Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zrcadlo Tak on zaměstnavatel taky většinou tu náhradní práci má a tedy je naprosto správně, že ji těhotné zaměstnankyni najde, protože to je tím správným řešením… a pokud je to fakt provoz, kde není, tak pokud to zaměstnanec chce řešit, tak těch 100% v normálních firmách dostane, už se tu takové holky ozvaly. A upřímně, ve firmě, která s tímhle má problém bych já osobně pracovat nechtěla. Jasně, jsou vyjímky, kde to zneužití neschopenky pochopím, pokud se třeba jedná o 2 člennou firmu, tam to je fakt problém.
@j.a.n.i1 spíš bych se bála, co po návratu z rodičáku. Teď to jsou řeči, že se musí pracovat na směny, že to nejde upravit, že musí tohle a tamhle a to má oporu v zákoně. A až bude chodit každý měsíc na očr ze dne na den a nebo skončit v půlce směny, aby vyzvedla blicí dítě ze školky, tak to ji určitě problémy a šikanovat nebudou, že? Prostě pokud fakt taháte těžké věci, pracujete v prachu, v noci 12ky atd. oběhejte si to na personálním, bezpečnostním, inspektorátu práce, protože o tu práci stejně přijdete po návratu. A nechte si neschopenku jako druhou možnost a pochopitelně, pokud nelze jinak, tak na ní jděte. Já už jsem se taky poučila, že dobrovolně jsem dělala přesčasy, dělala práci nad rámec povinosti a víte co? Po půl roce se změnil šéf a nikdo o ničem už nevěděl, sliby, že bude navíc dovolená k ničemu a člověk opět musel znova něco dělat navíc, aby to bylo vidět. Takže spoléhat na to, že ocení, že si beru bez keců neschopenku a ono se mi to pak vrátí a zvedne kredit, to může být hodně naivní.
@Bubla_Bučková Jo, já souhlasím, práce, kde je problém převést těhotnou na práci pro ni vhodnou, není práce, kam by se člověk po rodičáku chtěl a měl vracet, takže ano, klidně to může procpat na sílu, dobrovolnou neschopenkou akorát sebe připraví o peníze a nic nezíská (jasně, krom hodně malých firmiček, tam je to malinko o něčem jiném, tam to člověk udělá protože jim nechce přidělat finanční problém).
Ahoj holky,
chci se zeptat na PN v těhotenství: Jsem na rizikovém (resp budu,. ted vybírám dovolenou), protože mám za sebou 3 po sobě jdoucí potraty. Navíc mi bohužel bude končit smlouva na dobu určitou a prodloužení mám v září, kdy už to vidět opravdu půjde, takže s prodloužením pracovní smlouvy nepočítám.
Prosím, jak je to s vycházkou? Vypisuje Vám lékař celých 6hodin denně? Budu muset vodit děti do školy/školky a ze školy/školky. Ale asi mi jiná možnost jak jít na PN nezbývá :/ Děkuji.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,chci se zeptat na PN v těhotenství: Jsem na rizikovém (resp budu,. ted vybírám dovolenou), protože mám za sebou 3 po sobě jdoucí potraty. Navíc mi bohužel bude končit smlouva na dobu určitou a prodloužení mám v září, kdy už to vidět opravdu půjde, takže s prodloužením pracovní smlouvy nepočítám.
Prosím, jak je to s vycházkou? Vypisuje Vám lékař celých 6hodin denně? Budu muset vodit děti do školy/školky a ze školy/školky. Ale asi mi jiná možnost jak jít na PN nezbývá :/ Děkuji.
To přece záleží na diagnóze. Hodiny lze rozdělit například dvě dopoledne a dvě hodiny odpoledne.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,chci se zeptat na PN v těhotenství: Jsem na rizikovém (resp budu,. ted vybírám dovolenou), protože mám za sebou 3 po sobě jdoucí potraty. Navíc mi bohužel bude končit smlouva na dobu určitou a prodloužení mám v září, kdy už to vidět opravdu půjde, takže s prodloužením pracovní smlouvy nepočítám.
Většinou se dá s lékařem domluvit. Šest hodin je maximum (v rozmezí od 7.00-19.00), ale můžete dostat i míň.