Nizke teploty, drahota atd...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76347
28.9.22 16:16
@vokishka píše:
Fiala vysvětloval, že se pomalu budou objevovat další zdroje plynu.

kde? napr. díme? nebo nám napr. dí krávy? a budeme to pálit? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115866
28.9.22 16:16
@vokishka píše:

Tak to je bezva. To už nemám strach. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.9.22 17:05
@stinga píše:
proč myslíš, že příští rok už bude lépe? často to tady někdo píše, přežít tuhle zimu, příští rok bude lépe - z čeho vycházíte? proč teď je bl. bě a příští rok bude lépe?
já tomu nevěřím ani nerozumím, jaký zázrak se stane, že příští rok bude lépe

Arabela Pekarová otočí přece kouzelným prstenem a vykouzlí nějaký super plán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 17:21
@vokishka píše:
jenomže pokud má někdo prostřední byt a z obou stran mu jde teplo z jiného bytu, tak se mu snadněji šetří. To ti připadá spravedlivé?

Já třeba mám takový byt, starý bytový dům z první republiky, jejího začátku. Sousedi z obou stran, ti sami mají byty rohové. Oni ovšem mají okna ve dvou venkovních stěnách, já jen v jedné, protože více stěn tam prostě nemám. V tom domě má každý svoje topení, plynové. Každý platí, co protopí. Za přestup tepla stěnami od sousedů tam nikdo neplatí. Ano, kdo topí málo, tak má teplo od sousedů. A kdo má dvě venkovní stěny, tak i když soused uprostřed bude topit na vyšší teplotu než on, tak protopí stejně více. Je to nespravedlivé.
Bohužel nastavení rozpočítávání za spotřebu tepla v dálkovém vytápění je nastavené tak, že kdo šetří, tak doplácí na ostatní. Je špatné motivačně a ani si nemyslím, že to odpovídá reálné spotřebě. Tj. že co má teplo prostupem stěn a nebo trubkam do vyšších pater, že akorát to pokryje tou částkou, kterou zaplatit prostě musí. Zaplatí více.
Jinak v tom bytě nebydlím, ale pronajímám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
28.9.22 17:21

Tak mne zas prijde logicky, ze prechod na jine zdroje plynu a jinych energii nejsou ze dn na den a za rok jich bude zase vic, takze to bude lepsi. Budou treba nove terminaly na LGN, nove mlouvy, novi dodavatele, ktri ted uz nemaji kapacitu… nevidela bych to tak beznadejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 17:28
@Hobitka píše:
@Náhodný host Vsak jo. Nasi jsou zvykli topit na 24-25, nas tam pri navsteve boli hlava a padame. Babi s dedou zas vzdy topili na 17-18 a tam jsme trochu vymrzali pri navsteve. My jsme ten stred. Podtrzeno secteno se nam ale pravdepodobne bude setrit snaz nez tem, kteri jsou zvykli se rozmazlovat.

Ano, to je krásný případ. Mnohdy se básní o tom, jak ti staří lidé budou mrznout. Mnohdy jsou oni otužilejší jak mladší generace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 17:30
@sakota píše:
Bohuzel, nekteri nedohlidnou dal nez za svuj svetr a demonstrujou na Vaclavaku pod taktovkou cloveka, co hlava vetsi priklon k Rusku. Nemam slov.

Trochu mi přijde, že v podobném duchu bylo založeno toto téma. Jen tak rozeštvávat, hrát na lidskou nespokojenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 17:37
@stinga píše:
proč myslíš, že příští rok už bude lépe? často to tady někdo píše, přežít tuhle zimu, příští rok bude lépe - z čeho vycházíte? proč teď je bl. bě a příští rok bude lépe?
já tomu nevěřím ani nerozumím, jaký zázrak se stane, že příští rok bude lépe

Tak samozřejmě, nesmí k nám Putin hodit atomovku, to by lépe nebylo. Doufám, že jaderná válka nebude. Myslím, že buď už nebude válka na Ukrajině a nebo jen v takové podobě, že to bude méně zasahovat okolní svět. Rusové budou více prodávat svůj plyn do Indie a Číny za výhodné ceny (míněno pro kupující), ten plyn, který tyto země skupovaly jinde, tak někde zůstane a bude se muset prodat. Doufám, že už nebude pálení plynu na hranicích z ruských plynovodů. Dosti lidí přešlo na pevná paliva, krbová kamna s vložkou - levnější nejsou vůbec, ta drahá jsou až snad ke konci zimy. Hlavně ale bude více plynu, budují se terminály na LNG, ta infrastruktura tu chybí. Dříve se v místních teplárnách topívalo mazutem, ten vzniká při destilaci ropy vždy. Pak se přeslo na plyn. Bude více času to přestavět, aby tam šlo spalovat mazut nebo pelety ze dřeva nebo jiných rostlin. Bude taky více zateplených budov, to není jedna věc, která by měla celkovou situaci zlepšit. Takže ano, bude líp - ale to je moje přesvědčení, v zmíněném kontextu, od Babiše bych se chtěl distancovat, nemůžu za jeho heslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 17:39
@vokishka píše:

Tak o nových zdrojích se ví, ovšem někde se nechce těžit, protože jde o tzv. břidlicový plyn. Jinde to je bez této technologie, někde poblíž Kypru nebo Řecka či nějakého řeckého ostrova. Plynu je na světě dost, holt se bude vozit z větší vzdálenosti a bude o něco dražší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 17:42
@sakota píše:
Tak mne zas prijde logicky, ze prechod na jine zdroje plynu a jinych energii nejsou ze dn na den a za rok jich bude zase vic, takze to bude lepsi. Budou treba nove terminaly na LGN, nove mlouvy, novi dodavatele, ktri ted uz nemaji kapacitu… nevidela bych to tak beznadejne.

Ano, a nejen toto. Bude se asi nakupovat i uhlí, více využívat dřevo pro topení (štěpka, pelety), v běžných kotlích na plyn se ze zemního plynu to může předělat na propan nebo směs propan-butan. Těch možností je celá řada, něco přinese větší množství energie, něco méně, ale v celkovém součtu tu bude té energie k vytápění více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56021
28.9.22 17:46
@Náhodný host píše:
Trochu mi přijde, že v podobném duchu bylo založeno toto téma. Jen tak rozeštvávat, hrát na lidskou nespokojenost.

Jo, u Petry začínám mít pocit, že ji za to platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
28.9.22 17:50

@Náhodný host
Nas panelak si bude dávat na strechu fotovoltaiku. A muselo se odhlasovat rychle mimořádnou schuzi, maji spoustu zakazek na bytove domy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
28.9.22 18:03
@jkra píše:
Jo, u Petry začínám mít pocit, že ji za to platí.

nechte toho, prosím

Petra pracuje v sociálních službách

chtěla bych vidět Vás, pracovat v sociálních službách, a vejskat si nad tím co se děje…reálně mnozí pracující, a opravdu pracující, ne flákači, začínají mít problém utáhnout energie, topení…opravdu není normální, aby se ceny za energie z roka na rok zvýšili pětkrát nebo desetkrát

není to dobré

ano, tzv. řešením je, aby nikdo nepracoval v sociálních službách…s takovou se však mohou senioři, nemohoucí, postižení jít bodnout

:?

je zde velký problém

posmívat se tomu může jen duchem slabej, sorry

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
28.9.22 18:07

Mmch velkou část tohoto problému nám udělalo Německo, konkretně jeho zelené utopické šílenství a tlak na sílu…

stahuje nás sebou, doufám že to odpovědným dojde

Němci nejsou normální, tlačit na sílu green death v aktuální krizové situaci může jen nenormální zelený fanatik, který by si přál planetu bez lidí

plus samozřejmě i nečinnost předešlých našich vlád, váhavost aktuální české vlády, poskládalo se to do blbé mozaiky s hodně špatným výsledkem

nyní se snad rýsuje to, že na evropské úrovni konečně dojde k oddělení cen elektřiny od cen plynu a SNAD cenu elektřiny přestanou určovat minoritní plynové zdroje, v situaci kdy je plynu málo a je krize

toto měli udělat už dávno, nicméně kéžby…doufejme, to by byl konečně krok dobrým směrem a naděje na zlepšení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56021
28.9.22 18:13
@Borrealis píše:
nechte toho, prosím

Petra pracuje v sociálních službách

chtěla bych vidět Vás, pracovat v sociálních službách, a vejskat si nad tím co se děje…reálně mnozí pracující, a opravdu pracující, ne flákači, začínají mít problém utáhnout energie, topení…opravdu není normální, aby se ceny za energie z roka na rok zvýšili pětkrát nebo desetkrát

není to dobré

ano, tzv. řešením je, aby nikdo nepracoval v sociálních službách…s takovou se však mohou senioři, nemohoucí, postižení jít bodnout

:?

je zde velký problém

posmívat se tomu může jen duchem slabej, sorry

Já se Petře neposmivam. Po jejich diskuzích mám tento dojem. To mohu…je mi jedno kde pracuje. Velkou část viny u nás nese bývalá vláda, dost věcí mohlo být jinak. Ceny energií jsou velké, ale stále není 18 stupňů důvod k alkoholismu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová