Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@PaniBovaryovaaa Ne že by zvažoval potrat ale že ta myšlenka hlavou probleskne. A to mi připadá špatně. Že prostě když ženská koukne na dva proužky tak v dnešní době si v tu chvíli řekne: Vážně jsem na to teď připravená? Ještě pořád můžu jít na potrat když to teď přehodnotím. No a pak si uvědomí že jí napadla blbost a že se snaží už půl roku a teď konečně bude maminkou, ale už to, že se ta myšlenka objeví mi prostě připadá na hlavu.
@Lynette píše:
@PaniBovaryovaaa To, že vždy byly potraty to je jasné. Ale myslím si, že dřív když se žena snažila o dítě a pak otěhotněla, tak jí myšlenka na potrat ani nenapadla. Zatímco dnes to napadne snad každou - ne že by se tím třeba každá nějak zaobírala, ale napadne to, protože to je dnes jako houska na krámě. Udělají to každé která o to zažádá a to, že z toho má pak dotyčná třeba psychické problémy a lituje toho, tak to už je pak její problém - myslím, že by to tak jednoduché být nemělo.
Znovu zavést interupční komise
@GabinkaCh píše:
Myslim ze interupcni komise a to jak je to nastavene dnes jsou dva extremy. Myslim ze kazda ktera ma o interupci zajem by si mela promluvit s odbornikem s citlivym pristupem ktery ji pomuze zorientovat se v jeji situaci. A taky si myslim ze by rodinna vychova mela byt povinne na strednich skolach. Sexualni vychova na zakladce je k smichu - tam se dozvi jen to co uz stejne vi a pak spoustu hlouposti ktere se jich netykaji. Zato na stredni tam 90% zaku zazije prvni pohlavni styk a ziji v domeni ze hormonalni antikoncepce jisti jejich svobodu a kdyz selze je tu jeste potrat kteremu se rika interrupce a aby to znelo jeste vic jakoze o noc nejde tak nove je to miniinterrupce. Tohle je proste spatne.
Příspěvek upraven 22.05.18 v 16:51
@GabinkaCh píše:
a čemu by to v dnešní době pomohlo ![]()
Zakladatelko, teda mazec… A fakt je každá rada drahá. Škoda, že jsi jim to hned troubila
Připravila ses o čas na rozmyšlenou a uzavřela sis nejpragmatičtější možnost- v tichosti jít na miniinterrupci, s trochou štěstí ještě tabletou. Asi by to ublížilo nejméně lidem- s přítelem a dítětem byste měli šanci být zase rodina, i když třeba jen tříčlenná, to není žádná tragédie. A v takhle ranném stádiu to opravdu ještě dítě není, i když respektuji, že někdo to může vidět jinak. Takhle se dítěti co už máš rozpadne rodina, přítel je smutný a kamarád tlačený do dítěte, které nechce… Jestli se chceš vrátit k partnerovi, šla bych i tak na potrat a zkusila to slepit. Zvlášť, pokud dítě sama nezvládneš. Normálně jsem moralizující konzerva, ale tohle byla fakt smůlu jako prase, navíc jste měli oficiálně pauzu a byl to jeden úlet.
Držím palce!
Ahoj, něco podobného se stalo mojí kamarádce, ale šlo o první dítě a věděla určitě, že dítě je „kamaráda“. Dítě si nechala, s manželem se rozvedli a tam byl i problém, že vzhledem k tomu, že byla vdaná, tak jako otec dítěte byl do rodného listu zapsán manžel a pak musel u soudu popřít otcovství, ovšem až po narození dítěte. Kamarád se tedy nechal zapsat do rodného listu, což u vás by mohl být problém, pokud nejsi vdaná a milenec dítě nechce, určitě by požadoval test otcovství. Ovšem po narození dítěte začlo peklo ze strany „kamaráda“, vyklubal se z něj docela psychopat, strašil ji střídavou péčí a vším možným. Jako užila si fakt nervy. Ale ona je hodně silná osobnost a měla dobrou práci, takže to zvládala i finančně. Já i ostatní kamarádky jsme se tenkrát hodně divily, že nešla na potrat. Ale to jsme ještě neměly děti, takže jsme to braly jinak
, dneska už bych s tím názorem nebyla tak rychle hotová. Holt sis to pos… A u doktora už jsi byla? Ten by ti mohl říct, které datum odpovídá početí?
@GabinkaCh píše:
To považuji za totálně ujeté. Srovnatelné s tím, že by nějaká komise rozhodovala, zda matka smí dítě donosit.
Jak by se líbilo tobě, kdyby ti někdo diktoval, kdy a zda smíš či musíš být těhotná. Ty těhotné jsou svéprávní občané, ne otroci. ![]()
@GabinkaCh píše:
Toto téma jen pročítám. Ale teď musím napsat, že bych s tímto fakt souhlasila. Muselo to být velice hnusné, tedy. Ale asi to mělo něco do sebe. Jinak - situaci, kdy bych nevěděla s kým jsem těhotná, bych nechtěla nikdy v životě zažít! Připadá mi to hrozné. Ale narozdíl od mnoha jiných těžkých situací, této se lze vyhnout.
@alifie píše:
To považuji za totálně ujeté. Srovnatelné s tím, že by nějaká komise rozhodovala, zda matka smí dítě donosit.Jak by se líbilo tobě, kdyby ti někdo diktoval, kdy a zda smíš či musíš být těhotná. Ty těhotné jsou svéprávní občané, ne otroci.
Spíš to bylo tak, ze posuzovala, proč ho nechceš - oni potratovat moc nechtěli.
@Russet píše:
Ano. Neznám případ, že by to bylo jinak. Ale osobní zkušenost nemám. Každopádně nebylo o co stát. Tak si lidi dávali trochu bacha. Už jen proto, aby tam nemuseli.
Příspěvek upraven 23.05.18 v 11:29
@Russet píše:
Nejsem pro potraty, ale přijde mi šílené, že by je komise někomu zakazovala.
@alifie píše:
Nejsem pro potraty, ale přijde mi šílené, že by je komise někomu zakazovala.
Mně taky. Muselo to být ponižující. Zvlášť třeba pro ještě mladé holky ve škole. Nejdřív dostat vynadáno od rodičů a pak ještě u komise. Jestli to mělo lehce antikoncepční efekt, to nevím ![]()
@Russet píše:
Mně taky. Muselo to být ponižující. Zvlášť třeba pro ještě mladé holky ve škole. Nejdřív dostat vynadáno od rodičů a pak ještě u komise. Jestli to mělo lehce antikoncepční efekt, to nevím
Mně přišlo ponižující, když doktor zkoumal zda je důvod k předepsání pilule „proti uhnízdění oplodněného vajíčka“, poté, co nám rupl kondom. (V té době byly jen na předpis.) ![]()