Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Šla jsem na neschopenku, protože jsem se v podstatě nevyspala. Jsem stará prvorodička a povedlo se nám to až za pomocíi IVF, takže nehodlám nic riskovat. Nic, takže ani spánkovou deprivaci. To ale neznamená, že bych nemohla jít ven, když mi zrovna není špatně. Vzhledem k tomu, že ty neomezené vycházky byly možné celou dobu a najednou si někdo něco vymyslel (2012), není ta restrikce odůvodněná. A už vůbec si nedovedu představit, jak tohle můžou zvládat například osamocené samoživitelky, kor ještě s dalším dítětem na krku. A zvláště když jediným důvodem neschopenky není zdravotní stav, ale charakter práce. To má být i tohle dítě vězeň, když z něho systém udělal jeho matku? Stěžovala jsem si na to, i když mě se to už dotýkat nebude, i kdyby změna nastala. Napsala jsem ombudsmanovi a právničce zabývající se lidskými právy. Když se nikdo neozve, nebude se nic řešit.
Jako anonym píšu proto, že jsou tu jedinci, kteří nechápou výše uvedené důvody a já mám na práci jiné věci, než se s někým naprosto zbytečně dohadovat.
Ono pokud prostě jen nehodláš nic riskovat kvůli IVF, tak v klidu můžeš být doma „za svoje“ (vem si v práci neplacené volno) a pak tě nikdo a nic nebude omezovat. Proč by ti to měli financovat jiní?
A pokud je nějaká těhotná osamocená samoživitelka a ještě s dalším dítětem na krku, tak má asi větší problémy, než jen málo vycházek ![]()
Můžeš si vycházky nechat napsat 2 hodiny ráno a 4 odpoledne (nebo podobně), pak se dá zvládnout cokoliv.
Ahoj holky, prosím vás o radu. Budu teď 14 dní na neschopence co mi napsal muj obvodní lékař jelikož mi bylo tak špatně ze jsem musela chodit stále na záchod zvracet a děsně se mi motala hlava, moje paní doktorka na gyn.mi neschopenku nenapsala i kdyz jsem ji řekla své problémy a jakou praci vykonavam. Čekám své první děcko a nechci o nej přijít z důvodu toho že paní doktorka je asi nelidska. Jsem teď v 10tt. Můžete mi prosím poradit jak ji to mam logicky vysvětlit. Děkuji za odpovědi a radu ![]()
@Ivanka183 tak neschopenku ted mas na 14 dni, tak co chceš? počkej co bude za 14 dni, za tu dobu muze byt vse jinak.
@debra.morgan píše:
@Ivanka183 tak neschopenku ted mas na 14 dni, tak co chceš? počkej co bude za 14 dni, za tu dobu muze byt vse jinak.
Dík za fajnovou odpověď na tohle bych asi sama nepřišla. ![]()
@Ivanka183 Paní doktorka není nelidská. Prostě zhodnotila, že to na neschopenku není. Gynekologiccky určitě ne, pokud je plod v pořádku. Teď ji máš od obvoďáka a uvidíš, jak to bude za 14 dní. Jinak být tebou, tak se na PN neženu.
Vycházky na 6 hodin a jinak doma, míň peněz. Je to na palici. ![]()
@Ivanka183 píše:
Dík za fajnovou odpověď na tohle bych asi sama nepřišla.
Však je to pravda ne?? Za 14 dní už nevolnosti můžou přejít.
@P4ja
Můžou ale také nemusí a nechci se obávat o to ze o děcko kvůli ní přijdu.
@Ivanka183 vždyť chceš normálně poradit viď… ![]()
já i krvácela, vyšší věk, předchozí potrat v 2. trimestru a nic nedostala také a prostě jsem šla zkusit obvodní, tam jsem se psychicky zhroutila neplánovaně a jen ji tam bulela, prostě se to samo spustilo a ona byla moc hodná a neschopenku napsala na měsíc s důvodem úzkosti, akorát říkala, že může maximálně na 2 měsíce. Poté byla další kontrola na gynde, kde se mnou šel i manžel a já se zeptala na převedení neschopenky a řekla, ano převedeme a nic neřešila. Takze za mě zkusit s chlapem na gyndu a nebo poprosit obvodni o prodloužení, případně pak vybrat dovolenou atd. ![]()
@Ivanka183 Tak teď PN máš a potom se uvidí. Kvůli doktorce o dítě nepřijdeš. Být tebou, tak se hodím do klidu a za 14 dní uvidíš, jak na tom budeš, a co ti řekne obvodní.
@Ivanka183 na zvraceni, pokud je neustale, chapu, ze mas neschopenku, ale na nevyhovujici praci se opravdu PN nedava. To musis resit se zamestnavatelem. Pokud ti skonci PN u obvodaka a gyndarka neshleda gynekologicky problem, neni duvod na nemocenske byt. Dr. neni nelidska, jen nedava neschopenku kazdemu, kdo si rekne.
@Anonymní píše:
@Ivanka183 vždyť chceš normálně poradit viď…já i krvácela, vyšší věk, předchozí potrat v 2. trimestru a nic nedostala také a prostě jsem šla zkusit obvodní, tam jsem se psychicky zhroutila neplánovaně a jen ji tam bulela, prostě se to samo spustilo a ona byla moc hodná a neschopenku napsala na měsíc s důvodem úzkosti, akorát říkala, že může maximálně na 2 měsíce. Poté byla další kontrola na gynde, kde se mnou šel i manžel a já se zeptala na převedení neschopenky a řekla, ano převedeme a nic neřešila. Takze za mě zkusit s chlapem na gyndu a nebo poprosit obvodni o prodloužení, případně pak vybrat dovolenou atd.
Ahoj moc děkuji také jsem nad tím uvažovala vzít tam partnera ale přišlo mi takové blbé. No uvidíme jak mi bude, nechci o mimi přijít uz mi taky není 20 let a práci řešit taky nechci, chci být v klidu a nestresovat se. Kdyz jsem si četla všechny ty diskuze o všech těch potratech tak o to mám větší strach. Vím ze to ma asi každý jinak ale ja to tak cítím, jsem furt hrozně unavená a mam šílené bolesti hlavy, jestli to přejde nebo ne uvidíme.
@Ivanka183 píše:
Ahoj moc děkuji také jsem nad tím uvažovala vzít tam partnera ale přišlo mi takové blbé. No uvidíme jak mi bude, nechci o mimi přijít uz mi taky není 20 let a práci řešit taky nechci, chci být v klidu a nestresovat se. Kdyz jsem si četla všechny ty diskuze o všech těch potratech tak o to mám větší strach. Vím ze to ma asi každý jinak ale ja to tak cítím, jsem furt hrozně unavená a mam šílené bolesti hlavy, jestli to přejde nebo ne uvidíme.
No to, co popisuješ je opravdu na začátku těhotenství běžné a na to, aby ti dkotroka napsala PN až do mateřské to opravdu není. A nechápu proč čteš diskuze o potratech. Tím si opravdu nepomůžeš a miminku už vůbec ne. Riziko je vždycky. Spíš běž ven na sluníčko, užívej jaro a odpočiň si. Pak to uvidíš zase jinak.
@Ivanka183 píše:
A ten chlap tam pomůže jak?
@Mango_Lassi píše:
A ten chlap tam pomůže jak?
Asi aby se doktorka lekla a tu nechopenku napsala, si myslím.
@P4ja píše:
Asi aby se doktorka lekla a tu nechopenku napsala, si myslím.
To jsem netušila, že neschopenka se píše ze strachu