Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Se vším souhlasím. Akorát opravdu nechápu, proč bys jí na ten zadek za to, co udělala, dát nemohla. Samozřejmě, že můžeš. Můžeš a musíš se k ní chovat tak, jako by to byla tvoje dcera. Vychováváš ji, živíš ji, staráš se o ní. Sdílí s tebou tvoji domácnost a je to děcko. Jaký pak copak. Jen pokračuj v tom, co děláš, a za chvíli pochopí, že jsi na úrovni její kamarádky, to bude super do budoucna, že pro ni nebudeš žádná autorita. Jenom takovej dospělej poskok ![]()
@ulice píše: Více
Moje šestiletá vyndala ségru z postýlky asi v 6 týdnech, ikdyž jí nosit sama nesměla a spadla jí na plovoučku…No seřvala jsem jí a pak v klidu vysvětlila, že to má důvod a miminku mohla ublížit… takhle bych postupovala i u nevlastní nebo u cizího dítěte
@smile_xxx píše: Více
Asi ma spatne svedomi, ze diteti kvuli svemu ego stridavkou nici zivot. Se stridavou konci vychova naprosto vsude a jde jen o to jakou ma dote povahu a jak je stare… jake to bude mit nasledky, jestli spatne nebo tragicke ![]()
@Anonymní píše: Více
Pro mě jsi zářná ukázka, proč nikdy nelézt s malým dítětem do nového vážného vztahu. Nikdy totiž není reálné, že partner nerodič bude moje dítě milovat, nikoliv jen tolerovat a bude objektivní. Vždy se to na dítěti podepíše. Vždy budeš dělat rozdíly mezi vlastním a nevlastním a omlouvej si to jak chceš. Jsi prostě macecha a chováš se i tak.
A milá zlatá, ona na rozdíl od tebe na výběr neměla, ona si tě nevybrala. Ty jsi moc dobře věděla do čeho jdeš a výběr jsi měla
@Zeoli píše: Více
Naprosto souhlasím. Jediné, co zakladatelka není, je její zákonný zástupce. Jinak je stejná autorita jako její rodiče. A má plné právo ji vychovávat.
@Jazmine píše: Více
Tak zase se uklidníme
žádná macecha není povinna nevlastní dítě milovat jako vlastní. To ani není možné z biologického hlediska. Každá samice brání své mláďata
A ano, zaklasatelka věděla, do čeho jde, a co? To ten chlap měl být do plnoletosti své dcery sám a žít jak poustevník, aby náhodou se nemusela holčička smiřovat s macechou? Prostě to tak je, to je život… Malá není první ani poslední dítě, které to tak má. A když se podíváš objektivně na celou situaci u nich doma (a ne s averzí vůči zakladatelce, protože ta z tvého příspěvku úplně stříká), tak pochopíš, že největší problém je tam ten otec, který své dítě absolutně nevychovává a zakladatelku delegoval na úroveň chůvy.
@Barevné klubíčko píše: Více
Jestli to není spíš tak, že zájmy dospělých jdou nad zájmy dětí, že? Ne, tatík nemusí být furt sám, ale zakládat novou rodinu takhle brzy a hnát se do nových závazků je prostě vždy problematické (viz. zakladatelčin příspěvek) Ne ať si jí klidně nemiluje ty „biologie“ ale pak jí ani jako biologický rodič nemá právo vychovávat. Nikdy nebude jednat objektivně a spravedlivě. Očividně, problém nakonec mají všichni.
A věř, že vím o čem píši ![]()
@Zeoli píše: Více
Presne, s ditetem travis tolik casu, ze ho proste nejakym zpusobem vychovavat musis, resp. mu alespon davat zpetnou vazbu v podobe nejake hranice, kterou to dite vuci tobe, jako jine lidske osobe, nesmi prekrocit. Dospelemu bych taky nedovolila, aby ublizoval memu diteti, lhal o mne memu partnerovi a pod. Ano, vuci diteti se vymezuji jinak, nez vuci dospelemu, protoze u ditete mam pochopeni v tom, ze se uci, chybi mu zkusenosti a nekdy jeste i kapacita na pochopeni situace, u dospeleho tyto zabrany treba nemam.
Ale zakladatelka a otec jsou snad dospělí. Ta malá do toho najela ve dvou letech a už je od malinka pozorována jestli si neomotává tatínka víc než je nově paní po chuti. Takže když žárlí malé dítě, tak ho ztřískáme, zatímco když žárlí dospělá je vlastně v cajku, to je život.
@Jazmine píše: Více
A za mě zrovna nevlastní rodič je objektivní více, než tatínek zmítaný pocity viny vůči dcerce
A neboj, já též píšu z vlastní zkušenosti ![]()
@Anna766 píše: Více
Já nic o žárlení nepíšu
Mě se jen nelíbí, když tu někdo dělá z macech naprosté zrůdy, z dětí z původních vztahů se dělají chudáčci, kterým se musí jít ve všem z cesty a z dítěte macechy se dělá „mazlíček“, který se má vlastně od mala smířit s tím, že se jeho maminka má více věnovat nevlastnímu sourozenci i přesto, že ono má své vlastní rodiče ![]()
A že vůůbec není vidět, z jaké role to píšeš, co??? Jasně, nevlastní rodič který to dítě nemá rád, chápe nejlíp jak ho vychovávat, tak to jo. Ty máš dost.
Pokud má tatínek pocity viny, pak si má život zařídit tak, aby jej neměl, hlídat si kalhoty a nepořizovat si novou rodinu. A mám pro tebe novinku. Žádný dítě nikdy nebude nikoho cizího respektovat tak, jako svého milujícího rodiče. To je totiž taky biologie milá zlatá
Příspěvek upraven 18.05.24 v 00:14
Plné právo? Na základě čeho? Na základě výběru (třeba i chybného) tatínka? Máš ponětí vůbec o tom, že autoritu si nelze vynutit? Že NIKDY nedonutíš dítě násilně bez lásky a respektu k autoritě?. Tohle je na mě moc.
Přesně. Dítě je totiž podřadný tvor. Co na tom, že si danou situaci nevybralo, přijmout jí musí a když náhodou ne, pak ho ztříská nenávistná macecha vynucující si respekt násilím. Hukot. Já tohle ve svém okolí vidět, volám bez pardonu sociálku.