Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky a maminky, podstoupily jste některá NT screening na vlastní žádost, tj. bez doporučení lékaře? Já bych si ho chtěla nechat udělat, ale moje MUDr. říká, že stačí tripple testy a žádné doporučení mi nedá. Jsem z Prahy a koukala jsem, že tam kde ty testy dělají chtějí doporučení ošetřujícího gynekologa. Jsem teď v 7.týdnu a těhotenství ještě nemám potvrzeno na ultrazvuku. Na první UZ mě doktorka objednala až začátkem 10.týdne, nevím jestli se pak ještě někam stihnu objednat, třeba v Gennetu se na NT objednává měsíc předem, to abych se pomalu objednala už teď, psala jsem jim, ale nikdo neodpověděl. Tak nevím jestli se ty testy na vlastní žádost vlastně vůbec dělají. Neřešil jste někdo podobný problém?
Ahoj,
mi se přístup některých lékařů vůbec nelíbí. Co je někde samozřejmostí jako např měření NT tak jidne vůbec nedělají. Já jsem si nechala napsat žádost na měření NT z důvodu downova syndromu v prvním těhotenství. Myslím si, že by se tohle vyšetření mělo dělat u všech těhotných. Nenechej se odbýt.
Andrea
Mě teď tedy uplně překvapilo, že by nuchální translucenci někdo neměřil…Je to základní screeningová metoda, která navíc nic nestojí a dle toho, co sme se učili je pevnou součástí 1.UTZ vyšetření zhruba ve 13.týdnu. Normálně to vyžadujte. Nechápu, proč byste se na to měly objednávat zvlášť a už vůbec nechápu, jak to ta Dr. mohla říct, že stačí tripple testy. Důležitý je přeci obojí.
majuska píše:
Mě teď tedy uplně překvapilo, že by nuchální translucenci někdo neměřil…Je to základní screeningová metoda, která navíc nic nestojí a dle toho, co sme se učili je pevnou součástí 1.UTZ vyšetření zhruba ve 13.týdnu. Normálně to vyžadujte. Nechápu, proč byste se na to měly objednávat zvlášť a už vůbec nechápu, jak to ta Dr. mohla říct, že stačí tripple testy. Důležitý je přeci obojí.
No asi to opravdu není základní metoda, aspoň tak mi to vysvětlila doktorka a kromě toho žádné z mých kamarádek NT automaticky nedělali. Jedna se na to objednávala zvlášť do nějakého prenatálního centra a platila asi 1500,– a druhá ho neabsolvovala vůbec…tak jsem z toho fakt jelen.
Já na NT+ byla v prvním těhu, protože jsem brala antibiotika a ještě jsem netušila, že těhu jsem. Předepsal mi to MUDr. a platila jsem 1500Kč. Při druhém těhu jsem se ptala, jestli to mám podstoupit a MUDr. říkal, že pokud k tomu není vyloženě důvod ( genetické zatížení apod…) tak se to nedělá. Ale prý, kdybych vyloženě chtěla, tak mi doporučení napíše. Z toho usuzuju, že NT+ musí předepsat MUDr…
Ty jo, tak to je síla. Mě to dělali automaticky - v porodce ve Varech. Teda, proč za to chtěj peníze, když sou to 2 pohyby navíc UTZ sondou? To mi tedy nejde do hlavy. Holt pro fakultky a větší nemocnice je to standard a pro jiný ne. Tak držim palce, ať ti to dobře dopadne.
Zkoušim k tomu něco pohledat: http://www.gyne.cz/…9/399cl7.htm
http://www.peceodite.cz/…reening.html
Ahoj,
já jsem byla na UTZ ve 13tt v Gennetu a tam mi NT měři doktor automaticky a nic jsem za to neplatila
Zuza píše:
Ahoj,
já jsem byla na UTZ ve 13tt v Gennetu a tam mi NT měři doktor automaticky a nic jsem za to neplatila
Ahoj Zuzo, do toho Gennetu tě poslal tvůj ošetřující lékař?
Nejsou to navíc jen 2 pohyby na UTZ. Výsledky měření NT by se měly kombinovat s odběrem krve v 1. trimestru, samotné NT je málo vypovídající. Navíc je k měření NT potřeba specializovaného pracoviště, ne každý gyn s UTZ je schopný šíjové projasnění přesně měřit. Já byla u apolináře a trvalo to asi 10 minut (jen měření NT, celkováUTZ asi 20).
Přečtěte si o této metode více na stránkách apolináře, je tam někde odkaz. I seznam dr., kteří mají na toto měření speciální školení (certifikát, asi se nevyjadřuji přesn :.-((())
MOje dr. mi NT měřila a svým UTZ naměřila uplne zbesilé číslo. Naštěstí jsem už měla p měření u Apolináře, ona prý jen že si to taky zkusí. Mno… ![]()
POkud by se měl tenhle skríning dělat plošně všem těhulím, bylo by to pro státní kasu asi příliš peněz a asi by to asi vzhledem k počtu center a pracovníků nestíhalo.Já bych si ho klidne zaplatila, měla jsem ho zdarma, máme v rodině genetické vady.
JInak Samotné NT jsem měla u obou dětí 2,9, ale právě v kombinaci s testy krve mi vyšla nízká pravděpodobnost DS.
martina
ten odkaz je: http://cfm.lf1.cuni.cz/
Ahoj,
tak mě to dělali taky automaticky. Moje Dr. (tenkrát jsem ještě chodila v Praze) mě napsala doporučení do Gennetu (sama od sebe, o nic jsem nežádala, ani k tomu nebyl žádný zvláštní důvod), tam jsem se objednala nejdříve na odběry, pak na UTZ, na kterém dělali i NT.
Moje sestra žije v Třeboni a chystá se rodit za pár dní a tam jí Dr. na tohle vůbec neposlal, pomalu jí ani nedělal ten UTZ ve 20tt, ale na ten už šla na vlastní žádost do genetického centra v Budějovicích.
Co vůbec nechápu je, jakto, že některý Dr. to dělá automaticky a některý ne. Je vidět, že to jde, tak fakt nevím, proč to někteří Dr. odmítají.
P
No, nam právě ve škole tloukli do hlavy, že to dělaj uplně všem. Achjo, opět je praxe uplně jiná než teorie…
Každopádně, pokud by tedy nebyla indikace a měla bys to platit, tak si myslim, že by nemělo bejt potřeba doporučení.
majuska píše:
No, nam právě ve škole tloukli do hlavy, že to dělaj uplně všem. Achjo, opět je praxe uplně jiná než teorie…Každopádně, pokud by tedy nebyla indikace a měla bys to platit, tak si myslim, že by nemělo bejt potřeba doporučení.
No a to je právě to. Já jsem samozřejmě ochotná si to zaplatit, ale i tak např. u Apollináře chtějí doporučení. Kamarádka, která si to platila někdě v Brně, taky musela mít doporučení, i když do bylo na její žádost a za úhradu. Psala jsem do Gennetu, ale zatím se nikdo neozval, tak to budu zkoušet ještě dál a uvidíme.
Princess ja jsem nemela doporuceni od dr.Zavolala jsem si do Brna Veveri,ze chci tohle vysetreni a obednali me.Zaplatila jsem 1450,–.Takze jsem nemusela mit zadne doporuceni.Udivuje me jak je to vsude jinak.Petra
Princess
já byla v Gennetu, měla jsem doporučení, ale jinak vím, že tam ti tohle vyšetření udělají i bez doporučení - za úhradu. Stojí to asi 1500, na tvém místě bych tam zavolala a nečekala, až odepíší… Telefonní čísla jsou na www.gennet.cz - sestra ti řekne vše potřebné a může tě rovnou objednat.
ahoj
já byla taky na biochem. screeningu… bez doporučení lékaře a platila si to sama… myslím že doporučení ti doktor napíše jen když je k tomu reálný důvod (špatná rodiná anamnéza pod…)
Nicméně jak tu píšete - měření NT … jo sice Vám to změří každý doktor, ale podle odborníků jen změřit NT nic nepomůže… prostě toto vyšetření (změření) je neprůkazné bez krevních testů odebíraných v den měření v 10-13 tt. Někteří doktoři NT neměří z toho důvodu že tento samotný údaj může být zavádějící. Navíc je to jedna z novějších metod a NT by měl měřit opravdu certifikovaný odborník… ne každý gynekolog má k tomuto certifikát..
Pokud máš nějaké pochybnosti, tak někam zavolej a objednej se.. ono těch 1500 za ten klid určitě stojí… (i když určitě ani toto vyšetření neodhalí vše ..)