Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve 3,5 letech by se s dítětem mělo jít domluvit, jak píšou holky výš. Když víš, že u nakupovaní bude problém, připrav předem sebe i ji.
Už doma se domluvte, co si může koupit, buď konkrétní věc a nebo cokoli si vybere, ale jen 1 věc!!! (klidně ji dej i samostatný košík, kam si slíbenou věc sama dá a pokud bude zkoušet dál - ukaž na košík, že už si vybrala), nebo si můžete předem nakreslit seznam a ona ti pak může pomoct věci v obchodě najít (udělat z nákupu zábavu).
A chodit nakupovat denně a se stejnou domluvou - nepolevit a být důsledná, aby si zvykla ![]()
@šnitlík jako takový tanečky kolem dítěte, no nevím,abych chodila nakupovat kvůli dítěti denně aby si zvyklo
. Moc se s těmi dětmi mažete.
Taky jsem takova byla jako mala, priblizne stejny vek. Vedela jsem, ze nemame moc penez, ale tehdy jsem to nechapala. Problem byl ten, ze mamka mela vzdy penize jen na nejnutnejsi veci a kdyby mi koupila neco navic, pak by to nekde chybelo. Ale tatka byl mekky a kdyz jsem byla na nakupu s nim, vzdycky mi neco koupil, i kdyz to pak chybelo. Takze to muze byt ten problem.
@elot Opět jedna rejpalka z emimina, která všechno ví a zná?
I to, jak se neznámá diskutující „maže s dětmi“? ![]()
Hlava mi nebere ten váš příspěvek - jakým způsobem se týká dotazu, jak je pro zakladatelku přínostný?
@šnitlík Já nerejpu, chodit kvůli dítěti každý den nakupovat my přijde mazání.A přínosné pro zakladatelku to může být , protože když nebude kolem dítěte takhle skákat tak nebude mít rozmazlené dítě ![]()
@elot Neporadila jste, k diskuzi jste nepřispěla ničím podnětným a navážíte se do jiné diskutující (mě)......nebudu s Vámi ztácet čas a obhajovat své postoje!!!
Zakladatelce se omlouvám, že jsem se nechala vyprovokovat - svou radu jsem Vám již napsala, zkuste. Chodím nakupovat se 4 malými dětmi a je to v klidu a s úsměvem ![]()
Mě to příjde úsměvné, protože jsem taky kolikrát vymýšlela doma, jak to zaonačím, abychom nákup v supermarketu přežili. Nakonec se ukázalo jako nejlepší řešení se vyhýbat uličkám, kde se vyskytují lákadla a pak domluva, že jdeme např. pro tři věci a dítě pomáhalo najít, kde jsou a dala jsem je to jeho košíku a řekla jsem, že když to unese až k pokladně, tak si u pokladny může vzít lízátko. a pořád jsem chválila, jakého mám super pomocníka. Ale kolikrát to bylo o nervy např. tehdy, když jsem musela nakoupit více a byly třeba dlouhé fronty, to jsem udělala i ústupek a koupila třeba zmrzku. Ale třeba dětem jsem vysvětlila, že hračky se kupují v hračkářství a že je v supermarketu kupovat nebudeme. Je to náročné, ale ukočírovat to jde, ale zase nikdo není dokonalý a občas jsme všichni svědci nějakého výstupu v obchodě. Spíš bych to směřovala tak, že za takovou scénu jí příště ani nevezmu do obchodu atd…
@šnitlík Ale já se do vás nenavážím
Řekla jsem svůj názor , prostě se myslím že se když se chodí kolem dětí po špičkách tak to není dobře. Prostě doma vysvětlit , v obchodě ať pomáhá nakupovat a když se vtekne ,tak ono ho to zase přejde.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o rady už nevím co s ní a nevím zda je toto normální
Scéna-jsme v obchodě, mami já chci toto koupit řeknu ne nebudeme to kupovat koupíme to příště nebo to napíšeme na seznam k Ježíškovi, pojd jdeme pryč, začne řvát, vztekát se, že to chce nic s ní nehne, nemůžu ji pomalu ani dostat pryč, když ji dostanu pryč tak řve a řve, pak že jí je špatně že chce zvracet a to dokáže třeba hodinu nic nepomáhá fakt nevím co s ní, lidi po nás koukají co se děje, no hrozný. Je jí 3,5 a doufám že je to jen období nebo fakt nevím
Zakladatelko, toto jsem měla když bylo dceři 18 měsíců. Začala se vztekat, klidně sebou švihla na zem. Jediné co pomáhalo bylo dělat, že si ji nevšímám (to když sebou mrskla o zem) a neustoupení od „nekoupit“.
Poslední takovou scénu mi udělala tak ve 4 letech po hodně dlouhé době. To jsme řešila domluvou a neustálým opakováním, že to nekoupím. Nakonec vztek odpadl a tyto scény se už nikdy neopakovaly. Jako ano, zkouší, zda jim něco nekoupím, ale když řeknu ne, tak to vezmou.
Takže za mě vydržet a neustoupit.