Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny,
dnes jsem potkala jednu mamku,co má uplně starého syna jako já (16 měsíců) a taky mají strašné problémy se spaním. Syn neumí usnout sám a pořád se v noci budí. Chce se jen ujisit,že tam jsem a hlavně chce mít v ruce moje vlasy ![]()
S tou mamkou jsme došly k tomu,že obě jsme měly vyvolávaný porod..tak přemýšlím,jestli to s tím nemá souvislost..že by dítě chtělo ještě zůstat v bříšku a my ho „násilím“ donutili na svět..tak je naštvané a vzteklé hned od narození..
Syn se totiž ve svém věku docela dost vzteká,když mu něco nejde.
Měly jste taky někdo vyvolávaný porod a máte nespavé dítě?
Tak já měla druhý porod vyvolávaný,malé jsou sice necelé tři měsíce,ale v noci spí už skoro celou noc
Takže si myslím že to nebude tím.Sousedka má dvojčátka 14.měsíců,taky ji porod vyvolávali a jsou od mala hodný a docela dobře spinkaj ![]()
Ahojky. Tak já mám 7 měsíční slečnu a ta spinká nádherně. Ale s tím vztekáním, jak jí něco nejde je to přesný
Tak nevím jestli je to vyvolávaným porodem. U nás to zase bylo ještě takový složitější, nejdřív mě to 2 měsíce udržovali, vypadalo to že porodím ve 26.tt a pak vyvolávačka, tak v tom má chudák asi vůbec bordel ![]()
tak my máme taky nespavce (je mu skoro 22 měsíců), i když už je to výrazně lepší, když nerostou zrovna zuby, ale k tomu porodu, my jsme byli taky vyvolávaný a nakonec porod skončil císařem, takže byl malý ode mne i separovaný, upřímně řečeno taky už mě napadlo, jestli to nemůže mít souvislost. Jo a vztekáme se hodně a už od roka.
Naše Šárka (18m) byla taky vyvolávaná, ale na spaní to rozhodně vliv nemělo
Spinkala celou noc už v 1 měsíci věku (až jsem ji musela v noci „budit“ na kojení, protože začala málo přibírat
), usíná taky v pohodě (no - teď je zrovna nemocná, takže je z ní mamánek a pořád se tulí, chce usínat v naší velké posteli apod., ale to věřím, že je jen tou nemocí
).
Je to spíš povahou dítěte (a případným nastavením hranic ze strany rodičů).
xmamka-no,tak jestli je to tim,tak je nas problem vysvetlen
nasemu je skoro 18 mesicu a spi strasne
jeste nikdy nespal celou noc bez jedineho probuzeni,v noci se budi a place a bud chce podat dudlik,nebo se mu neco zda.
Jo a asi od 11ti mesicu spi s nama v posteli,protoze me nebavilo xkrat za noc chodit k postylce ![]()
Doufam,ze az bude mit svou vlastni postel,bude to lepsi!!
Jo a porod byl vyvolany a nakonec skoncil cisarem.
Tak my máme 2letýho a taky jsme měli vyvolaný porod.Ze spaním to docela jde,ale pořád se jednou za noc vzbudí.A o vztekání ani radši nemluvě,vzteká se od roka a je to horší a horší ![]()
Ale zatím mě ta myšlenka nenapadla,že by to mohlo mít souvislost s porodem.
Možný je vše, asi pak záleží na dispozici dítěte, jak tohle „násilný“ přivedení na svět zvládne…
Ale asi to není pravidlem…
Mně praskla voda předčasně v 32 tt. Pak jsem ležela 2 dny na riziku, kde do mně rvali gynipral, aby se nerozjel porod.
Po těch 2 dnech naopak začali vyvolávat porod - nejdříve tablety, když to nezabralo, tak jsem byla už furt na oxytocinu.
No abych to zkrátila i přesto, že toho asi na něj muselo být za ty 2 dny v břiše a během porodu až až, syn je od malička naprosto úžasný miminko, který když nic netrápí, tak je těžkej pohodář. V noci se budil po půl roce jen jednou, teď ( tedy v 1,5 roce) 1-2 na mléko. Poslední měsíc spí sám v pokojíčku, usíná sám.
Kamarádka má starš holčičku, která byla vyvolávaná už nevím z jakých důvodů - byla dost uplakaná a doteď (3 roky) se v noci dost budí. Mladší syn se narodil spontánně bez urychlování atd a je teda větší pohodář, ale kdo ví, kolik je to o povaze…
Já měla taky porod vyvolávaný (42+2 tuším) a spíš jsem holku třeba na koupání musela budit. Ona se vzbudila akorát na jídlo(to teda byl interval 2.5 hod a hodně dlouho ji to vydrželo) ale jinak lehla a spala, jak v noci tak jsem o ni nevěděla skoro ani ve dne.Takže si myslím, že nespavost u dětí nebude vyvolávaným porodem.
Jinak jsem v těhu měla problémy s manželem, takže spánek nepravidelný, o stravě ani nemluvím a začala jsem kouřit no-všichni říkali, jak dcera bude uřvané a nervózní dítko-Nebyla takže nyní jsem podruhé těhu a celkově rady typu jíst jen zdravě,hodně spát atd…Beru jako že neberu.
Neviděla bych v tom souvislost. Měla jsem taky vyvolávaný porod a syn spí dobře, od dvou měsíců s malými přestávkami spí celou noc.
No možná na tom něco bude
. Vyvolaný porod jsem měla a malej je od narození nespavec a pěknej vztekloun
.
Ahojky.Já měla vyvolaný, skončený cs a malej se sám naučil.Občas to zkouší,ale sám usnout uměl brzy.
Kamarádka měla plánovaného císaře, ale asi o tři týdny dřív než termín porodu. Malá je odmalička uplakánek, se spaním naprostá katastrofa (do roka a půl k ní vstávala i 20 x za noc, pak se to o malinko zlepšilo - celá šťastná říkala, že už „jenom“ 8 x). Takže bych řekla, že na tom něco bude. Že byla „vytržená“ z bříška dřív, než by to šlo přirozenou cestou. Asi se s tím těžko vyrovnávala.
to je blbost a nevěřím tomu,já taky měla vyvolávaný porod a syn sice malinko vztekloun je,ale spí celou noc pěkně.
Já teda nevím, možná to souvislost mít může, ale já neměla vyvolávaný porod a náš malý je nespavec a teď v necelých 10měsících se začal pěkně vztekat..