Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky-těhulky
, prosím Vás o radu…Jsem teď na pracáku, mám nastoupit v polovině dubna do nové práce, ale včera jsem zjistila, že jsem těhu
…teď mám docela bobky, co mám dělat, abych vůbec pobírala nějaké penízky apod…Zítra jdu k dr., ale ten mě bude nejspíš chtít nechat doma, protože jsem jednou potratila
a co teď???Máte někdo zkušenost nebo nevíte, co je nejlepší, abych vůbec něco pobírala???
Ahoj jak to tady tak čtu holky… poč chodíte neschopenk když nejste na rizikovém. To nevítě, že z zákona vás musí zaměstnavatel na racovišti zařait někam co může dělat těhotná a doplatit vás do vašeho platu co máte ve smlouvě? Já třeba jako zdr. sestra, museli mi dát osmičky, a platit mě podle toho v jaké jsem platové skupině i kdybyc jen seděla a zvedala telefony někde na reepci… je to ta dané a je jasný, že zaměstnavate se s tím nepochlubí. Nakonec jsem stejně skončila na rizikovém, bylo toho moc… a teď už koukám a tohosvýho drobečka doma:o)
@04021987 ano máš pravdu ale tohle opravdu 90% žen vůbec neví, natož aby věděly o tom, že když je zaměstnavatel nemá kam přeřadit, má ze zákona povinnost je nechat doma za plnou mzdu - ale který zaměstnavatel se tím chlubí, pro ně je prostě jednodušší, aby šla ženská na neschopenku, neumím si představit, že se v dnešní době najde takový poctivec, který to ženě řekne, já se teď taky mlátím do hlavy, taky jsem to nevěděla a byla na PN. Chtělo by to nějakou osvětu v tomto ale jak to zařídit netuším…
@Miška TP
Předchozí potrat není obecně důvodem k pracovní neschopnosti. Záleží na přesné diagnose, ale pokud se jednalo o raný spontánní potrat nebo zamlklé těhotenství, tak většina gynekologů nevidí důvod pro vypisování PN.
Do jaké práce máš nastoupit? Pokud to je práce slučitelná s těhotenstvím, tak bych nastoupit i zkusila. Ale vzhledem k tříměsíční zkušební lhůtě bych vsadila na upřímnost a zaměstnavateli to řekla. Řekla bych to ale až na konci 3 měsíce těhotenství, čili cca po dvou měsících v práci. Nevíš, co se může stát. Na druhou stranu budeš mít možnost předvést, že se zaměstnavateli třeba vyplatíš a zároveň on bude mít možnost ve zkušební lhůtě to posoudit. Ale je otázka, jak moc o práci stojíš a jaký byl důvod potratu v prvním těhotenství. Nejlíp posoudíš sama, jak se budeš cítit.
Holky. mužu se přidat? Planujeme miminko (co nejdřív jak se zadaří). zaměstnavatel mi oznámil 3 dny před koncem smlouvy na určito, že prodlouženou smlouvu na neurčito nedostanu že mě vyhodí, tak jsem šla ještě ten den marodit(zatím se zadami). Tak jsem si řikala s manželem že by jsem marodila až do porodu nebo těch 8 Tÿdnu před porodem. odpracované mám 2 roky. tak nevím dostanu rodičovskou a kolik procent z platu? mám v tom zmatek.Diky
@Brouk Pytlik Děkuji ti mnohokrát za radu!!!
V prvním těhu jsem měla zamlklý potrat, tudíž revize…Čekala jsem půl roku, během toho jsem měla i antikoncepci tři měsíce (nikdy jsem žádnou nebrala) a po dvou měsících od ukončení antikoncepce jsem znovu těhu
!Teď jsem se vrátila od doktora a ten mi taky řekl, ať klidně nastoupím, ale otázka prý je, jestli nebudou od nás požadovat prohlídku :-/…Jinak samozřejmě jsem ráda a nastoupím, chci pracovat! Je to sedavá práce, občas stojíš, lepí se na hrníčky takové masky, pak se hrníčky oblepují…nic složitého a je to německá firma…
@niccka Ahojky, musíš mít prý odpracováno za poslední 2 roky 270dní, abys měla nárok na mateřskou…Ale kolik procent, to ti já nepovím…
@niccka pokud bys na neschopence zůstala, tak budeš mít nárok na mateřskou, na tu se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu a je to cca 70% z platu. Pobírá se 28 týdnů, tedy cca do 5-6 měsíců věku dítěte a potom budeš pobírat rodičovský příspěvek, tam je celková částka 220 000 Kč a ty si rozdělíš na počet měsíců, po které chceš být doma, takže kdybys chtěla být doma třeba 3 roky, tak si zvolíš rodičák na 31 měsíců a brala bys 7100 Kč měsíčně (31 měsíců rodičák + 5 měsíců mateřská jsou ty 3 roky).
@Verca1989 píše:
@niccka pokud bys na neschopence zůstala, tak budeš mít nárok na mateřskou, na tu se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu a je to cca 70% z platu. Pobírá se 28 týdnů, tedy cca do 5-6 měsíců věku dítěte a potom budeš pobírat rodičovský příspěvek, tam je celková částka 220 000 Kč a ty si rozdělíš na počet měsíců, po které chceš být doma, takže kdybys chtěla být doma třeba 3 roky, tak si zvolíš rodičák na 31 měsíců a brala bys 7100 Kč měsíčně (31 měsíců rodičák + 5 měsíců mateřská jsou ty 3 roky).
Ne, nárok na mateřskou mít nebude, protože nesplní tu druhou podmínku a to být ke dni nástupu na PPM v pracovním poměru nebo v ochranné lhůtě po jeho skončení.
@j.a.n.i1 jojo děkuju za opravu, já jsem to špatně pochopila ![]()
J. a.n. i1 Ty tomu tak rozumíš, mohla bys mi napsat názor i na mou situaci, prosíím?? ![]()
Ahoj holky, asi už to tady někde padlo, ale… ![]()
Máme TP 31.7. a tak bych měla nastupovat na mateřskou zhruba koncem května. Což už je „jen“ měsíc a půl. Nemám sice fyzicky náročnou práci, sedím v kanceláři, ale mám tady zaučovat staronovou kolegyni a je to psychicky děsně náročný. Prostě je to taková ta „všechno vím všechno znám“, ale ve výsledku je práce špatně. Pak mě obviňuje, že to je moje chyba, že jsem jí to neřekla atd. Prostě slepičárna. Jenže pro mě je to hroznej psychickej nátlak a nervování a myslím, že to miminku nedělá úplně nejlíp. Proto jsem se rozhodla, že bych to zabalila už teď, ale nevím, jestli si jít pro PN k obvoďačce nebo na gyn? Nemáte s tím někdo prosím zkušenost? Sice mě mrzí, že přijdu o jeden měsíc plné výplaty, ale miminko je důležitější.. A taky nevím, jak to pak je z vycházkama, když mám PN? Přijde mi hrozný mít pak třeba jen 2 hoďky denně, když nejsem jakože nemocná, ale jsem doma kvůli těhu.. Děkuji za každý názor.-)
@Lejaa šla bych normálně za gynDr., vysvětli jí jak to v práci máš stresující a pokud je normální tak ti neschopenku napíše. Vycházky budeš mít tuším 6h - není to sice absolutní volnost ale pokud si je dáš podle své potřeby i třeba část dopoledne a část odpoledne tak si myslím že bez problémů to do mateřské vydržíš ![]()
Ahoj, ja mam termín 2.8.
. Už ted jsem doma. Musíš na gyndu, myslim si že by tě tam stejně obvodačka poslala. A dvě hodky mít určo nebudeš, já mám šest hodin vycházek, od 13 do 18.