Nizke teploty, drahota atd...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Pitaya1
29.9.22 13:03
@Pakočka píše:
Děkuji všem za reakce na můj příspěvek.

Začínám chápat, že diskutuji především s lidmi, kteří si libují ve své nespokojenosti. Kdybych jim jejich obavu ohledně zimy při práci v sedě v 18 stupních pomohla rozptýlit nějakým řešením, měli by nejspíš o jednu věc, na kterou si mohou u kafíčka stěžovat, míň.

Pokud ale někdo opravdu přemýšlí nad tím, jestli by mu práce ve stoje při nižším vytápění nepomohla, přidávám ráda doplňující informace v návaznosti na to, co se objevovalo v diskuzi.

1) Je to řešení pro každého?
Je to jako u všeho - toto nemusí být řešení pro úplně všechna sedavá zaměstnání. Jasně, že to třeba není ideální řešení pro úřednici, která by pak nad sedícím klientem stála. Většina lidí ale takovou překážku pro práci ve stoje nemá.

2) Znamená práce ve stoje to, že mám PC/ntb, klávesnici a myš ve stejné výšce jako pro práci v sedě a jen si k práci stoupnu, takže se vlastně celou pracovní dobu hrbím?
Ne. Práce ve stoje spočívá nejen v samotném stání, ale také v tom, že obrazovka, klávesnice a myš jsou ergonomicky umístěny. Takže se při práci ve stoje nehrbíte.

3) Vyžaduje úprava pracovního místa nutně vysokou investici?
Ne. Možností, jak si pracovní místo upravit pro práci ve stoje je spousta a každé je jinak drahé. A rozumím tomu, že ne každý zaměstnavatel bude chtít přispět, byť na levnější řešení (jako je ergonomický stojánek pro ntb apod.). Pokud by se Vám nechtělo do takové úpravy investovat nic (a to pěkná levná řešení existují), lze si pomoci např. vhodně vysokými krabicemi. Pravda, už nebudou vypadat tak esteticky jako pěkný stojánek nebo nastavitelný stůl pro práci ve stoje, ale fungovat to bude.

Kdyby někoho zajímalo víc informací ohledně práce ve stoje, ráda zodpovím. Doma mám jedno z těch levných řešení pro ergonomickou práci ve stoje - stojánek Stooy a jsem s ním maximálně spokojená.

Takže si mám na stůl dát krabice, na to monitor, klávesnici, tiskárnu, zápisníky atd? 8o

• Citovat
  • Upravit
101575
29.9.22 13:05

@Pakočka No, ono stát 8 hodin u práce taky zdravé není… takže to řešení by mělo umožňovat střídání poloh, aby to mělo smysl a pak je návrh nějakých krabic či stojánků malinko o ničem. Takže jediné smysluplné řešení je pak ten polohovatelný stůl, který rozhodně investicí je, ale i ta by se dala postupnou výměnnou řešit, pokud by byl zájem ta ergonomická pracoviště mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76352
29.9.22 13:06
@Pitaya1 píše:
Takže si mám na stůl dát krabice, na to monitor, klávesnici, tiskárnu, zápisníky atd? 8o

no a jak ti to bude pořád padat, tak se pro to budeš shýbat, a to je ono - budeš vlastně celý pracovní den cvičit nahoru a dolů a bude ti vedro i v 18 stupních, tak je to zřejmě myšleno :palec: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
29.9.22 13:11
@Pitaya1 píše:
Takže si mám na stůl dát krabice, na to monitor, klávesnici, tiskárnu, zápisníky atd? 8o

Tiskárnu mít ergonomicky umístěnou nemusíte. Stejně tak zápisníky - ideální je si poznámky spravovat přímo v PC (existuje mnoho nástrojů, které pomohou s efektivní správou poznámek, úkolů atd..). Pokud ale i tak máte ráda papír, je potřeba mít v rámci pracoviště upraveného pro práci ve stoje místo na úrovni klávesnice a myši, kde si budete moci do zápisníku zapisovat.

Inspirovat se můžete například zde: https://blog.davidjs.com/…je-ve-stoje/

Jedná se o řešení, které je zadarmo. Při menší investici už můžete sehnat elegantnější řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
29.9.22 13:16
@j.a.n.i1 píše:
@Pakočka No, ono stát 8 hodin u práce taky zdravé není… takže to řešení by mělo umožňovat střídání poloh, aby to mělo smysl a pak je návrh nějakých krabic či stojánků malinko o ničem. Takže jediné smysluplné řešení je pak ten polohovatelný stůl, který rozhodně investicí je, ale i ta by se dala postupnou výměnnou řešit, pokud by byl zájem ta ergonomická pracoviště mít.

Právě proto jsem v prvním příspěvku zmiňovala balanční podložku. Případně její levnější alternativy. Pak 8 hodin nestojite jako prkno.

Samozřejmě střídání poloh je taky fajn věc. Zvláště že začátku, než si tělo na práci ve stoje zvykne po těch X letech sezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41128
29.9.22 13:36
@Pakočka píše:
Děkuji všem za reakce na můj příspěvek.

Začínám chápat, že diskutuji především s lidmi, kteří si libují ve své nespokojenosti. Kdybych jim jejich obavu ohledně zimy při práci v sedě v 18 stupních pomohla rozptýlit nějakým řešením, měli by nejspíš o jednu věc, na kterou si mohou u kafíčka stěžovat, míň.

Pokud ale někdo opravdu přemýšlí nad tím, jestli by mu práce ve stoje při nižším vytápění nepomohla, přidávám ráda doplňující informace v návaznosti na to, co se objevovalo v diskuzi.

1) Je to řešení pro každého?
Je to jako u všeho - toto nemusí být řešení pro úplně všechna sedavá zaměstnání. Jasně, že to třeba není ideální řešení pro úřednici, která by pak nad sedícím klientem stála. Většina lidí ale takovou překážku pro práci ve stoje nemá.

2) Znamená práce ve stoje to, že mám PC/ntb, klávesnici a myš ve stejné výšce jako pro práci v sedě a jen si k práci stoupnu, takže se vlastně celou pracovní dobu hrbím?
Ne. Práce ve stoje spočívá nejen v samotném stání, ale také v tom, že obrazovka, klávesnice a myš jsou ergonomicky umístěny. Takže se při práci ve stoje nehrbíte.

3) Vyžaduje úprava pracovního místa nutně vysokou investici?
Ne. Možností, jak si pracovní místo upravit pro práci ve stoje je spousta a každé je jinak drahé. A rozumím tomu, že ne každý zaměstnavatel bude chtít přispět, byť na levnější řešení (jako je ergonomický stojánek pro ntb apod.). Pokud by se Vám nechtělo do takové úpravy investovat nic (a to pěkná levná řešení existují), lze si pomoci např. vhodně vysokými krabicemi. Pravda, už nebudou vypadat tak esteticky jako pěkný stojánek nebo nastavitelný stůl pro práci ve stoje, ale fungovat to bude.

Kdyby někoho zajímalo víc informací ohledně práce ve stoje, ráda zodpovím. Doma mám jedno z těch levných řešení pro ergonomickou práci ve stoje - stojánek Stooy a jsem s ním maximálně spokojená.

v pořádku, ale vůbec jsi nereagovala na připomínky, že třeba já nesmím na svém pracovišti nic měnit, tedy nesmím si tam ani koupit žádný nábytek a zaměstnavatel mi tam nic takového ani nekoupí. A řekla bych, že podobné to má hodně státních úřadů, tedy převážně těch, co pracují v sedě u pc…
Takže nejde o problém s prací ve stoje, ale s tím, když k tomu nelze nijak kancelář přizpůsobit, neb není moje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
29.9.22 13:38
@PetraMeli
@PetraMeli píše:
Jako nevim kde bydlite, ale u nas zima je. Jinak ja zkusila nedobrovolne otužování a vida, jsem ted ko. Moc si to idealizujete, ale co tak koukam, logicke mysleni tu chybí.

A co je asi tak lepší, mit trochu nadhled nebo se hroutit, ze zmrznu. U nás teplo je, jsem z jihu. A otuzovani zdravé je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
29.9.22 14:49
@Pitaya1 píše:

No jasne, pak ti nebude zima :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79924
29.9.22 15:00

@Pakočka Popřípadě místo balanční podložky mírně naplněný termofor. A je vyřešeno. Jeden pod nohy, jeden pod dupu a je pohoda teplo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
29.9.22 15:13
@inkakřivák píše:
@Pakočka Popřípadě místo balanční podložky mírně naplněný termofor. A je vyřešeno. Jeden pod nohy, jeden pod dupu a je pohoda teplo.

Termofor je taky super funkční řešení :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
29.9.22 15:28
@Keyllah píše:
v pořádku, ale vůbec jsi nereagovala na připomínky, že třeba já nesmím na svém pracovišti nic měnit, tedy nesmím si tam ani koupit žádný nábytek a zaměstnavatel mi tam nic takového ani nekoupí. A řekla bych, že podobné to má hodně státních úřadů, tedy převážně těch, co pracují v sedě u pc…
Takže nejde o problém s prací ve stoje, ale s tím, když k tomu nelze nijak kancelář přizpůsobit, neb není moje…

Stojánek pro práci ve stoje není nábytek.
Navíc pokud by i taková malá věc někomu vadila, lze ji jednoduše během 5 vteřin rozložit a dát do šuplíku.

Ale ono tady až tak nejde o práci ve stoje. A ani jsem do toho původně nechtěla tak zabřednout. Byl to jen jeden z návrhů, jak si zpříjemnit sedavou práci v zimě. Někomu třeba bude víc vyhovovat ten teplý svetr a někdo jiný si k tomu přidá ještě teplý termofor..

Důležitý je hledat řešení, jak tu náročnou situaci (nejen s topením) zvládnout. Stěžování a vyjmenovávání důvodů, proč něco nejde, ještě nikdy nikoho nikam neposunulo. Btw s trochou optimismu se těžké časy vždycky zvládají lépe :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
29.9.22 15:37

Je větší pravděpodobnost rozvinutí choroby z toho, že jdu do přetopeného krámu, sedím v přetopené kanceláři nebo autě a pak jdu ven, kde je 15 stupňů. Máme doma teď konstantně 18-19 stupňů a jsme spokojení, ale je to tím, že jsme na to s mužem zvyklí celý život, děti jsme zvykli taky. Já si chrochtám blahem, když přijdu do obchodu a nemusím ze sebe sundávat mikinu, pomalu i zbytek oblečení, protože přetápěli jak šílený.
Ale jinak je docela fór, ve škole nám zakázali užívat výtahy, pouze těhotným a ZTP a ti musí každé 3 měsíce dokládat, že se stav nezměnil. Je fakt, že výtahem nejezdí tedy ani profesoři, snad jen lidi z IPC (mladí, fit) a je to v rámci energetické úspory, ale postavili nám kavárnu a bude nová učebna se zásuvkami v každém stole :mrgreen:
A jo, jsme všichni dost rozmazlený, ceny jsou sice šílený (vím o čem mluvím, naše zálohy fakt nikomu nepřeju), ale pořád vlastně není tak špatně, jak by mohlo být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20874
30.9.22 06:30
@Pakočka píše:
Navíc pokud by i taková malá věc někomu vadila, lze ji jednoduše během 5 vteřin rozložit a dát do šuplíku
.

Ale ono tady až tak nejde o práci ve stoje. A ani jsem do toho původně nechtěla tak zabřednout. Byl to jen jeden z návrhů, jak si zpříjemnit sedavou práci v zimě. Někomu třeba bude víc vyhovovat ten teplý svetr a někdo jiný si k tomu přidá ještě teplý termofor..

Důležitý je hledat řešení, jak tu náročnou situaci (nejen s topením) zvládnout. Stěžování a vyjmenovávání důvodů, proč něco nejde, ještě nikdy nikoho nikam neposunulo. Btw s trochou optimismu se těžké časy vždycky zvládají lépe :-)

Je vidět, že nemáš nic společného s prací ve státní správě. :mrgreen: tam je všechno problém a řešení se nehledají a NEZMENIS to z řadové pozice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
30.9.22 08:15
@Pakočka píše:
Navíc pokud by i taková malá věc někomu vadila, lze ji jednoduše během 5 vteřin rozložit a dát do šuplíku.

Bych chtěla vidět stojánek na 2 monitory, klávesnici a myš, který za 5 vteřin rozložím a dám do šuplíku :think: to už je podstatně jednodušší mít u stolu jak židli, tak míč a na sezení to střídat, to se i ke klasickému stolu vejde obojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
30.9.22 20:02
@lucad77 píše:
Protože nejste zvyklá. Ono se na to časem zajedete.

Ne dík, já jsem „zmzlá“ od mala. To tělo se prostě hůř prokrvuje, s tím nic moc nenadělám. Zkoušela jsem třeba Ginko, ale není mi po něm dobře, takže doma krbovky a v práci v rámsci možnosti nabalená jako „pumpa“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová