Nesamostatný devítiletý chyba ve výchově?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33155
7.10.15 19:02

Každý člověk je jiný. Někdo potřebuje pomoci s chlebem ještě v devíti, někdo ne :nevim:
A co jako?
Myslím, že je to jejich volba jak to vedou 8)
Spíše bych viděla, že ty toho klučinu bereš jako " narušitele",když zrovna vedeš důležité debaty s kamarádkou :D :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
7.10.15 19:03
@Rakosnicek1983 píše:
@neumisa no a, porad to jsou decka-na internate nebo kolejích (az budou bydlet sami) se osamostatni raz dva. Horsi nez nesamostatne dite je nesamostatny chlap nebo mamanek bydlici v mama hotelu jeste v 35 a neumi nic, to je teprve hruza ne 9lete dite, ktere se vede za ruku s rodičem.

ale tady nejde o to, jestli se vede s rodičem za ruku :roll: ale o to, že se nenaučí „být použitelný pro život“, když ho rodič nenechá. Vzpomínám si třeba na třináctiletého kluka, který strávil celý tábor v jedněch slipech, protože ho nikdo každé ráno neupozornil, že si má vzít čisté. On za to nemohl, to rodiče se na něm podepsali. Nejde o to, jestli devítileté dítě dokáže uvařit šestichodové menu pro celou rodinu, ale o to, aby se dokázal o sebe postarat, když maminka zrovna nebude v dosahu.

Příspěvek upraven 07.10.15 v 19:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.10.15 19:03

Kdo ví, co je a co není přes čáru? Já mám devítiletého autistu s dřívěji diagnostikovanou lehkou mentální retardací a snídani si udělá, večeři taky zvládne. Ale proto bych nekritizovala jiné matky a jiné děti. Nesamostatný trouba z kluka nebude, jen jim to vyhovuje takhle. Proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
me56h
7.10.15 19:04

@Malaga
Ha, ha, fakt vtipné, vám by šlo si pořád ze mě utahovat.
Přitom si myslím, že jsem dobrá máma. Ale vy tady všechno do jedné umíte JEN KRITIZOVAT!

• Citovat
  • Upravit
7346
7.10.15 19:04

Dcera to na mě zkouší ještě ve 12 letech…má smůlu…máš hlad? Ulov si něco v lednici…
Samozřejmě pokud vařím, tak má klasickou večeři, kterou nandám všem…pokud ale chce něco „mezi“…sváču atd…loví sama. A začíná konečně i vařit, ne denně, občas…palačinky, omeletu, míchaný vajíčka, knedlíky s vajíčkem…myslím, že se může vdávat! :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
7.10.15 19:06

S DOVOLENÍM JSEM SI PŮJČILA VE VTIPECH A fb…

taky mě napadlo, že kamarádka se může vedle syna cítit poněkud odstrčeně, že v době návštěvy jí není věnována taková pozornost, jakou by chtěla…

Dopolední telefonní hovor s bezdětnou kamarádkou:
Ona: Čau
Já: Okamžitě si obleč ty ponožky!
Ona: Co?
Já: Dostaneš na pr.el už dneska.
Ona: Haló.
Já: Nekřič!
Ona: Jak se máš?
Já: Vydrž chvíli…nepíchej mu do očí, co jsme si o tom říkaly, no co jsme si říkaly, co?
Ona: Asi, že se mu do nich nemá píchat?
Já: Nechceš se už, sakra, uklidnit?
Ona: No..můžu to zkusit, cinknu pozděj, jo?
Já: Co? Jo, jasně, promiň, pa

Odpolední telefonní hovor s kamarádkou, co má děti:
Ona: Čau, jak se….přestaň s tím mlátit!
Já: Pozor!
Ona: Tiše!
Já: Sedni si nebo spadneš!
Ona: Nech to nebo se to urve.
Já: Já ti říkala, že spadneš.
Ona: Já ti říkala, že se to urve.
Já: Kde to bolí?
Ona: Kam tě to praštilo?
Já: Promiň, já musím…
Ona: Jo, jasně, já taky..
Já: Tak pááá
Ona: pááá

Večerní telefonní hovor s manželem:
On:Hele, už jsme skončili, jedu domů, měli jste se hezky?
Já: Kup chleba

Příspěvek upraven 07.10.15 v 19:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
7.10.15 19:07
@me56h píše:
@Malaga
Ha, ha, fakt vtipné, vám by šlo si pořád ze mě utahovat.
Přitom si myslím, že jsem dobrá máma. Ale vy tady všechno do jedné umíte JEN KRITIZOVAT!

kdybys projevila trochu sebereflexe, nikdo by si z tebe neutahoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
7.10.15 19:07

@Emilie

tak to je krutá realita :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
7.10.15 19:08
@neumisa píše:
ale tady nejde o to, jestli se vede s rodičem za ruku :roll: ale o to, že se nenaučí „být použitelný pro život“, když ho rodič nenechá. Vzpomínám si třeba na třináctiletého kluka, který strávil celý tábor v jedněch slipech, protože ho nikdo každé ráno neupozornil, že si má vzít čisté. On za to nemohl, to ridče se na něm podepsali. Nejde o to, jestli devítileté dítě dokáže uvařit šestichodové menu pro celou rodinu, ale o to, aby se dokázal o sebe postarat, když maminka zrovna nebude v dosahu.

Přesně tak…strach to dítě „pustit do světa“…pocit, že to ještě nezvládne…ale zvládne!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
7.10.15 19:15
@Emilie píše:
S DOVOLENÍM JSEM SI PŮJČILA VE VTIPECH A fb…

taky mě napadlo, že kamarádka se může vedle syna cítit poněkud odstrčeně, že v době návštěvy jí není věnována taková pozornost, jakou by chtěla…

Dopolední telefonní hovor s bezdětnou kamarádkou:
Ona: Čau
Já: Okamžitě si obleč ty ponožky!
Ona: Co?
Já: Dostaneš na pr.el už dneska.
Ona: Haló.
Já: Nekřič!
Ona: Jak se máš?
Já: Vydrž chvíli…nepíchej mu do očí, co jsme si o tom říkaly, no co jsme si říkaly, co?
Ona: Asi, že se mu do nich nemá píchat?
Já: Nechceš se už, sakra, uklidnit?
Ona: No..můžu to zkusit, cinknu pozděj, jo?
Já: Co? Jo, jasně, promiň, pa

Odpolední telefonní hovor s kamarádkou, co má děti:
Ona: Čau, jak se….přestaň s tím mlátit!
Já: Pozor!
Ona: Tiše!
Já: Sedni si nebo spadneš!
Ona: Nech to nebo se to urve.
Já: Já ti říkala, že spadneš.
Ona: Já ti říkala, že se to urve.
Já: Kde to bolí?
Ona: Kam tě to praštilo?
Já: Promiň, já musím…
Ona: Jo, jasně, já taky..
Já: Tak pááá
Ona: pááá

Večerní telefonní hovor s manželem:
On:Hele, už jsme skončili, jedu domů, měli jste se hezky?
Já: Kup chleba

Příspěvek upraven 07.10.15 v 19:09
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
me56h
7.10.15 19:17

@SIMONA1234
Já mám strach pustit do světa dítě ve svých patnácti a nebudu chtít pustit ani v 18ti :D
Ale mluvit o devítiletém? Ten má ještě právo být „nepožitelný“.

• Citovat
  • Upravit
34
7.10.15 19:20

Mám klučisko 10.let a toto jsem také řešila. Snažím se o to, aby už si dost věcí zvládal sám. Umí si namazat chleba, vezme si jogurt, nalije si štávu, ohřeje si polévku v mikrovlnce, ale to pokud nemusí nedělá, když nikdo z dospělých není doma a po sobě si musí uklízet, což je často největší boj, aby zůstalo místečko po něm čisté. Pod dohledem umyje pár kousků nádobí, upeče se mnou buchtu anebo už i krájí salám do gulášovky, zeleninu…prostě a jednoduše se snažím ho připravit na život. Ráno vstává sám na budík a pak telefonuje, že je vše OK, svačinu a pití má nachystané jeho úkolem je se najíst, obléct, vyčistit si zuby a včas a bez nepořádku odejít do školy. Ono v dnešní době, kdy rodiče dělají od 6.-7.hodin to jinak nejde.Do školy i ze školy chodí sám, slovíčko mami můžeš???znám a říkám vždy, když něco chceš přijd. Úkoly i přípravu do školy zatím kontroluji a hlavně ho učím zodpovědnosti a životu bez lži. Jsem prostě na toto dost přísná. Toto, co zde popisuje maminka, která diskuzi začala jsme měli v první třídě a bylo mi to nepříjemné a tak jsem postupem času udělala malé změny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
7.10.15 19:20
@neumisa píše:
ale tady nejde o to, jestli se vede s rodičem za ruku :roll: ale o to, že se nenaučí „být použitelný pro život“, když ho rodič nenechá. Vzpomínám si třeba na třináctiletého kluka, který strávil celý tábor v jedněch slipech, protože ho nikdo každé ráno neupozornil, že si má vzít čisté. On za to nemohl, to rodiče se na něm podepsali. Nejde o to, jestli devítileté dítě dokáže uvařit šestichodové menu pro celou rodinu, ale o to, aby se dokázal o sebe postarat, když maminka zrovna nebude v dosahu.Příspěvek upraven 07.10.15 v 19:10

No prave a tezko se posuzuje, jak se o sebe postará, kdyz neni maminka v dosahu, v okamžiku, kdy matka tam je (a klabosi s kamaradkou).Nikdo nevi, a zakladatelka zřejmě uz vubec, jake to dite je. Zadny 9lety hlady neumre, kdyz vi, ze v lednici je jidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
7.10.15 19:21
@me56h píše:
@SIMONA1234
Já mám strach pustit do světa dítě ve svých patnácti a nebudu chtít pustit ani v 18ti :D

a pokud ho v tom bude maminka podporovat, tak bude nepoužitelný i v 18 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
7.10.15 19:23
@me56h píše:
@SIMONA1234

Ještě že jsi nenapsala „nepoživatelný“… :mrgreen:
Já nemyslím pustit do světa jako že „sbal se a jdi“…to je jasné, to nejde…myslím tím tu samostatnost, třeba v sebeobsluze…v tom, že si večer připraví oblečení na ráno…tašku do školy…svačinu…ohřeje jídlo v mikrovlnce…a máma pouze zkontroluje. Nedržet ho v „miminkovském“ období…nepodporovat nesamostatnost v domění, že mi aspoň dýl zůstane dítětem…Samostatnost přece neznamená ztrátu dětství… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí