Nizke teploty, drahota atd...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101602
28.9.22 12:06

@Zlatývoči Tak v tom případě ale nevím, co řešíš, protože je vlastně jediná změna, která nastala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 12:13
@PetraMeli píše:
Z toho jsem byla docela v soku

https://domaci.hn.cz/…pracovistich

Ja vim, jak tu mnozi pisou, ze je to ok, ze jsou v 10 stupnich a parada, ale tohle to snizovani teplot bude mit za nasledek jen vice nemocnych a zdeptanych lidi.
Treba zdejsi ZŠ nema na zalohy a kamaradky dcera, ktera je na SS bude mit casteji vyuku on line. Další zasek po Covidu do skolskeho systému. U nas v praci se take řeší, kde vsude se nebude topit. Takze budu chodit nabalená s hromadou kapesniku.
To topeni je jen stripek. Ceny vseho šílené, jako fakt clovek prestava doufat, ze t
o bude lepší. Jak jste na tom? Jak zvládáte?

Před komunálními volbami tady bylo více slibů od různých stran, které slibovaly něco jako „vyjednáme levný plyn přímo v Moskvě“, nebo „nedovolíme zdražování potravin“ ap. Tak to chtělo asi volit SPD nebo jiné, ne moc známé tváře, ale slibující podobné věci a zřejmě i financované ze stejných zdrojů. Já celkem nechápu, jak ve volbách na starostu nebo primátora, různá obecní zastupitelstva, někdo může slibovat levný plyn a levné potraviny. Ale věřím tomu, že ti politici by do Moskvy asi jeli a vedli by tam přátelské hovory, asi jako Viktor Orbán.
Rusko svou hru s cenami, zastavováním dodávek plynu, začlo už před rokem. To zastavování dodávek tu bylo už před více lety, ideálně se záminka našla v době největších mrazů uprostřed zimy. Co na tom, že plyn pak nešel ani do Srbska, které je tradičním ruským spojencem. Tak se můžeme poděkovat našim politikům, kteří se postarali, že místo 25% nebo kolika přesně norského plynu jsme do té plynové krize odebírali asi 95% plynu z Ruska. To začalo velmi dávno, vytápění v naší zemi přešlo masově na plyn, dříve se topilo uhlím, koksem, mazutem, LTO, na venkově dřevem, taky i svítiplynem. Pak se masově přešlo na ruský plyn, protože Rusko je přece spolehlivý dodavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
28.9.22 12:15
@Hobitka píše:
18 stupnu samo o sobe by jeste slo… My v praci ted mame 18 a stara okna, jak fouka, je desny pruvan a to je necicko… Ale topit pry vyhledove zacnou :mrgreen:. Doma jsme dnes meli 19.3 bez profukovani a oproti praci fakt teploucko, mam nocni kosili, ponozky a svetr a tepelny komfort. Uz nam topi, ale jeste jsme nevymekli. Zimy predtim jsme to drzeli 21-22, uvidime, jak letos.

Pokud žijete v bytě a nezačnou šetřit VŠECHNY byty, tak nemá smysl šetřit. Jeden příklad za všechny: kolegyně v bytě vyhřívaném dálkovým teplem topila na 0,6 průměru pro bytový dům. Teplo jí dopočítali do 0,8 podle zákona, takže zaplatila. Doporučuji všem dojít si na bytové družstvo a zjistit, v jakém poměru topí v bytě. A pokud jste v průměru, tak se plus minus držet svých topných návyků. Já jsem si např. zateplila strop. Na bytovém družstvu mi řekli, že to, co ušetřím mi doúčtují do toho prumeru 0,8. Zaráží mě, že se o tom v médiích vůbec nemluví. Přitom v bytech s dálkovým teplem žijí 4 miliony lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115890
28.9.22 12:20
@Zlatývoči píše:
Ale já vůbec nepíšu o snížení teploty z 20 na 18. Mně je úplně jedno, jaké jsou kde zrovna předepsané teploty. Nejde o žádnou paniku letos. Pozastavuju se nad tím, že se lidem nevěří jejich vlastní pocit chladu. Mně způsoboval chlad potíže i vloni, i předloni. Pracuji v zimě v chladu 5 let a tělo si nezvyklo. Že je Putin s. áč a bude problém s plynem je jedna věc, ovšem nijak to nemění fakt, že někteří lidé pociťují chlad jinak a jindy, než jiní. Stejně tak horko.

Já tě chápu, mě zas nikdo nevěří, že nesnesu teploty přes 25 stupňů. S nízkou váhou i tlakem. Radím otužování, ale začít s ním v létě. Mně to paradoxně pomohlo jakž takž snášet ty vyšší teploty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79952
28.9.22 12:25

@Náhodný host Proč by ti to neslibili? Slibem nezarmoutis a spousta lidí na to skočí. Tak proč ne? Sliby se slibují, blázni se radují.

Příspěvek upraven 28.09.22 v 12:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 12:25

Jinak bych doporučil vidoe, kde jakási mladá žena dává pokyny rekrutovaným vojákům. Armáda jim zajistí jen zbraně, mají si obstarat svoje spacáky, karimatky, vložky a tampony, kterými si budou ucpávat střelné rány. Nějaký toaletní papír, to se v Rusku nikdy neřešilo a bez tohoto lze přežít bez potíží. Ani nemyslím, že když budou spát někde v zákopech, že tam bude velké teplo. 10 stupňů tam fakt nebude, jen krátce na podzim, jestli se trošku oteplí. Pak spíš v zimě, ale budou to stupně pod nulou. Obávám se, že ti ruští vojáci nedostanou ani moc jídla, pak se nejde divit, že kradou a rabují.

My si žijeme v neskutečném blahobytu. Za bolševiků se sice přetápělo, na sídlištích i na pracovištích, ale někde byla docela zima. Já zažil při změně místa pád od 10 stupňů dolů. Z 29 na 19 stupňů, to bylo docela dost. Problém nebylo těch 19, ale ta velká změna. Přitom to bylo v dubnu, nevím, jak tam měli v zimě. V místnosti byla naftová kamna, ve kterých se v dubnu už netopilo. Starý dům poblíž Václavského náměstí. A jinde měli lidi na pracovišti opravdovou zimu. Dnes je norma, nově upravená, kdy nejnižší teplota na pracovišti smí být 19, až to schválí, tak 18 stupňů. To neznamená, že se na tu teplotu bude nutně topit, spíš je to minimum, které je povolené. Ale i za původní hygienické normy, v únoru jsem zažil, že nefungovalo topení (malá SW firma, sídlila v rodinném domě), hřály jen počítače. Seděli jsme v 17st. a nikdo neřešil, že se to vlastně nesmí.

Pokud jde o potraviny, tak byly zdražené velmi výrazně. U chleba se nelze divit, ten se peče v plynových pecích a podražilo i obilí, když tu chybí ten export z Ukrajiny i Ruska do celého světa. Ale i za té války, která je za humny, tak ekonomicky se stále máme výrazně lépe, než tu bylo za bolševika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20884
28.9.22 12:30
@Aglája75 píše:
Jak by mohla být moje pravda, když jsou jasná ta tvoje a jsi naprosto geniální tak si podklady najdi stačí nějaký vyhledávač:-) psát očividně umíš:-) a pak jen porozumět psanému textu:-)…zbytek se bohužel ukáže tak za měsíc dva, kdo měl pravdu jak a na kolik se kde topí.

Aaaaha, tak jsem se netrefil. Je to verze „najdi si sám“, na tu jsem zapomněl. :mrgreen:

Strašně mi tvoje vyjadřování připomíná jednu, která se v jedné diskuzi vyjadřovala úplně stejně. Šlo o zákazy topení dřevem. Sypala že sebe jasný věci, že to ví najisto atd. a pak z toho vylezlo že účelově lže a sype polopravdy a jediný na co se argumentacne zmohla bylo to, ať si to druhej najde. Prostě ubohost takové jednání. Na prostoduchý to funguje, jelikož ti nepřemýšlí a přebírají věci jako fakta bez ověřování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 12:34
@inkakřivák píše:
@Náhodný host Proč by ti to neslibili? Slibem nezarmoutis a spousta lidí na to skočí. Tak proč ne? Sliby se slibují, blázni se radují.Příspěvek upraven 28.09.22 v 12:25

Ano, sliby jsou něco, co někteří politici opravdu umí. Ale druhá věc, že sice by někteří do té Moskvy jeli a v tomto smyslu by slib dodrželi, tak to je asi ještě horší jak sliby, které někdo předem ví, že plnit nebude. Máme tu plno politiků, kteří si nějak s Rusy zadali, neplatí to jen o naší zemi, ale bohužel o celé EU. Některým ani nestačí ta zvěrstva, co se na Ukrajině dějí nyní. Nechápu, proč si někdo stěžuje na drahotu a zimu. Drahota tu je leda vůči stavu před uměle vyvolanou krizí a válkou a nedostatek plynu, to je čistě z rozhodnutí jednoho člověka, případně i party gaunerů, která ho obklopuje. Zatím nikdo zimu v bytě ani na pracovišti nemá. Ráno při příchodu do práce tam je 23, bývalo 25. Topení naopak nechávám vypnuté, kolegové ale topí, i když to pouští jen kratší dobu. Kolem poledne se ta teplota dostane min na 24, ale spíš na 25, počítače docela hřejou a budova je zateplená. I kdyby netopili vůbec, na i v tom listopadu by to asi nekleslo na 19 nebo pod tuto hranici. Na WC si jaksi ze zásady oplachuji ruce ve studené vodě. A myti hrnku nebo čajové konvice, tak taktéž ta voda nemusí být teplá. Teplá je potřeba na nějaké kastrůlky a krabičky od oběda, co si dost lidí nosí. Tady by to studenou šlo špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
28.9.22 12:38
@Cenarius píše:
Aaaaha, tak jsem se netrefil. Je to verze „najdi si sám“, na tu jsem zapomněl. :mrgreen:Strašně mi tvoje vyjadřování připomíná jednu, která se v jedné diskuzi vyjadřovala úplně stejně. Šlo o zákazy topení dřevem. Sypala že sebe jasný věci, že to ví najisto atd. a pak z toho vylezlo že účelově lže a sype polopravdy a jediný na co se argumentacne zmohla bylo to, ať si to druhej najde. Prostě ubohost takové jednání. Na prostoduchý to funguje, jelikož ti nepřemýšlí a přebírají věci jako fakta bez ověřování.

Ty určitě patří k těm co mají železné pěsti, ocelové nervy a mrštnost leoparda…a měli všechny známe nemoci a jednu úplně neznámou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
28.9.22 12:39
@Náhodný host píše:
Ano, sliby jsou něco, co někteří politici opravdu umí. Ale druhá věc, že sice by někteří do té Moskvy jeli a v tomto smyslu by slib dodrželi, tak to je asi ještě horší jak sliby, které někdo předem ví, že plnit nebude. Máme tu plno politiků, kteří si nějak s Rusy zadali, neplatí to jen o naší zemi, ale bohužel o celé EU. Některým ani nestačí ta zvěrstva, co se na Ukrajině dějí nyní. Nechápu, proč si někdo stěžuje na drahotu a zimu. Drahota tu je leda vůči stavu před uměle vyvolanou krizí a válkou a nedostatek plynu, to je čistě z rozhodnutí jednoho člověka, případně i party gaunerů, která ho obklopuje. Zatím nikdo zimu v bytě ani na pracovišti nemá. Ráno při příchodu do práce tam je 23, bývalo 25. Topení naopak nechávám vypnuté, kolegové ale topí, i když to pouští jen kratší dobu. Kolem poledne se ta teplota dostane min na 24, ale spíš na 25, počítače docela hřejou a budova je zateplená. I kdyby netopili vůbec, na i v tom listopadu by to asi nekleslo na 19 nebo pod tuto hranici. Na WC si jaksi ze zásady oplachuji ruce ve studené vodě. A myti hrnku nebo čajové konvice, tak taktéž ta voda nemusí být teplá. Teplá je potřeba na nějaké kastrůlky a krabičky od oběda, co si dost lidí nosí. Tady by to studenou šlo špatně.

A víš, že mytí rukou ve studené vodě ti je na h…teda pardon na to právě nefunguje, stejně jako na jakoukoli špínu a viry a bacily :jazyk:…jen zbytečně plýtváš vodou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 12:45
@Aglája75 píše:
A víš, že mytí rukou ve studené vodě ti je na h…teda pardon na to právě nefunguje, stejně jako na jakoukoli špínu a viry a bacily :jazyk:…jen zbytečně plýtváš vodou :mrgreen:

Studená voda v létě obvykle není studená, ale vlažná. Jen pokud protéká trubkami hodně vody, tak tam je skutečně studená. Ani v zimě není ledová. Ve studené vodě jde mýdlem odstranit i špína typu černý olej s prachem z řetězu na kole i jiná náročná špína. Pokud jde o bakterie, viry ap., ty se především smývají. Vodou a mýdlem. Na desinfekci to nestačí, ani voda 60% krátkou dobu by nestačila, dřív by se ruce opařily. Pro sterilní mytí rukou např. na operační sál, tak ano, jistě teplá voda, pak se nedotýkat dlaněmi uzávěru vody, ale zavřít to loktem. Ruce se ještě desinfikují, pak gumové rukavice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
28.9.22 13:05
@Náhodný host píše:
Studená voda v létě obvykle není studená, ale vlažná. Jen pokud protéká trubkami hodně vody, tak tam je skutečně studená. Ani v zimě není ledová. Ve studené vodě jde mýdlem odstranit i špína typu černý olej s prachem z řetězu na kole i jiná náročná špína. Pokud jde o bakterie, viry ap., ty se především smývají. Vodou a mýdlem. Na desinfekci to nestačí, ani voda 60% krátkou dobu by nestačila, dřív by se ruce opařily. Pro sterilní mytí rukou např. na operační sál, tak ano, jistě teplá voda, pak se nedotýkat dlaněmi uzávěru vody, ale zavřít to loktem. Ruce se ještě desinfikují, pak gumové rukavice.
Ano tak na co si ty ruce tou studenou vodou myješ? Prostě jen plýtváš vodu a děláš z toho přednost…zkus třeba vodu ze sušičky tím ušetříš :jazyk:
@Cenarius píše:
Aaaaha, tak jsem se netrefil. Je to verze „najdi si sám“, na tu jsem zapomněl. :mrgreen:Strašně mi tvoje vyjadřování připomíná jednu, která se v jedné diskuzi vyjadřovala úplně stejně. Šlo o zákazy topení dřevem. Sypala že sebe jasný věci, že to ví najisto atd. a pak z toho vylezlo že účelově lže a sype polopravdy a jediný na co se argumentacne zmohla bylo to, ať si to druhej najde. Prostě ubohost takové jednání. Na prostoduchý to funguje, jelikož ti nepřemýšlí a přebírají věci jako fakta bez ověřování.

https://www.epravo.cz/…u-24348.html?mail

Tak si počti :-), když potřebuješ asistenta nebo kouče na to najít si informace:-). Sebereflexi nečekám:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79952
28.9.22 13:07

@Náhodný host Ale tak já taky nadáváme, o to nic. Člověk si uleví. Ale nefnukam! To zase ne. No ale uvidím, co budu říkat příští týden, chystám se po třech týdnech na nákup. Tak to mě asi rubne. A budu nadávat hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 13:16
@inkakřivák píše:
@Náhodný host Ale tak já taky nadáváme, o to nic. Člověk si uleví. Ale nefnukam! To zase ne. No ale uvidím, co budu říkat příští týden, chystám se po třech týdnech na nákup. Tak to mě asi rubne. A budu nadávat hodně.

Tak jistě, ceny jdou nahoru, může se to týkat i textilu, mobilů, počítačů. Prostě inflace. Zas hladem netrpí nikdo, stále ty ceny lepší jak za bolševika. Možná bude ještě nějakou dobu o něco hůře, ale ta válka snad taky jednou skončí. U toho topení to příští rok bude jinak, i kdyby válka dál pokračovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
28.9.22 13:19
@Veveří píše:
Pokud žijete v bytě a nezačnou šetřit VŠECHNY byty, tak nemá smysl šetřit. Jeden příklad za všechny: kolegyně v bytě vyhřívaném dálkovým teplem topila na 0,6 průměru pro bytový dům. Teplo jí dopočítali do 0,8 podle zákona, takže zaplatila. Doporučuji všem dojít si na bytové družstvo a zjistit, v jakém poměru topí v bytě. A pokud jste v průměru, tak se plus minus držet svých topných návyků. Já jsem si např. zateplila strop. Na bytovém družstvu mi řekli, že to, co ušetřím mi doúčtují do toho prumeru 0,8. Zaráží mě, že se o tom v médiích vůbec nemluví. Přitom v bytech s dálkovým teplem žijí 4 miliony lidí.

Bohužel je to tak, teplárenská lobby si prosadila, že se šetřit teplem nevyplatí. Vyplatí se naopak topit více než ostatní, takoví to pak mají dotované. Já chápu, že tu je prostup tepla mezi byty, ale tady to bylo nastavené jinak, kdy by to motivovalo k šetření a přitom by to nešlo jen si nechat topit stěnami od sousedů zadarmo. Nicméně se to posunulo k tomu plýtvání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová