Nezvládám! Máte to někdo stejně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.5.26 14:11

Teď jsem se o tomhle problému bavila s učitelkou ze školky. Říkala, že má ty samé pocity, plus ta práce s dětmi je samozřejmě tisíckrát náročnější než ta má. Shodly jsme se na tom, že děti jsou čím dál víc nezabavitelné. Člověk se jim s něčím chystá, je to zabaví na 2 minuty, než to člověk uklidí, už zas jenom stojí za zadkem a dirigují. Takhle já to mám s dětmi od začátku. Nevím, co dělám špatně. Neorganizuju jim každou minutu, to vůbec. Brala jsem, že jako batolata „rádi pomáhají“ ale ono je to vůbec nepřešlo. Akorát pomáhat nechtějí. Pořád jen „matko starej se“. Hrát si mají s čím, jako s malými jsem si dost hrála, aby „se to naučili“. Nebo starší by si měli jít číst nebo ven nebo něco si prostě vymyslet. Ale stejně se vůbec neumí ujmout vlastní zábavy. I když jim vyloženě řeknu, teď mě půl hodiny nechte a vymyslete si sami co budete dělat. Nic, přijdou do 10 vteřin - mami co děláš, já chci taky, mami co budeme dělat. :zed: A když potom člověk jede od rána do noci jak fretka a ještě do toho má nonstop mami to, mami tamhle to, mami pojď, mami dívej. :roll: Starším už jsem taky mockrát vysvětlovala, že ostatni maminky taky neběhají s dětma celé dny a nedělají jim zábavu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
226
16.5.26 14:24
@Anonymní píše: Více

Záleží i na věku. Kolem 8 se moji děti začaly víc „bavit sami“, ale nejvíc je stejně baví kroužky nebo vrstevníci venku. Po 10 roce se ta samostatnost a nezávislost ještě víc prohloubila. Teď cíleně volám: pojď mi pomoc s… (zahrada, vaření, pečení, úklid) a beru to jako fajn společný čas :mrgreen:, jinak mají doma každý svou povinnost, co si plní sami.
Tohle musíš asi ještě vydržet, ale v tomto ohledu určitě bude lépe. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36194
16.5.26 14:31

No děláš to špatně, že kolem nich skáčeš. Za mnou taky kolikrát přijdou, že se nudí tak začnu úkolovat ať ten si uklidí v pokojíčku, tomu teda napustím kýbl s vodou a to už se najednou nenudí a zábavu si najdou.
Navíc nejstarší chodí už často sama ven s holkama, tak o té kolikrát ani nevím. Nebo je vyženu všechny na zahradu ať si tam hrají a prostě se tam sami zabaví, protože jim nic jinýho nezbyde.
Nás jako děti taky nikdo neřídil, prostě sme si litali po venku a objevovali svět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1514
16.5.26 14:45

Musíš si rychle všechny vychovat, hlavně aby se ti v budoucnu ulevilo. Děti i chlapa. Od začátku jste měli mít systém rozdělené práce. Každé dítě od 3 let nějakou povinnost. Když budou muset makat nebudou tak zlobit.

Jasně, že na začátku to děláš s nimi.

Od 8 let pak u nás plně bez pomoci dělali:
Myčka komplet, příprava stolu, vysávání, věšení prádla, skládání. Větší dcera dělá i koupelnu a umí uvařit, stará se o zvířata. Zabere jim to 30 minut denně max.

Taky máme velký úklid, kde maká i chlap vše (1*14 dní).

Jinak chlap u nás dělá mužské práce ( dřevo ploty, zahrada) na baráku a autech a hlavně je živitel. Já v podstatě v domácnosti s malým úvazkem, ale nechci, aby mě měl za služku, už z principu toho, že by si zvykl… takže taky mu někdy nic na jídlo nenechám - no co dá si ty vajíčka.

Na vaření a dovoz jídla bych se teda chlapa neptala! pokud chodí do práce, nevařila bych mu.
Můj má někdy HO a já jsem taky někdy doma tak vařím víc večeře, nebo si zajede něco koupit.

Ještě já jsem relaxovala na hřišti ( cvičila jsem si) a při uspávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77497
16.5.26 14:58
@LunaP píše: Více

mně se líbí, jak tady děti od 7 let makají v domácnosti bez dohledu a vše zvládají, a matka dá nohy nahoru,
vy se s prvňáčkama neučíte? nepřipravujete se s nimi do školy, nechystáte pomůcky, svačiny pití - všechno si dítě ošéfuje samo? od učení po pomůcky a oblečení do tělocviku, do plavání, na venkovní aktivity, do divadla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3634
16.5.26 15:15
@stinga píše: Více

Zakladatelce jsou děti pomalu na obtíž. To je smutný, je mi těch dětí líto. Matka si jich bezmozkovitě pořídila tolik, že to nezvládá. Jenže dítě není opička, co si vše sama utrhne ze stromu. Potřebuje péči a pozornost.To dítě za to nemůže že má neschopnou matku, která se z běžné péče o ně hroutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
805
16.5.26 15:45

Děti si navykly, ze jim od malička delat animátora. Jak se do jejich výchovy zapojuje otec? Prostě bych se o víkendu sebrala, nechala je na 2 hodiny otci s tím, že bych mu ještě dala úkol něco udělat a prostě si udělala cas pro sebe. I kdybych mela sedět na lavičce v parku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
805
16.5.26 15:46
@884135 píše: Více

Děti snad mají i otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
805
16.5.26 15:46
@stinga píše: Více

U nás se zapojovali oba rodiče. U nich to dělá jen ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3634
16.5.26 16:03
@Zvedava1 píše: Více

Mají, ten tedy většinově živí rodinu. Ale už ho zakladatelka mohla dávno zapojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2137
16.5.26 16:07

Na výroky typu „já se nudím“ mám vždycky několik nápadů: zamést listí, vysát, umýt umyvadlo, zopakovat si anglická slovíčka…a jak rychle děcka zmizí a najdou si zábavu sama. :lol:
Jinak je normálně zapoj podle věku - poklidit si v pokoji, myčka, skládání prádla, zamést…co zvládnou, převeď na ně. Manžel ať se zapojuje o víkendu, když přes týden nemá čas. Třeba může uvařit nebo vzít děti na celý den ven, aby ses mohla učit a odpočinout si. A nevařila bych mu, když může jíst v práci, však si může uvařit sám, když o domácí stravu tak stojí. Jinak doporučuji uvařit vždycky kotel a pár porcí zamrazit nebo do sklenic do lednice. Nechápu, jak musíš každý den uklízet velký bordel, když chodíte domů až večer?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
626
16.5.26 16:12

Budu drsná, ale z velké části sis tenhle život nastavila sama. Neříkám to proto, abych tě dorazila, ale protože pořád popisuješ jen důsledky a vůbec ne příčinu. :nevim:

Ty jsi přece věděla, jaký je manžel už u prvního dítěte. Pokud ne tehdy, tak u druhého už stoprocentně. Takže u třetího už nemůžeš být překvapená, že nechce pomoc, nechce si nic usnadnit, nechce utrácet za služby a všechno stojí na tobě. To je model fungování, který jste si doma roky nastavovali oba :roll:

A teda pokud pracuješ, tak nevidím jediný důvod, proč si jednou týdně neobjednat Rohlík nebo neodebírat obědy, když ti to uleví. Jestli manžel remcá, že je to zbytečné, ale zároveň nechá většinu provozu domácnosti na tobě, tak bych mu velmi rychle vysvětlila, že buď bude pomoc stát jeho čas, nebo peníze. A pokud odmítá jíst hotové nebo školní svačiny? Fajn. Tak bych prostě přestala dělat full servis. Nemůžeš si stěžovat, ale zároveň nic nezměnit :nevim:

Další věc, co mě zarazila, očekávat od malých dětí, že si prostě „mají jít něco vymyslet“ a nechají tě půl hodiny být, je dost naivní. Hlavně když sama píšeš, že mezi sebou neumí fungovat, okamžitě se hádají a perou o pozornost. Ty děti za tohle nemůžou. Ony nevědí jak být samostatné, když doma roky fungují tak, jak jste to oba nastavili :nevim:

Změna nezačne tím, že budeš čekat, až děti budou samy hodné a nenáročné. Začne tím, že přestaneš fungovat jako bezedný servis pro všechny kolem sebe. Jako první point vidím začít řešit komunikaci s manželem, je evidentně tristní, od toho se totiž odvíjí vše kolem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
16.5.26 16:43

Kde byvate? Ak v meste, najdi im kruzky kde budu moct chodi sami. Nieze si este pridas vozenie niekam. Proste nieco, kde aspon 2× tyzdenne na 2-3 hodiny zajdu sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1514
16.5.26 16:45

@stinga ale o učení nemluvím. To závisí na dítěti. Jedno bylo učení peklo celý první stupeň sem s ní seděla. A kluk se mimo psani a čtení učit nemusel.

Proto by měli aspoň pomáhat doma aby mamka měla čas a sílu se jim věnovat do školy. Mě se osvědčilo dávat jim to od malá, nemají pak kecy. Přidat pubertakovi nějakou činnost je pak nadlidský výkon!

A chápu, že jen ta logistika u 3 dětí je na plný úvazek :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
805
16.5.26 16:50

@884135
Ona chodí taky do práce. Jednou chtěl tolik dětí, tak se má pravidelně a aktivně zapojovat sám od sebe do chodu rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin