Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jkra píše:
Chcete být zdeptaná? asi jo. My si oblíkli mikinu, kterou jinak nenosime a zatím dobrý. Ve škole říká dítě, že je vedro konstantně. Ad drahota, no, třeba se přestane plýtvat. Jako nic strašného se nám neděje.Příspěvek upraven 27.09.22 v 20:11
Přesně. Jsme rozmazlení a rozcapení, máme všechno a nevíme coby. Plýtvá se neskutečně, jak teplem, tak jídlem. Myslím že můžeme být rádi, že je to jen toto omezení, pod okny se nám neválčí a hlady asi taky neumřeme. Holt se trochu omezíme, až si Putin strčí plyn zrovna tam a stáhne se z Ukrajiny.
Pak to bude zas postupně v normálu. Tu chvíli to vydržíme.
Vystoupíme z komfortní zóny, ale není to nic co nepřežijeme.
@jkra píše:
Jo, u Petry začínám mít pocit, že ji za to platí.
Znám lidi, nechci blíže specifikovat. Nechodí do práce, žijou - jedna osoba částečný inv. důchod, druhá fiktivní živnost a placení min odvodů, aby byl jednou min. důchod. Příjmem něco za pronájem, ale moc to nebude. Ukrutné šetření, pro levnější kladívko, místo nové koupí někde v bazaru, ušetří se pár desetikorun. Strava - dříve vepřové nožičky (ne kolena, nožičky), pak přechod na nákup syrových kůží. Oblékání, tak většina bezdomovců, co to někde nafasuje u Armády spásy a tam snad lidi dávají pěkné, ale nošené věci, tak ti bývají fakticky lépe oblečeni. Práce ne, protože z ní by mohli být deprese. Ale aktivismus, rozesílání, co sami dostali, většinou typu jak od SPD, někdy kupodivu rozumná věc, ale ti lidé to nějak ani nerozliší. Taky si říkám, jestli je za ten aktivismus někdo neplatí.
@Proto02 píše:
Přesně. Jsme rozmazlení a rozcapení, máme všechno a nevíme coby. Plýtvá se neskutečně, jak teplem, tak jídlem. Myslím že můžeme být rádi, že je to jen toto omezení, pod okny se nám neválčí a hlady asi taky neumřeme. Holt se trochu omezíme, až si Putin strčí plyn zrovna tam a stáhne se z Ukrajiny.
Pak to bude zas postupně v normálu. Tu chvíli to vydržíme.
Vystoupíme z komfortní zóny, ale není to nic co nepřežijeme.
Vidím to podobně, je válka a teď to není o luxusu, ale o to to přečkat. Nám o život přímo nejde, ale energetická krize tu hrozí. Myslím, že vláda udělala dost, aby věci hladce prošly. Samozřejmě oni na vládě plyn k topení nevyrobí, tak se musí šetřit. To je jen správné. Pochopitelně shání i plyn po celém světě, ale ty nákupy nestačí k tomu, aby se mohlo plýtvat jako dosud. Stačí topit trošku normálně, asi jako se dlouhá léta topí v Německu.
@Konnny píše:
@Náhodný host
Nas panelak si bude dávat na strechu fotovoltaiku. A muselo se odhlasovat rychle mimořádnou schuzi, maji spoustu zakazek na bytove domy.
To je dobrá věc, pamatuji ty nabubřelé řeči, po pádu režimu odborníci z Prognostického ústavu nám vykládali, že potřebujeme elektřinu z jádra a fosilních paliv, protože ty ekologické zdroje nevyrábějí pořád. V řece někdy málo vody, jindy málo fouká a tak. Přitom té zelené elektřiny v Německu vyrobili opravdu hodně. Část produkce elektřiny bude asi dlouho muset být ze zdrojů, které nezávisí na počasí ap., ale to kvantum energie, které se dnes zachytí a jinak by z něj nic nebylo, to je obrovské. Právě tím se šetří uhlí v elektrárnách nebo jiný zdroj energie, která by se jinak musela pálit.
@Borrealis píše:
nechte toho, prosímPetra pracuje v sociálních službách
chtěla bych vidět Vás, pracovat v sociálních službách, a vejskat si nad tím co se děje…reálně mnozí pracující, a opravdu pracující, ne flákači, začínají mít problém utáhnout energie, topení…opravdu není normální, aby se ceny za energie z roka na rok zvýšili pětkrát nebo desetkrát
není to dobré
ano, tzv. řešením je, aby nikdo nepracoval v sociálních službách…s takovou se však mohou senioři, nemohoucí, postižení jít bodnout
je zde velký problém
posmívat se tomu může jen duchem slabej, sorry
Tak za vysoké ceny plynu nemůže naše vláda, ale ruská politika. Loni, ještě před válkou vyvolali krizi, aby zvýšili cenu plynu, jak dlouho nebylo. Nebo jak vůbec nikdy nebylo. A pak k tomu přišla válka, naposledy akce jako výbuchy kolem vlastnícho plynovodu pod mořem, předtím u hranic pálili zemní plyn, který odmítali prodávat pod různými záminkami (turbína atd.), než rovnou řekli, že to je politické rozhodnutí, zrušte sankce, dáme plyn. Vláda, tato, udělala pro lidi hodně. Jen si říkám, kde se na ten dotovaný plyn vezmou peníze.
Když je sucho a neúroda, v dnešní době spíš celosvětově, tak pak je nedostatek potravin a ty jsou několikanásobně dražší. Za to nemůže žádná vláda, dešti nikdo nepřikáže, aby přišel v pravý čas a ani nejde přikázat obilí nebo bramborám, aby byla velká úroda. Nemůžou za to ani zemědělci, pokud zasejou nebo zasází, tak víc dělat nemůžou. A čeho je nedostatek, tak to podraží. Kdyby tomu nebylo, tak by se plýtvalo v době absolutního nedostatku. Tady jde jen o to, že se Rusko rozhodlo pro dobyvačnou válku, chystalo to řadu let. Přišla z jejich pohledu vhodná doba a absolutně je nezajímá, jestli černoši v Africe nedostanou ukrajinské obilí a kukuřici. Rusové do té Afriky vždy vozili leda kalašnikovy a podporovali ty nejhorší vládce, různé tyrany jako Idi Amin nebo Robert Mugabe. Ruskému vedení je i celkem jedno, že nemají ani obvozový materiál nebo spacáky pro vlastní vojáky, nyní odváděné. Vojáci si mají vyžádat vložky a tampony od svých holek, aby měli čím zastavovat krvácení, když utrpí střelné poranění. Už jsem psal jinde, je mi zcela jasné, že ti vojáci si s sebou musí vzít i vlastní toaletní papír, jenž pár balení se vypotřebuje pak utírat leda do kalhot. Hlavní je, že Putin má radost, jak jeho armáda ničí cizí zemi a vraždí civilisty.
@lucad77 píše:
Sorry, ale na 18 stupňů podle mě normálně stačí mikina nebo svetr.Příspěvek upraven 27.09.22 v 20:10
Tak to máš dobrý. Já v 18 stupních můžu být nabalená jako eskymák, ale stejně budu mít pořád nepříjemně studené nohy, ruce a nos a bude mi celkově hodně nepříjemně a za chvíli budu nemocná. Při uklízení nebo vaření třeba, ale při sezení u pc nebo v lavici, to ani náhodou.
@Borrealis píše:
Mmch velkou část tohoto problému nám udělalo Německo, konkretně jeho zelené utopické šílenství a tlak na sílu…stahuje nás sebou, doufám že to odpovědným dojde
Němci nejsou normální, tlačit na sílu green death v aktuální krizové situaci může jen nenormální zelený fanatik, který by si přál planetu bez lidí
plus samozřejmě i nečinnost předešlých našich vlád, váhavost aktuální české vlády, poskládalo se to do blbé mozaiky s hodně špatným výsledkem
nyní se snad rýsuje to, že na evropské úrovni konečně dojde k oddělení cen elektřiny od cen plynu a SNAD cenu elektřiny přestanou určovat minoritní plynové zdroje, v situaci kdy je plynu málo a je krize
toto měli udělat už dávno, nicméně kéžby…doufejme, to by byl konečně krok dobrým směrem a naděje na zlepšení
Tak za Babišovy vlády došlo k tomu, že jsme přešli téměř komplet, tj na 95% na ruský plyn, předtím tu byla asi čtvrtina plynu z Norska. Němci podporují zelenou energii a hlavně táhou celou ekonomiku EU. Jen díky nim máme životní úroveň, jakou máme a ne jako v Rusku. V rámci EU samozřejmě nejsou jen pozitivní věci, ale celkově nebýt EU, tak máme poloviční životní úroveň.
@Náhodný host https://www.novinky.cz/…hla-40401109
Tady něco k norskému plynu.
@Bandii píše:
Tak to máš dobrý. Já v 18 stupních můžu být nabalená jako eskymák, ale stejně budu mít pořád nepříjemně studené nohy, ruce a nos a bude mi celkově hodně nepříjemně a za chvíli budu nemocná. Při uklízení nebo vaření třeba, ale při sezení u pc nebo v lavici, to ani náhodou.
Zatím nikde na pracovišti 18 st. není, teploty jsou nižší než dříve, ale bezpečně přes 20. Ano, kde jsou lidi naučení na přetápění, tak najednou je pak zima. Ale z 18 se nenastydne, stačí se jen obléci. Dost lidí nechápe, že v zimě je luxus chodit v bytě v prádle nebo kraťasech. Že normální je být trošku oblečený, třeba mikinu nebo svetra a dlouhé kalhoty ap.
Do práce jezdívám a denně vídám bezdomovce. Je tam ráno i odpoledne. Venku spí, obávám se, že bez spacáku, jen v kabátě. V tom je i v létě. Kupodivu vydrží tam sedět celý den, i když je venku opravdu zima, nyní pod 10st, v zimě třeba 5 nebo ještě méně. Za mrazu možná někde přespí jinde, to nevím, ale ve dne tam bývá i v zimních dnech. Přitom je relativně starý, nebude mu pod 60, ono se to těžko hádá, ale lidi v 50 vypadají jinak.
@inkakřivák píše:
@Náhodný host https://www.novinky.cz/…hla-40401109
Tady něco k norskému plynu.
Nejsem schopen posoudit, co ten expert říká. Premiérovi celkem věřím, jistě, jeho info mohla být neúplná, tj. neříci vše podstatné. Tohoto pána neznám, tak nevím. On se tu před časem objevil jeden expert na plyn, teď po volbách už nějak zalezl, ale dosti vystupoval. Prezentoval se jako odborník, do té doby jsem jeho jméno neslyšel. Zato co říkal, že mi přišel jak odborník placený z Ruska. Člověk, který s tím plynem obchodoval nebo co, takže měl kontakty. Pamatuji na řeči bývalého německého kansléře Schroedera, ten jistě ví dost o věci, ale takovému odborníkovi nevěřím noc mezi očima.
@Veveří píše:
Pokud žijete v bytě a nezačnou šetřit VŠECHNY byty, tak nemá smysl šetřit. Jeden příklad za všechny: kolegyně v bytě vyhřívaném dálkovým teplem topila na 0,6 průměru pro bytový dům. Teplo jí dopočítali do 0,8 podle zákona, takže zaplatila. Doporučuji všem dojít si na bytové družstvo a zjistit, v jakém poměru topí v bytě. A pokud jste v průměru, tak se plus minus držet svých topných návyků. Já jsem si např. zateplila strop. Na bytovém družstvu mi řekli, že to, co ušetřím mi doúčtují do toho prumeru 0,8. Zaráží mě, že se o tom v médiích vůbec nemluví. Přitom v bytech s dálkovým teplem žijí 4 miliony lidí.
Ano, takhle to v bytech bohužel je. Když nebudu topit, ušetřím energii ( ano taky teď důležité ), peníze moc ne. Kdybysme tu měly mít nějakých 18 stupňů, tak to fakt zapnu až tak v prosinci a na minimum. A doúčtují mi to.
Takže topím normálně tak na 20-21 ( zatím jsem nezačala, pořád je tu víc ).
@Náhodný host píše:
Zatím nikde na pracovišti 18 st. není, teploty jsou nižší než dříve, ale bezpečně přes 20. Ano, kde jsou lidi naučení na přetápění, tak najednou je pak zima. Ale z 18 se nenastydne, stačí se jen obléci. Dost lidí nechápe, že v zimě je luxus chodit v bytě v prádle nebo kraťasech. Že normální je být trošku oblečený, třeba mikinu nebo svetra a dlouhé kalhoty ap.
Do práce jezdívám a denně vídám bezdomovce. Je tam ráno i odpoledne. Venku spí, obávám se, že bez spacáku, jen v kabátě. V tom je i v létě. Kupodivu vydrží tam sedět celý den, i když je venku opravdu zima, nyní pod 10st, v zimě třeba 5 nebo ještě méně. Za mrazu možná někde přespí jinde, to nevím, ale ve dne tam bývá i v zimních dnech. Přitom je relativně starý, nebude mu pod 60, ono se to těžko hádá, ale lidi v 50 vypadají jinak.
Taky se dlouheho veku nedozije ![]()
@Náhodný host píše:
V kraťasech nebo spodním prádle jsem v zimě doma nechodila nikdy. V 18°C dvoje ponožky, legíny a kalhoty, termotriko, svetr, mikina, přes sebe deku. A když jsem takhle seděla u pc, byla jsem ledová. Pomohlo jen mít k tomu všemu neustálý přísun horkého čaje.
Snad každý ví, kdy cítí chlad a jakou potřebuje teplotu, aby se cítil příjemně. Nejde přece o to chodit v lednu doma celý den nahej.
@Náhodný host no tak si zadej norský plyn dodávky do vyhledávače a uvidíš. Ono se to najít dá. Faktem je, že ta smlouva nebyla smlouva, kterou by uzavřel stát, a že skončila v roce 2017. To můžeš najít z vícero zdrojů.
A Němci a jejich zelená? Bohužel náš tyhle nesmysly dostaly hodně do potíží. Ve chvíli, kdy kupují elektřinu, protože jejich zelené zdroje jim skutečně spotřebu nepokryjí, zavírat jaderné elektrárny, a nedostatek řešit nákupem odjinud? Bezva nápad. Zase, stačí si zadat dotaz, těch informací se dá nahledat dost. I o tom, kdo těm německým zeleným přispíval na činnost.
@Konnny píše:
Taky se dlouheho veku nedozije
Bezdomovci se vysokého věku nedožívají z více důvodů. Ale spát na mrazu a ani ne ve spacáku, jen v kabátě a co má člověk na sobě, tj. asi i nějaký svetra tak, tak samozřejmě to je o život. U těch bezdomovců budou různé nemoci, možnost kriminálního činu proti nim (někdo ho zabije, napadne, rvačky mezi sebou). Pak možná i to, že ti lidi nemají žádnou perspektivu, tak je nemusí bavit žít.
Ale nevěřím tomu, že by někomu zkrátilo život, že byt bude mít vytápěný na 18 místo na 24 stupňů. Nakonec ti otužilci, co plavou v zimní vodě, tak někteří se dožili více než 90 let. Přitom dříve by doktoři nedovolili zimní koupání menších dětí, dnes to běžně funguje. Děti mladšího školního věku, někdy i předškolní, tak zvládnou i tu zimní vodu. Nevím, jak tam jsou dlouho, ale takové fotky jde dohledat. Třeba na webu pražských otužilců, výjezd do Řeže, tam má jedna paní 2 děti, takový ještě předpubertální věk. Ale dost lidí by tam nevlezlo, oni přeci rádi teplo a ta studená voda studí.