Neumím stanovit hranice

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33708
25.8.17 11:14

Tim za sebe končím debatu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80476
25.8.17 11:19

Taky jsem zakladatelce radila - že se má usmát, poděkovat, pochválit vybraná jména a dát svoje. Hotovo. Prostě jde jen o způsob reakce, nic víc. Co dělá tchyně, ona asi moc neovlivní, ale jaké budou mezi nimi vztahy, to ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
25.8.17 11:47

@Taktrochumaminka

Děkuji za reakci. Rozhodně se teda tchýni nemstím (nemám za co), jen jsme si s partnerem vybrali porodnici, která nám vyhovuje (na základě zkušeností, komfortem, přístupem, atd.) a návštěvy jsme vlastně ani nějak neřešili, asi by to vyplynulo i samo od sebe, nějak spontánně, to začla až ona. Jak jsem psala, moje máma tam taky nejede, to bych se musela mstít i jí. :nevim: Možná, kdyby tchýně zvolila jiný přístup, jak tu psaly holky a zeptala se: „Tak co návštěvy, už jste to řešili, chcete? Jede tvá máma, můžu se přidat?“ Ne, že prostě mi někdo oznámí, nadiktuje, že tak to prostě bude a basta! A co návštěva, to dotaz, jestli jsme se nerozhodli jinak, a nebudu rodit poblíž. V téhle situaci ale bereme ohledy na sebe, ne na tchýni.

To stejné se jmény, vy to berete jako řešení prkotiny, ale my teda na začátku těhotenství, s partnerem šťastní oznámili těhotenství, a místo těšení se na vnouče, se tak pět návštěv řešilo, hlavně aby to bylo děcko pohlaví mužského, protože ONI potřebují pokračovatele rodu, a plná pusa keců, co tomu řekne rodina, že jméno nevybírala ona, protože to je u nich tradice (tradice, o které ani můj muž neví, tradice, kterou chtěla asi zavádět až u nás ona). A pak poslouchat, že se teda bude muset smířit s tím, že to bude jinak. Zkoušela manipulovat s partnerem, když jsem tam zrovna nebyla, aby to bylo dle ní. My třeba jediné, co jsme s chlapem řešili, byl zdravotní stav, vzhledem k tomu, že třeba v rodinách jsou nějaká onemocnění, vrozené vývojové vady, atd. Pohlaví a jméno, pro nás bylo až to druhotné.

To, že máte ve tchýni kamarádku, to máte dobré. :palec: Já s ex tchýní měla taky dobré vztahy, když už sem tam vznikly třenice, buď z mé, či tchýniny strany, sedly jsme k vínu, probraly to otevřeně a jelo se dál. S touto tchýní to nejde, není to typ, co by šel s vámi nakupovat, dal si víno, lakoval nehty a barvil hlavu, a taky já nehledám ve tchýni kamarádku. Kamarádky si člověk může hledat v jiném okruhu lidí, ale rozhodně ne ve tchýni, aspoň u mě a v naší situaci, kdy v ní postupem času začínám vidět manipulátorku. Navíc, co člověk, to jiná povaha. Kdybych tuto tchýni brala jako kamarádku, tak mi bude svým způsobem diktovat a řídit celý život. A snahu má stále, ať už jsou to již zmiňované návštěvy staršího dítka u svého otce, tak mluvení do trávení volného času (jsme tam v sobotu, už se řeší, jestli dojedem v neděli. A co proboha moje rodina? Tu nemám právo vidět?) Když se tu pořád řeší téma babička, a jak babička má právo na vnoučata, tak babičky bude mít vnouče dvě, tohle taky tchýně nevidí.
Tak samo mluví do stavby domu, do financí. Teď jsem ve fázi, kdy mlčím, nechám odpovídat partnera. Nemám na to síly.

A nemám tenhle přístup od začátku vztahu, to si nemyslete. Tenhle přístup přišel postupem těch let s chlapem a těch situací viz. výše a je to horší a horší. Já se jí snažim pochopit, ale psát mi několikrát do týdne vyčítavě, že jak se má její syn, že se neozve? On má hlavně svůj telefon a to si pak neměl zakládat rodinu, když musí(me) několikrát týdně k ní. Měl si najít byt někde poblíž, chodit tam každej den po práci na obědy. Takhle když večer chodí z práce domů, staví barák, bude pečovat o mimino, bude horko těžko chodit obden k mamince. Navíc teď, když krátce před porodem řešíme bydlení, kupujem věci pro děcko, zařizujem vlastní záležitosti a ona brečí do telefonu. Proč? Partner řekl, že žárlí. Ale na co? Já zase nejsem taková, že s ní nemluvím, ukážu jí, co jsme pořídili pro dítě, co třeba se chystáme koupit, tak samo ji ukážu fotky z ultrazvuku, není nijak ošizená, vyšachovaná. Myslím ale, že tohle by horko těžko dala malokterá, není to mou povahou.
A není to nějaká osamocená stará vdova, ale má svého muže a další potomky!

@adresa Vidím to tak s tím životním programem, bohužel. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80476
25.8.17 12:15

Pak existuje skutečně jediná rada - jednat mile, slušně a pevně. A klidně řící - to jsme už probírali stokrát a víte že to bude takto. nemá cenu o tom mluvit. A okamžitě přejít na téma nekonfliktné třeba na počasí. Chce se naučit asertivitě - trvat na svém, pevně a mile. Jedině tak. Nemusíte být přítelkyně, ale jednou jste příbuzné, bude to babička tvého dítěte, tak si myslím, že slušností se nic nezkazí. Hodně štěstí a zdravého prcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
25.8.17 12:19
@inkakřivák píše:
No vždyt jo, píšu snad něco jiného? Nebo si myslíš, že slušnost je prostě nesmysl? Řekne mám vybraný kočár a koupím ho, tak řeknu slušně děkuji, jste hodná, ale nechci. Já ho koupím - ne děkuji, ale nechci. Jednoduchá asertivita. Stačí se ji naučit. Být milá, slušná a pevná ve svém rozhodnutí, nic víc. To není ustupování, to je prosazování si svého.

a je opravdu treba si neco sveho prosazovat? zij a nech zit, nebo ony snad snachy rikaji tchynim, ze jim neco koupi? proc by mela byr snacha asertivni v tom, ze si chce kouput svuj kocar? tak snad je slusnist se na tom domluvut, napadlo nas, ze bychom vam koupuli kocarek, chteli byste? mate nejaky vyhlednuty? a ne hned zitra vam koupi. kocar bez ohledu chceteXnechcete, libuXnelibi. to caste vmesovani proste jedniho unavi, kir kdyz je to podano tinto oznamivacim stylem. prihde mi, ze cekate ze jen zakladatelka ma zmenit chovani. ja ji chapu a taky by mi to vadilo. bez toho, aby se nad tim zamyslely obe strany, se to nehne, jinak bzde zakl. jen ustupovat ci slusne skripat zubama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107639
25.8.17 12:21
@Sany80s píše:
Myslím si, že máte máslo na hlavě obě.
Za prvé musíš pochopit, že ona je matka přítele a má právo říci svůj názor.
Ona zase musí pochopit, že vy sice vyslechnete její názor, ale rozhodovací právo máte ve spoustě věcí vy.
A pokud jde o porodnici, tak sice můžeš zakázat návštěvy, ale budeš buranka největšího kalibru a oprávněně.
Návštěva rodičů v porodnici je prostě slušnost.
Osobně si myslím, že jsi další egoistická matka, co chce využívat dítě jako rukojmí viz. důležitější klid miminka a tebe.
To opravdu není důležitější, než dodržovat základní slušnost.

zatim nemůžu posoudit.. ale slušnost podle mně je vyčkat, až budu k návštěve miminka pozvaná, že tohle určuje matka dle toho, jak se na to cítí.. v porodnici je to naprosto zbytečné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
25.8.17 12:26
@inkakřivák píše:
Taky jsem zakladatelce radila - že se má usmát, poděkovat, pochválit vybraná jména a dát svoje. Hotovo. Prostě jde jen o způsob reakce, nic víc. Co dělá tchyně, ona asi moc neovlivní, ale jaké budou mezi nimi vztahy, to ano

tim se ale stavi do role, ze zakl. bude muset furt neco prekousavat a jeste se snazit byt mila, byt v ramci zachovani dobrych stavu. znam to v okoli, nekdo casem pochopi, jiny to ma v povaze a byt, kdyz si to clovek furt dela po svem, to zkousi a zkousi, jedniho to casem omrzi. ten pocit obhajovani si jak zit svzj zivit. kazd je jiny pivahy, nekdo nad tim mavne rukou a jiny je z toho zpruzely a vztahy to narusi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33708
25.8.17 12:39

@PAN66
Výstižný.

Pro odlehčení - líbi se mi určitý typ kočárků. Dceři uplne jiný. Vime to obě a je nám to jedno. Ani me nehne jim koupit ten muj, az na to jednou dojde. Přidáme jim na jejich kočár peníze a pak, pokud se mu vkus nezmění, si udělám radost a na terasu a na dvůr koupím ten co se mi líbi, třeba použity.
Nebudu ji nutit děkovat nám za něco, co se ji nelíbi a se skripenim zubů to skousne, pro klid v rodině, protoze maminka to přece myslí dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80476
25.8.17 13:12

@PAN66 Víš co? najdi si co je asertivní chování. Možná si to s něčím pleteš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107639
25.8.17 13:25
@Sany80s píše:
@mamamiem Vidíš, že píšeš, že bys to s mámou řešila.
Takže máma může a tchyně ne? Ona má stejná práva.
Návštěvy 3× týdně bych vyřešila tak, že 2× by dostala kočár na procházku.

to si nemyslím, matka je ti snad určitě bližší než tchyně vlastně cizí osoba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
25.8.17 13:34
@Venetia píše:
to si nemyslím, matka je ti snad určitě bližší než tchyně vlastně cizí osoba?

ja bych treba mamu klidne u porodu kdyby muz nemohl a tchyni ne..proste mama je mama..tohle srovnavat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107639
25.8.17 13:54
@PAN66 píše:
ja bych treba mamu klidne u porodu kdyby muz nemohl a tchyni ne..proste mama je mama..tohle srovnavat..

Já u porodu tedy nikoho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
25.8.17 14:03
@Venetia píše:
Já u porodu tedy nikoho

vzdyt jo, kazdy to citi jinak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
25.8.17 14:12

@Venetia Moje tchyně je moje a manželova maminka a manželova tchyně je moje a jeho maminka.
Ani jedna není bližší a obě mají stejná práva, dokud jsme manželé. Takže doufám, že už navždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107639
25.8.17 14:33
@Sany80s píše:
@Venetia Moje tchyně je moje a manželova maminka a manželova tchyně je moje a jeho maminka.
Ani jedna není bližší a obě mají stejná práva, dokud jsme manželé. Takže doufám, že už navždy.

Maminka je jenom jedna, ta tvoje…tchýně je manzelova matka nic víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová