Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jasně, dřív se dbalo na šestinedělí.
Argumenty stylu, už nemám co vymyslet.
A ještě dřív se rodilo doma a ještě dřív se žilo v široké rodině a rodička odpočívala a o dítě se starali ostatní, nebo se můžeme odstěhovat do jeskyně.
Teď tady bazírujeme na tělesném kontaktu od první vteřiny po narození a babičku nenecháme to dítě v té době ani navštívit a pohladit.
@stinga píše:
@Elephantka @PAN66 no však se se svými dětmi klidně zamčete 3 roky doma, aby je někdo neokoukal, každého volba.
ale pak tu nebrečte, že vám tchánovci nechcou hlídat dítě
to trochu přeháníš, ne? Tři roky a čas strávený v porodnici je trochu rozdíl, ne?
Dovedu si představit být ve stavu, že pár dní po porodu nikoho nebudu chtít vidět a budu ráda, že jsem ráda. To snad každý bude respektovat, ne? A ne že to bude důvod, proč se odstřihne od mého dítěte.
A vybírat si porodnici podle toho, aby to měli návštěvy bez námahy, je taky mimo, ne? ![]()
@mamamiem no ještě si užiješ, největší problém bude v partnerovi. Pokud on neřekne jak to bude a bude raději ustupovat
Budeš to muset řešit sama a budeš za tu zlou
, ale lepší to říct hned než to v sobě dusit
Manžel vždy vše oznámil a bylo
Rovnou oznámil že návštěvy po šestinedělí a bylo vyřešeno. Já vždy v porodnici byla cca 14 dní a ani jsme neměli náladu sotva přijdu domů hned řešit kdo kdy přijde
Do tohoto nám nikdy nikdo nekecal, ani nikdo neřešil do jaké porodnici půjdeme
Když jsme na pokoj dostala dítě tak nás na pokoji bylo víc ale vždy došel jen otec dítěte takže to bylo ok ![]()
Děkuji za reakce, jsem tu víceméně nováček, vidím, že se to tu rozdělilo na dva tábory, kdy u jednoho jsem za egoistickou matku, atd. Nikde ale nepíšu, že zavřu dítě na tři roky někde mimo dosah příbuzných, jak tu někdo psal nebo, že dítě uvidí až po šesti týdnech. Mám z předchozího vztahu dítě, a to vídá babičky kdykoliv, běžně, má je rádo, babičky hlídají, když chtějí, nejsem nějaká svině. Tchýně je ale podle mě manipulant, která na mě jde přes syna - začíná klasicky: „ale vždyť tys říkal, že…“. Já pokud nenastavím hranice už zkraje, budu ji mít doma třikrát týdně, a říkal to sám partner. Ví sám, že jeho matka je v důchodu a že se plete do věcí, do kterých jí vůbec nic není, a píšu to ve více situacích, neřeším jen a jen porodnici. Ta porodnice byla jen poslední kapka, kdy jsem se už ozvala, ale nikterak rázně, já to ani neumím. Je to sice matka partnera, ale řešit finance, soukromí, atd. to mi nepříjde moc košér. Já bych to s mojí mámou řešila, ale s tchýní to řešit neumím. ![]()
@mamamiem Vidíš, že píšeš, že bys to s mámou řešila.
Takže máma může a tchyně ne? Ona má stejná práva.
Návštěvy 3× týdně bych vyřešila tak, že 2× by dostala kočár na procházku.
@Sany80s píše:
@mamamiem Vidíš, že píšeš, že bys to s mámou řešila.
Takže máma může a tchyně ne? Ona má stejná práva.
Návštěvy 3× týdně bych vyřešila tak, že 2× by dostala kočár na procházku.
Ne, myslim to tak, že s vlastní mámou bych to řešila, kdyby se chovala jako tchýně, ty konfliktní situace. Tohle se týká matky přítele a řešit by to měl on.
Myslím, že nemáš až takový problém s tchýní, jako spíš s přítelem. Hranice by měl stanovovat především on, po vaší vzájemné dohodě.
@mamamiem píše:
Potřebuji se vypsat, popřípadě požádat o radu. S přítelem jsme spolu přes tři roky, letos očekáváme narození miminka. Možná je i moje chyba, že jsem doposud striktně neřešila chování matky přítele a řeším to až teď, když jsem těhotná, ale příjde mi, že prostě přituhuje, ničí mi to vztah, chci si stanovit své hranice, nastavit pravidla, a to, aby ona pochopila, že máme už svoji rodinu, svůj domov, svoje soukromí… že ona nemá žádné právo, aby se starala do spousty věcí, do kterých se stará.Přítele matka mě ještě neznala a už řešila výživné na mé dítě (z předchozího vztahu mám jednoho potomka), to mi řekl přítel… potom začaly takové malé náznaky toho, že prostě sice se usmívá, ale není to upřímné, vidím, jak mě probodne pohledem, že jsme jako soupeřky, ale ale já ji jako soupeřku neberu, přítel miluje nás obě, jen každou jiným způsobem. Ona se zeptá sama od sebe a pochválí mi, co mi přítel koupil na narozky, výročí a pak, ho na další návštěvě, kde je sám sepsuje, že za mě utrácí peníze. Pochválí příteli účes, nějakou změnu, a když je tam sám, řekne, že předtím to měl lepší… Často se taky stávalo, že mě psala, jak se má její syn, že u ní dlouho nebyl, jestli dojel dobře ze služebky. Tohle jsem začala řešit tak, že jsem ji slušně napsala, ať si napíše jemu, že on vlastní svůj mobil.
Taky se vyjadřuje negativně o tom, když na návštěvu přijedem bez dítěte, protože je u svého biol. otce. Ten má přece právo dítě vidět, a já se nemusím ospravedlňovat, že dítě je se svým otcem. Do toho nemá vůbec co mluvit a když jí to řeknu, úplně mě ignoruje.Vyvrcholilo to teď, v těhotenství, kdy začala řešit to, kde jsme si s partnerem vybrali rodit v porodnici, protože je to dál od domova, ona nebude moct dojet. (aniž by se zeptala, jestli o tom vůbec někdo stojí. Na to už jsem se naštvala a slušně ji řekla, že je to záležitost pouze mě a chlapa a návštěvy si snad budeme zvát sami až domů dle domluvy. Na což mi ironicky odfrkla, že babička přece uvidí vnouče automaticky, kdy bude chtít ona, přátelé ať si zvu dle domluvy.
Štve mě ta sobeckost z její strany, co takhle myslet na to, že si vybírám porodnici, kde já a miminko budem mít lepší péči, že chci mít po porodu klid a chceme se nejprve sehrát my jako rodina…
Dřív jsem tam jezdila celkem ráda, teďka spíš jen tak, že musim. Podporu moc nemám v příteli, který se mnou sice ve všem souhlasí, ale až doma po návštěvě u jeho rodičů, tam neřekne nahlas ani ň. Řekl, že nechce, aby si mamka myslela, že jsme dva proti jedné a aby jí to prej nebylo líto.
I když nemáme s mužem žádné problémy ve vztahu (mimo tyhle situace s jeho máti), tak to můj vztah k němu dost ovlivnuje. Myslím, že by měl i přítel reagovat, žije se mnou, čeká rodinu a nežije přece s matkou. Dost mě to už unavuje, a po porodu to bude ještě horší… Nejhorší je, že si dost věcí beru a nejsem flegmatik, co by nad tím mávnul rukou, ale myslím na to…Ona totiž umí dost dobře zahrát na city, a rozplakat se. Kdyby se tohle týkalo mé mámy, tak bych prostě situaci řešila rázně, ale takhle si to nedovolím, protože ona není moje máti, myslím, že by měl zakročit syn.
Holka ty ale řešíš blbosti..no tak babička chce vídat vnouče no…stejně to nakonec může být vše jinak. moc to žereš vše..opravdu nevíš co jsou asi opravdové problémy. A sžít jako rodina? Prosím tě zase děláš tragédii kde není..určitě studuješ moderní příručky co…
@Lajla píše:
Holka ty ale řešíš blbosti..no tak babička chce vídat vnouče no…stejně to nakonec může být vše jinak. moc to žereš vše..opravdu nevíš co jsou asi opravdové problémy. A sžít jako rodina? Prosím tě zase děláš tragédii kde není..určitě studuješ moderní příručky co…
Zatím jsem moc nikde nepřispívala, tak nevím, kde jsme se my dvě potkaly a kde ZASE dělám tragédii, kde není. ![]()
Podle mě, když už to ovlivňuje partnerský život, tak asi to normální není. A neřešim jen vnouce. Díky za reakci, pěkný den.:-)
@Michelle_M píše:
Myslím, že nemáš až takový problém s tchýní, jako spíš s přítelem. Hranice by měl stanovovat především on, po vaší vzájemné dohodě.
Souhlasim. Neresila bych az tak babicku jako pritele. S nim otevrene mluvit a cekat ze on bude prezentovat vas spolecny postoj. Pokud ne doma ho tim otravovat dostatecne dlouho, budw chtit mit klid tak snad neco zacne resit…jinak porodnice- mam 4 deti. Na prvni se chodil divat do porodky kde kdo. Nevyhovovalo nam to takze od druheho byl v porodnici pouze tatinek. Ani sourozenci ne. Vsichni to respektovali. Na navstevu doma se tchyne „objednala“ dopredu. Podivala se a odjela. Nastesti je skvela takze vi ze klid je potreba. Navic s sebou vzdy. privezla nejakou dobrotu… ![]()
@mamamiem nastav si to ale stůj si za tím a jako první to řekni partnerovi s tím že by bylo fajn aby to vysvětlil Tvé mámě. lepší to říct jasně než být naštvaná ale být ticho, pak se doma bude jedině hádat
Bude to vaše dítě takže záleží jen na Vás jak to chcete, ne další lidi
. a bude to hodně těžké pokud partner nebude na Tvé straně ![]()
@Sany80s píše:
Jasně, dřív se dbalo na šestinedělí.
Argumenty stylu, už nemám co vymyslet.
A ještě dřív se rodilo doma a ještě dřív se žilo v široké rodině a rodička odpočívala a o dítě se starali ostatní, nebo se můžeme odstěhovat do jeskyně.
Teď tady bazírujeme na tělesném kontaktu od první vteřiny po narození a babičku nenecháme to dítě v té době ani navštívit a pohladit.
to neni mimo argument. porod je tezky zasah do irganismu, a to i osychicky. vubec vse je nive, szit se s deckem, kojeni, holt ne kazdy ma naladu na navstevy. pokud je nekdo pi tezkem zakroku operacnim, taky to kazdy resoektuje a da cas na zoravenou, ale u porodu ne, hned nejlepe ten den narozeni se tam prihnat, navic pokzd vztahy nejsou ideal, o to vic chapu, ze zenska ty navstevy nechce. nikomu nic neutece, kdyz par dni pockaji. vztah vnouce x babicka opravdu nevisi na tom, zda ho uvidi uz v porodnici, boha..a at se ti to libi nebo ne, at je kdejaks matka alternativni, je to jeji volba a nikonu nezbyde nez ji respektovat. jsko urcite bych vybirala porodnici podle toho, aby to navstevy mely blizko. snad kazda si vybira dle svych predpokladu a recenzi a be, aby se tchyne nemusela dliuho trmacet. ona tam bude rodit, lezet, ne tchyne.
@PAN66 píše:
to neni mimo argument. porod je tezky zasah do irganismu, a to i osychicky. vubec vse je nive, szit se s deckem, kojeni, holt ne kazdy ma naladu na navstevy. pokud je nekdo pi tezkem zakroku operacnim, taky to kazdy resoektuje a da cas na zoravenou, ale u porodu ne, hned nejlepe ten den narozeni se tam prihnat, navic pokzd vztahy nejsou ideal, o to vic chapu, ze zenska ty navstevy nechce. nikomu nic neutece, kdyz par dni pockaji. vztah vnouce x babicka opravdu nevisi na tom, zda ho uvidi uz v porodnici, boha..a at se ti to libi nebo ne, at je kdejaks matka alternativni, je to jeji volba a nikonu nezbyde nez ji respektovat. jsko urcite bych vybirala porodnici podle toho, aby to navstevy mely blizko. snad kazda si vybira dle svych predpokladu a recenzi a be, aby se tchyne nemusela dliuho trmacet. ona tam bude rodit, lezet, ne tchyne.
Souhlas. Nevím, co je na tom k nepochopení, v čem je problém. Byla jsem v porodnici před více než dvaceti lety 8 dnu, babičky tehdy bezne viděly vnoučata az po návratu a na vztahy to nemělo žádný vliv. To jestli babička viděla vnouče týden nebo dva po narození nemělo vůbec vliv na to, zda chtěly nebo nechtěly hlídat…
Po porodu, hlavně po druhém, jsem byla ráda i za to, že mi dite nedali na pokoj jak jsem nejdřív moc chtěla a ze mi ho přivezli jen na kojení. Těšila jsem se jen na manžela, příbuzný ne
@Jarka K píše:
to trochu přeháníš, ne? Tři roky a čas strávený v porodnici je trochu rozdíl, ne?
Dovedu si představit být ve stavu, že pár dní po porodu nikoho nebudu chtít vidět a budu ráda, že jsem ráda. To snad každý bude respektovat, ne? A ne že to bude důvod, proč se odstřihne od mého dítěte.
A vybírat si porodnici podle toho, aby to měli návštěvy bez námahy, je taky mimo, ne?
Presne tak ![]()
@PAN66 Mně se moc líbí argument - potřebuji klid, abychom se sžili s dítětem. Je to takové pěkné - ale jak se to dělá třeba v rodině, kde už jsou dvě děti? kam je strčí, aby se mohli sžívat? myslím si, že tahle tchyně není nic zlého, prostě se zajímá a já nechápu, proč je to tak hrozné. Jednou jste její rodina, tak prostě má zájem. Kdyby se neptala, tak bude sobecká mrcha, která se nezajímá, když se ptá, je vlezlá. To je pak těžké. A upřímně si myslím, že nějaká ta desetiminutová návštěva v porodnici by vás nezabila. At se babička pokochá miminkem, pak jí klidně říci já jsem unavená a jdu ležet, dítě sbalit a jít. Hotovo. A třeba se hned domluvit, kdy se může babička stavit doma na delší návštěvu. Ona se totiž taky na to dítě svého syna těší! Ono to miminko není jenom vaše, má i tátu!