Nesamostatný devítiletý chyba ve výchově?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
me56h
7.10.15 19:23

@mojmira
Předpokládám, že ho jen rozmazluje, protože je to dítě. Já to dělala taky a dnes jsem naopak na holky dost přísná.

• Citovat
  • Upravit
20518
7.10.15 19:24

Mimochodem, to chození za ruku si užívám. Za pár let nejenže ten puboš se pomazlit nepřijde už vůbec, ale ani nechce vědět, cos i bude myslet „vo tý, co furt doma prudí“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
me56h
7.10.15 19:26

@SIMONA1234
Já to dělala taky tak, až do těch jedenácti zhruba oběma. Dnes je mladší dvanáct a starší patnáct, obě vcelku samotstané. Teď zas trochu obsakuji starší, ale to jen kvůli výchově, „zlobí“ :D
Děti nejsou hloupé, zvládnou se postarat samy.

• Citovat
  • Upravit
59426
7.10.15 19:28
@me56h píše:
@SIMONA1234
Já mám strach pustit do světa dítě ve svých patnácti a nebudu chtít pustit ani v 18ti :D
Ale mluvit o devítiletém? Ten má ještě právo být „nepožitelný“.

neboj, v 18 se tě dcera ptát nebude a hurá směr Finsko, krásná zem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
7.10.15 19:29

Jo a za ruku ještě občas chodí také a i pusu dostanu. A jsem za to ráda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
7.10.15 19:30

Obskakovat takhle velké dítě mi normální nepřijde, ale tedy nevím, jak to vyřeší diskuze na emiminu.
Jak píšeš, nic ti do toho není. Tak to neřeš, postěžuj si doma chlapovi a pouč se, jak nechceš vychovávat své děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
me56h
7.10.15 19:31

@Markéta80
Neprovokuj, jsi zase trapná a offtopik.

• Citovat
  • Upravit
11092
7.10.15 19:33

@bitterhoney Tak spíš ti leze na nervy to, že ti kamarádka nevěnuje 100% pozornosti, ne?

Když s někým jsem tak to normálně řeknu, že chci pozornost. Stejně tak, když telefonuji a kamrádka dělá ještě něco dalšího, popřípadě kominikuje s dalšími okolo.
Tak to jí normálně řeknu, že ji raděj zavolám později, ať mě jen prozovoní, až bude mít klid a funguje to.

Jako umím si přředstavit, že ti to vadí, ale překáží to tobě, ne kamarádce a jejímu dítěti. To si pak musíte organizovat schůzky mimo, někde na neutrální půdě.

Ale jinak ti nevím, prostě v ten okamžik jsi jejich součástí a tak nějak občasnou nepozornost musíš přetrpět.

Mám kamarádku, která mi málem ukroutila hlavu, že naše malá 4,5 letá si musela po dobu její přítomnosti sama vzít z ledničky jídlo, sama lžíci, sama si natočit vodu, sama si před tím vším umýt a utřít ruce, tak to je pak těžko no…

Jinak si myslím, že 9 letý kluk by si měl něco umět udělat sám, ale on za to v ten okamžik nemůže, poněvadž je tak vedený, tak neobracej svou nevoli proti němu. To si vyříkej s kamarádkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
7.10.15 19:34
@bitterhoney píše:
Příjemný podvečer všem, :mavam:
Devítiletý syn mé kamarádky mě přivádí k otázce samostatnosti takto starého dítka. Vím, že mi do výchovy,,cizích" děcek nic není, ale s kamarádkou i s jejím synkem trávím dost času a jeho nesamostatnost mě obtěžuje. Obtěžuje v tom smyslu, že když si chceme po náročném dni poklábosit tak kamarádka stále musí odbíhat obskakovat syna.
Kluk si např. neumí sám připravit studenou večeři. Myslím, že v devíti letech by si mohl umět namazat krajíc chleba a položit na něj šunku/sýr. Jednou chtěl studený párek s kečupem a rohlíkem.. i to mu kamarádka šla,,připravit", jako kdyby si to nemohl vzít z ledničky a položit na talířek sám :nevim:.
Kluka musí neustále někdo hlídat, nemůže ani chvíli zůstat doma sám, přitom kdyby mu pustili pohádku tak to tam o samotě chvíli zvládne, není to žádnej raubíř. :lol: Jeho rodiče i starší sestra se chovají, jako kdyby mu byly tak čtyři a né devět. Když někde jdeme (bydlíme v malém městečku) tak kluk musí jít s někým za ruku :zed:. Dřív jsem klučinu měla ráda, ale tím jak si není schopnej nic udělat sám tak se mi začíná protivit a na jeho „maaaamiiii“ začínám mít alergii. :roll:
Myslíte si, že je to normální? Jak hodně (a v čem) jsou vaše děcka v pdoobném věku samostatná? Můj názor je ten, že známí z kluka vychovávají nesamostatného s prominutím ňoumu. Nebo se mi to opravdu jen zdá? Ráda si přečtu vaše názory :kytka:

já tedy nechápu, co je špatného na tom, udělat dítěti večeři.. to je snad jedno, že studenou.. zbytek nekomentuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
7.10.15 19:35

Já znám děti takové i makové. Popravdě taky moc nesympatizuji s těmi „mamánky“, já sama jsem byla vychovávaná k samostatnosti (nebo možná ne vychovávaná, ale vždycky jsem prý byla taková samostatná povaha) a přijde mi nepochopitelné, že tak velké dítě si bez maminky pořádně ani neprdne. Znám takové ťulpásky. Ale znám i moc šikovné a samostatné děti, kolikrát je až obdivuji. Jedna 10 letá holčička v létě překvapila kamarádku, že udělala oběd, než kamarádka přišla domů. Ale znám i hromadu jiných šikovných dětí. A jestli je to o výchově? Možná z části, možná je to i osobností. Ale jak psala @Malaga, taky přijde, že ti vadí, že kamarádka upřednostňuje své dítě před tebou. To je ale pro matku samozřejmostí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
7.10.15 19:49

At posle kamaradka kluka na letni tabor. Tam se vsim pomuzou, ale primarne se staraji deti. Neboj on si jednou ten rohlik poda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
562
7.10.15 19:50

Je na kazdem jak si to doma udela. Me by vadilo, kdyby si MOJE dite v 9 letech neumelo nachystat ani jednoduche jidlo. Ja jsem v deviti umela jednoduche jidla, jednoduche buchty, s bratrem jsme se sami vypravovali do skoly ( snidane, svacina)… kdyz pak mamka pak u znamych videla, ze jejich 9 cerka upekla buchtu, tak hledela, jak je sikovna. Teta ji rekla, ze se inspirovala u nas. Kdyz sem ji pak pripomnela, co jsem uz umela pred nastupem do skoly ( napr. zatopit v kamnech v kuchyni), tak o sobe rekla, ze vypada jako krkavci matka:-) Kazdy to ma jinak, kazdy ma jinou zkusenost, kterou predava dal. Kamradku bych neresila, je to jeji problem. Jestli ti to hodne vadi, dobre si to zapamtuj a pak uvlastnich deti si to udelej jinak:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.10.15 19:52

@bitterhoney To, co popisuješ je jeden z možných přístupů k výchově. Nikomu nepřísluší hodnotit, zda je to či není ok. Pokud to vyhovuje rodičům, tak ať si dělají, co chtějí. Chápu, že tě to rozčiluje, pokud třeba kluk prudí kvůli „blbostem“, když jsi na návštěvě a chtěla by jsi mít kamarádku „pro sebe“. Ale je to opravdu jejich věc.
Za sebe můžu říct, že tento styl výchovy není můj šálek čaje. Snahu o co největší samostatnost dětí v běžném životě beru jako dobrou investici pro jejich budoucnost.
Mám v širší rodině dva podobné případy. Jedním byl obskakovaný 15 letý kluk, kterému maminka chystala snídaně, svačiny a na večeři musela být vždy doma, protože přeci nemůže nechat kluka ohřívat jídlo samotného. Co kdyby se něco stalo. Když měl rýmičku, tak kolem něj kmitala, jak kdyby měl čtyřicítky (přeci si chudinka nemocný nebude sám vařit čaj). Nutno podotknout, že z něj vyrostl vcelku normální, dnes již téměř čtyřicátník, který se v okamžiku, kdy se bylo potřeba postavit na vlastní nohy a starat se sám o sebe, na ty nohy postavil a staral se. Pravda, do ted si uvaří tak akorát špagety s kečupem, vajíčka a čaj, ale hlady ještě nezahynul. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.15 19:53

Tady je to jak pichnout do vosiho hnizda, chudak tazatelka..ja ji chapu na co se pta 8o.. tohle opravdu vydepta, znam to taky..znama ma syna v tomtez veku a neumi se utrit, nikdy neni sam doma, nechodi ven sam, jen autem s rodicema, spi s nima v posteli, sisla a knoura, neumi se taky sam najist, v zivote nesel pesky do skoly, natoz snad sam!.. jen se plouzi s plysakem jak tri lete decko..ja teda nevim, ale za nas tohle nebylo..ja uz chodila mamce na nakup, pomahala v domacnosti a chodila do skoly s kamoskama.. co tady z tech deti bude?? :zed:..nejvic me fascinuje, ze s nima spi v posteli.. teda uz jen s ni, tatka uvolnil postel a sel do detskeho pokoje..sex uz taky nemaj, prej kvuli malymu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
72725
7.10.15 19:53

@bitterhoney je to jejich věc, ovšem můj devítiletý je naprosto samostatná jednotka, mamánka bych nesnesla. To ale neznamená, že mu s láskou nepřipravím i tu studenou večeři :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí