Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Rozhoduji se o zakoupení notebooku pro dceru, která začne od září chodit na střední školu - obchodní akademie. Notebook nikdy neměla, bohužel ani já nejsem technicky v tomto znalá, poradil mi tu někdo, jaké parametry takový notebook musí mít (doufám že vydrží po celou dobu studia, tak abychom nemuseli za 2 roky kupovat nový, protože tento už kapacitně nebude stačit). Ona sama nemá představu.
Možná nesmyslná otázka - ale koupit notebook klasický, ten mini (netbook - snad to píšu správně), nebo tablet.
Pokud budete mít odkazy na konkrétní výrobek, ráda se podívám. Ale i za ty parametry budu ráda, protože s těmi nejspíš půjdu notebook kupovat, tak ať v obchodě vím co chci. Zatím jediné podle čeho osobně můžu vybírat je barva
, vše ostatní mi nic neříká. Tak až to budete psát tak prosím tak nějak srozumitelně, ať to pochopí i laik jako já ![]()
Cenová představa byla kolem 10 tisíc, ale nevím jestli je to dostatečná částka, pokud jí překročím v rozpočtu, tak nevadí. Když otevřu leták nějakého elektra, tak tam i do těch 10 tisíc najdu, ale protože tam na mě mluví mírně cizím jazykem, tak nevím jestli by byl dostatečný.
@Evka73 No asi takto. Pokud si na něm bude chtít psát seminárky a tak, rovnou bych vyřadila tablet. U netbooku (ten mini) je výhoda, že je lehký a může ho nosit sebou, ale někomu se na něm hůř píše. To by si měla zkusit - pokud jí nebude vyhovovat klávesnice na něm, tak jít rovnou po velkém notebooku.
Pokud se ani jedna nevyznáte a nemáte v okolí, kdo by vám poradil, vyber nějaký, co má už operační systém (ideálně asi windows pro vás) a možná i microsoft office některé mají (o to ale zase naskočí cena).
Kapacita harddisku a operační paměti dceři bude asi jedno, pokud se v tom nevyzná a nebude pařit rozsáhlé hry nebo programovat. Internet, psaní ve wordu, filmy a fotky zvládne dnes každý nový stroj. Pomohla jsem trochu?
@IvetJas píše:
@Evka73 No asi takto. Pokud si na něm bude chtít psát seminárky a tak, rovnou bych vyřadila tablet. U netbooku (ten mini) je výhoda, že je lehký a může ho nosit sebou, ale někomu se na něm hůř píše. To by si měla zkusit - pokud jí nebude vyhovovat klávesnice na něm, tak jít rovnou po velkém notebooku.
Pokud se ani jedna nevyznáte a nemáte v okolí, kdo by vám poradil, vyber nějaký, co má už operační systém (ideálně asi windows pro vás) a možná i microsoft office některé mají (o to ale zase naskočí cena).
Kapacita harddisku a operační paměti dceři bude asi jedno, pokud se v tom nevyzná a nebude pařit rozsáhlé hry nebo programovat. Internet, psaní ve wordu, filmy a fotky zvládne dnes každý nový stroj. Pomohla jsem trochu?
Moje řeč… do tabletu bych určitě nešla. A ten malý netbook, no nevím no. Podle mě je lepší klasická 15,6 ![]()
@IvetJas - určitě pomohla. V okolí nemám právě koho se zeptat, přítel ten propagoval pouze Apple, ale to už byla mírně závislost na této značce. Doma máme klasický počítač, takže píše na této klávesnici, jinak většinu dnes datluje na mobilu. Píše zatím dvěma prsty, takže klávesnici by asi zvládla u malého i velkého. Microsoft office by to asi mělo mít rovnou, nebo by jsme museli dokupovat, takže je jedno cenově jestli to koupím s tím nebo dokoupím. Hry zatím nehraje, ale určitě na tom bude dělat různé prezentace a podobně. Starší dcera mi vyšla učňák bez notebooku, tak tady si nějak neumím poradit ![]()
@Evka73 píše:
@IvetJas - určitě pomohla. V okolí nemám právě koho se zeptat, přítel ten propagoval pouze Apple, ale to už byla mírně závislost na této značce. Doma máme klasický počítač, takže píše na této klávesnici, jinak většinu dnes datluje na mobilu. Píše zatím dvěma prsty, takže klávesnici by asi zvládla u malého i velkého. Microsoft office by to asi mělo mít rovnou, nebo by jsme museli dokupovat, takže je jedno cenově jestli to koupím s tím nebo dokoupím. Hry zatím nehraje, ale určitě na tom bude dělat různé prezentace a podobně. Starší dcera mi vyšla učňák bez notebooku, tak tady si nějak neumím poradit
Microsoft office stáhnete i na netu, to nemusíte kupovat ![]()
@Evka73 Prezentace bude dělat nejspíše v PowerPoint, to je taky v Microsoft office, takže by to mělo stačit.
@Krasavicaa píše:
Moje řeč… do tabletu bych určitě nešla. A ten malý netbook, no nevím no. Podle mě je lepší klasická 15,6
No já netbook mám, dřív jsem si to na něm neuměla představit, a teď už mi vše velké přijde velké
ale mě fakt stačí net, office apod.
@IvetJas píše:
No já netbook mám, dřív jsem si to na něm neuměla představit, a teď už mi vše velké přijde velkéale mě fakt stačí net, office apod.
Síla zvyku
![]()
Mám HP mini, stačí to na surfování, pouštění filmů, muziky, Office to zvládá, jen teda pozor na operační systém, kupovalo se s Linuxem a tam jsem si nezvládla nainstalovat vůbec ni, rozhodně Windows. Operační paměť raději těch tisícněco než pětset něco, uživatelsky je to příjemnější i naten internet a spol.
Ale mám hotři roky a olámanej je až běda, prasklý rámeček, rohy ulámané, zkrátka kvalitka ![]()
Mininetbooky nemají CD-ROM, takže cd a dvd mi jsou k prdu. Dá se pořídit externí mechanika.Tak podle toho zvážit, zda mini nebo normál. Šikovné je mít zdířku na SDkartu zfoťáku, pokud máte digitál.
Na mini ti bude stačit nějaký obal a jakýkoli batoh či taška, na normální notebook počítejte spíš s nákupem batohu/tašky přímo určené
edit: měla jsem Asus netbook a bylo to utrpení, špatně reagující klávesky, touchpad, hrůza, do toho člověk musel mlátit pomalu kladivem, aby se udělal dvojklik. Rychle mu odešlo něco na základní desce a přestal nabíjet baterku. Ten bych si už nekoupila
@Evka73 Já neporadím ohledně notebooku, ale ohledně klávesnice. Na obchodní akademii budou mít hned od prváku předmět obchodní korespondence, kde se učí psát všemi 10. Že doposud datluje dvěma prsty - brzy nebude:-)