Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@me56h proč trapná, Já nikomu na profil nelezu skoro každý den
a tohle řešíš v každé diskuzi a i když změníš nick tak se prokecneš hned první větou
![]()
@Markéta80
Tak jasně, zmiňuji se o svých dětech, no a? Chci se „pochlubit“, poradím ráda ostatním maminkám a řeknu, jak se s problémy vypořádávám já. Nevidím na tom nic špatného, ostatní dělají to samé ![]()
Ahoj, no nevim ale rozhodne je dost nesamostatny ale problem bude mit jednou to dite, kdyz je zvykly ze mu maminka vse udela..znam to z vlastni zkusenosti, to nema nic spolencneho s peclivosti ale s vedenim k samostatnosti.Ma dcera 4 roky, umi se obslouzit sama, z lednice si vynda co potrebuje, vezme si talirek da na nej jidlo a naji se, v podstate si vezme co ma pristupne, taky moc dobre vi jake jidlo je urcene pro ni, umi i ohrat v mikrovlnce ale to smi jen pod dozorem, sama se vykoupe, ususi, oblece..atd… Vest deti k samostatnosti je pro jejich nasledujici zivot velmi dulezite, a taky pro nas jako rodice..miluju sve dite ale nejsem jeho otrok.. ![]()
Jeho rodičům to nevadí, tak proč tobě ano? I kdyby si sám neutřel ani zadek, tak ti do toho nic není.
@Ignácie píše:
Jeho rodičům to nevadí, tak proč tobě ano? I kdyby si sám neutřel ani zadek, tak ti do toho nic není.
no presne tak…
Tohle je dost individualni.Moje sedmileta, je skvela.Sama vstane rano do skoly, oblekne se, nasnida, da do tasky svacinu do skoly a ceka, az ja prijdu z nocni a jdem do skoly. Dneska treba nakrajela kotel hub na smazenici. Presto ji ale rada tu veceri na stul pripravim, protoze na to ma narok a tim, jak je bezvadna, mi usnadnuje spoustu prace
.
Každej ať si vychovává podle nejlepšího svědomí a vědomí, ale za mě je to teda dost nesamostatný dítě. Klukovi je teprve 5, ale už teť si zvládne párky vyndat, oloupat, ohřát. Převleče se, vykoupe, jde spát. Je schopnej připravit mi pro prcka mlíko, kaši, kdybych se nebála, že se opaří, tak snad i kafe mi udělá.
Představa, že bych v jeho 9 kolem něj měla lítat jako zakladatelčina známá se mi ale vůbec nelíbí.
@Spokojení píše:
Každej ať si vychovává podle nejlepšího svědomí a vědomí, ale za mě je to teda dost nesamostatný dítě. Klukovi je teprve 5, ale už teť si zvládne párky vyndat, oloupat, ohřát. Převleče se, vykoupe, jde spát. Je schopnej připravit mi pro prcka mlíko, kaši, kdybych se nebála, že se opaří, tak snad i kafe mi udělá.
Představa, že bych v jeho 9 kolem něj měla lítat jako zakladatelčina známá se mi ale vůbec nelíbí.
Třeba by to ten kluk zvládl, ale proč, když nemusí a rodiče mu všechno přinesou až pod nos. Mám toto ve svém okolí, ale tam je to ještě větší masakr, dítěti je 19 ![]()
@Ignácie to je pravda. Proč by se namáhal, když se najde nějakej… co to udělá. Mám v rodině kluka (4r) co se neumí sám najíst. On ani u jídla nesedí. Proč by to taky dělal, když za ním rodiče běhají se lžící aby do něj něco dostali.
Tomuto se nedivím, každý to má nastevené jinak.. Třeba, když odbočím, tak ve školce předškoláci se museli- měli sasmi oblékat a ukládat věci.. Ještě na konci roku jim některé maminky prostě chodili za zády a pomáhali a ukládali.. Ještě jsem si říkala, že prostě třeba pospíchají.. Když to ale teď vidím v první třídě- kde jsme mohly jako mámy do šaten jenom dva dny, a vidím přes okno maminky, jak jsou do šaten a dítěti sunadjí aktovku, převrátí bundu, pověsí, porovnají to a no..tak mi to divné už přijde.. ale je to opravdu na každém..
Jinak s tou obsluhou… mám sice 6- prosinci 7, let, sám některé věci dělá od 4 co jiné třeba v okolí nedělaly, ale jídlo mu chystám sama, kromě pití, co si naleje sám.. Možná to tak bude i v těch 9 letech.. Ví, že si má sám donést příbor, odnést talíř.. na přípravě jídla nevidím nic zlého..
Za ruku nevodím, nechce to, kdyby to chtěl, tak bych ho vodilla do těch 7 let.. Možná je to takový pocit, ale třeba starší vodící dítě jsme snad nikdy neviděla- u školy..
Co si myslím, tak podat klasické jídlo, kdež se k tomu vrátím, tak obyč jogurt a rohlík by vzládnout mohl..
Ale jak jsem psala každý to cítí jinak..
Je na každém rodiči, jak si vychovává dítě. Je fakt, že 4-letá dcerka se učí ve školce mazat pomazánku na chleba. Denně si mažou svačinky sami, baví je to a celkově se tam snaží vést děti tak, aby byly co nejvíce samostatné. Pak si chce dcerka i doma chystat sama, tak ji nachystám chleba nebo rohlík, ona si to namaže, případně pomůžu, obloží si to a je to.
I z ledničky si to klidně vytáhne, pokud to není vysoko. Takže věřím, že si brzo bude klidně všechno chystat sama a já budu jen ráda.
Čím dříve se umí dítě obsluhovat samo, tím lépe. Ovšem někdy je to o rodičích, buď v rámci urychlení, nebo nevím, že dětem pořád musí pomáhat. Přijdeme do školky, dcerka se převleče. Jsou tam i děti klidně 6-i letí a ty částečně oblíkají nebo obouvají rodiče ![]()