Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme holčičku 2 roky a 9 měsíců a miminko 4 měsíce. Noční spaní u nás vypadá takto: starší dcera usne ve 20-21h (přes den nespí vůbec a když výjimečně usne přes den, večer usíná pak až kolem půl noci).uspava manžel, já tou dobou kojim a uspavam miminko.
(Mimimko spí většinou jen chvíli, ještě se budi a na noc usíná kolem 22:30)
Starší spinká sama v pokojíčku mám ji na chuvicce. Než jdu spát já (kolem půl noci) podívám se na ni, zakryju, prebalim - spí stále s plenkou. Ona před usnutím pořád vyžaduje čaj. Chgi, ať ji manžel sadi na nocnik než jde spinkat, jenže on říká, že už bývá po pohádce tak unavená a zavírají se jí oči, ze ji tím nechce zase rozebrat…tak se ji jen zapta, jestli chce na nocnik, 90% řekne ne a je to. Za chvíli je pocurana v plene. Přes den je ale úplně bez plin v pohodě.
No nic, o půl noci jdu spát. Zahy se budi mimi na kojení a starší dcera mně temer každou noc začne volat. Tak za ní v noci vždy bezim a prenesu si ji ke mne a k miminku do ložnice. Někdy to miminko vzbudí, takže musím zase kojit. Starší je někdy také na půl vzbuzena, chce čaj což ji vzdy uspi a uklidni..spime takto všichni 3 třeba hodinku, než se miminko začne projevovat hlasitě, to bývá kolem 4h ráno. Rychle ji beru pryč, do pokojíčku ať nevzbudi starší, která je tam ted s námi. Někdy stačí chvíli ponosit a mimimko zase usne, to uz ale ukládam do pokojíčku, ráno se hodne budi, někdy uz nepsi vůbec, tak ať nerusi starší spící dceru.
Starší vstává kolem 7:40. Tou dobou miminko už je unavená a já ji potřebuji uspavat…to naštěstí usne většinou rychle v kočárku. Do toho dávám starší snídani, někdy před někdy po usnuti maminka…
Manžel spí celou noc sám v jiném pokoji, aby se vyspal do práce.
Já jsem z toho kazdonocniho prebihani sem a tam dost unavená. Pořád mám uši nastrazene at slyším starší v chuvicce, až mě bude volat. Pořád se snažím obě holčičky udržet potichu, ať se vzájemně nebudi…jsem nevyspana…
A přijde mi, ze to máme celkemsložité to prebihani pořád z pokoje do pokoje…proeim, jak to máte vy v noci s malými dětmi?
To tak s malými dětmi bývá. Překvapení
když manžel spí jinde, proč si k sobě nevezmeš obě děti ať nemusíš nikam běhat?
Já teda nejsem zastánce společného spaní, ale když je manžel k ničemu a holku nemůže dát ani na nočník, a musí nutně spát odděleně, tak bych si starší vzala k sobě.
My to za chvíli budeme mít podobné. Druhé teprve čekám. Taky nevím jak to budeme dělat, proto se že zajímavosti připojím
já bych být tebou chodila spát dříve. Třeba s miminkem po tom kojení. A zrušila bych to běhání z pokoje do pokoje. Myslím, že by si děti zvykli a ani se moc nebudili. Však když dáš mladší hned k prsu tak nepláče ne?
Syn teda před spaním má flašku mléka a přebaluji až ráno. Dávám pětky plenky a pročůraný není. v noci tekutiny nemá, to jsem úplně zrušila a pochopil, že je mlíčko až ráno v obýváku. Tím to je jednodušší. Ale budí se dost v noci a ráno brzy vstává takže to taky bude zajímavé.
Nešlo by se domluvit s chlapem, ať si k sobě vezme dvouletou? Nachystala bych jí čaj, plínky k němu do pokoje a hotovo. Chápu, že se potřebuje vyspat do práce, ale to ty taky když celý den musíš fungovat kolem dvou dětí. Chce to nějaký kompromis a nebo prostě vydržet, než to menší trochu povyroste.
Spala jsem s oběma dětmi a manžel jinde. Vezmi si je k sobě, takhle se za pár týdnů zničil. Přes den asi nespis-nebo jo?
Máme dcery šestiletou a roční. Já spím s oběma v dětském pokojíčku a manžel sám v ložnici. Šestiletou to kňourání roční vzbudí málokdy. Roční se budí cca 4× za noc. Šestiletá se nebudí, pokud spí s někým v pokoji. Když byla sama v pokojíčku, volala kolem 2-3 ráno a též chtěla ke mně, takže takto to vyhovuje všem
. Když byla ta starší stará jako tvoje starší, tak také přes den nespala a v noci se budila minimálně jednou. Obě moje dcery se ve 4 měsících budily co 2 hoďky… mladší to jede doposud
Takže to, jak je to u vás, mi přijde běžné a prostě to tak u malých dětí je. My mámy vydržíme hodně, neboj…
Tady často čtu, jak ostatní zapojují manžely, kteří s dětmi o víkendu vstávají a tak… to se u nás nikdy nestalo a z mého nejbližšího okolí to též neznám. Tak je nejlepší to, pokud je to u vás také ten případ, brát tak, že to tak prostě je a za pár měsíců (či let) to přejde a už o tom budeš jen vyprávět dalším maminkám, co si tím budou procházet ![]()
To si komplikujes sama. Dítě se má za každou cenu před spaním vyčůrat, potom by nemusela mít plenu. Vysazení na nočník by ji probudilo a prebaleni ne? A kdyby s Tebou spala ve stejné místnosti, pravděpodobně by se v noci nebudila. Já spím ve stejné místnosti s dětmi tak do 5 nebo 6 let, pokojík je v tomto věku jen na hraní. Ty máš taky právo se vyspat a být v pohodě, nejen manžel.
Mám dceru podobně starou a bez plenek, dětí mám víc než Ty, všechny kojene dlouho, ale spí od roku celou noc a bez plenek průměrně od dvou let. A já spím taky v pohodě.
Bud bych si vzala obe k sobe do postele rovnou vecer nebo at manzel spi se starsi v pokojicku. Tohle prebihani bych nedala ani jednu noc ![]()
Ještě tedy dodám, že chodím spát cca v 9 právě jako ústupek tomu, aby se to dalo v celkem pohodě dát. Já chodit spát o půlnoci, tak ze mě bude zombie dřív než řeknu švec… tak možná zkus chodit spát s dětmi. Chápu, že pak není čas na věci, co se přes den s dětmi nestihnou, aaaale to je prostě oběť, kterou je asi třeba přinést ![]()
Spim s obema dohromady. Kdyz starsi vi, ze spim vedle nej, nikdy se ani po placi mladsi nevzbudil…
@Freya10 presne. Neni potreba se delat dokonalou a stihnout vse. Ja proste ubiram prace, ktere nejsou nezbytne nutne. Driv jsem zehlila i plenky, dnes uz proste vytahnu zehlicku jen na to nezbytne nutne…
Zbytečně si to komplikuješ. Možností máš hned několik. Ideálně dej starší na noc chlapovi. Nebo ji nauč, aby místo volání na tebe vstala a sama za tebou přišla. Odpadne ti jedna cesta. Až bude mimino brečet, nikam nechoď, prostě ho utěš tam, kde seš. Starší se nejspíš nevzbudi. A pokud ano, je už dost velká, aby zase usnula hned, obzvlášť když je u tebe v posteli. Pokud by ji to opravdu rusilo tak, že se probere a už neusne, tak se vracíme na začátek, dej ji na noc chlapovi. Večer ji na ten nočník dej sama, je to záležitost max 2 minut, to se mimino nezblazni, ani kdyby celou tu dobu brecelo. Navíc předpokládám, že starší si ty kalhoty umí natáhnout i stáhnout sama, na ten nočník vlastně nepotřebuje žádnou asistenci. „Dát dite na nocnik“ funhuje u tech 18 mesicnich, co je to clovek uci, ale ve skoro 3 letech uz fakt ne. Chce to madam učit trochu samostatnosti. Jak v sebeobsluze tak ve spaní. A jestli je večer tak unavená, že usne na nočníku, tak ji dávejte spát dřív.
Vzala bych si dceru k sobě do ložnice, ale ona chce usínat s manželem…je zvyklá na pohádky od něj od té doby, co se narodilo mimimko.
Ty jo takových zbytečných přesunů v noci starší at si zvyká na to že mimino se projevuje, zůstantě všichni v ložnici a ty chod spát dřív co jiného na tom chceš vymýšlet