Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@katsha píše:
@karolínka12
Mně zase přijde, že u Tebe jsou na prvním místě peníze, prostě přednost má mít automaticky ta, která půjde vydělávát. A co když do té práce nutně nemusí, má třeba dobře vydělávajícího manžela, mohla by klidně rok počkat. Ono je to taky hodně o životním standartu té které rodiny. Někdo bude mít jedno dítě, zato bude každý rok kupovat nové auto a pojede dvakrát k moři a lyžovat do Alp, jiná rodina bude mít víc dětí i za cenu, že třeba budou žít skromněji. Proč bych já si měla nechat dítě doma do 6 let, aby jiná maminka mohla jít vydělávat na zbytečnosti. Ono je strašně těžké posoudit, kdo do té práce potřebuje jít a kdo prostě jen chce.Příspěvek upraven 19.04.13 v 21:25
@katsha OT - Ty si len o rok mladsia odo mna? Mala som pocit ze aspon o desat ![]()
V tomhle máš pravdu, nemůžu říct nic proti a přeju Ti, abys brzo našla práci; mám ale dojem, že právě tyhle obchody umožňují dělat jen na zkrácený úvazek? každopádně neví, jaká je tvoje profese ani kde žiješ…
to chování zaměstnavatelů je hnus, v řadě zemí v Evropě je tohle neúnosné; automaticky zkrácený úvazek a nikdo se na matku nedívá z vrchu; tady mi fakt příjde, že je matka jen někdo, kdo je na trhu práce něco míň
otevírací doba školek je taky na nic, zaměstnavatel chce obvykle min do pěti, školka zavírá často už ve čtyři…
všechno tohle je problém státu, kde se hlavně kouká na to, jak zaplnit státní kasu a následně to rozkrást, nikdo však neřeší základní problémy, ty životně důležité
@RyBANA píše:
@karolínka12 žila jsem ve stejné „nevědomosti“ jako ty. Za dva týdny mi končí rodičák a nastupuji do zaměstnání, kde mám cca 80% jistotu, že hned ten den dostanu výpověď (i když jsem tam před mateřskou pracovala 4 roky) a posílám a posílám životopisy pro jistotu už přes půl roku a nic. Ani jedna odpověď. Já se moc nedivím, syn do školky „chodí“ dva měsíce a z toho tam byl dohromady sakum prdum dva týdny.
Já jako zaměstnavatel bych taky nechtěla brát ženu s malým dítětem, které je věčně nemocné. Pokud bych živořila, tak ano práce je - ale řekni mi jak to udělat - pokladní v Alberu (12 hodinové směny, pokud ne 12tky tak ranní - odpolední směny) - školka funguje od 7 do 16. Manžel v práci do 20 hodin. Babičky nefunkční. Soukromá školka či chůva nemyslitelná, protože co vydělám půjde do hlídání. To mi když to řeknu blbě vyjde výhodněji být žena v domácnosti a dostanu daň za manželku a určitou dobu nějakou podporu.
Jako opravdu až teď ač si myslím, že vzdělání a praxi mám - přemýšlím, že možná taky budeme finančně pěkně v hajzlu. Prozřela jsem.
@katsha píše:
Jo a ještě k té situaci dřív, já jsem ročník 1978, do školky jsem šla ve 3 letech, přestože moje mamka už čekala moji sestru a byla s ní pak až do jejích 5 let doma. Sice jsem musela jezdit na druhou stranu města, kde byla podniková školka mého taťky, ale rozhodně to nebylo tak, že by školky byly jen pro děti aktuálně pracujících žen.
Až na to, že 1978 už nebyl žádný extra silný ročník ![]()
Je to tak, peníze nejsou vše, idkyž jsou důležité, Když jdu s dětmi k lékařce a ta mi nařídí co mám koupit za léky, nechám tam i tisícovku, ale tohle nešidím, když je třeba.. investuji. Zdraví na prvním místě. Dětem dopřejem, ikdyž jich je 5,dcerka nyní jede se školou do Anglie, není to levná záležistost. Mnoho dětí z její třídy nejede, chápu rodiče, když na to nemají. Taky bych to holce nedopřávala každý rok, ale za její velmi kvalitní výkony ve školce, za její pracovistost snahu a ctižádostivost, jí to ráda zaplatím. A s těma malýma jdu zase do divadla, se starším na muzikál a nebo plavat..musí se to kompenzovat. Úplně nejdůležitější je láska v rodině a klid a hlavně zdraví. Na co mi bude spoustu prachů, když bych měla chlapa vola co nestojí o rodinu, ale peníze by domů donesl…A samoživitelky, pokud jsou dobré matky obdivuji a vážím si jich.Moje maminka byla taky samoživitelka a 20 let měla dvě práce. Každá nemá to štěstí, že kápne na solidního chlapa..
@katsha píše:
@karolínka12
Mně zase přijde, že u Tebe jsou na prvním místě peníze, prostě přednost má mít automaticky ta, která půjde vydělávát. A co když do té práce nutně nemusí, má třeba dobře vydělávajícího manžela, mohla by klidně rok počkat. Ono je to taky hodně o životním standartu té které rodiny. Někdo bude mít jedno dítě, zato bude každý rok kupovat nové auto a pojede dvakrát k moři a lyžovat do Alp, jiná rodina bude mít víc dětí i za cenu, že třeba budou žít skromněji. Proč bych já si měla nechat dítě doma do 6 let, aby jiná maminka mohla jít vydělávat na zbytečnosti. Ono je strašně těžké posoudit, kdo do té práce potřebuje jít a kdoprostě jen chce.Příspěvek upraven 19.04.13 v 21:25
no ty peníze jen do určité míry, pokud jde o to, aby rodina přežila a nedostala se do existenčních problémů, tak ano; vzhledem k tomu, jaká je situace, tak mi příjde, že je pro všechny výhodnější, aby šla matka pracovat, než aby jí stát potažmo daňoví poplatníci živili; je lepší když je co nejvíc lidí bez dávek; pokud stát bude svou politikou podporovat a rozšiřovat řady příjemců sociálních dávek, tak to půjde ještě víc do háje, za chvíli totiž bude většina obyvatelstva poběratelů nějakých soc., dávek; tak to přeci nejde; nebo jde, ale pak můžeme začít lehce konkurovat KLDR
No tak když je nešidíš na koníčkách nebo na zájmech, tak není problém mít 5 dětí; tady nikdo nemluví o spoustě prachů; já jsem tu vždy psala o penězích v souvislosti přežití rodiny, to je základ, na to jsou peníze potřeba; žádný, že by se měl někdo obohacovat na základě toho, že dá dítě do školky
@honzátko.x píše:
Je to tak, peníze nejsou vše, idkyž jsou důležité, Když jdu s dětmi k lékařce a ta mi nařídí co mám koupit za léky, nechám tam i tisícovku, ale tohle nešidím, když je třeba.. investuji. Zdraví na prvním místě. Dětem dopřejem, ikdyž jich je 5,dcerka nyní jede se školou do Anglie, není to levná záležistost. Mnoho dětí z její třídy nejede, chápu rodiče, když na to nemají. Taky bych to holce nedopřávala každý rok, ale za její velmi kvalitní výkony ve školce, za její pracovistost snahu a ctižádostivost, jí to ráda zaplatím. A s těma malýma jdu zase do divadla, se starším na muzikál a nebo plavat..musí se to kompenzovat. Úplně nejdůležitější je láska v rodině a klid a hlavně zdraví. Na co mi bude spoustu prachů, když bych měla chlapa vola co nestojí o rodinu, ale peníze by domů donesl…A samoživitelky, pokud jsou dobré matky obdivuji a vážím si jich.Moje maminka byla taky samoživitelka a 20 let měla dvě práce. Každá nemá to štěstí, že kápne na solidního chlapa..
@j.a.n.i1
No možná už nebyl tak silný jako počátkem 70.let, to je možné, to já nevím. Ale stejně nás bylo na ZŠ 11 prvních tříd a tudíž jsme od 2.-4. třídy ZŠ chodily na směny.
Ono taky záleží, jaká kde byla koncentrace mladých rodin, my bydlely na sídlišti, tam bylo dětí opravdu hodně. ![]()
potencionálně daňových poplatníků; státu nikdo nemůže zaručit, že to dané dítě bude pracovat; pokud to bude holka, může se stát, že bude rodit další děti a ty budou rodit další děti, takže to bude jen stát stát peníze
@maritimka píše:
Ale zase na druhou stranu - matka na MD dala státu více budoucích daňových poplatníků (minimálně dva) než samoživitelka (pokud ovšem není blbá a neudělala si podruhé nebo potřetí dítě s bůhví kým a je zase sama…), takže se státu vyplatí víc…
@karolínka12 píše:potencionálně daňových poplatníků; státu nikdo nemůže zaručit, že to dané dítě bude pracovat; pokud to bude holka, může se stát, že bude rodit další děti a ty budou rodit další děti, takže to bude jen stát stát peníze
A co když samoživitelka má holku a žena na MD má dva kluky. Kdo má podle tebe větší šanci na školku? Po tom všem, co jsi tu psala, si nejsem jistá tvou odpovědí…
@katsha píše:
@j.a.n.i1
No možná už nebyl tak silný jako počátkem 70.let, to je možné, to já nevím. Ale stejně nás bylo na ZŠ 11 prvních tříd a tudíž jsme od 2.-4. třídy ZŠ chodily na směny.Ono taky záleží, jaká kde byla koncentrace mladých rodin, my bydlely na sídlišti, tam bylo dětí opravdu hodně.
To je možný, my ve staré zástavbě a tam chodily na směny ročníky cca 72-76…
Mladá začínající rodina to má asi jiné než my. Vůbec jim nezávidím, měli jsme taky těžké doby, když jsme s mužel před 25 lety začali stavět dům..dřeli jak mezci a více dětí jsem si pořídili, když už bylo zbudováno. Já měla první dítě v 19..čerstvě po matuře. Potom byl 10let klid a už jich je pět.
Já tady nepíšu o maminkách, které mají jen jedno dítě, aby si mohly každý rok koupit nové auto nebo jet každý rok k moři; myslela jsem maminky, které prostě dokážou zhodnotit své síly, chtějí si dítě užít a chtějí mu dopřát - koníčky, slušivou módu, aktivní život; né život, kdy dítě nemůže v zimě na lyžák, protože je výbava moc drahá, kdy prostě se x dětem výbava koupit nedá /pokud není člověk rentiér/ o to jde; dítě ti do mš musí vzít v 5 letech a pro většinu rodin je pracující matka po skončení nutnost; čísla mluví jasně; hodně vydělávajících podnikatelů a zaměstnanců je jen málo a ty si školku zaplatí, takže určitě si nemusíš dělat starosti, že by si nemohla dát dítě do školky jen aby si někdo mohl koupit kabelku LV nebo jet dvakrát do roka k moři, to fakt řešit nemusíš
@katsha píše:
@karolínka12
Mně zase přijde, že u Tebe jsou na prvním místě peníze, prostě přednost má mít automaticky ta, která půjde vydělávát. A co když do té práce nutně nemusí, má třeba dobře vydělávajícího manžela, mohla by klidně rok počkat. Ono je to taky hodně o životním standartu té které rodiny. Někdo bude mít jedno dítě, zato bude každý rok kupovat nové auto a pojede dvakrát k moři a lyžovat do Alp, jiná rodina bude mít víc dětí i za cenu, že třeba budou žít skromněji. Proč bych já si měla nechat dítě doma do 6 let, aby jiná maminka mohla jít vydělávat na zbytečnosti. Ono je strašně těžké posoudit, kdo do té práce potřebuje jít a kdo prostě jen chce.Příspěvek upraven 19.04.13 v 21:25
@maritimka píše:
A co když samoživitelka má holku a žena na MD má dva kluky. Kdo má podle tebe větší šanci na školku? Po tom všem, co jsi tu psala, si nejsem jistá tvou odpovědí…
to už zacházíš do konkrétních individuálních případů; nikde není psáno, že kluk bude v životě pracovat, může užívat drogy a jen krást; stejně tak ta holka nikdy nemusí mít děti a může celý život pracovat; proto se nedá říct, že když někdo rodí děti, tak automaticky rodí daňové poplatníky a přispívá státu stejně jako ta matka, která třeba porodí jen jedno, dvě děti a pak frčí do práce
@karolínka12
Jenže to už by bylo strašně složité posuzovat, kde je ta hranice mezi potřebností a jen chtěním jít do práce. To by musela každá maminka dokládat příjmy a výdaje rodiny a někdo by pak musel zhodnotit, kdo je na tom líp a kdo hůř a kdo má mít teda přednost. A to dává zase prostor pro korupci a úplatky. Datum narození prostě nikdo neobejde. ![]()
Dovedeš si v praxi představit zápis do MŠ? Já teda ne.
Příspěvek upraven 19.04.13 v 22:04
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.