Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem lina, neschopna matka, ktera sve dite nenaucila dosattecne mluvit. A jeste k tomu ceka druhe takze si budu valet sunky s miminem a druhe bude ve skolce.Jo to bude parada.
![]()
@Minki jo to mame podobne u nas 14 mesacny mluvi vic jak 3 rocna
asi sme sa tym starsim malo venovali podla logiky tejto pani.. mimochodom ze to sudi osoba s jednym 11 mesacnym dietatom ma fakt bavi..
Holky každé dítě je jiné. Můj st. syn mlel už od roka, má takovou slovní zásobu v šesti letech, že mluví jako devítileté dítě
. Dcera ač na ní hodně mluvím a nevím co ještě, není tak „šikovná“ jako syn. Defakto má těch podnětů víc než syn, protože vidí mě a i syna a stejně to je k ničemu. Každé dítě dozrává jinak. Navíc jsou děti, které jsou líné mluvit a doma vědí, že mu všichni rozumí tak proč by se namáhalo. Ve školce pochopí, že tam mluvit musí, jinak si ho nikdo nevšimne a navíc mu nerozumí kamarádi. Na 100 procent jsem se věnovala st. dítěti. Na to mladší nemám tolik času. Kdo má jenom jedno dítě tak at nesoudí. Vůbec neví, jaké to je. Já osobně mám teda to starší hyperaktivní a je to s ním kolikrát očistec, takže mám občas pocit, že mám doma tři děti než dvě
.
Někdo má problém zvládnout jedno dítě a někdo zvládá tři levou zadní.
Každá žena není určena k tomu být vícenásobnou matkou a dělat vše s lehkostí. Každý ten dar prostě nedostal.
Tak moje dítě asi jen tak mluvit nebude, když od malinka slyší tři naprosto odlišné jazyky
@pata308 píše:
tak tymto si ma dorazila, fakt vidiet ze mas jedno male dieta co este nemoze mat nejaky problem vo vyvoji, pokecame za 3-4 roky jo?
Nějakým způsobem jsem se dostala na tuhle diskusi. Reakce některých rodičů je opravdu ubohá. Mám sama 5 dětí, jedno biolog, dvě osvojené a dvě v PP. Svoje děti miluji a dýchala bych za ně, taky chodily do školky od 4 let. Nyní náš pětiletý chodí do specielní logo školičky, protože je po velmi těžké operaci srdíčka a začal mluvit až ve 4 letech. Narkoza do jednoho roku..je pro dítě velmi nebezpečná a on jí měl a velmi dlouho, tím má také opoždění psychomotorického vývoje, ale ve školce kde je specka-logo, kde denně cvičí jemnou a hrubou motoriku, udělal velký pokrok. A jsem si naprosto jista a věřím si, že nejsem špatná matka, právě naopak. Přestante odszusovat, že rodiče dávají své děti do školky. Škola je super, děti se tam naučí zžívat s vrstevníky, prostě takový školkovský režim, kde děti společně tvoří, chodí do divadla, na plávaní..je přece super.Taky se tam naučí dobré a zlé, ale to je přece život a je třeba se učit a ve světě orientovat od malička…učit se toleranci a vzájemně si i pomáhat.
@karolínka12 vsechno to velice zjednodusujes. Predstav si ze ma trileta dcera pocita do deseti, zna pismenka, chodime spolu plavat i na krouzky. Mluvi perfektne. Ja varim po nocich abych se ji mohla plne venovat. V kolektivu. je nesmela, mozna proto, ze si s vrstevniky tolik nerozumi jako se starsima. Proto ji dam do vekove smisene skolky aby se otrkala i presto ze zustavam na MD. I kdybych se rozkrajela tak ji nedokazu suplovat detsky kolektiv. Prezila by to i bez skolky, ale tu moznost mam tak toho vyuziju. Rozhodne nebudu uprednostnovat cizi deti pred svym to bych byla padla na hlavu. A jestli bys me nahodou chtela osocit, ze jsem sobec tak vez, ze mne vubec neznas a nevis kolika lidem jsem pomohla v urcitych vecech a ani jsem neslysela DEKUJU. Takze jestli zaberu jedno misto ve skolce me netrapi.
@pata308 píše:
@Minki jo to mame podobne u nas 14 mesacny mluvi vic jak 3 rocnaasi sme sa tym starsim malo venovali podla logiky tejto pani.. mimochodom ze to sudi osoba s jednym 11 mesacnym dietatom ma fakt bavi..
Ale co ty víš, třeba už její 11.měsíční dítě mluví ve větách, umí počítat, poví jí pohádku na dobrou noc a to je tím, že se mu opravdu věnuje
opravdu jsme tak líné, že naše děti to neumí
![]()
@karolínka12 haha no ja zijem v cr takze deti pocuju cestinu, ja hovorim slovensky a este sa ucia anglicky
takze vyhovorky si nechaj, urazala si nas tu tak sa predved
Tedy nakoukla jsem jen na poslední dvě stránky a nestačím se divit
Já mám tedy dětí hodně(bych se koukám měla nad sebou zamyslet a kapku se zastydět).Každopádně dvě starší nepočítám-jsou to už velké školačky. Ovšem mám dvě malé, tak že podobný problém, co se tu řeší. Jednoho skoro tříletého a ročního. Do školky ten starší nejde, protože tu nemáme trvalé bydliště a nemělo cenu ani zkoušet zápis. Nicméně kdyby byla šance na přijetí, určitě toho využiju a na to dopoledne, bych ho do školky dala. A proč???Že jsem uhoněná a nečtu miminu???Ano jsem uhoněná a miminku nečtu-to jsem nečetla nikdy-pohádky jsem četla až kolem 2-3roku nebo vyprávěla. Mimču zpívám, říkám básničky-ale co bych komu vysvětlovala-je to moje věc.
Ale v první řadě si myslím, že pro tříleté dítě je kolektiv stejně starých dětí dobrý. A to moje dítě v kolektivu je neustále, pořád je s dětmi -rozhodně žádná izolace, spíš naopak
Ale jednoduše a jasně-doma se neustále chce přizpůsobovat tomu mladšímu a úplně vidím, jak ho motivuje ke snažení stejně starý a oblíbený kamarád. Ale tohle prostě nepochopí matka od jednoho děcka s jednostrannými názory:jazyk: Každopádně moje děti-všechny krom nejmladšího-čerstvě ročního
-uměly a umí mluvit před nástupem do školky, znali a znají básničky, písničky atd.Ale klidně se přiznám, že by mi školka bodla z mnoha důvodů a že si myslím, že by prospěla jak mě tak oběma mým klukům
Zároven žádnou újmu z toho že ho budu mít do předškolního věku doma, mít určitě nebude(max já
)
Jo a jen tak mimochodem-já ač na mateřské-do práce chodím, sice jen na víkendy-ale chodím pravidelně. Tudíž v týdnu mám děti já(tatík se vrací večer)a o víkendu tatínek(protože já pracuju na 12h směny) Ne že by do toho tedy někomu něco bylo
![]()
A těch argumentací, proč zrovna dítě matky na md /která si nevydělává!/ musí nutně do školky právě vychází nejvíc to, že dítě samoživitelky spíš potřebuje vzdělávání: má jen maminku, takže omezený kontakt, nemá sourozence /často, ikdyž to nutně neplatí/, takže se nemá s kým dělit o hračky; jelikož má jen maminku, tak celkově určitě potřebuje víc kolektiv než dítě, které má sourozence a žije v úplné rodině; samoživitelky se často do takové situace nedostanou úmyslně, za to tady, která si udělá tři děti relativně brzo po sobě, tak ta to dělá s úmyslem; i mě by se líbilo mít x dětí a mít velkou rodinu, l vím však, že by to bylo nad moje monžosti, fyzické, psychické atd, takže si je prostě neudělám
Karolinko deti, ktere ziji ve vicejazycne rodine se nauci mluvit pozdeji. To je uplne normalni. A je to logicke.
@karolínka12 píše:
A těch argumentací, proč zrovna dítě matky na md /která si nevydělává!/ musí nutně do školky právě vychází nejvíc to, že dítě samoživitelky spíš potřebuje vzdělávání: má jen maminku, takže omezený kontakt, nemá sourozence /často, ikdyž to nutně neplatí/, takže se nemá s kým dělit o hračky; jelikož má jen maminku, tak celkově určitě potřebuje víc kolektiv než dítě, které má sourozence a žije v úplné rodině; samoživitelky se často do takové situace nedostanou úmyslně, za to tady, která si udělá tři děti relativně brzo po sobě, tak ta to dělá s úmyslem; i mě by se líbilo mít x dětí a mít velkou rodinu, l vím však, že by to bylo nad moje monžosti, fyzické, psychické atd, takže si je prostě neudělám
Že by závist? Někdo chce a má odvahu, někdo chce a nemá odvahu… Tak to je a je to každého věc.
@karolínka12 píše:
co to meleš??tím chceš říct, že matka samoživitelka nemůže chodit s dítětem na hřiště nebo do kolektivu? Může stejně tak, jako může ta mamina na MD. Může své dítě učit stejně tak jako mamina na MD.No vidiš to a ta mamina co má těch víc dětí je na rozdíl od tebe vyzrálejší a má na to
Takže tady vidíš že to tovje tabulkování nelpatí jak na děti tak ani na dospělé-protože pokud ano-tak bys ses nad sebou měla tedy opravdu vážně zamyslet, proč nezvládneš víc dětí
Znám osobně situaci lidí, která starší do školky nedali, a to dítě je naprosto normální, nijak ho to nepoznamenává; jenže to dítě není jen doma s matkou a sourozencem, ale žije poměrně sociálně, tzn., že mu matka zprostředkuje kontakt s vrstevníky, od miminka mu čte, od malinka se s ním prostě zachází určitým způsobem; no, ale tady neuspěju, tady prostě musí mít určité děti přednost před jinými, protože neumí mluvit, nemají kontakt s vrstevníky, takže školka řeší situaci; kolkrát jsem slyšela odborníky, jak říkají, že rodiče se dětem nevěnují, děti neumí to, co uměly před dvaceti lety, musí nosit suché zipy, protože tkaničky jim nic neříkají - to už je fakt bez komentáře
@ddinna píše:
Tedy nakoukla jsem jen na poslední dvě stránky a nestačím se divit![]()
![]()
Já mám tedy dětí hodně(bych se koukám měla nad sebou zamyslet a kapku se zastydět).Každopádně dvě starší nepočítám-jsou to už velké školačky. Ovšem mám dvě malé, tak že podobný problém, co se tu řeší. Jednoho skoro tříletého a ročního. Do školky ten starší nejde, protože tu nemáme trvalé bydliště a nemělo cenu ani zkoušet zápis. Nicméně kdyby byla šance na přijetí, určitě toho využiju a na to dopoledne, bych ho do školky dala. A proč???Že jsem uhoněná a nečtu miminu???Ano jsem uhoněná a miminku nečtu-to jsem nečetla nikdy-pohádky jsem četla až kolem 2-3roku nebo vyprávěla. Mimču zpívám, říkám básničky-ale co bych komu vysvětlovala-je to moje věc.
Ale v první řadě si myslím, že pro tříleté dítě je kolektiv stejně starých dětí dobrý. A to moje dítě v kolektivu je neustále, pořád je s dětmi -rozhodně žádná izolace, spíš naopak
Ale jednoduše a jasně-doma se neustále chce přizpůsobovat tomu mladšímu a úplně vidím, jak ho motivuje ke snažení stejně starý a oblíbený kamarád. Ale tohle prostě nepochopí matka od jednoho děcka s jednostrannými názory:jazyk: Každopádně moje děti-všechny krom nejmladšího-čerstvě ročního
-uměly a umí mluvit před nástupem do školky, znali a znají básničky, písničky atd.Ale klidně se přiznám, že by mi školka bodla z mnoha důvodů a že si myslím, že by prospěla jak mě tak oběma mým klukům
Zároven žádnou újmu z toho že ho budu mít do předškolního věku doma, mít určitě nebude(max já
)
Jo a jen tak mimochodem-já ač na mateřské-do práce chodím, sice jen na víkendy-ale chodím pravidelně. Tudíž v týdnu mám děti já(tatík se vrací večer)a o víkendu tatínek(protože já pracuju na 12h směny) Ne že by do toho tedy někomu něco bylo![]()
Mám dvě děti, ještě rok budu na RD a už se klepu jak ratlík, až starší půjde od září do školky. A to jako fakt, bez ironie
Já už mu nestačím, vyžaduje neustálou pozornost (opravdu větší, než má rok a půl stará dcera), neustále komunikuje a je těžké obstarávat domácnost, dvě děti a ještě je učit mluvit ![]()
Ženský, neberte si to tolik. Já beru v potaz jedině názor někoho, kdo prožil něco podobného. Mě nějaké trdlo neurazí. Doufejme, že @karolínka12 si jednou uvědomí, jak moc se pletla a zpětně bude zpytovat svědomí.
To je jak kdybych já vám tu házela moudra, jak vyjít s puberťákem, že na to jdete špatně a přitom mě tohle (dle mého názoru nejsložitější) období teprve čeká ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.