Nutit dítě do jídla?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7904
22.11.15 20:53

Roční dítě určitě ne. Já už tak nějak zvládám jídlo u skoro tříletého, strašně rád počítá na prstech, tak se vždycky předem dohodneme, kolik lžic sní a pak to při jídle počítáme a ukazujeme prstíky. Pokud sní dohodnutý počet, tak si zatleskáme a pochválíme :-)

U mladšího to podle mě nemá smysl, akorát se ti pozvrací a získá k jídlu odpor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.11.15 20:56
@Pipet píše:
@ansel Tchýni umravni.
No, kdo by jedl, když za chvíli dostane oblíbené mlíčko :lol:
Nabídni mu po té půlhodině znova zeleninu. A pak za hodinku a půl/dvě hodinky další jídlo.
Nenutit, necpat násilím… ale když mu místo toho dáš UM, tak jíst nepotřebuje :nevim:

Přesně to mě taky napadlo. Nemám tedy praktickou zkušenost, syn byl v tomhle věku popelnice. Ale vyzkoušel abych metodu. Nechceš? Nevadí. Jídlo bych pak znovu nabídla. Nechce, fajn, další až regulerní jídlo. UM bych zkrouhla jen na ráno a večer maximálně (závisí, jak máte nastevený jídleníček co se počtu porcí za den týče a jak pije nemléčné tekutiny). Jedla bych s ním (stolujete spolu jako rodina?), to samé co on a dělala u toho náležitou komedii, jak mi to chutná.
Pokud dítě sní 5 lžiček něčeho, tak se podle mě nejedná o to, že by mu to vyloženě nechutnalo. Takže prostě nabízet. Dát mu možnost krmit se sám, zkusit jídlo do ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.11.15 21:05

@Svistice to co popisujes treba u te moji nezabira. Mne treba doktorka rekla, ze kdyz nechce jist, at ji kojim. Samozrejme jidlo zkousim a nabizim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.11.15 21:08
@ansel píše:
@Pomka bojím, už jednou se semnou půl roku nebavila, když jsem ji něco vytkla, tak to zase hned rozhazet nechci..jinak není špatná.

A tak ho nechas radsi brecet? Argumentuj to doktorkou! A ty s ni bydlis? Proc krmi tve dite ona? :nevim: hele, je to tva vec, malyho je mi lito, normalni to neni. Bude mit s jidlem akorat problemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.11.15 21:08
@Pomka píše:
@Svistice to co popisujes treba u te moji nezabira. Mne treba doktorka rekla, ze kdyz nechce jist, at ji kojim. Samozrejme jidlo zkousim a nabizim.

Já to tu neprezentuju jako zaručený návod. Ale tohle je to první, co bych vyzkoušela. Samozřejmě jsou děti, které si za celý den vystačí s třemi kouskami těstovin a jinak žijí ze vzduchu, hlad nemají. :nevim:
Navíc si teda myslím, že u kojených dětí je to maličko něco jiného, než u dětí na UM. Ony ty kojené chtějí to prso i kvůli tomu pomazelní, že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.11.15 21:11

@Svistice ja reagovala na to, ze by mela mleko pmezit. Vesmes je to logicky a souhlasim, ale nemusi to zarucit, ze zacne jist.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
22.11.15 21:17

@Pomka nebydlim,jen jsme ta teď dlouho museli být… A musíme jet znovu, tak se už teď trochu bojím. A ano, přijdu si před ní jak úplna kráva nezkušená…ale to by bylo na jinou diskuzi. Ale tentokrát to nedovolil…to bude zas reci :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.11.15 21:20

@ansel Žádná zkušená matka z nebe nespadla. :hug: Prostě jí poděkuj za radu/názor a řekni, „Ale já jsme se to rohodla dělat takhle…“ Nebo ještě lépe to já nahraď slovem my, pokud v tom máš podporu partnera.
Samozřejmě jí pak nesmíš chodit fňukat na rameno, pokud se Ti nebude úplně ohledně toho jídla dařit, jak bys chtěla. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
22.11.15 21:23

@Svistice :hug: diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.15 21:33
@ansel píše:
Nutit dítě do jídla? Jaký na to máte názor a jaké jsou Vaše zkušenosti? Děkuji za komentáře.

ahoj. Asi záleží na dítěti. Od manžela syn to byl extrém. Ne, že by nechtěl jíst, ale strašně vymýšlel. Maso, které se úplně rozpadalo na vidličce pro něj bylo tvrdé, to mu nechutná, to nejí, ale hlavně, že to před dvěma minutama chtěl. V obchodě si ukázal co chce, ale doma už ne, protože je mu z toho zle a chce něco jiného, nebyly výjimky tři druhy večeře, jenom proto, aby se najedl. Obědval i hodinu a půl a snad pětkrát se mu to musela znovu ohřát. Často ho hlídám když je manžel v práci a kolikrát jsem to u něj proseděla a vyloženě ho nutila. Pak se mi narodila dcera a říkám dost. Zaprvé nemám čas u něho sedět, zadruhé nejsem milionář, abych mu dala jídlo, on se v tom porýpal a chtěl další a já to všechno musela vyhodit. Prostě dostane jedno jídlo, nechce nechce, jeho věc ať si je o hladu. Takže nesní oběd tak nic jiného do dalšího jídla nedostane a sladkosti se ani netkne. Nesní večeři, bohužel, další jídlo mu dám ráno. A jak to na něj zabralo ho několikrát nechat o hladu, pochopil, že pokud v tom porýpe a bude výmýšlet nic jiného nedostane tak už jí co se mu dá. Takže já si myslím, že nemá cenu nutit.

• Citovat
  • Upravit
7323
22.11.15 21:35

@ansel proste rekni, ze nechces, aby se mu davalo jidlo nasilim nebo hur, kdyz place. A stuj si za tim. Nenech se ovlivnit tim, ze by byla zkusenejsi, sama citis, ze to neni v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
22.11.15 21:41

Nenutím.. Občas nabízím dvě varianty, ale dál nenabízím..
Např. ráno chleba se sýrem a nebo s marmeládou.. Oběd máme většinou polévku a druhé jídlo, to taky, když nechtějí polévku, tak nenutím, zkusí lžičku, dvě, dojí se druhým..
Takto malému dítěti bych to do pusy nedávala.. Stačilo mě jak jsem několikrát viděla, že se dítě z toho poblilo-když to fakt nechtělo a plakalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
22.11.15 21:45

@Pomka děkuji za podporu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
22.11.15 21:58

@ansel
tchýni si srovnej a jestli tě chce vydírat tím, že s tebou „nebude mluvit“, tak to se chová jako holčička v mateřské školce!
je to tvoje dítě a vykrmovat ho jako kachnu, to je pro mě naprosto něco nepředstavitelného!!!
moje holka je malinkatá, drobounká, jí málo, pomalinku přibývá… ale tohle jí udělat nikdy nechci, strašný, strašný… cpát do řvoucího dítěte jídlo… :poblion: :poblion: :poblion:

souhlasím s tím, co psala @Svistice - když má UM, tak skoro nepotřebuje… to je jako třeba se sladkostma… děcko nechce jíst, protože ví, že když po jídle začne trochu vyvádět a kňourat, dostane sušenky. takhle když on ví, že bude mít UM, tak si přece chce nechat místo, to dá rozum :-)

neříkám, že omezit UM - ale je to už na rozhodnutí mámy, jestli bude dávat UM a kolik. Jen je třeba s tím počítat, že UM není pití, je to JÍDLO a velice vydatné a pořádné JÍDLO!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
29.11.15 14:01

Zdravím všechny,
náš malý 15m odmítá jíst. Do roka jedl krásně, někdy jsem mu musela přidávat, např snedl 2 chleby k snídani. Pak se něco zlomilo, začal jíst míň a teď už nejí skoro nic. Asi dělám chybu, že nabízím víc chodů, ale bojím se o něj. Před pár dny to začalo vypadat nadějně, ale včera dostal teplotu, asi mu začíná rýma a od včera jsem do něj nedostala skoro nic, dnes jen 2 plátky šunky.
Máte s tím některá zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko