Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@irennnka seš hodná
zasloužily bychom si to všechny, ale i kdyby to byla alespoň jedna, tak by to ty další alespoň povzbudilo k dalšímu snažení ![]()
@irennnka aha, já tu sliznici mívám taky tak nějak, no ale fakt pořád nechápu, jak je možné, že to vajíčko prostě nemůžou odebrat, i kdyby tam bylo! Měla jsem za to, že je uvnitř folikulu a když vezmou celý folikul, musí s ním vzít i to vajíčko
to jsou věci
to by člověk nevěřil, kolik komplikací může nastat!
@pecora
oni podle mě neberou folikul, odsávají z foliku tekutinu, a tam má být právě to vajičko uvolněné na zakladě pregnylu, tak jsem to pochopila od Machače,několikrát mi to vysvětloval
@kattkaaa
taky jsme byli vždy mile překvapeni, když jsme dostali fakturu
jsou tam všichni skvělí, i ty sestry. no třeba nám to vyjde stejně na utz, to by byla velká náhoda ![]()
@irennnka aha, tak to je pro mě novinka! To slyším poprvé! Člověk se pořád učí. No a zní to teda logicky. To je hrozné, to si lidi, co tím nikdy neprošli, vůbec nedokážou představit, jak komplikované to všechno je ![]()
@kattkaaa To mě mrzí, že ani u Tebe se nepodařilo vajíčko odebrat!
Tenhle měsíc je nějaký špatný pro všechny koukám! Třeba se to už obrátí k lepšímu a začne se dařit!!
Holky to je fakt skvělý s těma cenama u nich! Když už je člověk tak zklamaný, tak aspoň nemá pocit, že tam nechal majland za nic! Ale je to až v Olomouci, že jo?
To vajíčko ve folikulu prý drží na takové šťopce a když je zralé, při ovulaci se z ní uvolní. Asi je někdy problém odhadnout přesně při jaké velikosti píchnout pregnyl/ovitrelle, aby se to co nejvíce shodovalo s přirozeným dozráním a při OPU už vajíčko bylo uvolněné v té tekutině (se kterou se odsaje), ale zase aby už folikul nebyl prasklý…jako teď u mě..i přes Cetrotide ![]()
@Dalva
tak jsem ho správně pochopila, píšeš to jak mi to vysvětloval Štěpán,no je to strašně složité, mě na uplně první punkci odebrali 3 vajíčka z 5 foliku,pak jsem si prostě myslela, že když je hezký folik, to vajičko tam musí odebrat, tak to jsem byla na omylu, vždy jsem se bála abych reagovala na léčbu a byly foliky, ty ted byly 3krát a prostě nic z toho.. a ted mě napadá, včera byl krásný folik a štěpán tvrdí že vajucho tam je, myslíte že má cenu se snažit? Asi to dnes zkusíme
Ano je to v Olomouci, s takovým přístupem jsem se na minulé klinice nesetkala, tam nám vždy hned dávali ceníky do ruky a chrlili na nás ty částky ![]()
@irennnka mě taky při jedné stimulaci odebrali z 5ti folikulů tři vajíčka. Ono je při těch stimulacích zrádné i to, že ty folikuly rostou nesouměrně, pak se na nějaké čeká a mezitím třeba uteče ten hlavní, který má největší potenciál.. jako teď u mě nebo naopak některé ještě nejsou zralé.
To víš že jo, zkusila bych to, někde tam to vejce bude! ![]()
Jj, to je férový přístup, tak by to mělo být všude.. Na některých klinikách o provádění nativů vůbec nestojí a připadá mi, že spíš chtějí klienty odradit.
Holky, děkuji za povzbudiva slova, tento měsíc je opravdu hodně neúspěšný. Také Vám (nám) všem hrozně moc přeji. Uvidíte, že se tu určitě strhne za chvilku lavina a vyjde to jedné a k ní se přidáme i ostatní
.
Také jsem četla, že ve folikulu by vajicko mělo být vždy, že se jen špatně uvolnilo.
@Dalva mě se do Olmiku vyplati dojíždět i finančně, úspora oproti pražskému Caru, kam jsem předtim dojizdela. Zatím mi to naštěstí vychází i časově.
Ahoj holky, jestli Vám sem mohu vstoupit. Jsem nová a asi jako některé i Vy, bezradná. Píšu Vám o názor, možná radu. Je mi nyní 35 let. Naše těhu neúspěchy: 2× mimoděložní těhu (v roce 2013,2015) odebrány oba vejcovody. V r. 2014 zamlklé těhu. Na konci r. 2015 odeslána do CAR -prý to bude OK, když jsme předtím počali přirozeně. (hodnoty FSH 7,1, LH 6,1 – nevím, ve které fázi cyklu) Bohužel to je doteď KO
.
V r. 2015 I. IVF, ale špatná reakce vaječníků, pokus stornován.
1/2016 I. IVF - vysoké dávky hormonů 350 - 375 jednotek Puregonu denně, u konce stimulace Menopur. Získaných oocytů 16, oplozeno 9, do 5. dne kultivace vydržely 4 - transfer ale bez úspěchu. Následoval KET 5/16, bez úspěchu, KET 10/16 - úspěch zakončen zamklým těhu.
Následuje pauza na vyšetření z vlastní iniciativy - genetiky, srážlivost - NIC nenašli. 9/2018 rozhodli jsme udělat nový II. IVF - opět vysoké dávky hormonů (300-350 j. Puregon, 2 Menopury denně)-prý s ohledem na zkušenost. Získáno 7 oocytů, 5 embryí, ale vývoj prý od počátku vázl a do 5. dne kultivace vydrželo pouhé 1. Proběhl transfer, ale bez úspěchu.
Lékaři nevědí proč se děje. Na náš návrh vzali krev - obraz v pořádku, AMH - 1,05 - prý není kritická hodnota, ale ne ani příznivá. Jiné hodnoty jako FSH atd. se prý „po novu“ už tolik neřeší, jako AMH, tedy nevím, asi nebrali. Domluva, zkusíme poslední KET v nativu 1/19 - dle ultrazvuků ve 2 cyklech pro „dobrou“ výšku sliznice. Bez úspěchu. A aktuální konzultace? Nekvalitní vajíčka z důvodu vysokých dávek hormonů, radí darované oocity. Minimálku nevidí jako řešení - prý by šlo pouze o 1-2 vajíčka (pozn - naznačili, že CAR od minimálky zřejmě upustí z finančních důvod). Co nás to vše stálo nervů, ježdění a peněz, psát zrovna vám nemusím… Zvažuji min. konzultaci, nebo rovnou přechod na jinou kliniku. Co si o tom myslíte
? Díky
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jestli Vám sem mohu vstoupit. Jsem nová a asi jako některé i Vy, bezradná. Píšu Vám o názor, možná radu. Je mi nyní 35 let. Naše těhu neúspěchy: 2× mimoděložní těhu (v roce 2013,2015) odebrány oba vejcovody. V r. 2014 zamlklé těhu. Na konci r. 2015 odeslána do CAR -prý to bude OK, když jsme předtím počali přirozeně. (hodnoty FSH 7,1, LH 6,1 – nevím, ve které fázi cyklu) Bohužel to je doteď KO.
V r. 2015 I. IVF, ale špatná reakce vaječníků, pokus stornován.
1/2016 I. IVF - vysoké dávky hormonů 350 - 375 jednotek Puregonu denně, u konce stimulace Menopur. Získaných oocytů 16, oplozeno 9, do 5. dne kultivace vydržely 4 - transfer ale bez úspěchu. Následoval KET 5/16, bez úspěchu, KET 10/16 - úspěch zakončen zamklým těhu.Následuje pauza na vyšetření z vlastní iniciativy - genetiky, srážlivost - NIC nenašli. 9/2018 rozhodli jsme udělat nový II. IVF - opět vysoké dávky hormonů (300-350 j. Puregon, 2 Menopury denně)-prý s ohledem na zkušenost. Získáno 7 oocytů, 5 embryí, ale vývoj prý od počátku vázl a do 5. dne kultivace vydrželo pouhé 1. Proběhl transfer, ale bez úspěchu.
Lékaři nevědí proč se děje. Na náš návrh vzali krev - obraz v pořádku, AMH - 1,05 - prý není kritická hodnota, ale ne ani příznivá. Jiné hodnoty jako FSH atd. se prý „po novu“ už tolik neřeší, jako AMH, tedy nevím, asi nebrali. Domluva, zkusíme poslední KET v nativu 1/19 - dle ultrazvuků ve 2 cyklech pro „dobrou“ výšku sliznice. Bez úspěchu. A aktuální konzultace? Nekvalitní vajíčka z důvodu vysokých dávek hormonů, radí darované oocity. Minimálku nevidí jako řešení - prý by šlo pouze o 1-2 vajíčka (pozn - naznačili, že CAR od minimálky zřejmě upustí z finančních důvod). Co nás to vše stálo nervů, ježdění a peněz, psát zrovna vám nemusím… Zvažuji min. konzultaci, nebo rovnou přechod na jinou kliniku. Co si o tom myslíte
? Díky
JJ, děkuji za reakci, máme vyšetřeno, nic. Koukám, že jsem to dala jako anonym, ale to už je jedno…
@Maruš35 nám paní Ulčová nenašla nic a paní Malíčková ano.
Jinak máme i stejný věk a bohužel stejný problém. Nekvalitní embrya ![]()
@Maruš35 ahoj, AMH máš sice nižší, ale na naší diskuzi pěkné. Já bych se tedy radami Tvého Caru vůbec neridila a zkusila bych buď nativ(úplně bez léků, pouze pichnuti ovitrell nebo minimalkou s léky - clostilbegit, tamoxifen, femara - stimulují jinak vajecniky). Co jsem se tu dočetla, tak když už stimulovat, tak na nízké AMH je nejlepší Menopur. Ale úplně nejlepší jsou minimalky nebo nativy. Já si myslím, že vysokými dávkami se jen zhorší kvalita vajíček. Můžu se zeptat kam chodíš do Caru, že Ti ani nechtějí udělat minimalku? Můj názor je, že bych šla z takového Caru rychle pryč, já bych ještě rok zkoušela určitě se svými vajíčky a potom šla do darovanych, nech si nějaké pokusy na pojišťovnu, ale čas na darované máš 😀
@Lamicka2016 píše:jsme na tom stejně, také dvě mimoděložní a bez možnosti přirozeného těhu
imunologii máte vyšetřenou? Kvůli těm zamklým těhu
Holky, já to samé,2× geu, bez vejcovodů
A z 1.ivf SP
Popravdě je to dost smutné. .přirozeně už nikdy nic a s dr se nám nedaří. Mame jen imunologii v Plzni a je snad ok.
Teď stimulují na další pokus a už jsou problémy..delší ms. A aby toho nebylo málo mám nižší amh