Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Potřebuji se vypsat, popřípadě požádat o radu. S přítelem jsme spolu přes tři roky, letos očekáváme narození miminka. Možná je i moje chyba, že jsem doposud striktně neřešila chování matky přítele a řeším to až teď, když jsem těhotná, ale příjde mi, že prostě přituhuje, ničí mi to vztah, chci si stanovit své hranice, nastavit pravidla, a to, aby ona pochopila, že máme už svoji rodinu, svůj domov, svoje soukromí… že ona nemá žádné právo, aby se starala do spousty věcí, do kterých se stará.
Přítele matka mě ještě neznala a už řešila výživné na mé dítě (z předchozího vztahu mám jednoho potomka), to mi řekl přítel… potom začaly takové malé náznaky toho, že prostě sice se usmívá, ale není to upřímné, vidím, jak mě probodne pohledem, že jsme jako soupeřky, ale ale já ji jako soupeřku neberu, přítel miluje nás obě, jen každou jiným způsobem. Ona se zeptá sama od sebe a pochválí mi, co mi přítel koupil na narozky, výročí a pak, ho na další návštěvě, kde je sám sepsuje, že za mě utrácí peníze. Pochválí příteli účes, nějakou změnu, a když je tam sám, řekne, že předtím to měl lepší… Často se taky stávalo, že mě psala, jak se má její syn, že u ní dlouho nebyl, jestli dojel dobře ze služebky. Tohle jsem začala řešit tak, že jsem ji slušně napsala, ať si napíše jemu, že on vlastní svůj mobil.
Taky se vyjadřuje negativně o tom, když na návštěvu přijedem bez dítěte, protože je u svého biol. otce. Ten má přece právo dítě vidět, a já se nemusím ospravedlňovat, že dítě je se svým otcem. Do toho nemá vůbec co mluvit a když jí to řeknu, úplně mě ignoruje.
Vyvrcholilo to teď, v těhotenství, kdy začala řešit to, kde jsme si s partnerem vybrali rodit v porodnici, protože je to dál od domova, ona nebude moct dojet. (aniž by se zeptala, jestli o tom vůbec někdo stojí. Na to už jsem se naštvala a slušně ji řekla, že je to záležitost pouze mě a chlapa a návštěvy si snad budeme zvát sami až domů dle domluvy. Na což mi ironicky odfrkla, že babička přece uvidí vnouče automaticky, kdy bude chtít ona, přátelé ať si zvu dle domluvy.
Štve mě ta sobeckost z její strany, co takhle myslet na to, že si vybírám porodnici, kde já a miminko budem mít lepší péči, že chci mít po porodu klid a chceme se nejprve sehrát my jako rodina…
Dřív jsem tam jezdila celkem ráda, teďka spíš jen tak, že musim. Podporu moc nemám v příteli, který se mnou sice ve všem souhlasí, ale až doma po návštěvě u jeho rodičů, tam neřekne nahlas ani ň. Řekl, že nechce, aby si mamka myslela, že jsme dva proti jedné a aby jí to prej nebylo líto.
Ona totiž umí dost dobře zahrát na city, a rozplakat se. Kdyby se tohle týkalo mé mámy, tak bych prostě situaci řešila rázně, ale takhle si to nedovolím, protože ona není moje máti, myslím, že by měl zakročit syn.
I když nemáme s mužem žádné problémy ve vztahu (mimo tyhle situace s jeho máti), tak to můj vztah k němu dost ovlivnuje. Myslím, že by měl i přítel reagovat, žije se mnou, čeká rodinu a nežije přece s matkou. Dost mě to už unavuje, a po porodu to bude ještě horší… Nejhorší je, že si dost věcí beru a nejsem flegmatik, co by nad tím mávnul rukou, ale myslím na to…
@mamamiem píše:
Potřebuji se vypsat, popřípadě požádat o radu. S přítelem jsme spolu přes tři roky, letos očekáváme narození miminka. Možná je i moje chyba, že jsem doposud striktně neřešila chování matky přítele a řeším to až teď, když jsem těhotná, ale příjde mi, že prostě přituhuje, ničí mi to vztah, chci si stanovit své hranice, nastavit pravidla, a to, aby ona pochopila, že máme už svoji rodinu, svůj domov, svoje soukromí… že ona nemá žádné právo, aby se starala do spousty věcí, do kterých se stará.Přítele matka mě ještě neznala a už řešila výživné na mé dítě (z předchozího vztahu mám jednoho potomka), to mi řekl přítel… potom začaly takové malé náznaky toho, že prostě sice se usmívá, ale není to upřímné, vidím, jak mě probodne pohledem, že jsme jako soupeřky, ale ale já ji jako soupeřku neberu, přítel miluje nás obě, jen každou jiným způsobem. Ona se zeptá sama od sebe a pochválí mi, co mi přítel koupil na narozky, výročí a pak, ho na další návštěvě, kde je sám sepsuje, že za mě utrácí peníze. Pochválí příteli účes, nějakou změnu, a když je tam sám, řekne, že předtím to měl lepší… Často se taky stávalo, že mě psala, jak se má její syn, že u ní dlouho nebyl, jestli dojel dobře ze služebky. Tohle jsem začala řešit tak, že jsem ji slušně napsala, ať si napíše jemu, že on vlastní svůj mobil.
Taky se vyjadřuje negativně o tom, když na návštěvu přijedem bez dítěte, protože je u svého biol. otce. Ten má přece právo dítě vidět, a já se nemusím ospravedlňovat, že dítě je se svým otcem. Do toho nemá vůbec co mluvit a když jí to řeknu, úplně mě ignoruje.Vyvrcholilo to teď, v těhotenství, kdy začala řešit to, kde jsme si s partnerem vybrali rodit v porodnici, protože je to dál od domova, ona nebude moct dojet. (aniž by se zeptala, jestli o tom vůbec někdo stojí.Na to už jsem se naštvala a slušně ji řekla, že je to záležitost pouze mě a chlapa a návštěvy si snad budeme zvát sami až domů dle domluvy. Na což mi ironicky odfrkla, že babička přece uvidí vnouče automaticky, kdy bude chtít ona, přátelé ať si zvu dle domluvy.
Štve mě ta sobeckost z její strany, co takhle myslet na to, že si vybírám porodnici, kde já a miminko budem mít lepší péči, že chci mít po porodu klid a chceme se nejprve sehrát my jako rodina…
Dřív jsem tam jezdila celkem ráda, teďka spíš jen tak, že musim. Podporu moc nemám v příteli, který se mnou sice ve všem souhlasí, ale až doma po návštěvě u jeho rodičů, tam neřekne nahlas ani ň. Řekl, že nechce, aby si mamka myslela, že jsme dva proti jedné a aby jí to prej nebylo líto.
I když nemáme s mužem žádné problémy ve vztahu (mimo tyhle situace s jeho máti), tak to můj vztah k němu dost ovlivnuje. Myslím, že by měl i přítel reagovat, žije se mnou, čeká rodinu a nežije přece s matkou. Dost mě to už unavuje, a po porodu to bude ještě horší… Nejhorší je, že si dost věcí beru a nejsem flegmatik, co by nad tím mávnul rukou, ale myslím na to…Ona totiž umí dost dobře zahrát na city, a rozplakat se. Kdyby se tohle týkalo mé mámy, tak bych prostě situaci řešila rázně, ale takhle si to nedovolím, protože ona není moje máti, myslím, že by měl zakročit syn.
no já si teda nemyslím, že si neumíš vytýčit hranice…viz vytučněné.. spíš bys chtěla tchýni změnit, ale to nejde.. je jaká je.. víš je to pořád maminka co vychovala tvého muže a nejspíš dobře, když s ním seš, čili za mě vytyčit hranice jistě, ale trocha tolerantnosti a shovívavosti by také neuškodilo… ono to že babička chce jít kouknout na vnouče do porodnice mi přijde normální přirozený a i hezký že se těší nevím proč by měla mít speciální povolenku až až až? Zkus si rozlišit v hlavě co je fakt důležité a na tom trvat a nebabrat se v prkotinách.. co by ti udělalo jí říct jo je to daleko ale váš syn vás na chvilku přiveze sebou at se pokocháte s miminkem, nebojte? Herdek je mi jí v tomhle trochu líto… nevím no ona může být divná, ty na mě - podle toho co píšeš působíš tvrdě.. ale z jednoho odstavce těžko dělat závěry.. dobré vztahy a kor s tchyní nejsou zadarmo - je to práce
@mamamiem Nemyslím si, že situace je tak zlá, ale mohla by se časem zlou stát. Hlavní slovo má mít přítel, ale ten má zjevně obavu se z nějakého důvodu vůči matce vymezit. Je zbytečné psát, že by tchýně měla něco pochopit…měla, ale to musí i tvůj přítel. Řekněme, že se jedná o další zkoušku dospělosti, tedy obhájit před matkou svojí rodinu, aniž by to skončilo likvidací vztahů.
Ty se zase smiř s tím, že tchyně má nějakou povahu a je třeba se naučit s ní vycházet a ne rozněcovat spory. Netrap se a neživ se tím, co kdy řekla. Není to tak osobní, jak se zdá. Kdybys to nebyla ty, byla by to nějaká jiná a probíhalo by to úplně stejně.
Jo a na to jsem zapomněla s tou porodnicí - to mě také zaujalo, z toho je cítit, že také nejsi tak nevinná
a souhlasím s @jdukolem
Děkuji za zpětnou vazbu.
No, s tou porodnicí to mám tak, že prostě vím, jak u prvního dítka to bylo celkem náročné. Teď si to chci dopředu udělat tak, že je pro mě důležitější klid miminka a mě, než to, že někdo nebude mít jako první fotky pár hodin po porodu na sociální síti. Určitě si miminka užije až až.
Možná, že v těch pár odstavcích jsem popsala jen málo z toho, co se ve mě hromadí za celou dobu, a začla jsem to řešit pozdě, protože sama tchýně řekla, že mě nepoznává, protože jsem si nedovolila na návštěvách nějak se prezentovat a řeším to až teď, až je to ve mě nahromaděné, reaguji podrážděně. Snažím se ji respektovat, taky jednou budu tchýně, ale prostě mě jen trápí to nevyřčené za tu dobu… I to, že partner neumí říct svůj názor, přestože jeho sourozenci, když jsou přítomni nějaké takové situaci sami zakročí s tím, že už to z její strany překračuje určité hranice a on neřekne nic, což mi je líto.
Ale jak píšete, je to práce a dobré vztahy nejsou zadarmo…
@mamamiem
V tom co pises, trochu vidim svoji tchyni, sebe a pritele. Takze ja te chapu
. Jasne, tchyne nam mluvi do zivota, ma vic zkusenosti, tak je musi predat
.
Moje tchyne neni idealni (ja taky ne), bez tak si mysli, ze by se o sveho syna postarala lip nez ja, ale presto si myslim, ze me rada ma a sveho vnuka zboznuje, coz je pro mne zasadni.
@mamamiem Řekla bych, žes jí to už všechno hezky a slušně řekla. Je mi líto, jak se k tomu staví tvůj přítel (přímo do očí ji nic neřekne), ale chápu to, s těmito manipulativními typy není lehké pořízení. Ideální by bylo, kdyby jí usměrnil on, ale to se asi nestane. Ale bacha na to, ona, když bude chtít, opravdu váš vztah dokáže pokazit. Musíte o tom s přítelem mluvit, a to velice otevřeně… o tom, čeho se obáváš, kam máš pocit, že vás manipuluje…
Ad porodnice. Já osobně nejsem vůbec fanda návštěv v porodnici. Ani jako návštěva, ani jako rodička to nemám ráda. Na miminko mají návštěvy chodit koukat po šestinedělí… Rodina i dřív, pokud se na to rodička cítí, ale hlavně, rodina má po porodu pomáhat, a ne naopak.
Vztah s tchýní - řekněme, že není ve své podstatě zlá, a že ti na vztahu záleží… Pak nezbývá, než si s ní otevřeně a slušně promluvit o hranicích, které nesmí překračovat. Píšeš, že sourozenci přítele ji občas utnou, přítel to nedělá - tak asi tady budeš muset zastat práci přítele ty, a občas ji zarazit. Ve vší slušnosti.
Myslím si, že máte máslo na hlavě obě.
Za prvé musíš pochopit, že ona je matka přítele a má právo říci svůj názor.
Ona zase musí pochopit, že vy sice vyslechnete její názor, ale rozhodovací právo máte ve spoustě věcí vy.
A pokud jde o porodnici, tak sice můžeš zakázat návštěvy, ale budeš buranka největšího kalibru a oprávněně.
Návštěva rodičů v porodnici je prostě slušnost.
Osobně si myslím, že jsi další egoistická matka, co chce využívat dítě jako rukojmí viz. důležitější klid miminka a tebe.
To opravdu není důležitější, než dodržovat základní slušnost.
@mamamiem a napadlo tě třeba to, že tchýně jako žena, se na vaše miminko těší? Nevím, co je to v poslední době za módu, že tchýně se nesmí na miminko ani přijít podívat, ani ho pochovat, ani si s ním pohrát, nic. A za tři roky sem budeš psát diskusi, tchýně nechce hlídat naše děti. Hm, proč asi. Je toho tu plné emimino.
A ty tchýně to jsou hrozné ježibaby, ale jak to, že ty hrozné semetriky vychovaly tak úžasné muže, úžasné partnery pro vás.
Tchýně se naštve, že jste ji odstavili a odstřihne se od dítěte úplně. Ještě budeš ráda, když ti ho pohlídá, a navíc už to znáš, už dítě máš, taky si sním 24 hodin denně sama a vyhovuje ti to?
Je to tvuj porod, koho k sobe pustis a kdy je ciste na tobe. Nechapu, ze se vsichni hned cpou do porodnice, a kdyz se rodicka ohradi, tak je prinejmensim „divna“.
![]()
K tve tchyni… s volem a parezem uz nenadelas nic. A nebo malo… bud ji prijmes jaka je, anebo se budes trapit dlouho. Dokud se k veci nepostavi tvuj partner jako CHLAP, budes to mit tezky. Preju hodne sil. ![]()
Je to tvuj porod, koho k sobe pustis a kdy je ciste na tobe. Nechapu, ze se vsichni hned cpou do porodnice, a kdyz se rodicka ohradi, tak je prinejmensim „divna“.
![]()
K tve tchyni… s volem a parezem uz nenadelas nic. A nebo malo… bud ji prijmes jaka je, anebo se budes trapit dlouho. Dokud se k veci nepostavi tvuj partner jako CHLAP, budes to mit tezky. Preju hodne sil. ![]()
@Sany80s píše:
Myslím si, že máte máslo na hlavě obě.
Za prvé musíš pochopit, že ona je matka přítele a má právo říci svůj názor.
Ona zase musí pochopit, že vy sice vyslechnete její názor, ale rozhodovací právo máte ve spoustě věcí vy.
A pokud jde o porodnici, tak sice můžeš zakázat návštěvy, ale budeš buranka největšího kalibru a oprávněně.
Návštěva rodičů v porodnici je prostě slušnost.
Osobně si myslím, že jsi další egoistická matka, co chce využívat dítě jako rukojmí viz. důležitější klid miminka a tebe.
To opravdu není důležitější, než dodržovat základní slušnost.
vrchol buranstvi je cpat se rodicce do porodnice, tuhle modu nepichopim. v porodnici je zena 3 dny, to snad kazdy vydrzi, fotky se daji ukazat..stejne tak je slusnost pockat par dni doma a neprihnat se hned prvni den. pokud o to zena nema zajem, jeji plne pravo. a ze si vybere pirodbici dal od tchyne, kdyz ji pirodnice vyhovuje? to je snad samizrejmist, ne? holt pri vyberu nehraje roli jak to ma tchyne daleko, pre se o tchyni v tomto bode vubec nejefna, a nejen o ni, o nikoho krom matka-dite.
@stinga píše:
@mamamiem a napadlo tě třeba to, že tchýně jako žena, se na vaše miminko těší? Nevím, co je to v poslední době za módu, že tchýně se nesmí na miminko ani přijít podívat, ani ho pochovat, ani si s ním pohrát, nic. A za tři roky sem budeš psát diskusi, tchýně nechce hlídat naše děti. Hm, proč asi. Je toho tu plné emimino.
A ty tchýně to jsou hrozné ježibaby, ale jak to, že ty hrozné semetriky vychovaly tak úžasné muže, úžasné partnery pro vás.
Tchýně se naštve, že jste ji odstavili a odstřihne se od dítěte úplně. Ještě budeš ráda, když ti ho pohlídá, a navíc už to znáš, už dítě máš, taky si sním 24 hodin denně sama a vyhovuje ti to?
takze to souvisi s tim, ze ji mebude umozneno hned po porodu jit na navstevu, jo?? trochu ohleduplnosi by to chtelo. ne kazdy po porodu je zvedavy na navstevy. driv se dbalo na sestinedeli, dnes se z toho dela cirkus a z ditete vec na pujcovani..hestli bysme ty pribuzny nemely zvat i k porodu, aby neprisly o zazitek!
@Elephantka @PAN66 no však se se svými dětmi klidně zamčete 3 roky doma, aby je někdo neokoukal, každého volba.
ale pak tu nebrečte, že vám tchánovci nechcou hlídat dítě
@PAN66 píše:
takze to souvisi s tim, ze ji mebude umozneno hned po porodu jit na navstevu, jo?? trochu ohleduplnosi by to chtelo. ne kazdy po porodu je zvedavy na navstevy. driv se dbalo na sestinedeli, dnes se z toho dela cirkus a z ditete vec na pujcovani..hestli bysme ty pribuzny nemely zvat i k porodu, aby neprisly o zazitek!
a beztak pokud nemáš nadstandard, tak máš na pokoji návštěvy té druhé rodičky, a to mi přijde ještě horší, když tě okukují úplně cizí lidé, a nenaděláš s tím nic a nezbyde ti než to přežít, ty i dítě