Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, už jsem bezradná a nevím, co dávat synovi na svačinky do 1. třídy. Ne, že bych neměla nápady, ale bohužel syn co je ve škole, tak docela hodně přibral. Špek mu visí přes kalhoty a mě, sportovně založenou osobu, to dost deptá. Je mi jasné, že ve školce měl evidentně více pohybu, ve škole jen sedí. On má rád sladké věci, buchty, sladkosti atd. Chci mu dát na sváču co má rád, nebo co sní, ale vzhledem k jeho postavě chci cukry co nejvíc omezit. Takže škrtám buchty a jiné koláčky, sušenky, oplatky. Nejí sýry, šunku, pomazánky, máslo. Občas dostane suchý suchý rohlík s jogurtem, ale každý den mu to dávat nechci a ani on by to nechtěl. krom toho, rohlík není taky zrovna výhra. Samozřejmě dostává ovoce - jablíčko, hrušku, pomeranč, mandarinku atd. Ovoce většinou sní, ale nestačí mu to (dávám mu vždy 2ks). Ve škole je od 7-16hod, dostane jen oběd. Máte někdo nějaký nápad, co mu dát na sváču? DÍKY ![]()
Nemám zkušenosti se školákem, ale celá rodina ujíždíme na tomto závinu, fakt není potřeba ani gram cukru, dělám i na slano se zeleninou, to by mohlo být ne?? Ono ty jáhly ho zasytí i trochu jinak než rohlík z bílé mouky
http://www.jimejinak.cz/…pkovy-zavin/
Pokud neji syr, sunku, maslo aji jen kolace a buchty. Tak to asi bude tezky. Spis nez ovoce mu dej do krabicky zeleninu - okirek, mrkev, rajce a ktomu treba mozarellu, cottage a pecivo, takovy ty chlebicky (kneckbrot nebo jak se to pise)
Nam nasi chystali prave syr, sunku, pastiku. Jogurt. Obcas kolac, buchta
S tím co nejí a co mu nechceš dávat je to těžké
Ale napadla mě třeba bagetka s pečeným masem, když ti zbyde třeba kus kuřete, a k tomu do bagety ledový salát, okurka, papriku ap. Já mám ještě malé děti, tak nevím jestli to není pro prvňáčka blbost, ale třeba testovinový salát s masem a zeleninou do krabičky? A ještě mě napadlo, co spolu s ním vyrobit domácí müsly tyčinky. Sice je to sladké, ale zase víš co jsi tam dala.
@Alenka mě právě ty pomazánky přijdou nejlepší. proc tvůj syn nic takového nejí? má dietní omezení nebo mu to nechutná?
Docela by mě zajímalo co tedy jedl na svačiny ve školce. u nás ve školce totiž svačiny byly vesměs o takových věcech ![]()
Napytel, že takhle neuděláš ani sendvič, když 3/4 z toho nejí.. klukovi dělám obložené housky - hora zeleniny, sýr, pomazánka. Leda, že to nakombinuješ tak, že tam dáš to, co klukovi chutná ![]()
@Alenka s tím co všechno nejí, to nemáš zrovna jednoduché. Já malošovi kupuju v albertu baby mrkvičky se šmouly, je z nich nadšený, jen je umyjeme. Taky si je beru na sváču, takže vím, že syté jsou dost, ale malýmu k tomu zapíkám toustíky nebo namažu pečivo. Tak aby měl na dopolední i odpolední sváču dost a neměl doma potřebu vybílit lednici a docela to funguje. Náš malej má třeba rád i různý křupavý knuspi a tak, možná bych zkusila to a hlavně bych zkusila mu v zajímavých variantách nabízet sýry a šunku. Kupujeme dětskou šunku bez okraje, jinou mi taky nesní, dokonce si začal hlídat obsah masa, pod 90% nejde ![]()
U nás se docela osvědčili různé tvarohové pomazánky, jednou se strouhanou mrkví, jindy s okurkou či ředkvičkou. Taky vajíčková pomazánka nebo lučina. Dcera má ráda když má chleba proložený listem salátu. Dávám na rohlíky, chleba, někdy obyčejný někdy semínkový. Místo ovoce taky někdy šoupnu mrkev nebo třeba kedlub či rajčátka. Děti mi teda jedí i sýr a šunku takže to různě kombinuju.
@Kačkerezáda
jako na chuť, nebo se fakt koukne na obal a řekne mami tu já jíst nebudu
jinak je pravda že já jinou nekupuju, takže malá když někde na návštěvě dostane jinou, tak to taky nejí
Slany strudl, hodne zeleniny a ovoce, minipizza
knackabrot nebo ryzovy chlebicek…Je to tezky, kdyz skoro nic neji ![]()
To je fakt těžký, pokud nejí nic zdravého, na tom se mělo zapracovat už dávno. Prostě bych mu asi nedávala nic jiného, rozhodně žádné buchty a sladkosti. A určitě bych doplnila sport. Vyzkoušej různé pomazánky, sýry, šunku, on si zvykne, když mu prostě sladké nebudeš dávat. Lepší než ovoce je zelenina, rajčata, okurka, paprika, mrkev, ředkvičky…
Je fakt, že ve školce určitě ke svačině buchty nejedl, tam dávají taky jen různé pomazánky, sýry a pod.
Hele, mě ještě zarazilo, že jako prvňáček je ve škole od 7 do 16 hod
my bývali tak do těch 12
nebo to máš rovnou i s družinou?? Pokud ano, není třeba v rámci té družiny či školy nějaký pohybový kroužek aby vynahradil ten pohyb, no a pokud tedy ne, tak to budete muset nejspíš vynahradit doma
![]()
@medunka23 úplně natvrdo koukne na obal a řekne, že takovou nemiluje, dokud neuměl číst kupovali jsme jen tu šmoulí a teď už si to přečte, tak můžem kupovat i jinou ale on si to ošéfuje už v krámě takže nehrozí, že by se k němu taková kterou nemiluje dostala a u cizích to nejí, protože mu to nechutná
ono šunka ze který vyteče deci vody nemá se šunkou nic společnýho, že jo. Já bych to taky nejedla.
Mám taky mlsného školáka, kterému nedávám sladké a který nejí šunku, naštěstí sýry jsou u nás v oblibě, takže za nás:
1. Tortila se zeleninou (krapet jí máznu kečupem, dovnitř zelenina a sýr - ten klidně vynechej nebo dej kus masa třeba) - tu dělám každý týden
2. Kukuřičný chlebík/suchar + lučina (nemažu, kupuji malé balení a dávám s sebou celé)
3. Cottage/parenica + zelenina
4. Actimel + ovoce + musli tyčka
5. Ovocný/zeleninový salát + tmavé suché pečivo
6. Maces + zelenina + actimel nebo sýr
7. Jogurt + ovoce
8. Občas sýr a křup + zelenina
Syn ti nejí sýry žádné? V září mi nastupuje do školy druhé dítě, které nejí žádné salámy ani šunky, sýry ani tvrdé ani žádné, tak to bude také veselé ![]()
@Kačkerezáda
chytrej kluk
, no ona má sice rok, ale protože nic jinýho nekupuju, tak když ktomu někde přijde, odmmítá to, taky se jí nedivím, taky to nejím