Neschopenka v těhotenství a vycházky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5502
8.5.18 23:21

@Janasas Paralen může i těhotná, některá atb též (ale ta jaksi na chřipku nemá smysl brát).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
8.5.18 23:21
@Mango_Lassi píše:
Fajn, ať je ženská na neschopence v prvním trimestru, ale proč na ní být po celou dobu mi jasné není [/citace

No já myslím, že se to prostě nedá naplánovat a je to individuální a rozdílné v každém těhotenství. Jedno můžeš zvládat v pohodě a být v práci až do MD. Někdy máš problémy na začátku, jindy později. Ale nikdy nevíš, jak to bude probíhat. Někdo může skládat uhlí a je v pohodě a někdo potratí i po chřipce.

Ale pořád by to mělo být na posouzení doktora stejně jako všechny ostatní diagnózy, na které se PN vystavuje.

Já osobně nechápu masochistky, které dobrovolně a bezdůvodně chtějí být doma celé těhotenství, protože je to na zbláznění, ale asi to nikdo tady nevyřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6859
8.5.18 23:32

Já třeba pracovala až do 6. měsíce, pak už to nešlo, byla jsem 12hodin na nohou. Ty tři měsíce byly akorát. Umřela bych nudou, být doma 9 měsíců, plus třeba 3roky na RD. Neříkám, když je těhotné fakt blbě. Moje kamarádka třeba celých 32tt prozvracela, ležela celou dobu v posteli, neskutečně zhubla a musela předčasně porodit. To je potom hrozné :( Ono taky záleží na doktorech, spousta doktorů vypíše žádanku už pomalu, když holka má dvě čárky na testu. A nic jim není. Pak se ale nudí, už od 6 měsíce knouraji, jak by už rodily, otravujou, neumí se zabavit. Spíš by mě zajímalo, když tu řeší někdo nemoce, MHD… Jak tohle řeší u dalšího těhotenství. Dítě nosí různé bacily, nemoce, musí fungovat. Už to není taková pohodička, jako s prvním dítětem. Musí s ním ven, popřípadě do školky, školy. Některé prvorodicky to přehánějí. Já zapadla koncem října, hned v prosinci. jsem byla marod, ještě do toho zánět močáku. Hnus. Taky jsem se bála, ale bohužel spousta věcí ovlivnit nejdou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
9.5.18 06:50

Kdy už pochopíte, že na PN musí být zdravotní důvody a ne důvod, že si chce někdo těhotenství užít a vyspat se :roll:, kdyby PN nebyla těhotným a zneuzivana, tak zůstaly neomezené vycházky, takže asi tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
9.5.18 08:51
@Gumidci píše:
Kdy už pochopíte, že na PN musí být zdravotní důvody a ne důvod, že si chce někdo těhotenství užít a vyspat se :roll:, kdyby PN nebyla těhotným a zneuzivana, tak zůstaly neomezené vycházky, takže asi tak

No to vůbec není pravda. Omezené vycházky byly zavedené plošně pro všechny diagnózy vůbec to nebylo kvůli tomu že je těhotné zneužívají. Neomezené si obhájili doktoři pro onkologické a psychiatrické pacienty, aby si mohli volit režim podle vývoje onemocnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
9.5.18 09:04

Já pořád nedostala odpověď. Pokud dotyčná nemůže do práce z důvodů nákazy, proč by měla mít vycházky? 8o

Ale já osobně jsem názoru, že mít neschopenku proto, že se bojím, že bych mohla něco chytit, je blbost (nemám-li nějakou poruchu imunity). Pokud to tak některé mají, ať jsou doma, ale za vlastní. Zajímalo by mě, jestli své děti, když už nějaké starší mají, taky drží ve skleníku, aby je nenakazily. Vezmou je na celý první trimestr ze školy? ;)

A baví mě, že dobře víte, čím kde v diskuzích argumentujeme, ale popíráte vědomí o tom, že v 80 % diskuzí chtějí jít dotyčné rovnou na neschopenku, protože jednou zašpinily (což není nic patologického) nebo se jim chce hodně spát nebo chtějí mít čas na vyzvedávání mladšího dítěte ze školky nebo se jim prostě už nechce pracovat (takovou mám i mezi známými) nebo jsou neochotné se zaměstnavatelem vyjednávat o kratších směnách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
9.5.18 09:40

Však je to na doktorovi, jaké vycházky napíše a co doporučí. Já to měla jasně sice mně psala 6 hodin, ale čtvrt roku jsem měla nařízený klid doma a přes epidemie a mrazy povolené pouze nejnutnější věci. Tj. nakoupit a k doktorům, co bylo potřeba a hned domů. Takže jsem za hodinu byla doma. A potom max půlhodinové procházky mimo lidi.

Stejně tak jako s tím špiněním. To že někdo chce neschopenku neznamená, že jí přece hned dostane. A taky záleží, jestli je to podle tebe nepatologické špinění a nebo je v tom jiný problém. To že jsi to třeba tak měla půl těhotenství a byla v pohodě neznamená, že u jiné ženy nemůže být špinění projev něčeho jiného. U mě se třeba přidaly jiné věci a ještě ráno si myslela, že to nic není a po kontrole půjdu normálně do práce.

Kamarádku třeba okamžitě stáhla doktorka, když ji 5 dětí ve třídě lehlo s příušnicemi. Kromě toho, že by to mohlo ohrozit plod, jí taky nechali doma, aby to nepřenášela na ostatní, kdyby to od nich chytila.

Podle mě je to v první řadě jen a jen na doktorovi stejně tak jako s jinou diagnózou.
Já bych osobně hned a dobrovolně po otěhotnění na PN nešla bylo mě to blbý vůči kolegům, i když mně doktorka nedala na vybranou. Ale zase to nikdo jiný než ten doktor nerozhodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
9.5.18 09:43

@P4ja No a já jsem tak čestná, že když mi doktor nabízí neschopenku na něco, co mi objektivně v práci nepřekáží, normálně odmítnu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
9.5.18 09:48
@Tesssa23 píše:
Jasne, ze se muze stat cokoli, ale nektere zeny si myslim hazarduji. Delaji hrdinky a pak se divi.
Podle me je dulezity, aby zena byla v klidu, kazda je jina. Kazde vyhovuje neco jineho.
Nemyslite, ze psychika s nami udela hodne? Ze ma vliv na nase telo?

A co myslíš, že udělá psychika té ženské, která se už tak stále pozoruje, když bude zavřená doma, neb neomezené vycházky nejsou, a tam bude sledovat kadý s prominutím prd, a stále pozorovat břicho, jestli se náhodou nemění? A ve volných chvílích studovat na internetu dramatické příběhy o potratech, které třeba nemusejí být vůbec pravdivé? To jí určitě přidá na klidu, už tak se ty ženy na břicho soustředí moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
9.5.18 09:53
@Avele píše:
Přesně a přitom vytvářejí v práci nějaký pseudohodnoty. :lol: Jako nemluvím o nějakém povolání, kde se zachraňují životy, ale jinak si myslím, že cvakat do počítače, sedět u poklady, u pásu atd. bude až do důchodu, takže pokud se dotyčná necítí na to, aby chodila do práce a lékař jí napíše PN, tak ať nechodí. :) Ale jako hrát si na to, že heč já chodila do práce až do MD tak jsem něco víc…no pardon, to je úsměvné.

Takže vyrábět nějaký srágory těhotná nemůže, to at je raději doma a pozoruje se a užívá si těhotenství, ale dělat povolání, kde se zachranují životy a tudíž stres jako prase může? taky dobrý,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
9.5.18 09:54
@rozand píše:
@P4ja No a já jsem tak čestná, že když mi doktor nabízí neschopenku na něco, co mi objektivně v práci nepřekáží, normálně odmítnu. :roll:

Nevím, moje doktorka ji teda nenabízí. Ale pokud to některá tak dělá, pak to není chyba pacientky, ale té doktorky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
9.5.18 10:30

Holky, u těch nevhodných profesí to fakt někdy v praxi jinak než PN řešit nejde, nebyla bych tak striktní. Přeřadit na jinou práci může střední a velká firma, stejně tak nechat doma za plný plat, ale co firmička o pár lidech? Příklad- veterinární sestra v malé ordinaci, kde je doktor-majitel, max. jeden další a dvě sestry. Asi se shodneme, že je to práce v těhotenství nevhodná, infekce, rtg, fyzicky náročné atd. A co si má doktor s tou holčinou počít? Takhle malý podnik jeden plat navíc může taky klidně položit (holka je doma za plný plat, místo ní se musí přijmout jiná) a co tam má dělat, aby si na sebe vydělala? Neřeknu, velká klinika, ale tyhle malé ordinace?
Je to blbý, ale někdy to prostě jinak fakt nejde, když by to každá hnala přes inspektorát práce, za chvíli ženu v plodném věku nikdo nezaměstná a v tomhle konkrétním případě by mi to bylo teda i stydno, když vidím, že to fakt nejde. Jasně, dá se argumentovat, že má včas změnit práci, když plánuje dítě. Jenže pak jí zase někdo vyštěká, co si to dovoluje, jít v novém zaměstnání brzo na mateřskou, ledva jí zaškolej :nevim: Navíc někdo se snaží i několik let, to má zahodit svoje odborné vzdělání a celoživotní zájem na tak dlouhou dobu? Platí univerzálně tam, kde je skutečně nevhodná práce a zároveň malinká firmička, tohle byl jen příklad. Není to tak černobílé.
Jinak květinky co mají neschopenku, protože dojíždí půl hodiny MHD do kanclu, případně je stresují klienti, nebo mají jiný pofidérní důvod, z těch taky rostu, to jo. Nevhodnou práci přesně specifikuje zákoník práce a dojíždění nebo nepříjemní lidé tam fakt nejsou.
Jinak já jsem před časem přešla z fyzické práce na kancelářskou, shodou více okolností, ale i plánování těhotenství hrálo roli. Neschopenku mi doktor nabídl, odmítla jsem, protože mi nic není a sedím v kanceláři. Zarazilo mě, že ji tak aktivně nabízí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
9.5.18 11:24

Ale o tom, žádná, že jsou profese, které prostě těhotná dělat nesmí. I když si myslím, že zrovna ta vetsestra není až tak zlé povolání. Co má pak dělat sestra třeba u obvodní, když je chřipková, anebo dětská, ty věčné kašle, sople, semtam plánata nebo tak něco. Jo, třeba chemický provoz, to jo, ale tady rostě mi to přijde, že ženská nahledá dvě čárky a už si plánuje nemocenskou a to tedy dobře není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
9.5.18 13:08

@inkakřivák Dala jsem jako příklad veterinu, protože tam mám zkušenost. Kromě infekčního prostředí a rtg je to fyzicky fakt rasovina, sestry oddřou to nejhorší, tahají uspané psy, fixují ty nespolupracující, jsou první na ráně, když je zvíře agresivní atd. Neni každý pes malý a/nebo hodný, na veterinu chodí i pěkné mrchy, nebo když polohuje uspaného psa 35-40 kilo… Tohle obvodní sestra fakt nemá, takovouhle dřinu na fyzičku mají sestry na lůžkovém v LDN, případně v blázinci. S infekcí je to tak na stejno, každou chvíli je něco pos…e, čistí zhnisané rány, nebo naopak spousta psů je friendly až moc, skáčou až na hlavu a olizují obličej… Chřipka blbá, ale tady lítá toxoplasma, leptospira, paraziti a taky kopec bakterií. Fakt to není práce pro těhotnou. Doktorky jsou na tom líp, protože tu nejšpinavější a nejnamáhavější práci dělá sestra (logicky, nechci to kritizovat, to vůbec)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80450
9.5.18 13:13

To já zase neznám, že jo, takže beru. A navíc naši veterináři prostě sestry nemají. Jsou sami, případně dva doktoři a jedou všechno včetně úklidu. Jak říkám, neznám. Takže jo, věřím ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí