Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@blumen píše: Více
nemluví česky, když si stěžují, že prarodiče mluví pouze na matku
@stinga tak oni i ti prarodice by se mohli pokusit vyjit vstříc a naučit se jazyk děti, že
když je to 14 let nenapadlo, tak je takové ponekud smutne ![]()
@Semtex píše: Více
jo přesně, já jsem celkově spíš pro to, ty děti moc nenutit - dívat se 14 dní na otrávené ksichty není nic moc, a nebudou se dobře cítit děti, matka ani prarodiče,
takže jak zakladatelka psala, že to zkrátí a program přizpůsobí pubošům - to je rozumné
@Menton píše: Více
Ale tady ti prarodiče žijí. A ano nemusí se nic stát, když je rok, dva neuvidí. Ale může. A je smutné, když nemá rodina potřebu se družit.
@Snorlaxik píše: Více
No tak to teda tím hůře
já myslela, že je jazyková bariéra
děti česky neumí, a kvůli Luceně se asi nezačnou učit
Tak mají matku Češku, takže jsou automaticky čeští obcani. Ale jestli se matka na češtinu vykašlala, tady odmítla sdělit.
tak ono je i dost podstatné, proč nemají potřebu se družit. Pokud ani ti prarodiče do vztahu nic neinvestovali a nesnažili se, pak není s podivem, že se puberťáci družit nechtějí a je jen otázkou času, než prostě jezdit přestanou úplně. Tam kde ta rodina funguje, zajímá se o sebe navzájem, ty vztahy i přes dálku nějak udržuje, tak tam se prostě vídat chtějí a ikdyž přes pubertu dojde třeba k mírnému útlumu, tak ten vztah a ta rodina to zvládne…záleží, který typ je rodina zakladatelky.
@stinga píše: Více
V tom případě je ale matka blbá a ty vztahy s prarodiči zničila ona.
nepsala zakladatelka, že děti česky moc nemluví? myslím, že jedno vůbec ![]()
@stinga píše: Více
Ne lucerna je bude doučovat online a bude jim dávat mentoring " happy family" ![]()
tak i ti prarodiče se za ty roky mohli alespoň trochu naučit jazyk, kterým jejich vnoučata mluví ![]()
@Keyllah píše: Více
Ale to je v tom případě její chyba a ona to dost zkazila.
@Keyllah píše: Více
Záleží, co je to za jazyk. Ale hlavně děti mají české občanství. To jim nebude trapné, když budou potřebovat něco řešit s českými úřady, že budou potřebovat jako Češi tlumočníka?