Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ve 3. Ja, muj pritel a ex. On si sem tu svou nastehovat ani nemuze, kdyz je to moje bydleni. Bohuzel i takove souziti prekonava a pryc se dobrovolne nechysta.
Ano, je to souziti na palici.![]()
Aspon pro me. Ale proc si mam platit za dalsi bydleni, kdyz si platim za tohle. Ex mi dava jen pulku na energie.
No to je chudák, už chápu, že je ex ![]()
@kacenka.sks píše:
No jasne,protoze te pozadala o pomoc a ty jsi ji „pomohla“ tim,zes ji navrhla at mu napise SMS…tak kdyz ji doslo,ze ji nepomuzes,rekla nech to byt..
Vidím tu jedno riziko. Zakladatelka to exákovi řekne, ten vyjede po dceři, co to plácá, že jí do koupelny neleze, nakonec dcera bude celá podělaná a řekne, že nic takového matce neříkala.
Dcera není silná osobnost, když si o něco řekne, a pak to jako zase nechce tak úplně. Takže bych se dcery naostro a jasně zeptala, zda jí otec stále vstupuje do koupelny, zeptala se, co v té koupelně otec dělá, a pak postupovala dál.
Pokud by dcera netrvala na svém tvrzení, tak bych byla opatrná, ale dceři bych řekla, že takovéto chování se jí těžce nevyplatí, protože jí vlastně sama nemůžu věřit. V tom, co chce, musí mít jasno.
Kdyby měla dcera opravdu problém, tak si myslím, že po 12. roce by šlo rozjet soud a zrušit střídavou péči - pokud by dcera trvala na tom, že chce žít výhradně s matkou.
Jinak zakladatelka musí být silnější a pevnější než je. Nemůžou být všichni vydeptanci z jednoho magora.
Na psychologa nebo nevím kam bych se obrátila i s tou informací ohledně mýdel - otec určitě působil velmi nevhodně na city dítěte, které nemělo peníze mu taky koupit mýdlo a říct, jak dlouho ho taková věc bude mrzet. To bych mu snad šla vyškrábnout voči za takovou nesoudnou sprosťárnu, že se snaží vyvolat kvůli chujovině v dítěti pocity viny. Tohle normální a dobrý rodič neudělá ani omylem. ![]()
Nečetla jsem všechno, ale když spolu bydlíte, tak to nepostřehneš, že jí leze do koupelny? Jakmile bych to viděla, tak bych teda prohlásila, že je holka už velká, že by tam neměl chodit - když mu to nechceš řict přímo.
@Anonymní píše:
@terien Ono je tezke, jakou variantu si mam vybrat. Odnese to vzdy holka. Kdyz mu to reknu, on ji za to z nejakeho sveho duvodu vynada. A pak ona bude nastvana na me, ze jsem mu to rekla, kdyz jsem mu to rikat nemela. Zas kdyz mu to nikdo nerekne, tak to zas odnese holka, protoze ji do koupelny porad bude chodit kontrolovat.
Oni si nesmi ani cistit zuby elektrickym kartackem, ktery ma tedy ode mne, protoze jsou pry nevdecne za ten od nej, i kdyz na dceru ma pry moc tvrde stetinky.
Nezlob se, ale to souziti pod jednou strechou musi byt zhoubne pro vsechny. Radila bych Ti to ukoncit, podivej se, co pises. Holky jsou v citlivem obdobi, utvareji se jim hodnoty na cely zivot, tohle z meho pohledu neni mozne.
Ted ctu, ze se exmanzel odmita stehovat, tak potom tezko radit…
@Anonymní píše:
Ve 3. Ja, muj pritel a ex. On si sem tu svou nastehovat ani nemuze, kdyz je to moje bydleni. Bohuzel i takove souziti prekonava a pryc se dobrovolne nechysta.
Ano, je to souziti na palici.![]()
Aspon pro me. Ale proc si mam platit za dalsi bydleni, kdyz si platim za tohle. Ex mi dava jen pulku na energie.
A víš že máš nárok za pronájem?
@Lujza031 píše:
Nemyslím si,že dcera s vámi manipuluje. Myslím, že má z něho strach. Když jste bydleli každý zvlášť tak to bylo pro ni podle mě lepší. Měla svůj pokoj (myšleno klid), teď nemá ani soukromí??
A jestli je ex takový jak píšete v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ bych mu o tom neřekla (nemyslím to o té koupelně). Dceři bych řekla, že aby se zamykala nebo aby se nebála mu to říct sama.
Myslím, že ji asi psychicky deptá. Tím, že ji řekne, že ho to bude dlouho mrzet a činí ji tak starosti, že i někdy pláče je známka jeho manipulace a psychické poruchy. Dětem se neříká, že je rodiče nemají rádi nebo obráceně. Řešte to s dcerou, zjistěte jaké to je. Že má 12 neznamená, že to je jen nějaká puberta, je to člověk jako každý jiný a jestli ji znáte, že je to hodná holka, tak ji důvěřujte a v klidu si promluvte.
Znám smutný případ: rozvedli se a měli střídavou péči. 12 letý syn neustále slyšel od otce, že ho maminka nemiluje a on tak trpěl, že se zastřelil.Je to už hodně let, ale stále když mu zapaluji svíčku, tak u toho pláču, bylo by mu už 22
Proto s ní mluvte…
Proto sem davam ten dotaz, nevim totiz, co si mam o tom myslet. Chtela jsem na to nestranny nazor. Ona by tatu asi i mela rada, chova se tak, kdyz je s nim. Ale pak zase otoci, kdyz on u toho neni a treba jen odbehne. Ona nebude velka bojovnice, to bude mit po mne, ze se neumi kolikrat ozvat, rict svuj nazor, protoze se asi boji nasledku, aby to nebylo jeste horsi. Kazdy proste neni takovy „odrzly“, aly se naplno vyjadril. Hodna holka to je, zadny problemy s ni nikdy nebyly, uci se s vyznamenanim. At si nikdo nemysli, ze ji nechci pomoct, pokud ma nejaky problem, vzdyt jsem se jim odmala oboum venovala. Ale zas abych problem neudelala ji u taty a ona ve me ztratila duveru.
I pro me je to tezke.
@Ceblma píše:
Nečetla jsem všechno, ale když spolu bydlíte, tak to nepostřehneš, že jí leze do koupelny? Jakmile bych to viděla, tak bych teda prohlásila, že je holka už velká, že by tam neměl chodit - když mu to nechceš řict přímo.
Bydlime takhle asi 4 mesice. Nevsimla jsem si toho, protoze tyden co jsou jako u nej, ja chodim do prace od 6 do 19h nekdy az do 22h. Doma byvam 2 dny v tom tydnu, a to jsem je zrovna nikdy nevidela se koupat. Nemyslim si, ze by snad bych nejaky uchyl. Spis je natvrdlej a nedochazi mu, ze holka uz se pomalu zacina vyvijet. Aspon v to doufam.
A pritel ma vetsinou odpoledni, takze taky navrat az v noci.
Ale nejde jen o to koupani. Rada bych vedela celkovy pohled na vec, na vse co se u nas deje.
Mne totiz prijde, ze otec ma obe holky rad, ale taky, ze se je smazi manipulovat tak, aby ony mely rady jeho. Ze si snad jejich lasku vynucuje. Ale ja jsem proti nemu nemu zaujata, protoze ho nemuzu vystat, za to, jak se driv choval a chova ke mne. Proto jsem chtela vedet, co na to ostatni.
Nechci zas na deti tlacit. Mladsi je tedy vylupek, ta vi, co chce a neboji se. Ta se jde i pomazlit a pokecat se mnou i pred tatou. Ta starsi nejde, nebo az v pripade, kdyz vidi, ze te mladsi to proslo, ze z toho neni prusvih.
Ono tatinek kdyz treba rano jeste spi, tak holky jdou do k mam do pokoje a bavi se se mnou. Nebo kdyz nejsem doma, tak s pritelem. Ale otec jakmile to zjisti, tak je vola k sobe. Proste maji zakaz.
@pannda píše:
A víš že máš nárok za pronájem?
Vim, ze mam narok na najem i 3 roky zpetne. Ted v lednu, v unoru to budu resit s pravnikem. Ale cert vi, jestli to ma cenu. Tusim, ze ma nejakou nebo nejake exekuce, protoze chodi obalky od nejakych exekutoru a inkasnich spolecnosti. To byl taky dalsi duvod rozvodu. Neustale si bral nejake male pujcky, ktere ale nesplacel a pak z toho byly nekolikanasobne vyssi castky. A ja o nicem nevedela.
Proto nevim, jestli ma cenu to davat na soud, jestli z nej vubec nekdy neco dostanu. ![]()
@LaPaloma píše:
Vidím tu jedno riziko. Zakladatelka to exákovi řekne, ten vyjede po dceři, co to plácá, že jí do koupelny neleze, nakonec dcera bude celá podělaná a řekne, že nic takového matce neříkala.
Dcera není silná osobnost, když si o něco řekne, a pak to jako zase nechce tak úplně. Takže bych se dcery naostro a jasně zeptala, zda jí otec stále vstupuje do koupelny, zeptala se, co v té koupelně otec dělá, a pak postupovala dál.
Pokud by dcera netrvala na svém tvrzení, tak bych byla opatrná, ale dceři bych řekla, že takovéto chování se jí těžce nevyplatí, protože jí vlastně sama nemůžu věřit. V tom, co chce, musí mít jasno.
Kdyby měla dcera opravdu problém, tak si myslím, že po 12. roce by šlo rozjet soud a zrušit střídavou péči - pokud by dcera trvala na tom, že chce žít výhradně s matkou.Jinak zakladatelka musí být silnější a pevnější než je. Nemůžou být všichni vydeptanci z jednoho magora.
Na psychologa nebo nevím kam bych se obrátila i s tou informací ohledně mýdel - otec určitě působil velmi nevhodně na city dítěte, které nemělo peníze mu taky koupit mýdlo a říct, jak dlouho ho taková věc bude mrzet. To bych mu snad šla vyškrábnout voči za takovou nesoudnou sprosťárnu, že se snaží vyvolat kvůli chujovině v dítěti pocity viny. Tohle normální a dobrý rodič neudělá ani omylem.
To mas taky pravdu. Neni silna osobnost. Ne, ze by menila nazory, ale ona si ho neumi obhajit. Je lehce manipulovatelna, necha si veset buliky na nos. Ja to uplne vidim, protoze jsem stejna. Taky se kolikrat v urcitych situacich neumim vzeprit a dupnout si. Zkousela jsem i ex vystehovat bez soudu. Ze jsem mu napsala dopis, at se do tolikateho vystehuje. Vzapeti mi prisel dopis od jeho pravnika, ze jsem nemoralni a jestli to udelam, tak me nahlasi na OSPOD, protoze i on ma deti v peci. Tak jsem se stahla a cekam na soud o vystehovani.
Kdyz jsem se vratila, ze budu od ted bydlet zase ve svem dome, zkousel mi vyhrozovat, ze nemuzu, ze na me poda trestni oznameni pro omezovani domovni svobody, protoze tu od rozvodu bydlel a uzival dum on a ja odesla. Takze nemam pravo se vratit, dokud on tu zije. Ale to jsem volala svemu pravnikovi a ten se jen smal. Ex zadne trestni oznameni samozrejme nepodal, ale zkousel to na me.
Mozna to podobne zkousi na deti. Budu muset najit zpusob, jak se dozvedet pravdu. Mne prije nejlepsi reseni psycholog, nekdo nestranny. Znam manzelsky par psychologu, jednou jsem u nich byla. Prisli mi fajn, provozuji to doma.
Jim ty deti treba spis reknou vse tak, jak to je. Ale zkusenost s tim nemam. Nikdy jsem je nechtela takhle nikam tahat. Kdyby se to ex dozvedel, aby zas nevymyslel, ze chci deti nejak manipulovat. ![]()
Tak ted jsem to slysela castecne i ja. Ex prisel s detmi od rodicu a ja se jich ptala, jestli mely veceri. Kdyz rekly ze ne, tak jsem sla rychle neco varit. On se me ptal, proc jim to delam, ze rikaly, ze jist nechtej. Tak mu rekla, ze tedy asi chteji. Sla jsem pryc a on si je zavolal a slysela jsem, jak jim rika, proc jdou jist, kdyz byli dohodli, ze uz nebudou. Proc zas rikaji neco jineho. A ze si to bude dlouho pamatovat. ![]()