Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem sice v 1. Trimestru, ale jsem taky jen o cole a kávě ( mám tlak 85/60)
Sice jim teda více zeleniny, ale v podstatě jsem jen na polévkách, občas si dám klasické jídlo, ale porci jak pro vrabce.
Mně je po jídle teda dost šoufl, tak snad se to zlomí…
Klid. Zdravé děti se rodily i za války a to si ty ženský mohly nechat o nějaké zdravé stravě zdát. Dobře to dopadne…
I kdyby jo, tak teď už s tím nic neuděláš…
O první dceři jsem nějakou dobu nevěděla (nepravidelná menstruace takže jsem neřešila sem tam vynechání, sex nic moc takže mě ta možnost ani nenapadla - no mladá a blbá) takže alkohol, cigarety, studenstej život, jedno kafe za druhym, mražený pizzy, čínský rychlopolívky a fastfood, sem tam normální jídlo, vitaminy byly sprostý slovo… a mam tu krásnou desetiletou zdravou slečnu, takže bych byla v klidu ![]()
Zase díky tý zkušenosti nepatřím mezi hysterický matky co sem píšou, že snědly mraženou pizzu a maji strach, že tim ublíží dítěti - je to docela osvobozující ze všeho se tak nestresovat ![]()
Hele já dneska bliju jak amina od pěti, neudržím nic, cestou k doktorovi jsme 3× stavěli na zvracení a stejně jsem se zeblila i v autě (vozíme psí misku, vřele doporučuji
), no a po kontrole jsem tam poslala ten nemocniční bufetový chlebíček, bez kterého jsem zhodnotila, že nemůžu žít, a mám v bříšku jak v pokojíčku ![]()
Sorry, že tě neuklidním jako ostatní, začátek těhotenství bývá běžné zvracení. Alle vliv na váhu a případný rozvoj obezity u dítěte a poté u dospělého má největší vliv, to co jedla jeho matka v těhotenství (hlavně v jeho druhé půlce) a to co mu budeš dávat do tří let života. Byla jsem na přednášce v rámci studia biologie už je to sakra dávno, takže si nepamatuju detaily, ale množství cukru v tvé krvi a výkyvy v množštví hladiny glukozy a inzulín ovlivňují i centra pro vnímání sytosti v mozku dítěte. Tzn. druhá ruka mu z toho nenaroste, ale dala bych si sakra pozor, abych do něj necpala prasárny do těch tří let (ve stylu, když ty hranolky jí/jemu tolik chutnají
) a taky bych si dala pozor na množství cukru a nezdravé jídlo při kojení. Kromě toho, čím víc cukru budeš mít ve stravě tím pravděpodobnější koliky u dítěte (teda jestli budeš kojit). Takže úplně bych nad tím rukou nemávla, zvlášť jestli máte nadváhu běžnou v rodině…
@Anonymní píše:
Sorry, že tě neuklidním jako ostatní, začátek těhotenství bývá běžné zvracení. Alle vliv na váhu a případný rozvoj obezity u dítěte a poté u dospělého má největší vliv, to co jedla jeho matka v těhotenství (hlavně v jeho druhé půlce) a to co mu budeš dávat do tří let života. Byla jsem na přednášce v rámci studia biologie už je to sakra dávno, takže si nepamatuju detaily, ale množství cukru v tvé krvi a výkyvy v množštví hladiny glukozy a inzulín ovlivňují i centra pro vnímání sytosti v mozku dítěte. Tzn. druhá ruka mu z toho nenaroste, ale dala bych si sakra pozor, abych do něj necpala prasárny do těch tří let (ve stylu, když ty hranolky jí/jemu tolik chutnají) a taky bych si dala pozor na množství cukru a nezdravé jídlo při kojení. Kromě toho, čím víc cukru budeš mít ve stravě tím pravděpodobnější koliky u dítěte (teda jestli budeš kojit). Takže úplně bych nad tím rukou nemávla, zvlášť jestli máte nadváhu běžnou v rodině…
Souhlasím s tebou.. ![]()
@Misasisi píše:
Souhlasím s tebou..
Pry se v tehotenstvi programuji „bezne hodnoty“ vsech latek a kdyz je neco vyrazne nad/pod, tak si to proste ten plod nastavi spatne a celozivotne muze mit problem.
Na druhou stranu, idealne se stravuje malokdo (ani to snad nejde definovat) a pri nevolnostech je clovek rad, ze je rad.
Spis teda myslet na to, aby to neujizdelo do extremu moc.
@Lucie_Sx ahojky jsem momentálně 30tt 😊myslím si že ideálně papam protože se snažím neprasit a chci jist zdravě 😊mám napsaný jídelníček podle něho se řídím příbrala sem 12kg což je zdraví přírůstek váhy v tehotenstvi.. Jim hodně sacharidů.. Bílkovin omezila jsem cukr a předešlá jsem hlavně tomu že nemám těhotenskou cukrovku 😊to že člověk říká že ji za dva je úplná blbost 😁to je takhle nastavené jen v hlavě.. Jsem typ člověka co má rád sport akční život a ta strava k tomu tak nějak patří 😊
V těhotenství jsem jedla ultra nezdravě, a taky hodně. McD, kfc, cola. Starší má skoro 5 let, cpe se snad furt, má rád sladký i smaženy. Je výškově nadprůměrný a váhově podprůměrný.
Jinak zcela zdráv.
Mladší 16 měsíců byl klasicky mišelin, od roka se vytahuje a vypada, že to bude stejný případ jako starší. Ten byl taky jako mimi obřík.
Asi bych byla v klidu. ![]()
Neřešila bych to. Jsem taky těhotná, 4. měsíc. Je mi tak zle, že se nemůžu na jídlo ani podívat. A když už na něco mám chuť, tak jsem fakt šťastná. Většinou to taky není salát
. Nemůžu ani vlézt do lednice, vařit, nic prostě. Colu, kofolu i zmrzku si občas dám, někdy mi to trochu pomáhá. Snažím se přežít, jestli jím zdravě je momentálně úplně podřadné…
Já u syna žila 4m na rýži a kole, a pak jsem pro změnu měla hlad furt a jedla hlavně prasárny a syn je v pohodě, skvělý kluk, chytrý… Teď mi to začalo znovu a auuuuuuuu je to hrozný, chce se mi umřít
Taky mám doma jedno stvoření, které vyrostlo z ničeho a nebo z „prasáren“

A vypadá to, že je v pohodě. Tak klid a užívej zbytek těhotenství, jestli už je tě lépe
Mně bylo zle 6 měsíců, nejdřív jsem zhubla 10kg. To jsem ale nepozřela fakt nic a byla jsem dlouho na kapačkách. Když už ve mně něco zůstalo déle než pár minut, tak to bylo sladké pečivo, kola a zmrzlina. Když se mi udělalo o něco lépe v sedmém měsíci, tak jsem zvládala paradoxně sushi. Jo a ten hamburger z mekáče, jak tu někdo zmiňoval, ten jsem měla taky několikrát, to bylo první jídlo, co ve mně zůstalo déle než hodinu
Opravdu se směju každé diskuzi, kde se tady řeší, co se může a nemůže jíst v těhotenství… několik doktorů mi řeklo ať jim prostě cokoliv, co v sobě dokážu udržet alespoň chvíli.