Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám takový celkem delikátní problém se svojí 5.letou dcerou.
Docela dlouho už se v noci počurává není to každou noc ale je to často i 3× do týdne, byli jsme s ní i u dětského psychologa, podle něj se neumí vyrovnat se svými emocemi a doporučil nám uklidňující rituál před spaním což se snažím dodržovat ale právě jsem se vrátila do práce a dělám jen noční takže toho času moc nemám, nicméně rituál formou dýchání nezabral, nedávno ve školce se počůrala při odpoledním odpočinku, když jsem pak mluvila s paní učitelkou sdělila mi že si všimla, že dcera zkoumá své přirození a vyvodila z toho že to pomočování plyne z toho že si, jak to nazvat asi takto hraje až je předrážděná a ve spánku se pak pomočí, i já jsem si všimla jednou když jsem šla přikrýt mladši dceru, jak starší spí s rukou v kalhotách tak si myslím že paní učitelka měla nejspíš pravdu. Chci se zeptat jestli máte někdo s tímto zkušenost a jak jste to řešily? Nevím co s tím ani nevím jak dceři vysvětlit že to není špatné ale že to nesmí přehánět, mimochodem ve školce se to stalo jen 2× za celou dobu co tam chodí. v září by měla nastoupit do školy a opravdu bych chtěla aby už tomu pomočování byl konec. npadlo mě jestli jí nekoupit pleny pro velké děti? Budu vám moc vděčná za jakoukoli zkušenost podobného rázu a nebo radu.
@gissel já bych asi spíš zašla na dětskou urologii. může to být i kapacitně malý moč měchýř,
můj starší syn se počůrával do 6 let, i teď to občas pustí, ale je to tak 1/m i méně, a jen trochu..
U něj to jsou nevyzrálé dráhy - pozdě zjistí, že se mu chce, plus tvrdý spánek. řešila jsem to úpravou režimu - žádné pití 2hod před spaním, několikrát na záchod, plus ještě v noci, když jsem šla spát já,…
postupně se to upravilo.
Jak to má třeba během dne, když se jí chce - jak dlouho vydrží, než opravdu musí (můj mladší je v tomhle směru fyziologický a vydrží třeba 10-15 minut. Starší tak 3-5min max.)
s předrážděním zkušenosti nemám.. kluci to dělají často, ale nevypozorovala jsem žádnou souvislost..
plenky bych ale určitě nedávala, psychologicky to není dobře..
Já bych zašla na nefrologii, chodila jsem s dcerou od pěti. Měla a má do teď tvrdej spánek.
Nnejmladší dcera, necelé tři roky, taky často onanuje a nestíhá na záchod, vždycky už má mokrý kalhotky.Toto spojení mě nenapadlo, takže budu sledovat, kdo má jaké zkušenosti.
Holky díky, alespoň vím že nejsem sama kdo má podobné problémy ![]()
Jinak napít taky před spaním nedostává, pokaždé když jde spát jde i na wc. Málokdy se stane že se v noci vzbudí a jde na záchod je pravda že na dětskou urologii nás nikdo neposlal jen uděla dr. vyšetření moči tak zkusím požádat i o neurologické vyšetření.
@gissel nejstarší dcera, jak už jsem psala, ma strašne tvrdý spánek. Dostala dvoje léky, do dvou dnů se přestala pocuravat. A to byla pocurana cca 20 noci v měsíci, někdy i dvakrát nebo třikrát za noc(odpoledne už moc nepila, večer vůbec).Jedny léky brala měsíc, druhý dva měsíce.
@gissel to se divím, že to dětská dr. neřeší. Už má dcera pět, nebo teprve bude mít?
Dcera už má 5 v březnu jí bude 6 a v září už by měla jít do školy.
Nech si napsat doporučení na nefrologii, do pěti let má nárok se v noci pocuravat. A měla už suchý období?
Jo suché období má je to jak na houpačce jednou se nepočůrá třeba týden v kuse ale pak je to zase 14 dni neustálého pomočování, nevím už k čemu to přiřadit nejdřív jsem si myslela že je to tím že jsme se s manželem rozvedli a on odmítal holky navštěvovat a kašlal na to. Žijeme s mým současným přítelem už víc jak rok, holky ho mají rády a jsou na něm v celku závislé i on je má rád, doma problémy nejsou žádné hádky ani nic podobného máme v celku klidnou domácnost, mylela jsem si že je to psych. původu ale psycholožka vcelku na nic světoborného taky nepřišla.
Týden není suchá pauza, myslela jsem třeba půl rok, rok, bez pocurani. Opravdu si nech napsat doporučení od doktorky.
Ne tak to vůbec ani jednou od doby co už nemá pleny, se nestalo že by se nepočůrala tak dlouho v kuse a to už jsou 2,5 roku. tak to nás čeká pěkné lítání
@gissel ne neurologické ale nefrologicke vyšetření
buď nefrologie nebo urologie.. Porad se o tom i s dětskou dr.
Jinak v 5 letech jsem to ještě neřešila..
Jo jo pardon za překlep
mám to v plánu zajít k dr hned co budu mít volno přez týden
chápu že je jí teprve 5 a má na to ještě relativně nárok se počůrat ale je to hrozně těžké ustát psychicky alespoň pro mě. Je hrozně nepříjemné když příjdu ráno do pokje a vyložěně to tam smrdí močí už to ani nestíhám prát a sušit, máme studenější byt a hrozně pomalu tady schne prádlo i když se topí a větrá pravidelně, mám strach pozvat kamarádku s dětmi na návštěvu a pustit je do pokoje i když postel hned převlíkáme a to má i igelit na matraci je to cítit proto to chci vyřešit co nejrychleji a pomoct malé aby už to bylo za námi myslím že i jí je to hodně nepříjemné a začínám si myslet že to je asi ze zdravotních důvodů ne tak z těch psychických, spojovala jsem to s psychikou jelikož vždy večer když obě děti zlobily a nechtěly spát buď dostali zákaz na pohádky, nebo vynadáno, přez zadek jen v krajních situacích, neboť na nás pak klepali sousedi že ještě děti nespí a že budou volat sociálku a podobně a to bylo teprve 21hod. naštěstí už v tom domě nebydlíme tak snad tady jsou více chápaví sousedé než v bývalém bydlišti.
@gissel v našem případě to bylo pomočování ještě do třetí třídy, než došlo k vyšetření v nemocnici a zjištění problému, byly nasazeny léky a problém se vyřešil. Ovšem pro dítě to bylo strašně psychicky náročné, bálo se už usnout, bylo to ponižující a rodiče to neřešili moc vhodným způsobem, proto bych to určitě řešila a nenechala se odbýt.