Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lojzísek píše: Více
ano, pro nekoho rodina neni nic, vime my pozadi? ty jsi si tu nevsimla diskuse, kde holky lici, jake k nim nektere matky mely vztah? sama autorka pise, ze rodina se bavi jen s ni. a znovu pisi, autorka neresi vztahy v rodine, ale zda maji deti jet… jen ona vi, jak to u nich funguje, treba si potrebuje taky odpocinout bez deti a tohle je skvela prilezitost… nikde nepise, ze jiz nikdy babicka deti neuvidi ![]()
@Kolicek95 píše: Více
Smutne, my se milovali az do mych 21 let, kdyz umrela. Vzpominam na ni doted. Na prazdniny jsme k ni jezdili na tyden do bytu 1+1 i s o 6 let mladsich bratrem, vzpominam na to doted. Zapomnela jsem dodat, ze byla nepohybliva, chodili jsme ji nakupovat a uklizeli doma. Vnoucata by milovala. Pro me je rodina jako celek, vcetne tech prarodicu, i kdyz se vidame malo. Taky uz nikoho jineho nemame, ze.
@Snorlaxik píše: Více
ale chapes, ze ty mas doma mamanka, ktery nedokaze byt tyden bez pribuzneho za krkem. co kdyz i autorka si chce od deti na chvili odpocinout a toto je pro ni velka prilezitost. navstivi kamaradky, svym rodicum se bude moci vice venovat… tohle te nenapadlo?
Jenže tvůj puboš je extrémně divnej kvůli tvojí pokřivené výchově a charakteru, toho nemůžeš dávat nikomu za vzor. Normální dítě prostě není nadšené z lezení po kopcích odnikud nikam, čumění na brouka, a trávení času s příbuznými, které extra nezná, nerozumí jim, a má navíc pocit, že se stejně baví jen s jeho matkou.
A navzdory zbožnému přání mnoha zdejších stárnoucí uživatelek, děti ani vnoučata nejsou váš majetek, nemáte automaticky bez jakékoli snahy z vaší strany nárok na jejich doživotní zájem, a pokud to tak chcete, musíte se snažit na prvním místě vy. Jen vychovat dítě do 18 let a pak si dělat nárok na zbývajících 50 let prostě nestačí, jakkoli by se vám to samozřejmě líbilo.
Ti prarodiče taky mohli ten videohovor zapnout sami, žejo. Tak ať se teď nediví. Ani by mě nehlo nutit děti v tomhle věku ztratit 14 dní z prázdnin kvůli nárokům příbuzných, kteří se o ně ani pořádně nezajímají, nenaučili se základy jazyka dětí, mluví jen se mnou, atd. Max víkend, a to ještě v závislosti na chování prarodičů.
@markytka3 píše: Více
Už zase si vymýšlíš své fantasmagorie o mém dítěti ![]()
@Liberalissima píše: Více
Aha, takže v dnešní době je divné, když má 13 leté dítě dobré vztahy s rodinou?
tak to jsem ráda, že mám divný dítě ![]()
A právě aby to dítě znalo své příbuzné, tak se na tom musí pracovat celý rok. Jedná dovolená ročně to nespasí.
A jazykem dětí je i ta čeština, vzhledem k tomu že mají minimálně matku Češku a jistě mají i české občanství.
@miasek píše: Více
V rámci zachování rodinných vztahů a vazeb by bez pardonu letěli. 14 dní není moc. Ve vaší situaci bych s nimi v této oblasti nediskutovala až do jejich plnoletosti. Prostě letí na 14 dní za babičkou a dědou. Přijde doba, kdy nebude koho návštěvovat a žijeme jen jednou.
A to jsem jinak dá se říct benevolentní matka.
Taky máme rodinu v zahraničí. Jezdí sem i pravnuci s rodinami za stárnoucí a už senilní babičkou. Ale jezdilo se pravidelně od mala, vztahy se vybudovaly, nediskutovalo se o tom.
Přesně takto to mají a měli ti příbuzní. Přijeli a starali se o sebe sami, část programu měli svého, navštěvovali i kamarády z dětství a mládí, jejich rodiny.
Bratranec k nám někdy dá děcko, které zapadne s našima a jdou si s manželkou po svém. Jindy zase vezmou naše.
Je fajn období, kdy jsou tady. Většinou to vyjde tak třikrát, čtyřikrát do roka. My tak dvakrát ročně.
Záleží na tom, jak moc budou ve finále doopravdy otrávení. Jestli jen remcaji dopředu a pak je to nakonec baví, tak bych je vzala i přes počáteční odpor. Program bych se snažila přizpůsobit, nenutila bych do vyšlapu, když to nesnáší atd. Pokud, ale víš, ze ti zkazí dovolenou a budou celých 14dnu nas. aný, nechala bych je doma.
@miasek Děti by jet měly ale domluvit se na kompromisu bez řízeného programu. Nechat dětem volnou roku o volbě volného času.
Jedno mé dítě s námi přestalo jezdit už ve 14, druhé má čerstvě 16 a zatím pořád jezdí. A vypadá to, že ještě pár let jezdit bude. Vůbec bych tu neposlouchala rady typu- naše děti mají tolik a pořád jezdí, nedovol jim… Každé dítě je jiné.
Mám pár známých co mají víc dětí (3 -4 a víc) a už teď dospělé a shodli jsme se na tom, že v tomto je každé dítě jiné. U někoho děti jezdí na rodinné dovolené třeba do 25 všichni společně, někde si děti žijí od 15 už svůj život. Někde je to tak, že třeba dvě děti jezdí a jedno nejezdí atd.
Souhlasím s tebou, že dívat se na otrávené ksichty nemá smysl. Zkusila bych možná ještě zapracovat na tom, že letos naposledy, že za rok už je nebudeš nutit. Za sebe vnímám ten věk 14-15 jako osamostatňování se od rodičů a pokud by vyloženě nechtěly, tak po té patnáctce už bych je nenutila.
@bigl píše: Více
Takže ty bys nechala své dítě, ať přeruší vztahy s tvými rodiči, ačkoliv ti prarodiče neudělali tomu dítěti nic špatného?
![]()
@miasek Je nutné tahat děti po horách? To je asi ten důvod, proč nechtějí jet. Jaké máte vztahy? Je možné pozvat rodiče k sobě? Třeba na týden, aby viděli vnoučata.
Ty jsi fakt cakla… Nikdo tu nepíše o pálení mostů… bože, já vyrostla bez prarodičů, jelikož z maminy strany zemřeli ještě před mým narozením, z tatovy strany jsem měla prarodiče do svých osmi let… Žiju…
Stejně tak, pokud si ty vztahy fungují, nic na tom, že se jeden dva roky v létě neuvidí na povinné dovolené…budou fungovat dál.
Ne každý má potřebu se v rodině pořád družit…