Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
To není úplně pravda, že triply jsou zbytečný, jsou v podstatě nezastupitelný pro detekci rozštěpových vad, které NT screening vůbec nezkoumá. Samozřejmě, těžké rozštěpy jsou zachytitelné pak na velkém UTZ ve 20. týdnu, ale pokud by mělo něco být takto moc špatně, chtěla bych to vědět dřív.
Osobně bych v takové situaci šla na triply a zvážila bych ten Prenascan. Asi bych šla pro svůj klid i na něj, i když na výsledky se ty 2-3 týdny čeká. Já byla vlastně v podobné situaci, riziko odpovídající ženám v mém věku, ale atypický screening. Na plodovku jsem po konzultaci nešla a čekala na superkonsiliární UTZ va 20. týdnu. Je fakt, že to čekání bylo strašné, několikrát jsem to ořvala. Kdybych se rozhodovala znovu, nechala bych si udělat prenascan.
@verusak.berusak Ja osobne tem triplum neverim, mne vysel screening negativne a stejne me na ne poslali, kdyz jsem pak volala na vysledky, rekla mi laboratka, ze vysly pozitivne a hned me objednala na genetiku..nerekli mi zadny cisla, nerekli mi vubec na co vlastne vysly pozitivne, kdyz jsem se pak ptala na genetice (stejna nemocnice) tak mi ani geneticka nebyla schopna rict jediny cislo, ze ty papiry nema…kdyz se me pak primar ptal, jaky jsem mela hodnoty, tak jsem mu rekla, ze nevim, ze zadny papir jsem nedostala, tak koukal jak puk a radsi to zamluvil…byla sem pak na plodovce a zbytecne jsem ohrozila uplne zdravy miminko… ![]()
Proc to vychazi pozitivne? kdyz miminko je zdrave? co to je za bordel? jakto, ze je to nespolehlivy v takovy dulezity veci? vzdyt se rozhoduje o diteti…
Ale pozor, jsou tu i opacny pripady, vysly negativne a narodilo se dite s DS…tak k cemu to je? k prdu…proste bych to zrusila
![]()
@Zanet26 píše:
Nevíte co je to ten hCG??Ten mám poměrně vysokej..
tehotensky hormon
diky nemu se na tehu testu ukazou dve carky
chodi se nekdy ze zacatku tehu i na krev, aby si videla zda roste nebo ne… jinak myslim, ze tu byla nekde diskuze i o tom, co to znamena vysoky HCG zkus pohledat
Příspěvek upraven 26.06.13 v 19:46
@Hanka79 píše:
@verusak.berusak Ja osobne tem triplum neverim, mne vysel screening negativne a stejne me na ne poslali, kdyz jsem pak volala na vysledky, rekla mi laboratka, ze vysly pozitivne a hned me objednala na genetiku..nerekli mi zadny cisla, nerekli mi vubec na co vlastne vysly pozitivne, kdyz jsem se pak ptala na genetice (stejna nemocnice) tak mi ani geneticka nebyla schopna rict jediny cislo, ze ty papiry nema…kdyz se me pak primar ptal, jaky jsem mela hodnoty, tak jsem mu rekla, ze nevim, ze zadny papir jsem nedostala, tak koukal jak puk a radsi to zamluvil…byla sem pak na plodovce a zbytecne jsem ohrozila uplne zdravy miminko…
Proc to vychazi pozitivne? kdyz miminko je zdrave? co to je za bordel? jakto, ze je to nespolehlivy v takovy dulezity veci? vzdyt se rozhoduje o diteti…
Ale pozor, jsou tu i opacny pripady, vysly negativne a narodilo se dite s DS…tak k cemu to je? k prdu…proste bych to zrusila![]()
To by s takovou musela každá ženská chodit na plodovku…to by se jim tak líbilo..
@Zanet26 píše:
To by s takovou musela každá ženská chodit na plodovku…to by se jim tak líbilo..
Je to proste bordel no
hlavne na tu krev ma vliv i spousty veci, obezita, vysoky cholesterol apod.
@Hanka79 vychází to pozitivně, protože jsou to testy vyhledávací, ne diagnostické. Pozitivní výsledek neznamená nemocné dítě, znamená pouze, že testy ukázaly na vyšší riziko a dle toho se zvolí další postup. Ano, většinou dporučí odběr plodovky, ale konkrétní výsledek by měl být s každou matkou rozebrán, aby se ona sama mohla rozhodnout, zda odběr podstoupí.
@Zanet26 důležité je to výsledné riziko, to máš kolik?
@Zanet26 píše:
Tak už to tam mám..
Co je vlastně z toho papírudůležity??
Zalezity jaky mas, mne kdyz to vyjeli z pocitace, tak jsem tam mela meritka syndromu k memu veku treba DS byl 1:460, pak Edwardsuv syndrom a Patauv nebo tak nejak ty byly hodne vysoky 1:nekde 70tis a tak…no a pak moje hodnody ![]()
pak nejaky PAPP a MoM apod. ja bych to nasla, ale stehovali jsme se, tak to mam nekde zahrabany ![]()
@verusak.berusak Nj ale me ty testy strasne teda vystresovaly ![]()
@verusak.berusak píše:
@Hanka79 vychází to pozitivně, protože jsou to testy vyhledávací, ne diagnostické. Pozitivní výsledek neznamená nemocné dítě, znamená pouze, že testy ukázaly na vyšší riziko a dle toho se zvolí další postup. Ano, většinou dporučí odběr plodovky, ale konkrétní výsledek by měl být s každou matkou rozebrán, aby se ona sama mohla rozhodnout, zda odběr podstoupí.@Zanet26 důležité je to výsledné riziko, to máš kolik?
1/710 a kombinované riziko 1/1100
@Hanka79 píše:
Zalezity jaky mas, mne kdyz to vyjeli z pocitace, tak jsem tam mela meritka syndromu k memu veku treba DS byl 1:460, pak Edwardsuv syndrom a Patauv nebo tak nejak ty byly hodne vysoky 1:nekde 70tis a tak…no a pak moje hodnody
pak nejaky PAPP a MoM apod. ja bych to nasla, ale stehovali jsme se, tak to mam nekde zahrabany
Já tam mám jen napsaný kombinované riziko T21 z výsledků v 1.trimestru 1/1100..žádný jiný syndromy tam napsané nejsou ![]()
@verusak.berusak píše:
To není úplně pravda, že triply jsou zbytečný, jsou v podstatě nezastupitelný pro detekci rozštěpových vad, které NT screening vůbec nezkoumá. Samozřejmě, těžké rozštěpy jsou zachytitelné pak na velkém UTZ ve 20. týdnu, ale pokud by mělo něco být takto moc špatně, chtěla bych to vědět dřív.Osobně bych v takové situaci šla na triply a zvážila bych ten Prenascan. Asi bych šla pro svůj klid i na něj, i když na výsledky se ty 2-3 týdny čeká. Já byla vlastně v podobné situaci, riziko odpovídající ženám v mém věku, ale atypický screening. Na plodovku jsem po konzultaci nešla a čekala na superkonsiliární UTZ va 20. týdnu. Je fakt, že to čekání bylo strašné, několikrát jsem to ořvala. Kdybych se rozhodovala znovu, nechala bych si udělat prenascan.
@verusak.berusak píše:
To není úplně pravda, že triply jsou zbytečný, jsou v podstatě nezastupitelný pro detekci rozštěpových vad, které NT screening vůbec nezkoumá. Samozřejmě, těžké rozštěpy jsou zachytitelné pak na velkém UTZ ve 20. týdnu, ale pokud by mělo něco být takto moc špatně, chtěla bych to vědět dřív.Osobně bych v takové situaci šla na triply a zvážila bych ten Prenascan. Asi bych šla pro svůj klid i na něj, i když na výsledky se ty 2-3 týdny čeká. Já byla vlastně v podobné situaci, riziko odpovídající ženám v mém věku, ale atypický screening. Na plodovku jsem po konzultaci nešla a čekala na superkonsiliární UTZ va 20. týdnu. Je fakt, že to čekání bylo strašné, několikrát jsem to ořvala. Kdybych se rozhodovala znovu, nechala bych si udělat prenascan.
Osobně se mi taky ted nechce na tu plodovku..taky NECHAPU JAK je možné, že minulý týden sem měla POZITIVN9 TEST 1 z 14 riziko a tento týden NEGATIVNI TEST a riziko 1/710..
![]()
@Hanka79 píše:
@verusak.berusak Nj ale me ty testy strasne teda vystresovaly
Jo, věřím, i mě, koho ne, že jo. Ale u tebe teda postupovali hodně špatně, šla jsi na plodovku a nikdo vlastně nevěděl proč. Prostě pozitivnívýsledek, tak šups nína plodovku. To je špatně, to je jasný
.
To máš pěknou hodnotu, s tímhle by ti plodovku nikdo příčetný neudělal. To první vyšetření absolutně vypusť, řiď se pouze Prenatalem! Nevypichuj si jednotlivé hodnoty, řiď se pouze závěrem NEGATIVNÍ.