Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Roxyna Skvělý
. A proč jsi neřešila změnu a zkrácení směn se zaměstnavatelem?
@rozand píše:
@Roxyna Skvělý. A proč jsi neřešila změnu a zkrácení směn se zaměstnavatelem?
Když sem zamestnavateli oznamila tehotenství řekl mi ať si vyřídím neschopenku a zůstanu doma. Sam mi řekl že to není vhodný prostředí pro tehotný a ani jinou práci tam neměl kde by to vyhovovalo. Zkratit směny, chodit jen na den na 8h bych mohla, kdyby se tam nedelalo s plasty a automaticky všechny tehule neposlaly na neschopenku.
@Roxyna Když všechny těhule jak ovce jdou, tak proč by je na neschopenku neposílali…
@Roxyna Zaměstnavatel tě nemůže poslat na neschopenku, na tu jdeš dobrovolně díky tomu, že tvůj doktor je ochotný lhát pojišťovně. No nic. To by bylo zase dokolečka dokola.
@Anonymní píše:
Ahoj holky jsem teď skoro v 6tt a příští týden jdu k lékaři a chtěla bych zůstat doma na neschopence jelikož mě není nejlépe a má práce je v nepřetržitém provozu 12cky i 8hod směny. Ale chci zůstat doma i kvůli dceři která jde do školy od září a chci se ji věnovat protože do teď babička hlídala když já byla. V praci. Chci se zeptat jak je to s vycházkama v tehu a budu mít normálně nárok na mateřskou když budu na neschopnosti? Mám opracované 2,5 roku. Dekuji
Pavla
max 6 hodin. Mě dr nedala vycházky první měsíc vůbec. Připrav se i na tohle a kontroly chodí. U mě byla několikrát
@Ginuš těch šest hodin se teoreticky dá? No nechci riskovat, ale ta představa..
@rozand píše:
@Roxyna Zaměstnavatel tě nemůže poslat na neschopenku, na tu jdeš dobrovolně díky tomu, že tvůj doktor je ochotný lhát pojišťovně. No nic. To by bylo zase dokolečka dokola.
Tak mě zaměstnavatel prech*cal, jsou to moje peníze, ja si finančně ublížila a riskovala že přijdu o penize když sem nebyla doma v době kdy sem měla. Bohužel jsem o tomhle nevedela. Tam to je klasika otehotniš jdeš na neschopenku.
@g.sandova Ono těch šest hodin je navíc max. do 19 hodin večer (a ano, kontroly chodí i poté), což je taky „nádhera“.
Fakt nechápu ženský, který si nechaj dát dobrovolně domácí vězení za míň peněz v době, kdy by si naposledy mohly užívat, že nejsou omezované a mohou si večer chodit, kam chtějí.
@rozand Tak jak vidíš, jsou ty, co nějaké vycházky neřeší a nebo ty,co jim doktor přikryje naprosto všechno. A pak ještě tvrdí ostatním, že kontroly nechodí ![]()
@rozand píše:
@g.sandovaFakt nechápu ženský, který si nechaj dát dobrovolně domácí vězení za míň peněz v době, kdy by si naposledy mohly užívat, že nejsou omezované a mohou si večer chodit, kam chtějí.
A já to zase chápu. Jsou situace, kdy těhotná nemá že zákona nárok na převedení práce, ale i tak to ohrožuje dítě. Nebo se nechce rozhádat s vedením, protože se chce vrátit zpět. Prostě nejsi v kůži té těhotné, krom pár řádků o ní nic nevíš, tak nemáš právo soudit.
@Modesta a jako s 3letým dítětem bude pak chodit na směny ? Na noční nemůže, ale ranní a odpolední ti můžou dát. a rovnou píši, že to vím, protože se k nám vrátila kolegyně po mateřské a šoupli ji na místo se směnami. A to původně tuto práci nedělala. Jiné místo neměli.
@P4ja píše:
@rozand Tak jak vidíš, jsou ty, co nějaké vycházky neřeší a nebo ty,co jim doktor přikryje naprosto všechno. A pak ještě tvrdí ostatním, že kontroly nechodí
Kontrola na mě nebyla ani jednou a z práce co šli holky na PN tehotný tak taky bez kontroly za celých 8 měsíců. Ja netvrdím že k9ntroly nechodí ale u nás teda nikdo nebyl. ![]()
A když zaměstnavatel nemá místo jiné pro těhotnou a měla by doma zůstat za 100%platu tak dostane plat jako je zvyklá? Protože já mám základ nějakých 10tis a zbytek do mých 22tis mě dělají příplatky (prémie, příplatky za noční odpolední za. Smenovani apod apod) to pochybuji že by mě dali těch 22tis. Jak beru a to se. Mě pak vyplatí být na neschopnosti než brát nějakých 10 tis. Základ
@Roxyna
Hm, tak já měla kontrol několik. Taky rizikáč, ale na rozdíl od většiny (jak se zdá) opravdu ze zdravotních důvodů, nikoli z pohodlnosti chtít po zaměstnavateli na co mám nárok… To je holt ta spravedlnost, že ten poctivej chudák je buzerovanej a ten, kdo to nepotřebuje a porušuje, na toho si nepřijdou…