Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rozand píše:
A primářka plicního měla věci týkající se fetální medicíny někdy na škole, stejně tak gynekologii.
Jasně a ty rozumíš úplně všemu, že? Se nedivím, že nejsi minimálně ministryně sociálních věcí, abys všem řekla, jak to mají dělat že.
Tak já byla v podobné situaci. Byla jsem těhotná poprvé ve 35, v únoru, v práci byli i tací, co přecházeli chřipku. Na rovinu říkám, kdyby tam nebyli, tak bych do práce chodila. Ale byli tam (platili hypotéku, manželka na mateřské…) a já to musela řešit. A pro mě bylo důležitější to dítě zbytečně neohrozit. Navrhla jsem zaměstnavateli, jestli by mě na tu dobu nepřesadil do kanclu, kde je méně lidí, to bylo zamítnuto.
V té době jsem se poprvé dostala sem na epipi a bylo by pro mě fajn, kdyby mi někdo poradil. Já měla naštěstí chápaveho doktora a neschopenku mi napsal. A vycházky jsem dodržovala, to zase jo. Bála jsem se kontroly.
@Modesta Tak v tom případě doufám, že si jen seděla doma a jídlo ti vozil jen partner, protože jinak to bylo zcela zbytečné, protože chřipku můžeš chytnout i v baráku ve výtahu…
@Modesta byla jsem těhotná ve 37 a pracovala v open space. Na spinning jsem chodila do 32. tt a normálně nastoupila na MD ve 34 tt. Denně jezdila do práce MHD. Nic hrdinského na tom nevidím.
Co je strašného na chřipce? To jsem jako těhotná měla.
Jo a mimochodem žádná chřipka od dospělých nemá na ty brutální srágory, co mi nosí syn z dětských koutků, ačkoli jsme tam byli minimálně. To jsem si jako těhotná s ditetem užila fakt na maximum a šla znovu rodit s ATB.
@Modesta píše:
Mě tu (a na emiminu je to všude) fascinují ty bojovnice… za co? Za to, aby těhotná holka náhodou nezneužila neschopenku, protože má strach o to, že o dítě přijde? Mě fakt připadá, že asi žiji v jiném světě.
Přesně a přitom vytvářejí v práci nějaký pseudohodnoty.
Jako nemluvím o nějakém povolání, kde se zachraňují životy, ale jinak si myslím, že cvakat do počítače, sedět u poklady, u pásu atd. bude až do důchodu, takže pokud se dotyčná necítí na to, aby chodila do práce a lékař jí napíše PN, tak ať nechodí.
Ale jako hrát si na to, že heč já chodila do práce až do MD tak jsem něco víc…no pardon, to je úsměvné.
@Avele Já nemám nic proti, ať si těhotná leží doma, přestože jí nic není (nemluvím o případech těžkých nevolností atd., které většinou odezní po 1. trimestru, přestože já s nimi pracovala, chápu, že si kvůli tomu některá nechá tu neschopenku napsat), ale proč bychom to měli platit z pojištění, pokud nejde o zdravotní důvod? Jde-li o něco typu „dělám dvanáctky a šéf za mě nemá záskok“, je to prostě důvod k řešení s ním. Pokud budeme nechávat doma těhotné, protože je jim přes 30 a bojí se, můžeme nechat doma i každého hypochondra.
Mě zas baví, jak se tu všechny oháníte šikanou, ale nakonec 90 % přizná, že se v práci ani nezeptaly
.
@Avele pokud se domníváte, že vaše práce je o pseudohodnotách, pak chápu, proč preferujete jít na PN. Akorát netuším, proč by to mělo být hrazené z veřejného pojištění
@Bubla_Bučková píše:
s tímhle ale naprosto souhlasím, pokud je to čistě z důvodu nevhodné práce, tak tam PN nechápu a nedokážu si ani představit, že by zaměstnavatel odmítl. Zvlášť, když evidentně neberou ohledy, tak já nebudu taky ne.. nahlásim na inspektorát práce nebo přes právníka a žádný zařizování si domácího vězení a platu 10. 000
No, souhlas, ale teď mám čerstvou zkušenost od kamarádky. A bohužel to tak v jejím případě nefungovalo. Když otěhotněla pracovala ve skladu chemikálií, kde manipulovali s všemožnýma sajrajtama. Podle lékaře a zákona jí zaměstnavatel měl přeřadit na jinou práci. Ten řekl, že nic nemá a ať si domluví neschopenku, pokud to nedává.
No samozřejmě se našli tací, kteří jí říkali ať není blbá, že peníze potřebuje, a že na to má nárok a na co vězení a jen neschopenka, když má nárok na plný plat atd. No a když zaměstnavatel ani podruhé nesouhlasil, tak věc postoupila na inspektorát práce. Tam jí dali za pravdu a nařídili zaměstnavateli, aby jí platil plný plat a ještě mu dali pokutu.
No a dopadlo to jako v Čechách. Zaměstnavatel to podal tak, že ona je ta krá..va, co si ho dovolila napráskat. Místo ní nikoho nevzal, takže kolegyním přibylo spousta práce, a protože platil pokutu, tak jim sebral i prémie. Takže hned po městě letělo, co je to zač a kolegyně jí drbaly a psaly, jak se válí za jejich prachy doma. Z firmy se s ní nebavila ani klika u dveří a po návratu z RD jí samozřejmě vylili a pohlídali si, aby jí nemuseli platit odstupné. Taky samozřejmě legálně. Takže za mě asi tak.
@Avele Jinak já třeba dělám práci, na kterou jsem hrdá, která je užitečná a potřebná a je nás na ni málo, takže jsem si vybrala pár dní dovolené během prvního trimestru, ale jinak jsem prostě zvracela, kdykoli jsem měla volnou chvilku (neurčuju si pauzy sama) a snažila se to zvládnout.
@P4ja By mě zajímalo, jak jí legálně nedali odstupné
. A když už někdo dělá práci, kde vytváří pseudohodnoty nebo pracuje jako nekvalifikovaná síla, nebude mít zvlášť v dnešní době problém najít práci jinou.
@rozand píše:
@P4ja By mě zajímalo, jak jí legálně nedali odstupné.A když už někdo dělá práci, kde vytváří pseudohodnoty nebo pracuje jako nekvalifikovaná síla, nebude mít zvlášť v dnešní době problém najít práci jinou.
Říkala jsem si to samé ![]()
A ano, v dnešní době se divím, že kolegyně zůstaly, nechaly si přidat práci za jednoho člověka a vzít prémie. Jako obecně si myslím, že povinnost zaměstnavatele převést na jinou práci, nebo nechat doma za 100% platu je zvlášť pro malé firmy hodně tvrdá a často to vede k tomu, že upřednostní jiného zaměstnance, než ženu ve fertilním věku, nicméně nechat si líbit bezpráví, když už zaměstnavatel tu povinnost má a mě by to omezilo na vycházkách a penězích, kdybych ustoupila, no nevím nevím, jestli by mně za to nějaká práce stála. Zvlášť s vědomím, kdo ví, co bude za 2 či 3 roky, až se budu vracet z RD.
@rozand Normálně na ní ušili boudu, aby ji mohli legálně vyhodit a bez odstupného.
@Mango_Lassi Protože si každý platí zdravotní a sociální.
To bychom mohly debatovat o dávkách pro nezaměstnané apod. Mimochodem můj případ to není, já měla vážné zdravotní komplikace.