?
A jinak nevím, jak moc pamatujete vy, ale moje máti vzpomíná na 70. léta s tím, že když byl největší babyboom, tak maminkám na mateřský s mladším starší do školky taky nebrali. (Nás se to teda netýkalo, já do školky nechtěla a naštěstí už byla v penzi babička, která hodně pomáhala, a máti nevadilo mít nás oba s mladším bráchou.)
Tedy to je dost naivní představa myslet si, že je možné si vybrat barák tak, abych měla jistou školku. My jsme kupovali loni barák a měla jsem to s odřenýma ušima, abych si změnila bydliště před zápisem, jinak bych se nechytala. Měla jsem od majitele souhlas, že se sem můžu přihlásit, ale kdyby mi ho nedal, tak bych měla smolíka a měla bych šanci jedině v Praze, kde jsem měla bydliště, takže pro mě na nic. ![]()
@kolozubka Tak nemyslím to takhle, abys měla jistotu školky, to není skoro nikde. Ale když si kupuju byt v novým satelitu, kde školka není (nebo sotva pro místní) a ani se žádná neplánuje, tak musím počítat s tím, že budu mít s umístěním do školky problém.
tohle snad ani nemůžeš myslet vážně
co myslíš - zapamatuje sí dítě snadněji tři naprosto rozdílná slova nebo slova, která jsou si podobná? myslíš, že ve všech jazycích stejný slovosled? Ne není, to je další věc, slovenština i čeština stejný slovosled…
tady se řeší školka x matka pracující vs matka na md; pokud tady někdo argumentuje, že dítě neumí mluvit a proto potřebuje do školky; nebo dítě je zakřiknuté a školka to vyřeší…
no nic, z toho všeho vyplývá, že až půjdeme k zápisu, tak hlavně aby moc nemluvil, žádný recitování básniček, a ještě by se měl trochu stydět…
@Bábi Zlopočasná píše:
Ja Ta mozem za to hovorenie nazvat spatnou matkou presne tym pravom ako Ty mna za skolku.A tri total odlisne jazyky sa naucia lahsie ako tri podobne
@karolina_a_betuska píše:
@kolozubka Tak nemyslím to takhle, abys měla jistotu školky, to není skoro nikde. Ale když si kupuju byt v novým satelitu, kde školka není (nebo sotva pro místní) a ani se žádná neplánuje, tak musím počítat s tím, že budu mít s umístěním do školky problém.
Tak v těch satelitech se to dá předpokládat. Co jsme bydleli předtím v pronájmu v Roztokách, tak tam jsou ty kapacity fakt nedostatečné, ale zase když kupuju barák, tak nemám možnost odhadnout, kolik se bude hlásit dětí. Naštěstí tady u nás je školka pro dvě obce a malá je dubnová a dostala se. Vůbec jsem to nedokázala dopředu odhadnout, kolik se může hlásit dětí.
@karolínka12 A kdyz uz jsi tak zaujata proti tomu, aby matky na MD davaly starsi deti do skolky - jak chces odlisovat ty, ktery pri MD pracuji?
Ty ses proste zasekla a uz si jen vzdorovite trvas na svem. Porad nejsi schopna odpovedet na otazky ostatnich…
@karolínka12 píše:
tohle snad ani nemůžeš myslet vážně
co myslíš - zapamatuje sí dítě snadněji tři naprosto rozdílná slova nebo slova, která jsou si podobná? myslíš, že ve všech jazycích stejný slovosled? Ne není, to je další věc, slovenština i čeština stejný slovosled…
tady se řeší školka x matka pracující vs matka na md; pokud tady někdo argumentuje, že dítě neumí mluvit a proto potřebuje do školky; nebo dítě je zakřiknuté a školka to vyřeší…
no nic, z toho všeho vyplývá, že až půjdeme k zápisu, tak hlavně aby moc nemluvil, žádný recitování básniček, a ještě by se měl trochu stydět…
Tady se nic takového neřeší, to řešíš jenom ty. Ostatní v tom mají, zdá se, jasno. ![]()
@karolínka12 píše:
To se tady sice řeší, ale ty to stejně stále nechápeš. Nemusí být vinou matky, že je děcko zvyklé převážně na dospělé a proto je třeba na písku zakřiknuté a bojácné (vím o čem mluvím, syn je přesně ten příklad). Moje děcko např. mluví už vcelku obstojně ale na veřejnosti vypadá jak němý, dva týdny chodí do školky a změna neuvěřitelná
Jak v průbojnosti, tak v mluvení na veřejnosti.
To se prostě doma můžu snažit jak chci, ale v tomto je ta školka nebo jakkýkoliv pravidelný větší kolektiv dětí - hlavně bez přítomnosti rodiče - nedocenitelný.
@karolínka12 píše:
tady se řeší školka x matka pracující vs matka na md; pokud tady někdo argumentuje, že dítě neumí mluvit a proto potřebuje do školky; nebo dítě je zakřiknuté a školka to vyřeší…no nic, z toho všeho vyplývá, že až půjdeme k zápisu, tak hlavně aby moc nemluvil, žádný recitování básniček, a ještě by se měl trochu stydět…
@honzátko.x Mně by nevadilo, jít pracovat třeba v roce věku dítěte, ale kam s ním? U nás v Plzni jsou dvoje jesle - jedny od 8 měsíců a druhé od 18 měsíců, jenže - oboje jsou v místě, kde nemám trvalé bydliště, takže přednost mají ty děti, které spadají do daného obvodu a až pak ty ostatní. A světe div se, podobný názor na práci má více matek, takže když bůh dá, umístím malou možná od 18 měsíců, ale to také není jisté. A pak tu máme soukromé školky v rozpětí 7-10tis. (jednu za 15tis. nepočítám, nepotřebuji dítě učit golf) a to také není jistota. Takže třeba já mám rodičák na 2 roky, ale jistotu umístění dítěte, i za cenu srážky půlky platu za školku, nemám
. Myslím si, že kdyby existovala nějaké podpora budování jeslí, školek či podobných „hlídacích“ subjektů, tak to tu s pracujícími matkami také vypadá, jako na západě…
@karolina_a_betuska moje mamina taky pamatuje babyboom, o kterém mluvíš. Ale ségru umístila bez problému do jeslí, které fungovali bez problému i ve zmiňovaném babyboomu a braly děti bez problémů. A prý, když se nevešlo starší dítě do školky, vzaly ho do jeslí, i když tam byl s ročními dětmi…
@karolínka12 Koukni se někdy na názory odborníků - daleko těžší je pro dítě rozlišování čeština X slovenština X polština, než třeba čeština X angličtina… Ale to je jen tak OT ![]()
A k tématu - školka slouží (nebo by alespoň měla sloužit) jako vzdělávací instituce pro VŠECHNY děti. A je snad jedno, jestli je to dítě samoživitelky a nebo pracujícího páru. Pořád to dítě má jednu hlavu, 2 ruce, 2 nohy, jedno tělo a jeden mozek, né? ![]()
Příspěvek upraven 19.04.13 v 19:24
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.