Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@me56h píše:
@mojmira
A proč bych nemohla? Vždyť je to fajn a měla jsem s holkama moc hezké vztahy. Teď s nimi holt mlátí puberta a jsou na zabití, hlavně starší
vztahy nejsou o obskakování, to sis nějak popletla. Také mám pěkné vztahy s mými dětmi, ale v 9letech jsem je neobskakovala a v 11letech už vůbec ne.
@me56h píše:
@mojmira
A proč bych nemohla? Vždyť je to fajn a měla jsem s holkama moc hezké vztahy. Teď s nimi holt mlátí puberta a jsou na zabití, hlavně starší
dle minulých diskuzí ani ne tak puberta, jako tvůj přístup narušil vaše „moc hezké vztahy“…
Když mamka skáče ráda, proč ne. Sama jsem to dělala mnohem déle, protože mám doma vrcholové sportovce s nabitým programem. Ale když je čas, tak si uvaří, uklidí i vyperou sami. Až budeš mít vlastní, konej podle svého.
Mám 9 letou slečnu a doma zůstává s přehledem, i dojede sama jednu zastávu autobusem a dojde si domů přes 3 přechody, když vystupuji dřív a jdu pro mladšího do školky. Na druhou stranu si ráda nechá připravit jídlo i podat pití. Občas mě to vytáčí, občas nevadí, občas se obslouží sama
a po ulici občas chodí za ruku se mnou taky a ráda
a na druhou stranu nám začala teď ráno připravovat všem k snídani kakao. prostě pokud jim to vyhovuje, tak jim to dopřej. je to jejich věc, jak si život nastaví.
@me56h píše:
@neumisa
Já třeba měla šikovné holky a ty byly tehdy dost samostatné, ale nechaly se rády obskakovat doma nebo někde u kámošů. Tak jsem jim to dopřála. Teď to oběma vadí, nevím, proč.
vztahy se u vás nenarušily obskakováním, ale tvým narušeným chováním.
@bitterhoney píše:
Příjemný podvečer všem,
Devítiletý syn mé kamarádky mě přivádí k otázce samostatnosti takto starého dítka. Vím, že mi do výchovy,,cizích" děcek nic není, ale s kamarádkou i s jejím synkem trávím dost času a jeho nesamostatnost mě obtěžuje. Obtěžuje v tom smyslu, že když si chceme po náročném dni poklábosit tak kamarádka stále musí odbíhat obskakovat syna.
Kluk si např. neumí sám připravit studenou večeři. Myslím, že v devíti letech by si mohl umět namazat krajíc chleba a položit na něj šunku/sýr. Jednou chtěl studený párek s kečupem a rohlíkem.. i to mu kamarádka šla,,připravit", jako kdyby si to nemohl vzít z ledničky a položit na talířek sám.
Kluka musí neustále někdo hlídat, nemůže ani chvíli zůstat doma sám, přitom kdyby mu pustili pohádku tak to tam o samotě chvíli zvládne, není to žádnej raubíř.Jeho rodiče i starší sestra se chovají, jako kdyby mu byly tak čtyři a né devět. Když někde jdeme (bydlíme v malém městečku) tak kluk musí jít s někým za ruku
. Dřív jsem klučinu měla ráda, ale tím jak si není schopnej nic udělat sám tak se mi začíná protivit a na jeho „maaaamiiii“ začínám mít alergii.
Myslíte si, že je to normální? Jak hodně (a v čem) jsou vaše děcka v pdoobném věku samostatná? Můj názor je ten, že známí z kluka vychovávají nesamostatného s prominutím ňoumu. Nebo se mi to opravdu jen zdá? Ráda si přečtu vaše názory
spíš bys měla být alergická na kamarádku, ten kluk za to nemůže…a vadí ti ta nesamostatnost anebo to, že kamarádka dává svou pozornost svému dítěti a při vašich debatách ho upřednostňuje před tebou? dík, M.
Tak já jsem v 11 občas vodila mladšího bráchu (5letého) do školky (přímo v naší ulici), připravovala jsem mu kakao k snídani, dohlédla, aby se oblékl atd.
neříkám, že nám mamka nepomáhala, nechystala snídaně, svačiny atd., ale byli jsme schopní se v tomto směru o sebe postarat aspoň trochu sami ![]()
jinak @bitterhoney, my to tu nevyřešíme, buď to řeš s kámoškou nebo mlč a „trp“ ![]()
@neumisa no a, porad to jsou decka-na internate nebo kolejích (az budou bydlet sami) se osamostatni raz dva. Horsi nez nesamostatne dite je nesamostatny chlap nebo mamanek bydlici v mama hotelu jeste v 35 a neumi nic, to je teprve hruza ne 9lete dite, ktere se vede za ruku s rodičem.
@me56h píše:
@Malaga
@neumisa
O tom se nehodlám bavit a laskavě to přestaňte vytahovat, je to „offtopik“!! A navíc si pořád stojím za tím, že jsem nic špatného neudělala.
jenže ono to spolu souvisí, víš? ![]()
Hm, já vedu dceru k samostatnosti. V tom věku už si uměla uvařit čaj/dětské kapučíno, namazat chleba (udělá i nám), udělat svačinu do školy. Ale já raději parťačku než závislé dítě. Takže od miminka to u mě bylo "už ať chodí, už ať mluví, už ať je aspoň jako Lisa Simpsonová
". Párky by zvládla taky, ale bojí se podpálit plyn, takže to nehrotím a párek ji uvařím - v tom problém nemám.
Ale tohle je mé dítě a má k tomu nějaké předpoklady, kdyby jí to nešlo, jako s tím podpálením plynu, tak s tím neudělám nic a taky bych ji posloužila. Každé dítě je jiné (moji třeba zoufale nejde geometrie), každé je v něčem šikovnější a v něčem třeba pomalejší. Každé dítě zraje jinak. Nicméně na druhé straně, je dobré děti učit. Taky jsem začala s tím namazáním chleba - první to bylo o nervy, když si na to hodila málem půlku kelímku pomazánkového másla a druhou půlku, co ji zůstala na noži, hodila i s nožem do umyvadla. Prostě ukazovat a učit. Přišel čas, kdy jsem ji řekla: „pojď, už jsi dost velká, zkusíš si namazat chlebík sama. Vytáhni krajíček (máme už chleba nakrájený), vezmi z ledničky máslo, šunku…“.
Zkusit jestli by to třeba kamarádčin syn nezkusil podle podobných pokynů jako hru. Dceru to začalo bavit, tak nám chystá i snídani. Pokud by se tedy kamarádka neurazila, že by jste to zkusili. Ale musíš vědět sama. syn může být šikovný, ale ona může být typ matky, co se ráda stará o rodinu, ráda jim podstrojuje a chystá - na tom není nic špatného. Proto ji to nemusí být příjemné, že by syn potřeboval méně péče. Kamarádku znáš ty, sama posuď jestli to můžeš zkusit, nebo to necháš plavat. Koneckonců to není tvé dítě, tak tě to zase nemusí tak rozčilovat. Abys minimalizovala vyrušování, co tak navrhnout, aby se mu svačina/večeře udělala předem a on si jenom přišel pro talířek, až bude mít hlad? Nebylo by to taky řešení? ![]()
@me56h píše:
@Malaga
@neumisa
O tom se nehodlám bavit a laskavě to přestaňte vytahovat, je to „offtopik“!! A navíc si pořád stojím za tím, že jsem nic špatného neudělala.
tak se nebav, stačí že se bavíme my
…a nerozčiluj se, mohla by ti prasknout cévka a pak bys tahala za sebou nožičku…
Budouci snacha matince jednou urcite podekuje
Ja teda o sobe vim, ze mam obskakovaci sklony a hlavne u sestileteho se uz hodne krotim, on to zkousi i na blbou vodu, ze mu mam natocit ![]()
Nekteri rodice zrejme zamenuji rodicovstvi a otroctvi. Rodic by mel dite vest k samostatnosti, otrok by mel slouzit.
S dovolením, jak staré děti máš ty?
Můj druhák se umí obstarat, aby hlady nezůstal, ne že ne. Ale vytáhne si skleničku nutely, rohlík, lžičku a k tomu džus, to je věc další, a to ta, že tuto večeři nepovažuju za „normální“. A to je holt pak prostě podle moje volba se postarat o to, aby jedl to a tak, jak si přeju já. A ve vší úctě, víš že by mi bylo jedno, co si o tom myslí kamarádka, notabene… jak jsi říkala, že máš staré děti???
Příspěvek upraven 07.10.15 v 19:04