Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem v pátém týdnu a mám trochu bolesti břicha (asi z růstu dělohy). Vypozorovala jsem, že se hodně zadýchávám. Nezvládám dělat lehké domácí práce jako povysávat, umýt podlahy, převlíknout postele (vše dělám hodně pomalu). Všechno mě to hrozně zmáhá, popichává mě v břichu, kolem pupku i výš, jsem hodně zadýchaná (nejsem obézní, mám 60kg). Je to normální? První kontrolu mám v následujícím týdnu. Zatím bych to chtěla minimálně do třetího měsíce utajit, ale jsem hotová už teď a co pak s velkým břichem to nevím. Myslíte, že úklidem nějak ohrožuju dítě?
@ajanab Tak běžným úklidem určitě dítě neohrožuješ, tvoje potíže nemusí mít s těhotenstvm souvislost ![]()
@ajanab já v prvních týdench furt spala, ráno se probudila a už si říkala at je večer, kolikrát jsme si řekla že si jen lehnu a do pár minut jsme spala, prospala jsem šíleně hodin do 10 tt ale mě bylo i hodně špatně takže jsem pořád polehávala
![]()
Taky jsem byla strašně unavená, dokonce se stávalo, že jsem v práci prospala ranní porady. Asi kolem toho 3. měsíce to přešlo a už jsem tolik unavená nebývala, to pak zas kolem toho 7. měsíce.
@Markéta80 Taky jsem byla hodně spavá ale je divné že se zakladatelka tak zadýchává
Nevolnosti, spavost, nechuť k čemukoliv je normální ale to zadýchávání mi přijde divné, asi bych se poradila s lékařem.
Dítě neohrožuješ. Unavená být můžeš, já první trimestr chtěla spát i za chůze. Druhý byl v pohodě a třetí jsem byla tak vyřízená, že jsem nedokázala stát u sporáku a míchat třeba omáčku, musela jsem si tam brát židli a sedět u toho. Dělal to tlak. Kolikrát jsem měla diastolický třeba 60, to se mi chtělo únavou umřít. Zadýchávání ale nevím, proč máš, to mě nenapadá, co by to mohlo způsobovat v téhle fázi těhotenství.
Bylo by dobré si měřit tlak a puls. To zadýchávání může způsobovat srdce, které bije rychleji než normálně. A to se v těhotenství stává celkem běžně. Pokud půjdeš k lékaři a budeš už vědět jak na tom s tlakem a pulsem jsi, bude moct případné problémy řešit. Jinak neboj, já jsem se nezvládala skoro ani najíst natož něco dělat doma
.
Také se zadychavam prý je to z toho důvodu že musíš okyslicovat větší množství krve které ti tělo začíná produkovat…stejně tak může dojít bušení srdce…ja nevím mám 3 létě dítě musím zvládat domácnost i se zadychavanim, pupkem, nevolnostmi než jsem musela na rizikové zvládala jsem i fyzicky náročnou práci a k tomu 3 lete dite… těhotenství není nemoc nevim nějak se rozjíždí trend sedět s nohami nahoře hlavně aby bylo vše ok..my do toho ještě rekonstruujeme dům a musím vše zvládat..takže pokud nekrvacis nevidím důvod řešit to ze bezny úklid může škodit dítěti..jsi zdravá? Tak si užívej těhotenství protože miminku běžnými věcmi vážně neuškodis..
Těch prvních pár týdnů zezacatku jsem prakticky jen pořád spala, trvalo to tak od šestého do patnáctého tydne. Potom to přešlo, a to stejně zas nastává teď ve třetím trimestru. Bušilo mi srdce a veškerý domácí prace jsem delala na etapy.
Zadychavani spíš bude třeba i psychicky, ještě tě nemá co utlačovat. Nebo od srdce, které se víc namahá.
Odpočívej, nepretezuj se a neres to. Těhotenství je prostě doslova a do písmene jiný stav. ![]()
Domácí na pracema miminko vůbec nijak neohrožujes. Ja ještě v 16.tydnu jezdila na kole.
Miminko v břiše je odolné a dobře chráněné plodovymi obaly a dělohou.
Příspěvek upraven 26.11.16 v 14:16
@samanta2208 větší množství krve hned takhle v pátém týdnu? Vždyť pátý týden je sotva týden, kdy vynechala menstruace. Později ano, ale v pátém týdnu?
@terinka4444 Netuším jen říkám co mě řekl doktor a měla jsem to taky už od začátku..
@samanta2208 Já se taky zadýchávala a zjistili mi sinusovou tachykardii. Měla jsem od začátku nařízený klidový režim, jinak bych musela užívat betablokátory. Je pravděpodobné, že u zakladatelky se jedná jen o počáteční obtíže v těhotenství, ale to není důvod bagatelizovat je. Já zase nechápu přístup - jsi těhotná, ne nemocná tak musíš zvládnout všechno. V prvním těhotenství jsem ještě v pátém měsíci vykládala kamion, ve druhém jsem od začátku nezvládala vůbec nic. Každá jsme jiná, každé těhotenství je jiné. Opravdu se to nedá měřit jedním metrem.
Ja jsem byla vyrizena nejvic v prvnim trimestru, a to jsme jeste prebirali novostavbu a vse do toho zarizovali nabytkem, jednou jsem usnula s hadrem v ruce ve vestavene skrini a hlavu jsem mela polozenou na polici ![]()
Ted jsem kolem 32tt a bricho nemam skoro zadne, pohybliva jsem furt stejne a naprosto bez potizi. Narust vahy mam 3 kg, resp. 0 kg, neb pri stehovani jsem 3kg shodila a do prace budu chodit az do 38tt, tedy pokud neporodim driv.
Kazda zena je jina, vc. jejiho tela. Znam i takove, ktere jsou na nemocenske od okamziku, kdy pocuraly papirek a pak jsou hin z toho, ze uz maji 20 kg ve 32tt nahore.
Zase pokud jsou pro to objektivni potize, nebo nevyhovujici pracovni podminky, nereknu ani popel.
Ve Tvem pripade bych zasla za praktikem a nechala se proklepnout, to dychani tehotenstvim muze a nemusi souviset. Drzim palce, at je vse ok.
@Janli já měla každé těhotenství jiné a každé jsme musela zvládat takže proto to nechápu zas já pokud nejsou vážně zdravotní problémy dá se se zatatymi pestmi zvládnout vse