Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zumpa ty začni pořádně číst, očividně si mě vůbec nepochopil.
máváni byl konec debaty. Jestli nechápeš, tak znovu ![]()
@Anonymní píše:
Tady zakladatelka. Pardon že píšu až teď ale celý den jsem se k tomu nedostala. Auto si nakonec odkoupí můj dědeček kterému v zimě končí technická na starém autě a už do něj nechce vrážet peníze. Po důkladné poradě jsme se dohodli že nákup auta vezme do rukou mechanik a nebudou probíhat takovéhle hurá akce.
No, mě by přišlo rozumnější, aby si za svoje peníze přítel koupil co chce a tys mu do toho nekecala a to samé si udělala ty s tvými penězi.
Já bych do toho vnesl trochu mužského pohledu (sorry za tohle slovní spojení
). Oktávka dotažená z reichu je pro spoustu lidí taková modla, že prostě jdou a koupí to, aniž by mysleli na následky. Zkrátka v Německu je všechno lepší, tráva zelenější, nebe modřejší, kytky voňavější. Nevím, kde se tahle fascinace Německem bere, je to asi komplex Čechů, nicméně je to děsná kravina. Když už, tak ojetinu kupovat nejlíp od kamaráda, se kterým jste se od sebe od základky nehnuli. Nebo když už tak aspoň z Česka, protože by bylo fajn do toho servisu, kam to auto údajně jezdilo, aspoň zavolat a dotázat se, jestli tam jezdilo i skutečně. Pokud člověk neumí perfektně německy, tak je to u ojetiny ze západu další riziko a otázka, která zůstane nezodpovězená. Úplně ideální je kupovat auto na Škoda plus (aniž bych chtěl dělat reklamu). Výhoda je minimálně v tom, že jsou to auta, který někdo nechal na protiúčet u prodejce, kam s tím celou dobu jezdil na servis. Tudíž je tam aspoň nějak ta historie podchycená.
Další věc je ta, že kdo chce ojetinu, ten na ni musí mít. Fajn, z toho, co tu bylo napsaný jsem tak nějak vydedukoval, že nejlepším autem by byla Oktávka. Rozpočet je max. 250 tisíc. Čili za to si můžu koupit auto tak do výše 150-200 tisíc a zbytek rozpočtu si MUSÍM nechat na opravy (je sranda sledovat lidi, kteří koupí deset let starý auto s přesvědčením, že sednu a budu jezdit, on ten předchozí majitel měl asi nějakej důvod proč to prodával). Když zůstanu na výše zmíněné škoda plus a u Oktávky, tak v dané cenové hladině mi to vyplivne několik druhů aut. Jednak v první řadě tzv. Octavia Tour. Což jsou Oktávky první generace (čili technický základ ze začátku 90. let, některý řešení dokonce z 80. let), který jejich obliba udržela ve výrobě až do roku 2010. Výhoda je v tom, že to kupovali důchodci, tudíž je to zachovalý s malým nájezdem. Nevýhoda je v tom, že to kupovali důchodci, takže to má základní šestnáctistovku (sice jednoduchá, ale vydrží bez problémů tak 200 tisíc), manuální klimu a přední okna v elektrice, tím to končí, Tvá Máňa. Navíc, vzhledem k tomu, že se to představilo v roce 1996, bude i bezpečnost na úrovni poloviny devadesátek. Dalším typem Octavie, která jde v dané hladině sehnat je několik typů benzinových „dvojek“ (II. generace) z let cca 2009-2012. Ty sice nemají tolik najeto, ale jsou tam problematické motory. V první řadě je to už výše zmíněná 1.6 (v daleko těžší dvojce je hrozně líná) a potom je to série turbomotorů TSI (1.2, 1.4 a 1.8). Ty pocházejí z období, kdy se koncern VW tyhle typy motorů teprve učil. Takže všechny trápí problémy se selhávajícími rozvody (= když se přetrhne řemen u rozvodů, motor v podstatě narazí sám do sebe a musí se vyměnit, v deset let starým autě už je to značně nerentabilní a je dávno po záruce). Navíc 1.2 je na tak velký auto strašně slabá. A nakonec právě turba jsou druhým největším hřebíčkem do rakve, je to další krám, který je na to pověšený a je to v podstatě u starýho auta časovaná bomba. No a třetí variantou jsou dieselové oktávky. Buď 2.0 TDI s filtrem pevných částic (=kravina, která se neustále s.re) a nebo kvůli emisním limitům přiškrcená 1.6 TDI. Tam jde navíc většinou o firemní auta totálně zhuntovaná s nájezdy přes 200 tisíc kilometrů. Kdo si myslí, že firmy se přece o auta starají, ten se škaredě plete. U většiny služebáků se na údržbu kašle, protože, když se s autem nejezdí do servisu, tak to výjde na dva nový motory, zbytek se pokazí až novýmu majjiteli. Taková ta představa, koupím si Oktávku TDI a už na to nemusím do smrti sahat je pěkná kravina. Je sice možnost koupit Rapida, ale ten nemá k úrovni té Dacie až zas tak daleko.
A nakonec k té Dacii. Já se přiznám, že mě se ty auta líbí. Ono je nutný si stanovit, co vlastně člověk k životu v autě potřebuje. Elektrický okýnka, klimatizaci, rádio, asi ISOFIX. Pro ženský možná parkovací senzory. A tohle všechno dachna má. Schválně jsem se zkusil podívat do konfigurátoru a rodinnej kombík v metle, s automatickou klimou, zadní parkovací kamerou, všema oknama v elektrice je za cca 270 tisíc a to je to nový auto, u kterýho člověku kryje tři roky zadek záruka. Navíc ten motor 1.0, kterej v tom je, je docela povedenej (v rámci možností atmosférickýho litrovýho tříválce pochopitelně), rozhodně stačí na takový to ježdění většinu času městou, sem tam chata, výlet, babička, jednou za rok Chorvatsko, navíc je strašně jednoduchej, takže průměrně zručnej chlap (minimálně takovej, kterej prošel školou života nazvanou Škoda 120 L
) na tom zvládne základní údržbu sám. Komu by to nestačilo, má tam turbomotor, kterej má zase starší konstrukci, tudíž jednoduchou. Jako jo, mají to sice důchodci, třeba u nás jich má Sandera fakt hodně, docela to začalo nahrazovat Felicie a první Fabie, ale když si to tak zvážím, tak po tomhle mi můžou ojetý Oktávky vlízt na hrb. Na ježdění to stačí a honit si triko před kamarádama a sousedama nepotřebuju ![]()
A s tou bezpečností. Životnost airbagu je asi 10 let, pak už se sice může aktivovat, ale spíš nemusí. Všechny plechy chátrají a s nima i jejich pevnost a ochrana před nárazem. Takže kdo si myslí, že ojetý auto je bezpečnější než nová Dacia, tak je s prominutím lehce naivní.
Fera21: přesně tohle jsem včera psal. Že oktávka je taková česká modla střední třídy. A přitom je tolik dalších aut, co jsou prostě lepší a spolehlivější. Nehledě na to, že jak to lidi chtějí, tak jsou i lehce nadsazený ceny.
A kdybych měl volit, jestli jezdit (a hlavně se starat) o deset let starou vyběhanou naftu, nebo jezdit v novém loganu, tak beru raději toho logana.
A líbí se mi postup zakladatelky.
Nevšímala se nákupu auta a teď je nasr*ná, že má doma dáčii. Takže aby to povýšili na level 2, dají výběr auta na starosti třetí osobě, aby pak byli nasraný oba, že mají doma něco, co se nelíbí ani jednomu ![]()
Někdy ten život fakt dokáže pobavit.
@fera21 Auto z Německa je modla pro lidi, kteří se zasekli před 20ti lety. Protože už dobrých 20let trh s ojetinami v Německu ovládají Turci a Poláci. A o nich se nedá říct nic slušného, protože proti nim jsou AAAAuta, AutoEsa či 150kilový Rom z ústecka velmi solidní prodejci.
@cocomoon Právě, ta posedlost oktávkama je až komická
Samozřejmě jde najít solidní kus za dobrou cenu, pak to chápu. Ale chtít za každou cenu oktávku, protože je to OKTÁVKA
. Nedávno jsem někde četl docela zajímavej článek. Chlap přišel za svým kamarádem, kterej se vyzná v autech, aby mu pomohl vybrat ojetinu. Ten se toho teda ujal, zeptal se ho na podmínky, parametry, kamarád mu to vyjmenoval a jako hlavní a prvnotní podmínku uvedl, že to musí být Octavia combi v naftě. Ročně najel asi 5000 kilometrů a měli jedno odrostlý dítě. Autor toho článku se mu to snažil rozmluvit, právě proto, že kvůli té oblibě jsou oktávky nejrizikovější a nejpředraženější kup a navrhoval mu alternativy v podobě benzínovýho Golfa, Focuse nebo Astry v hatchbacku. On ale furt trval na dieselové oktávce. Když se ho teda zeptal proč, tak mu odpověděl, že ho do toho nutí manželka, protože holky v práci to mají, holky v práci říkají, že je to dobrý a jak by ona vypadala před holkama z práce, kdyby si koupili něco jinýho. Nakonec právě manželka toho chlapa řekla, že ten co rozumí autům, jim vlastně vůbec nerozumí a na vlastní pěst přítáhli z Belgie deset let starou Oktávku 2.0 TDI/125 kW, aby teda před holkama z práce nevypadali blbě. Napřed to nemohli přihlásit, protože se jaksi „zapomnělo“ na doklady, když je vymohli, tak jim to nechtěli pustit přes emise, když to teda na vlastní náklady spravili, tak jim to nechtěli pustit přes technickou, zase následovala oprava atd. Teďka mají dvanáct let starý auto, který má na hrbu (teda na tachometru, na hrbu nikdo nikdy nezjistí) čtvrt milionu a v servisu je častějc než doma ![]()
Tak hlavně, Octavie je tak běžné auto, že jsou na ni cenově dostupné a rychle sehnatelné díly
. Česká Škodovka a německý VW je defacto to stejné. Obě značky bývají nejspolehlivější, i co se týče oprav. Takže si radši koupím 10 let starou spolehlivou Octávii, než novou Dácii, která se bude pořád ku#vit a budu do ní cpát prachy.
@Makca87 píše:
Tak hlavně, Octavie je tak běžné auto, že jsou na ni cenově dostupné a rychle sehnatelné díly. Česká Škodovka a německý VW je defacto to stejné. Obě značky bývají nejspolehlivější, i co se týče oprav. Takže si radši koupím 10 let starou spolehlivou Octávii, než novou Dácii, která se bude pořád ku#vit a budu do ní cpát prachy.
Levné náhradní díly byly na felicii.ale na další už jsou dost drahé a hlavně škodovka třeba perlí tím, že si sama nevypnes přední airbag, takže pěkně musíš do servisu a zaplatit za to. Ale z nějakýho praštěnýho důvodu si lidi pořád myslí, že je škodovka levné auto.
@Makca87 píše:
Tak hlavně, Octavie je tak běžné auto, že jsou na ni cenově dostupné a rychle sehnatelné díly. Česká Škodovka a německý VW je defacto to stejné. Obě značky bývají nejspolehlivější, i co se týče oprav. Takže si radši koupím 10 let starou spolehlivou Octávii, než novou Dácii, která se bude pořád ku#vit a budu do ní cpát prachy.
Až na to, že cenotvorba ND se neřídí „běžností“ aut, na některé značky jsou některé díly levnější. Stejně tak to platí s dostupností.
Ale pokud si někdo myslí, že 10 let!!! stará oktávka na tom bude lépe, než nové auto, které má další 3roky záruku, tak jako proč ne.
@lucenka píše:Škoda v éře VW nikdy levné auto nebylo. Paradoxně Golf šel kolikrát sehnat levněji. Ale fáma ohledně škodovek se lidí drží jako svrab.
Levné náhradní díly byly na felicii.ale na další už jsou dost drahé a hlavně škodovka třeba perlí tím, že si sama nevypnes přední airbag, takže pěkně musíš do servisu a zaplatit za to. Ale z nějakýho praštěnýho důvodu si lidi pořád myslí, že je škodovka levné auto.
@Zumpa a proto si vždycky ke koupi auta vezmu zkušeného a spolehlivého automechanika, který pozná, v jakém stavu je
.
@Anonymní píše:
Proč by mě to nemělo rozházet. Prostě chci aby to auto i nějak vypadalo. A doteď jsem myslela že autům opravdu rozumí když furt čte všechny ty časopisy. Každý týden si kupuje nejmíň čtyři. Výběr jsem nechala na něm protože jsem si myslela že mám vedle sebe třicetiletýho chlapa a ne dědka co se shlídne v první plechovce jenom proto že je to levný. Ano děti jsme plánovali ale vždyť se to toho pidikufříku nemůže vejít ani kočárek.
Aha, takže ty přispěješ minimem a chtěla bys dělo za pár šušňů. Tvého přítele mi je líto, že si našel takovou semetriku.
Octavia ani nové VW třeba pasat už není ethalonem spolehlivosti.
https://www.autoforum.cz/…ia-na-stiru/
Sice Logan je na chvostu tabulky, ale je potřeba říci to, že se bavíme buď o ojeté škodovce, která není nic moc. Nebo novém autě se zárukou.
A s těma dílama to je zase z které pohádky? Díly seženu do druhého dne jak na evropský auta, tak na japonský, tak na korejský. Bez rozdílu a ceny jsou většinou stejný.
Makca87: mechanik při koupi toho taky moc nepozná. Pozná sice více než vy, ale nějaké skryté vady co se projeví za rok od koupit taky nepozná. To by to auto musel nejdřív do šroubku rozebrat.
@Zumpa píše: Škoda v éře VW nikdy levné auto nebylo. Paradoxně Golf šel kolikrát sehnat levněji. Ale fáma ohledně škodovek se lidí drží jako svrab.
Máme fabii a naprostá spokojenost. Po 12. letech první investice do oprav a to výfuk. Šlape jak švýcarský hodinky a i když manžel by bral větší dělo, je s autem spokojený.
Tak si kupte auto od dědy
škoda, že si nevezmeš příklad z dědy, který se starého auta kvůli nákladům na údržbu zbavuje.