Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@j.a.n.i1 píše: Více
Blbost. Vždyť tam nemusí být ve střídavé péči. Většinou to právě z tohoto důvodu mnohdy rodiče ani nechtějí. Jaký má smysl, aby dítě jelo k otci, když s otcem ani matkou není? Tak ať se i s matkou domluví, že hlídání vždy půjde přes jednoho člověka, aby třeba nependloval kromě dvou rodičů ještě mezi dvěma chůvama. Například. Nevím, ona přece v 6 letech musí chodit do školky ne? Příští rok škola. Tatínek přece jistě nemusí pracovat 12 hodin že? Začal by si jí pěkně vyzvedávat, chodit s ní ven a konečně se jí pořádně věnovat. Já tady mám totiž i pocit, že si to značně pán usnadňuje ![]()
@Rádkyně píše: Více
Jenže sociálkou může hrozit akorát tak sama sobě, protože incident se stal v době, kdy holčičku měla na starost ona. Tzn. byla za ni zodpovědná.
@adel2010 @j.a.n.i1 Už vidím, jak bude pro chlapa lepší varianta, že bude na rodičáku s miminem
Navíc pokud zakladatelka kojí, tak to není tak jednoduché…A jako abych odstavila své dítě nepřímo kvůli dítěti manžela…tak to ani náhodou. Nechápu tu souvislost, že když si našla chlapa s dítětem, že se o něj musí taky starat…Fakt nemusí, je to o domluvě s manželem. Ona ultimáta dávat nemůže, ale on by mohl - ve smyslu nebudeš se mi starat o dítě, tak se s tebou rozejdu??? ![]()
@PaníBovaryová píše: Více
No, pokud zůstává doma s dalším dítětem, tak ano, to očekávat měla, že bude muset převzít nezanedbatelnou část péče o jeho dítě…
Dítěti je šest. Chodí do školy, možná do družiny. Tak se snad zakladatelka nemusí starat o šestiletou celý den. I v běžné rodině by bylo miminko v popředí péče, to je normální. Šestileté dítě se nají a oblékne samo. A později odpoledne převezme péči o starší otec, aby ulevil matce s novorozenětem, stejně jako kdyby byly obě děti jejich.
@Rádkyně
Já bych to tak dramaticky neviděla…Takhle to napsala ona. Já říkám, že ona coby hormonama zmítaná matka mimina z toho děla drama větší než to reálně je. Co by macecha není vůči ní přiměřená. A já to snad i chápu (sama bych ta takového nastavení nikdy nevlezla), ale prostě otec se musí začít o svoje dítě starat. Nebo bude u matky, nebo u chůvy. Sama bych si na vlastní zodpovědnost tohle na bedra nikdy naložit nenechala. Bude upřednostňovat vlastní a ta starší to jen chuděra odnese
Tak každá žena nemá v sobě automaticky nastaveno, že za všech okolností o všechny blízké má pečovat hlavně ona… Já taky nejsem pečující typ a vůbec bych takové očekávání nebyla schopna plnit. To se ale těžko asi vysvětluje někomu, kdo to má jinak.
@Anna766 píše: Více
No tak to bych ho zapřáhla ať se mu to líbí nebo ne. Tam je to vůbec nějak organizačně prapodivný. Mně by z dalšího notabene nevlastního dítěte švihlo ![]()
@Theli píše: Více
Ale tady nejde o nastavení, tady jde o prostý fakt, že jeden na sebe převzal finanční zabezpečení na úkor času na péči, takže ten druhý logicky musí převzít část té péče. A pokud člověk nechce taková očekávání plnit, tak musí hledat bezdětného nebo s odrostlými dětmi.
@Theli píše: Více
Každá máte svůj díl pravdy. Já bych si to líbít taky nenechala, nicméně to si měli ujasnit ještě před miminem. Na druhou stranu čekat, že se bude starat jen o to vlastní by byla taky naivní. Musí umět fungovat jako celek. Tedy, ano by měla být přece ochotná vyzvednout ze školky, uvařit jí oblíbené jídlo atp…Ale znova, ne to na ní absolutně vše přehodit. Já bych s ním tohle jasně nastavila. On se o ní musí starat primárně, ne aby ona coby nevlastní matka dělala jeho práci. Její dcera to neni
Hele ano i ne. Vždyť nemaká non stop snad. Pokud nemá na sveje děti čas, tak pak spíš si on neměl děti pořizovat vůbec. To je totiž potom otec na hov..no
Já to ale vidím jinak, ona zůstala na rodičáku a má tedy pečovat o své dítě, ne o všechny členy jeho rodiny. Kdyby např. měl její manžel nemocné rodiče, o které se před rodičovskou staral, tak by to najednou spadlo taky na ní, protože je teď doma s miminem a má tedy určitě času habaděj? Jeho dítě z předchozího vztahu je primárně jeho závazek, ona může/nemusí pomáhat, ale není to povinnost.
@Jazmine píše: Více
Já to mám tak, že jsem ochotna pomoci, když zrovna manžel nemůže a požádá mě. Ale aby mi řekl, že jsem teď na rodičáku a odteď budu teda odvážet/přivážet jeho dítě já pravidelně…tak to ani náhodou. Ono je rozdíl si vzájemně pomáhat a přehazovat na druhéo zodpovědnost za své závazky.