Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snorlaxik píše: Více
Tak ať se snaží i ti prarodiče. Pokud jejich děti nežijí daleko a cesta není obtížná, mohou vycestovat i oni.
tvoje starosti na mou hlavu,
diskuse je o tom, jestli má zakladatelka děti nutit na dovolenou do ČR
@miasek píše: Více
Tak udělej letos změnu bez výšlapů. Možná že už z nich jsou otrávení a nechtějí ti to říct.
Tak ale snad ani ti prarodiče nejsou nesvéprávní, ne? já mít vnoučata mluvící pouze anglicky/německy, tak se učím mluvit a na nic nečekám…
neřešila bych, co jim bude nebo nebude trapné, kdo ví, kde nakonec budou žít atd. Podstatné je, že prarodiče tu možnost měli a za ty roky neudělali nic. I to vypovídá o jejich vzájemných vztazích. Fakt to nefunguje, že na vztahu pracuje jen jedna strana, to musí všichni.
@Keyllah píše: Více
A třeba čínsky, korejský by ses taky naučila?
tak to jsi dost dobrá
hlavně aby děti nemusely umět jako čeští občané česky
![]()
Hele, tohle uz je mimo diskuzi. Pokud si ale vzpominam, tak jeji deti cesky mluvi, i kdyz jedno asi s obtizemi. Tohle ale neni tak jednoduche, jak se na prvni pohled zda, obzvlast, pokud oba rodice nejsou Cesi. Takze do toho bych vubec nerypala.
@blumen píše: Více
A proto je důležité, aby i během roku deti komunikovaly s prarodiči a ten jazyk si udržovaly a dokázaly s nimi mluvit. Je to opět vše jen o přístupu celé rodiny po celé dětství.
Prosím tě, čeština je úplně minoritní jazyk, nikde krom ČR s možná Slovenska se s ní nedomluvil. Pokud děti vyrostly v zahraničí, tak jejich primární jazyk je jiný a po pravdě, kdo by se z ciziny dobrovolně stěhoval zpátky do ČR ![]()
Hele proč tak řešíš automaticky vzniklé české občanství? Nejspíš mají i občanství země, ve které žijí. Čeština není jejich mateřský jazyk a ČR jejich rodná země. To se týká jejich matky. Já jsem z půlky že Slovenska a neumím slovensky a ani Slovensko nepovažuji za rodnou zem. Nikdy jsem tam nepotřebovala nic řešit s úřady.
@Menton píše: Více
Pořád je to důležitý jazyk pro komunikaci s rodinou. A aspoň základ by mít měly.
@Eva2610 píše: Více
Ona nikde nepsala, kde se děti narodily, jaké občanství mají, odkud je otec.