Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Anonymní já dávám malého před 8 a usníná mi někdy važ v 10 kdy leží a mele si.. takže jako co s tím uděláš nic…
bamba - hele, neuraž se, ale většině těch dokonalých babiček totiž vychovaly děti jejich matky, kdo z generace našich matek nebydlel u rodičů? Tchýně to aspoň na rovinu přizná, že bydlela s matkou a babičkou a většinu věcí dělaly ony. Dokonce teď z ní vypadlo, že vůbec netuší, jak to funguje s příkrmy, protože to u jejich dětí zaváděl někdo jinej
a ona pak jenom dělala, co jí bylo řečeno. spíš bych řekla, že naše matky štve, že my takhle neposloucháme je
nic ve zlým, jen mě to nedávno napadlo, že to je možná část toho problému ![]()
Anonymní píše:
proboha holky, čtěte co píšu,..malému jsou 2,5r..spát ho dávám ve 20h stím, že prostě neusne a povídá si tam další hodiny..v poledne spát chodí na hodinku, když nejde, nejde snim pak vydržet..to neřešim..vyhovuje mi to lepší než aby ráno vstával v 5! to už bych asi fakt nepřežila..
mamka nikdy neřekla, že ho hlídat nechce! to já jí ho dávám jen, když už prostě neni zbytí..jinak ne..a to mě právě mrzí, nejsem na ni naštvaná..
Jde mi prostě o nějaké rady jak se sní domluvit, jesli to někdo se zdárným koncem neřešil..
Ale psala si, že ho nechce hlídat přes noc, nebo to psal někdo jiný? Jestli ty, tak proč chceš, aby ho hlídala, když máš starost, aby něco nezanedbala
se spaním máme opačný extrém - malej chce spát strašně brzo a pořád poslouchám, že ho mám nutit být vzhůru ![]()
bamba píše:martinkaaaaaaaaaaaaaa píše:Nezdá,bo babičky jsou v očích některých super matek opravdu neschopné a při tom své děti vychovali.Když se mi něco nelíbí,tak se postarám sama a hotovo.Promiň,ale v noci si člověk těch vnoučat zrovna neužije.Pochybuju,že se na dítě celou noc kouká a nespí,bo si ho chce užít.My hlídáme často(chceme) a podle svého,jestli se to někomu nelíbí,má smůlu.Jo jako beru,když půlročnímu dítěti někdo cpe párek,že je to blbost,ale my taky vnoučata nevodíme za ručičky.Kamna pálí,ale když neposlechne,tak se spálí.Příště na ně sahat nebude.Jasně,že nepostavím dítě nahoru na schody a nečekám jestli spadne.Jedno vím,dítě se musí naučit samostatnosti a i chybama se učí.Když ho budu všude vodit za ručičky,tak z něj vyroste neschopný mimino.
bamba - nepřijde ti trochu divný, že se v každé diskuzi stavíš na stranu problémových babiček a tchýní? Pokud to chápu správně tak, zakladatelka babičce dítě nedává ani tak kvůli sobě jako kvůli babičce, aby jí to nebylo líto.
Z některých přízpěvků přímo srčí,jak jsou ty mladé chytré,všechno ví,všemu rozumí a bybky jsou blbky,které viděli dítě akorát z rychlíku.Úcta a tolerance se jaksi dnes nenosí.Člověk tu hodně často čte JÁ,JÁ,JÁ ,JENM JÁ,všechno vím zná a ostatní jsou neschopní blbci,kteří si dovolí dělat něco jinak než JÁ.
víš on je velký rozdíl mezi tím, že když na kamna sáhne a spálí se..bude si to pamatovat a když se opaří hrncem plným polívky..nemyslím, že jsem úskostná matka, jen mi prostě vadí, že řeknu konkrétní věci a ona dělá, že mě neslyší a dělá to dál..jsme třeba u ní, máme nemocnou fenku co má dietu, když sní něco jiného, než smí tak má týden průjem a lítáme sní na kapačky a ona jí krmí omáčkou, když jí řeknu nedávej jí to bude jí špatně a ona dělá, že mě neslyší, max brblne něco jako ať se má holka dobře, a když jsem extra nepříjemná ať jí to nedává tak jí to dá, když se nedívám..to je příklad za všchny..!
Já nevím, ale já nehrotím kraviny.. Když babičká dá to sladké před obědem dá, nepos.. ale jako některé věci jsou fakt mazec co si říkám, že ani osttaní neudělaly..
Tak co je na tom, když člověku se něco nelíbí.. Ono zase neni dobré dělat ofrky..Zase když se mi něco nelíbí a hned nebudu dávat…
To je taky divné…
Prostě snad patří k životu, že jedna nebo druhá s něčím nesouhlasí.. Spíš si myslím, že některé babičky nesou špatně kritiku a říkají si, co t ty mi budeš vykládat, já jsem výchovala atd..
Jako přijde mi, že se to hrotí na obou stranách.. Mě tchýně několikrát naštvala a hodně, ale zase nevidím důvod ji malého nedávat, já taky nedělámm všechno tak jak má být podle někoho..
Příspěvek upraven 09.03.12 v 12:15
martinkaaaaaaaaaaaaaa píše:
bamba - hele, neuraž se, ale většině těch dokonalých babiček totiž vychovaly děti jejich matky, kdo z generace našich matek nebydlel u rodičů? Tchýně to aspoň na rovinu přizná, že bydlela s matkou a babičkou a většinu věcí dělaly ony. Dokonce teď z ní vypadlo, že vůbec netuší, jak to funguje s příkrmy, protože to u jejich dětí zaváděl někdo jineja ona pak jenom dělala, co jí bylo řečeno. spíš bych řekla, že naše matky štve, že my takhle neposloucháme je
nic ve zlým, jen mě to nedávno napadlo, že to je možná část toho problému
Hele, naše mamči nebyly na internetu zase přilepené a nehltaly každou informaci, jako my. Já bambu chápu, jak to myslí, protože si stačí pročíst diskuze o tchýních, kde se vážně zdůrazňuje pouze to, jak je tchýně strašná a jak my jsme ty skvělé matky. Moc se mi líbí diskuze, kterou založila emilie o tom, že i my jednou budeme tchýněmi a je tam hodně věcí k zamyšlení.
Já třeba taky Bambu chápu a i když to nevypadá, tak i s ní souhlasím, jen chci říct, že prostě i ta babička by měla poslouchat trochu maminku..
A u anonymní spíš cítím takovou tu bezmoct, že by opravdu potřčebovala chvilku odpočinout, ale prostě nedůvěřuje na sto porcent- na tom nevidím nic zlého, tak každá tchýně je jiná..
Zakladatelko, zkušenosti s tím mám. Něco vysvětlit jde a je to O.K., něco nejde a je to naprosto marný. Takže pokud to nejde, tak se podle toho musím zařídit (my třeba, bohužel, vozíme na návštěvy ke tchýni jídlo pro děti sebou. Dcera je alergik, tchýně to nerespektuje, lékařům nevěří).
Záleží na obou stranách jak se chtějí slyšet. U tebe tchýně ví, že pohlídat potřebuješ kvůli angličtině, takže vůle se přizpůsobit bude u ní asi menší.
Jinak s tím spaním to není tak jednoduchý. Moje děti chodí mezi 21-22 hod. a nikdo je dřív k usnutí nedonutí. Vstávají okolo 8 hod. Zkoušeli jsme vypustit polední spaní, odpoledne jsme šli třeba na bazén. Nic nepomůže. Už to nehrotím, holky si před spaním v klidu pohrají, prohlíží si knížky a tak.
To mi připomíná, že zítra by měl malý-3 roky jet k tchýni na jeden den, chce si ho vzít a jak to bývá, tak mám trochu takový divný vztah k tchýni, ale asi tam pojede, je to babička.. ![]()
a ještě, naše mamče neměly tu možnost, aby si doma „válely šunky“ 3 nebo 4 roky, jako to máme my, takže se můžeme dětem daleko více věnovat a hltat každou informaci, která se objeví na netu
já se snažím nehrotit to, ale tchýně se k nám jednu dobu zvala čtyřikrát týdně + návštěva o víkendu a kdybych mlčela, tak má moje dítě všechny návyky podle ní po mým nebude nic, protože zase chci, aby měl malej nastavený stejný pravidla a režit a ne, že dva dny tohle (je tu babička) a pak tři dny toto, protože jsem tu já. Než s tím někdo přijde, to není hlídání, já jsem doma s dítětem, dělám všechno (přebaluju, krmím, převlíkám) a ona je na návštěvě, zve se sama, vyhodit ji nechci, nechci být zlá, ale je to pěkně na palici. Takže jediný, co mi přijde funkční, je omezit jejich kontakt na minimum, buď jí dojde, co je špatně a nebo ne, ale já budu mít víc klidu. ![]()
Martinkaaaaa to je jasné, proto píšu každá má tchýni, mamku jinou - babičky..
Jako já zase nemám to, že by mi někdo tady najížděl 3 týdně. To by mi taky vadilo..
Vídáme se jednou týdnně s oběma a tak mi to stačí bych řekla ![]()
karinka - já jsem na mateřské na dva roky a u toho pracuju, takže s tím válením šunek to tak žhavý nebude.
Známá má nějakou knížku a takm je Jaká tchýně taková snacha nebo tak něco a tak je napsané, že jakou máme tchýni takovou tchýni budem sami.
A je pravda, že když vidím chování staré babičky od manžela- tchýně, tchýně, že je přesné jak ona ke mně
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat