Nepůjde do školky :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7449
19.4.13 16:24

Můj názor - nárok na školku státní má mít každý bez rozdílu a brát se v potaz pouze věk. Ano, samoživitelky jsou trochu v nevýhodě, ale právo na vzdělávací zařízení od státu má i matka, která pracuje, odvádí daně jako ta samoživitelka a i z jejích daní je dané zařízení dotované, i když má ještě manžela. A to, že je někdo na MD a dovolí si dát starší dítě do školky - opět, má na to právo. A pokud se nesežene místo ve státní školce, hold je dítě doma a nebo se hledá jiné řešení (soukromá školka, jesle, chůva…). Ale právo na vzdělání má každé dítě bez rozdílu, pokud splní věkovou hranici. Tož to je můj názor 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
19.4.13 16:31
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
19.4.13 16:55
@maritimka píše:
Můj názor - nárok na školku státní má mít každý bez rozdílu a brát se v potaz pouze věk. Ano, samoživitelky jsou trochu v nevýhodě, ale právo na vzdělávací zařízení od státu má i matka, která pracuje, odvádí daně jako ta samoživitelka a i z jejích daní je dané zařízení dotované, i když má ještě manžela. A to, že je někdo na MD a dovolí si dát starší dítě do školky - opět, má na to právo. A pokud se nesežene místo ve státní školce, hold je dítě doma a nebo se hledá jiné řešení (soukromá školka, jesle, chůva…). Ale právo na vzdělání má každé dítě bez rozdílu, pokud splní věkovou hranici. Tož to je můj názor 8)
:palec: :palec: :palec: naprostý souhlas ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
19.4.13 16:59

@maritimka A zrušila bych i tu podmínku trvalého bydliště…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
19.4.13 17:04
@j.a.n.i1 píše:
@maritimka A zrušila bych i tu podmínku trvalého bydliště…

Teď se za trvalé bydliště dává dost „bodů“, což? To je fakt. Já bych brala prostě v potaz jen věk dítěte a nechápu, jak někdo může posuzovat jinak dítě samoživitelky a rodičů, kdy oba dva pracují. To dítě je kvůli funkční rodině diskriminované a to mi nepřijde dobře :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
19.4.13 17:08

@maritimka Tak třeba u nás to není na body… trvalé bydliště je základní podmínkou, bez něj nemá šanci ani předškolák. My hol máme tu smůlu, že patříme do A, ale bydlíme přesně na hranici s B, kde máme školku podstatně blíž, ale tam se prostě nedostanem. A pravděpodobně ani do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
19.4.13 17:19

@meggy.2 proste hezky zvyk ve skolce s cistenim zubu :) ja uz jsem na to myslela, jak jsme byli u zapisu, ze se drzi vec co matky doma asi nedelaji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
19.4.13 17:21
@j.a.n.i1 píše:
@maritimka Tak třeba u nás to není na body… trvalé bydliště je základní podmínkou, bez něj nemá šanci ani předškolák. My hol máme tu smůlu, že patříme do A, ale bydlíme přesně na hranici s B, kde máme školku podstatně blíž, ale tam se prostě nedostanem. A pravděpodobně ani do školy.

my letos splnili uplne vsechno. a stejne nas nevzali.vice bodu totiz dostaly deti, co uz jim bylo 4 roky. urcite se dostane, kdyz ne ve 4 letech (coz uz by mohlo) ale v 5 letech urcite, to uz vzit musi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
19.4.13 17:24

@inthense Nojo, ale jen tam, kam člověk spadá trvalým bydlištěm…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
967
19.4.13 17:39
@BohunkaP píše:
Ale jdi Ty… Já jsem taky Pražák, moje dcera chodila do soukromé dva roky (viz výše) a takové částky jsem neplatila ani z poloviny!

trochu nazpět v diskuzi - no možná taky záleží na tom, za jaké části Prahy jsi, my platili za 6 hodin týdně kolem 3000 a za celý měsíc chtějí cca 13 tis. (centrum), nemyslím teda, že by u nás v dosahu byla tak levná soukr. školka, jak píšeš, alespoň o ní nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5257
19.4.13 17:42
@karolínka12 píše: …říkají, že rodiče se dětem nevěnují, děti neumí to, co uměly před dvaceti lety, musí nosit suché zipy, protože tkaničky jim nic neříkají - to už je fakt bez komentáře

Jo a trilety dite by pred dvaceti lety nezvladlo ovladat tablet, zatimco dnesni dite to dokaze. Asi se za tech dvacet let trosku neco zmenilo, nemyslis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
19.4.13 18:08

Co zde stále řešíte. Budte rádi, že je rodičák..v jiných státech není a nebo je jen krátce a maminky musí pěkně pracovat. A kdo chodí do práce a ještě se k tomu se stará kvalitně o dítě, které samozřejmě musí do školky, když maminka pracuje..to je přece samozřejnost, pracovat se musí. Moje maminka šla do práce, když mi byl rok, vzala si paní na hlídání a musela makat. Posadila si mě a sestru v brzkých ranní hodinách na sáně a jelo se k paní na hlídání..MY dnes máme rodičák a můžeme se dětem plně věnovat, pokud muž uživí rodinu. A kdo zde píše sprostě a urážlivě, tak se nad sebou zamyslete…Jak potom mluvíte doma před dětmi, když nemáte trochu slušnosti na diskusi. A opravdu je rozdíl mít jedno dítě, dvě, tři a nebo čtyři. Ale určitě je pro dítě lepší, když nevyrůstá jako jedináček. My tady věčně nebudeme a děti se budou mít jednou vzájemně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
19.4.13 18:15

@honzátko.x No ono v jiných zemích zase mnohem víc fungujou částečný pracovní úvazky.

@j.a.n.i1 Jinak teda za mě je dobře, že existuje zapisování podle trvalýho bydliště - už proto, že školky jsou v kompetenci obcí, který je taky platí (a do kterých odvádějí daně ti, kdo tam mají trvalý bydliště). A abych třeba já v Praze se svých daní přispívala na školky, kam budou chodit děti z okolí, protože sem rodiče jezdí za prací a měli by to pohodlný (nebo si při koupi domu nezjistili, jak to tam je se školkama, a teď se diví), tak to by mi přišlo postavený na hlavu. Nehledě na to, že jak by to pak ty obce měly plánovat, když by bydliště nebylo kritérium?

A jinak nevím, jak moc pamatujete vy, ale moje máti vzpomíná na 70. léta s tím, že když byl největší babyboom, tak maminkám na mateřský s mladším starší do školky taky nebrali. (Nás se to teda netýkalo, já do školky nechtěla a naštěstí už byla v penzi babička, která hodně pomáhala, a máti nevadilo mít nás oba s mladším bráchou.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.13 18:19
@karolínka12 píše:
Tak ty tu srovnáváš hruška s jablkama… myslíš, že je úplně to samé, když se v rodině mluví slovensky a česky, tedy dvěma velmi podobnými jazyky a když dítě žije v rodině, kde se mluví česky, hindí a finsky? neřekla bych; a ještě porovnáváš holku s klukem; mému synovi ani ještě 15 měsíců není; bavit se o tom, jak ve svých 11 měsících využívá „znalost“ 3 naprosto odlišných jazyků je dost mimo; jestli mě chceš nazvat špatnou matkou, to je tvoje věc, já svoje dítě necpu do mš jen proto, že neslyší češtinu 24h denně, ikdyž s argumentací mnohých zde by to mohl být úžasný důvod, jak narvat dítě do školky a ještě můžu přidat, jak se ostatní díky tomu budou pohybovat v mezinárodním prostředí, bylo by škoda kdyby syna nevzali, ne? může ostatní multikulti obohatit

Ja Ta mozem za to hovorenie nazvat spatnou matkou presne tym pravom ako Ty mna za skolku.

A tri total odlisne jazyky sa naucia lahsie ako tri podobne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
19.4.13 18:22
@karolina_a_betuska píše:
A jinak nevím, jak moc pamatujete vy, ale moje máti vzpomíná na 70. léta s tím, že když byl největší babyboom, tak maminkám na mateřský s mladším starší do školky taky nebrali. (Nás se to teda netýkalo, já do školky nechtěla a naštěstí už byla v penzi babička, která hodně pomáhala, a máti nevadilo mít nás oba s mladším bráchou.)

Ja jsem narozena v 70. letech. A do školky mě vzít nechtěli, protože jsem měla mladšího bráchu a tenkrát ještě nebylo ani povinné brát předškoláky a naši museli hodně obíhat a přemlouvat a já nevím co všechno, aby mě do školky vzaly alespon na ten rok před školou a vozili mě pak kvůli tomu přes půlku Brna.

Příspěvek upraven 19.04.13 v 18:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin