Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Semtex píše: Více
@Lucy75 píše: Více
V pubertě začíná okolí sklízet, co zaselo…a když se mu to nelíbí, nastupují řeči o rodině, povinnosti, atd. Ale to už je pozdě ![]()
Do Ceska jezdíme kazdy rok v lete, tak decka jsou na to zvykle. Akorát tento rok starší syn vyloženě nechce cestovat. Puberta je náročné období u nej. Co se týka jazyku, tak decka rozumí v češtině. Do školního období i mluvili česky. Potom na přelomu školky nam učitelka doporučila, ze mame trosku ubrat v českém jazyku, protože ho upřednostňuje. A oni mu nerozumí. A to byla největší chyba. Uz se nikdy nevrátil k češtině. Rozumí, ale odpoví v jinem jazyku.
Co se tyka koupani v rece, tak to je baví. Mame různé splavy, takže to nemají doma. Co se týkající hor, no decka chodi do skautu a hodne stanuji, tak jsou zvykle v lese. Ale nemáme hory, takže jen rovinka. Tak asi je to náročnejsi na vyslapy ty kopce.
Jen proste u toho staršího dítěte jsem na pochybnostech jestli ho mam do toho nutit, když nechce cestovat. Většina kamosek, co ma 14 lete děti, tak mi říkají, ze nic moc uz nechci dělat. Jen sedět doma. A nebo hrát hry na pc. Tak pravé nevím, jestli to je normální, ze decka nechcou cestovat s sama někde na dovolenou.
Příspěvek upraven 26.06.24 v 02:13
Jsou už velcí, nenutila bych. Tebe to do Česka táhne, je ne. Nenuť jim svou představu o tom, jak trávit jejich vlastní prázdniny. Tvoje sny nejsou jejich sny. Pokud je do Česka budeš tlačit za každou cenu, docílíš akorát opak - začnou to tam nesnášet.
Nechtějí tam, nech je doma, mají tam s kým být. Nezkusila ses jich zeptat, kde a jak by oni chtěli trávit prázdniny, kam jet na dovolenou??
@Sunlight515 No my tak vzdy jezdime společně někde na víkend nebo na výlety. On proste nechce jet do Ceska. Druhemu dítě je v pohodě.
@miasek Naše dítko mělo taky občas kecy, že s námi už ne, že nuda, ale to mělo na prázdniny program, co mělo problém stíhat. I tak jsme vždy vymysleli něco, na co bychom je nalákali. Brzy bude zletilé, doma se moc nevyskytuje, ale společnou dovolenou i letos schválilo
Vždy je to mix lákadla pro dítě a mírný nátlak, že chceme společnou dovolenou.
A jedete pak jeste na dovolenou nekde jinde? Proc s vama nejede i manzel? Proste bych to pojala jako rodinnou dovolenou, jela s manzelem i detma, tam jim naplanovala 3-4 vylety a zbytek casu at si klidne travi cas po svem. Pokud to neberou jako dovolenou, ale jako 14 dni povinna navsteva babicky, to by se asi nechtelo pubertakum ani kdyby babicka byla mistni a mluvila stejnym jazykem. A neni to o tom, ze nemaji dobre vztahy. Pubertaci proste nechteji byt 14 dni nekde v jednom byte s rodici a prarodici. Nebo bych je tam vzala jen na tyden.
My stanovili doma pravidla tak, že do 15 jsou rodinné dovolené povinné. Prostě do 15 doma sám nebudeš. Od 15 mohou zůstat doma (prarodiče v domě, širší rodina ve vedlejší obci).
S prarodiči na druhém konci světa bych držela kontakt i přes pubertální xichty. 14 letemu puberťakovi bych klidně oznámila že za pár let už nebude koho navštěvovat, takže ať místo blbych keců vymyslí program který mu připadá zajímavý. No a pokud se šprajcne a bude celou dobu otrávený… I to k pubertě patří a pomine to. Živě si vybavuju 14 letého syna ve 40 stupních - na pláž chodil v džínách a do moře na protest ani palec nenamočil
bude mu 18 a po třech letech s námi pojede na dovolenou dobrovolně - i když to maskuje siláckými řečmi že teda když je to ve školním roce, tak se teda rád ulije ze školy.. A to jsme mysleli že ušetříme za letenku ![]()
Můžu se zeptat vás, které byste nechaly 14-ti letého puberťáka doma - to byste ho nechaly, ať si dělá, co chce? I kdyby to znamenalo, že bude 12 hodit denně pařit hry na PC nebo sjíždět instagram, či co je teď v módě?
@elda jenze oni by nebyli sami doma, manzel s ni do CR nejede takze deti by byli doma normalne s otcem
@hani28 píše: Více… který nejspíš celý den pracuje, ne? Zatímco děti budou mít volno.
@Hibou píše: Více
To asi jo, ale to asi bude pak i zakladatelka po navratu z CR. Myslim to tak ze by byl rodic v dosahu, ne ze by byli oba rodice na dovolene v zahranici a deti sami doma. Jinak ja bych je taky vzala, ale proste bych to zaridila v dobe, kdy muze jet i manzel, udelat z toho dovolenou pro celou rodinu. Jestli ma manzel postoj, ze si nemuze vzit dovolenou aby jel s manzelkou do CR, pak to vidi i ty deti…
@hani28 píše: Více
No ano, otec na něj dohlédne a zajistí že nezemře hlady. Jenže je tam ten faktor „prarodiče“. Ono že je 14 letý puboš 14 dní na mobilu by mě netankovalo, ale že nenavštíví prarodiče jednou za rok, to by mi vadilo fest.
Mimochodem, mám doma 3 puberťáky a jednoho dospěláka a fakt by mě nenapadlo vymýšlet jim na prázdniny zábavu. Výlet zhruba 4× během prázdnin, tábor menší děti. Jinak si dělejte program sami. Nejsem animátor. Ale zase je fakt že jsme na vesnici s koupalištěm, doma bazén, zahrada, děcka ze sousedství…
@Hibou píše: Více
A když ti odpovím otázkou? Ptal se někdo dětí v době covidu, zda musí sedět dennodenně u PC víc jak 8 hodin při výuce? To jako nikomu nevadilo? Dospělý má mobil přilepený na ruce i při řízení auta, to je taky v pořádku? Ano 14+ může a nemusí být na mobilu a PC furt. Záleží na povaze, někdo je celý den v luftě a někdo sedí doma jak pecka. U nás je za pecku dcera, syn je furt v luftě. Mají povinnosti, když je splní, je na nich, jak svůj čas vyplní. Vzhledem k tomu, že spí o prázdninách skoro do oběda, ten čas na mobilu není tak tristní
Můj názor, nevím, zda je to OK či nikoliv, ale vzhledem k tomu, co vidím kolem sebe, jak děti sedící k kočárku sledují pohádky v mobilu, tak bych o puberťáky neměla až takový strach ![]()
Je to přesně tak. Nás od rodiny dělilo několik tisíc kilometrů a ještě dost hloupý časový posun. Ale i tak jsem ty vztahy udržely a právě i za pomocí nás rodičů, kdy dítě vidělo, že je normální si pravidelně volat, sdílet spolu informace, zážitky. Snažili jsme se vídat minimálně 2× ročně. Pak nám do toho hodil vidle covid a rodinu jsme skoro dva roky neviděli. Naštěstí to vztahy nijak nenarušilo. Ale hodně nás mrzí, že jsme přišli o možnost společného času, především se staršími členy rodiny a hodně krát jsem děkovala náhodě, že jsme z nějakého nevysvětlitelného důvodu jeli na dovču za rodinou o pár týdnů dřív než obvykle a tak je ještě před covidem stihli vidět.