Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@inkakřivák Jinak myslím, že ani sestra u obvodní moc těhotná nepracuje, nebo ne v ordinaci s pacienty. Infekční prostředí tohohle kalibru je taky ohrožení pro těhotenství, zejména ta dětská ordinace. Ale většina poliklinik a nebo nemocnic má možnost tu sestru někam dát, buď k papírům, zvedat telefony atd. Ale malý soukromník je taky v háji ![]()
Ale jo, pracují, tak jako pracují těhotné lékařky. I na dětském jsem to zažila. Bohužel je to tak, on skutečně málokdo si může dovolit jen tak vypadnout. No a v nemocnicích už je to úplně naprd.
@inkakřivák No když už žena riskuje své zdraví a zdraví dítěte tak ať je to alespoň v práci, která má nějaký hlubší význam, plus to ještě chápu když někdo podniká a je to jeho firma. Ale makat na někoho druhého a považovat to za hrdinství, z mého pohledu hloupost. Ale mám pocit, že půlka tady mluví o voze a druhá o koze. Já stále zdůrazňuji, že to schvaluji v případě zdravotních komplikací, ať už se jedná o vyšší věk, předchozí potraty, silné nevolnosti, krvácení atd. ![]()
@inkakřivák Jo, v praxi je to na palici. Ženský, co opravdu mají rizikovou profesi, tak se snaží často i tak pracovat, protože jsou loajální k zaměstnavateli až moc a někdo pak maže pro neschopenku, protože v callcentru musí 5 minut čekat, než se vyčůrá kolega. ![]()
@Avele Ale rizikové těhotenství má indikovat lékař. A ne ta těhotná
Pokud je opravdu riziková, určitě jí neschopenku napíše. Jenže hodně ženských si ji vydupe na naprostý hovadiny. A to mi teda taky vadí.
@Avele píše:
@inkakřivák No když už žena riskuje své zdraví a zdraví dítěte tak ať je to alespoň v práci, která má nějaký hlubší význam, plus to ještě chápu když někdo podniká a je to jeho firma. Ale makat na někoho druhého a považovat to za hrdinství, z mého pohledu hloupost. Ale mám pocit, že půlka tady mluví o voze a druhá o koze. Já stále zdůrazňuji, že to schvaluji v případě zdravotních komplikací, ať už se jedná o vyšší věk, předchozí potraty, silné nevolnosti, krvácení atd.
Ale já si myslím, že v těchto tebou zmíněných případech to celkem nikdo nezpochybnuje. Předchozí potraty a vyšší věk ale skutečně nejsou důvodem k PN, protože valná většina žen ted těhotenství odsouvá do vyššího věku. A bohužel u spontánního potratu třeba ti ani klid doma nezaručí, že tentokrát k němu nedojde. Silné nevolnosti a krvácení, to už je jiný level. A co jsem tak četla, tak zakladatelka na dva týdny neschopenku dostala a pak se uvidí, ne?
@inkakřivák píše:
Ale jo, pracují, tak jako pracují těhotné lékařky. I na dětském jsem to zažila. Bohužel je to tak, on skutečně málokdo si může dovolit jen tak vypadnout. No a v nemocnicích už je to úplně naprd.
Měla jsem těhotnou i plicní lékařku
.
Ahoj holky jsem teď skoro v 6tt a příští týden jdu k lékaři a chtěla bych zůstat doma na neschopence jelikož mě není nejlépe a má práce je v nepřetržitém provozu 12cky i 8hod směny. Ale chci zůstat doma i kvůli dceři která jde do školy od září a chci se ji věnovat protože do teď babička hlídala když já byla. V praci. Chci se zeptat jak je to s vycházkama v tehu a budu mít normálně nárok na mateřskou když budu na neschopnosti? Mám opracované 2,5 roku. Dekuji
Pavla
V 6tt mi to pripada dost predcasne, jsi kdyztak pripravena se do ty prace vratit? Ty nevolnosti vetsinou prejdou. Vychazky jsou na 6 hodin, ale pokud ti je tak spatne, tak ti je mozna nedaji, to zavisi na tom, co ti je. Ja dostala neschopenku v 5 mesici a vychazky jsem zezacatku nemela ![]()
Vychazky jsou max 6 hodin, ale zalezi na gynekologovi, jestli je napise a kolik.
vycházky jsou max. 6 hodin (doktor dá třeba jen 4)a max. do 19.00 …zvaž pak jak budou vypadat vánoce, nákupy, kroužky atd. Mateřskou to neovlivní.
já byla takto doma od začátku v druhém těhotenství a první dva měsíce jsem vycházky neměla vůbec. Pak jsem měla těch 6 hodin. Jinak dotazy jsou již zodpovězeny…
Ještě dodám, že pokud máš práci, kde je těhotenství na překážku nebo děláš noční směny, tak je zaměstnavatel povinen Tě převést na jinou práci, resp. upravit pracovní dobu. Pokud požádáš o zkrácení pracovní doby (např. 60% úvazek), měl by Ti vyhovět.
Jinak se teda moc nedivím, že firmy nechtějí najímat mladé ženy, když už v šestém týdnu zastříhají ušima a kvůli pohodlí (dítě atd.) plánujou marodit až do porodu… ![]()