Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj názor - nárok na školku státní má mít každý bez rozdílu a brát se v potaz pouze věk. Ano, samoživitelky jsou trochu v nevýhodě, ale právo na vzdělávací zařízení od státu má i matka, která pracuje, odvádí daně jako ta samoživitelka a i z jejích daní je dané zařízení dotované, i když má ještě manžela. A to, že je někdo na MD a dovolí si dát starší dítě do školky - opět, má na to právo. A pokud se nesežene místo ve státní školce, hold je dítě doma a nebo se hledá jiné řešení (soukromá školka, jesle, chůva…). Ale právo na vzdělání má každé dítě bez rozdílu, pokud splní věkovou hranici. Tož to je můj názor ![]()
@maritimka píše:
Můj názor - nárok na školku státní má mít každý bez rozdílu a brát se v potaz pouze věk. Ano, samoživitelky jsou trochu v nevýhodě, ale právo na vzdělávací zařízení od státu má i matka, která pracuje, odvádí daně jako ta samoživitelka a i z jejích daní je dané zařízení dotované, i když má ještě manžela. A to, že je někdo na MD a dovolí si dát starší dítě do školky - opět, má na to právo. A pokud se nesežene místo ve státní školce, hold je dítě doma a nebo se hledá jiné řešení (soukromá školka, jesle, chůva…). Ale právo na vzdělání má každé dítě bez rozdílu, pokud splní věkovou hranici. Tož to je můj názor
@j.a.n.i1 píše:
@maritimka A zrušila bych i tu podmínku trvalého bydliště…
Teď se za trvalé bydliště dává dost „bodů“, což? To je fakt. Já bych brala prostě v potaz jen věk dítěte a nechápu, jak někdo může posuzovat jinak dítě samoživitelky a rodičů, kdy oba dva pracují. To dítě je kvůli funkční rodině diskriminované a to mi nepřijde dobře ![]()
@maritimka Tak třeba u nás to není na body… trvalé bydliště je základní podmínkou, bez něj nemá šanci ani předškolák. My hol máme tu smůlu, že patříme do A, ale bydlíme přesně na hranici s B, kde máme školku podstatně blíž, ale tam se prostě nedostanem. A pravděpodobně ani do školy.
@meggy.2 proste hezky zvyk ve skolce s cistenim zubu
ja uz jsem na to myslela, jak jsme byli u zapisu, ze se drzi vec co matky doma asi nedelaji ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@maritimka Tak třeba u nás to není na body… trvalé bydliště je základní podmínkou, bez něj nemá šanci ani předškolák. My hol máme tu smůlu, že patříme do A, ale bydlíme přesně na hranici s B, kde máme školku podstatně blíž, ale tam se prostě nedostanem. A pravděpodobně ani do školy.
my letos splnili uplne vsechno. a stejne nas nevzali.vice bodu totiz dostaly deti, co uz jim bylo 4 roky. urcite se dostane, kdyz ne ve 4 letech (coz uz by mohlo) ale v 5 letech urcite, to uz vzit musi
@inthense Nojo, ale jen tam, kam člověk spadá trvalým bydlištěm…
@BohunkaP píše:
Ale jdi Ty… Já jsem taky Pražák, moje dcera chodila do soukromé dva roky (viz výše) a takové částky jsem neplatila ani z poloviny!
trochu nazpět v diskuzi - no možná taky záleží na tom, za jaké části Prahy jsi, my platili za 6 hodin týdně kolem 3000 a za celý měsíc chtějí cca 13 tis. (centrum), nemyslím teda, že by u nás v dosahu byla tak levná soukr. školka, jak píšeš, alespoň o ní nevím.
@karolínka12 píše: …říkají, že rodiče se dětem nevěnují, děti neumí to, co uměly před dvaceti lety, musí nosit suché zipy, protože tkaničky jim nic neříkají - to už je fakt bez komentáře
Jo a trilety dite by pred dvaceti lety nezvladlo ovladat tablet, zatimco dnesni dite to dokaze. Asi se za tech dvacet let trosku neco zmenilo, nemyslis?
Co zde stále řešíte. Budte rádi, že je rodičák..v jiných státech není a nebo je jen krátce a maminky musí pěkně pracovat. A kdo chodí do práce a ještě se k tomu se stará kvalitně o dítě, které samozřejmě musí do školky, když maminka pracuje..to je přece samozřejnost, pracovat se musí. Moje maminka šla do práce, když mi byl rok, vzala si paní na hlídání a musela makat. Posadila si mě a sestru v brzkých ranní hodinách na sáně a jelo se k paní na hlídání..MY dnes máme rodičák a můžeme se dětem plně věnovat, pokud muž uživí rodinu. A kdo zde píše sprostě a urážlivě, tak se nad sebou zamyslete…Jak potom mluvíte doma před dětmi, když nemáte trochu slušnosti na diskusi. A opravdu je rozdíl mít jedno dítě, dvě, tři a nebo čtyři. Ale určitě je pro dítě lepší, když nevyrůstá jako jedináček. My tady věčně nebudeme a děti se budou mít jednou vzájemně.
@honzátko.x No ono v jiných zemích zase mnohem víc fungujou částečný pracovní úvazky.
@j.a.n.i1 Jinak teda za mě je dobře, že existuje zapisování podle trvalýho bydliště - už proto, že školky jsou v kompetenci obcí, který je taky platí (a do kterých odvádějí daně ti, kdo tam mají trvalý bydliště). A abych třeba já v Praze se svých daní přispívala na školky, kam budou chodit děti z okolí, protože sem rodiče jezdí za prací a měli by to pohodlný (nebo si při koupi domu nezjistili, jak to tam je se školkama, a teď se diví), tak to by mi přišlo postavený na hlavu. Nehledě na to, že jak by to pak ty obce měly plánovat, když by bydliště nebylo kritérium?
A jinak nevím, jak moc pamatujete vy, ale moje máti vzpomíná na 70. léta s tím, že když byl největší babyboom, tak maminkám na mateřský s mladším starší do školky taky nebrali. (Nás se to teda netýkalo, já do školky nechtěla a naštěstí už byla v penzi babička, která hodně pomáhala, a máti nevadilo mít nás oba s mladším bráchou.)
@karolínka12 píše:
Tak ty tu srovnáváš hruška s jablkama… myslíš, že je úplně to samé, když se v rodině mluví slovensky a česky, tedy dvěma velmi podobnými jazyky a když dítě žije v rodině, kde se mluví česky, hindí a finsky? neřekla bych; a ještě porovnáváš holku s klukem; mému synovi ani ještě 15 měsíců není; bavit se o tom, jak ve svých 11 měsících využívá „znalost“ 3 naprosto odlišných jazyků je dost mimo; jestli mě chceš nazvat špatnou matkou, to je tvoje věc, já svoje dítě necpu do mš jen proto, že neslyší češtinu 24h denně, ikdyž s argumentací mnohých zde by to mohl být úžasný důvod, jak narvat dítě do školky a ještě můžu přidat, jak se ostatní díky tomu budou pohybovat v mezinárodním prostředí, bylo by škoda kdyby syna nevzali, ne? může ostatní multikulti obohatit
Ja Ta mozem za to hovorenie nazvat spatnou matkou presne tym pravom ako Ty mna za skolku.
A tri total odlisne jazyky sa naucia lahsie ako tri podobne ![]()
@karolina_a_betuska píše:
A jinak nevím, jak moc pamatujete vy, ale moje máti vzpomíná na 70. léta s tím, že když byl největší babyboom, tak maminkám na mateřský s mladším starší do školky taky nebrali. (Nás se to teda netýkalo, já do školky nechtěla a naštěstí už byla v penzi babička, která hodně pomáhala, a máti nevadilo mít nás oba s mladším bráchou.)
Ja jsem narozena v 70. letech. A do školky mě vzít nechtěli, protože jsem měla mladšího bráchu a tenkrát ještě nebylo ani povinné brát předškoláky a naši museli hodně obíhat a přemlouvat a já nevím co všechno, aby mě do školky vzaly alespon na ten rok před školou a vozili mě pak kvůli tomu přes půlku Brna.
Příspěvek upraven 19.04.13 v 18:28
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.