Nutit dítě do jídla?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Hoa Mai To já taky kamufluju, pokud to jde… ale leccos zakamuflovat nejde a taky mi vadí, že se vaří zčásti i s ohledem na ni… nelíbí se mi to, je to omezující, i když třeba někam jedeme nebo jsme na návštěvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney já bych ji nenutila. Moje dcery byly to stejné. Na prstech jedné ruky bych spočítala jídla, co jedly. Žádné maso, to byl boj. Dělala jsem aspoň vývary, aby tu bílkovinu měly. A teď? Jedna je dospělá, druhá v pubertě. Nevím co vařit dřív. Sní víc než já s manželem dohromady. Držím palce, vím, že je to náročné, ale fakt to přejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney píše:
@Hoa Mai To já taky kamufluju, pokud to jde… ale leccos zakamuflovat nejde a taky mi vadí, že se vaří zčásti i s ohledem na ni… nelíbí se mi to, je to omezující, i když třeba někam jedeme nebo jsme na návštěvě.
To je pravda, ale to bych osobne omezila, nejsem zastance toho, ze jeden vrtal terorizuje svymi chutemi zbytek rodiny. Ale jak jsem psala, zalezi, jak pestra je ta studena kuchyne, kterou ji. Kdyby mi dite reklo, ze si neda knedlo zelo a misto toho chce suchy rohlik a cokoladku, tak by jedlo knedlo zelo befelem. Kdyby mi reklo, ze si misto toho da treba chleba se syrem, kefir a zeleninovy salat (a idealne si to samo pripravi v tomhle veku) tak bych to povolila.
Dalsi vec, co bych zkusila, je zavest nove potraviny (nevim, co vsechno jite) a trochu ji na to navnadit. Nasi kluci mivali treba v soukrome skolce obcas jidla s cizrnou (a varili tam moc dobre, problem v uprave nebyl). Nejedli ji, vybrali ji a nechali na kraji talire. Doma jsem jednou rekla, ze bude cizrna. Kluci se ptali, co to je (neznali nazev), tak rikam, ze je to podobne hrasku, ktery maji radi, je to zlute a chutna to po oriskach. Jak slyseli o oriskach, tak jasali. Od te doby ji bez mrknuti oka a klidne mi ji kradou pri vareni syrovou. Ja vim, ze tvoje dcera je starsi a nezbasti kdejakou blbost, ale zkusila bych vymyslet neco, co ji muze to jidlo zatraktivnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney píše:
No, já bych jí neustupovala. Ještě možná doma bych něco málo upravovala. Ale aby si vymýšlela na návštěvě nebo jinde, to bych neřešila. Prostě ať nejí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney Já bych ji do toho jídla asi nenutila. Moje dítka naštěstí jí normálně ( no víceméně - nejstarší syn odmítá maso, nejmladšímu zase chutná a nejí přílohy - hlavně brambory ).
Ale mám zkušenost s bráchou. Když byl malý, nechtěl nic jíst, ve všem se vrtal, mamka z něj byla vždycky na nervy. A dneska? Je mu 40 a je to děsnej nenažranec a hlavně jak hltá, no hrůza.
Takže časem se buď rozjí nebo holt bude mít pár vybraných jídel a bude jíst jen to. Tebe přece taky nikdo nenutí jídlo, které nechceš. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney Já se také přimlouvám k nenucení. Jako dítě jsem (ne)jedla dost podobně, navíc jsem moc nedala ani zelenině. Máma mě většinou nenutila, někdy jí ruply nervy a pak mě chtěla nechat sedět na jídlem, dokud nesním aspoň nějakou určenou část. Vydržela jsem sedět a kňourat klidně dvě hodiny, aniž bych snědla další sousto. Máma pak vařila aspoň těch pár jídel, která jsem jedla, tak často, až se mi znechutily a přestala jsem jíst také. Když nad tím teď přemýšlím, jsem vděčná, že mě nezabila
Jinak já se rozjedla jednak s pubertou, jednak když jsem si začala vařit sama. Ani dnes nejím všechno, u cizích jím pořád nerada, ale dokážu sníst jídlo ze zdvořilosti. Sama vím, že v tom není schválnost.
Líbí se mi přístup @Hoa Mai - že si dcera může dát něco hodnotného studeného. A možná bych trvala na tom, aby trochu jídla aspoň ochutnala, přece jen se chutě mění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney píše:
@Russet Jo, brambory sní jakékoliv - a to je bohužel taky jediná příloha… ani rýži, ani těstoviny, ani knedle… maso jenom hovězí, takže občas… nelze to vařit denně. Jiné maso ne.=Strašně mě to štve. Kdyby jedla aspoň rýži a kuřecí maso, hned by těch obědových kombinací přibylo.
Je to boj, kluk někdy jí a někdy nechce ani řízek nebo rajskou. Ale naštěstí spucne syrovou zeleninu nebo jogurt. Nenutím sníst vše, ale musí ochutnat a bohužel toho sní víc, když mu to dávám do pusy. Lenoch. Hrozně ráda bych měla dítě, co zasedne ke stolu a bez keců jí, ale bohužel. V klidu se najím, jen když si jdu sednout s kamarádkou. To je pohoda, když nemusím licitovat o každé sousto ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@P4ja píše:
No, já bych jí neustupovala. Ještě možná doma bych něco málo upravovala. Ale aby si vymýšlela na návštěvě nebo jinde, to bych neřešila. Prostě ať nejí.
Ne, to ona si nevymýšlí, že by vyžadovala jiné jídlo nutně… omluví se, že jíst nebude a zůstane o hladu… nebo o té zelenině, pokud je k dispozici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Russet No právě… ona odmítne ( dle mého soudu) naprosto senzační teplý oběd a raději mě poprosí o jogurt. Jí jen bílý valašský… nebo chleba s máslem a pórkem ( u nás už roky top jídlo). Fakt už mi docházejí síly - lidi si musejí myslet, že je rozmazlená a já si říkám, jestli fakt není a kde jsem udělala chybu, že jsem ji nenaučila jíst.
Přitom u nás se jedlo vždy všechno, rozmanitě… mrzí mě, že se dcera zařazuje v podstatě vedle dětí z rodin, kde se připravují pouze polotovary a ony pak ve škole taky nic nejedí, protoze to neznají ( zkušenost z práce).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney Takhle to vůbec neber. Nemyslím si, že dítě můžeš „naučit“ jíst. Donutit asi jo, ale podle mě je to kontraproduktivní. Chutě a ochota experimentovat se vyvíjejí, nebude to tak pořád…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já myslím, že vlastně sama jí poměrně zdravě, že odmítá přílohy a maso jen nějaké, no co by? Mám to stejně. Mnohem lepší než děti, které sní jen suchou přílohu a těch teda znám podstatně víc. U nás by se vaše dcerka najedla, máme vždy krom masa a přílohy i stejnou část zeleniny. Třeba dnes bramborová kaše, kuřecí na přírodno a pečená zelenina (mrkev, papriky, cuketa). Osobně by mi jako mámě stačilo, kdyby děti snědly kus masa a zeleninu, u nás ale první zmizí kaše
Zavedla bych zvyk dát na stůl ke každému jídlu nakrájenou zeleninu, ono to prospěje i ostatním členům rodiny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SibyllaTrelawney Mně to nepřipadá tak tragický. Jediné, co bych se asi snažila je naučit ji na nějaké bílé maso. Pokud jí jenom hovězí, tak tomu masu moc nedá. Luštěniny by nejedla? Co polévky, ty jí?
Jinak pokud není nějak vyloženě hubená bych se jí ve vaření tolik nepřizpůsobovala, tak si holt nedá přílohu. A když bude rizoto, tak si dá chleba se zeleninou.
Hele, co bych já za to dala, mně prostřední nejí žádnou zeleninu, ani syrovou, ani vařenou. A pak vař něco rozumného. Nejraději by se cpal chlebem a rohlíkem. ![]()
- Citovat
- Upravit
@SibyllaTrelawney Ahoj, ani nevíš, jak moc ti rozumím - my máme doma nejedlíky dva, kluka (9l) a holku (7l). Táhne se to s nima už narození, už při kojení byly pořád malé přírůstky, na příkrmech taky, o prvních jídlech ani nemluvě (to se oběd počítal na pár lžiček). A bohužel se za ty roky nic moc nezměnilo
vlastně do dnešního dne nevím, co jim vlastně chutná… když už náhodou někde něco malinko sní, hned se to snažíme doma k jídlu připravit a to k tomu ani „nečuchnou“. Kdyby bylo na nich, tak mají každý den jenom jogurty, sýry, obložené talíře, těstoviny s parmazánem (suché, bez ničeho, jen posypané - jinak to prostě nejedí), ovoce, zeleninu (syrovou - vařenou ne), syn maso ještě jakž takž jí, ale dcera ho úplně odmítá. Zkoušela jsem jí ho i do omáčky různě mixovat, ale prostě ne, hned to pozná a s jídlem končí. Je to neustálý boj a o tom stresu u stolu ani nemluvě. Nepomáhá ani vyhladovět… pocit hladu jim nijak nevadí. Zkoušeli jsme je i u stolu rozdělit, protože se navíc vzájemně u stolu poňoukají, že to jíst nebudou… dávat na malinký talířky, aby se „nelekly“ množství… nic nepomáhá. Tenhle týden jsou na prázdninách u babičky a ta už je z toho šílená, že nic nejedí, že to ještě neviděla
pořád je srovnává s dětma od bráchy, který se naopak od jídla musí odhánět, ale copak já za to můžu, nic s tím neudělám
?!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit