Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
dneska jsem nejake ujeta a mam spoustu otazek tak se za to omlouvam ![]()
Je normalni ze male obcas jakoby ujede jedno ocko smerem „dovnitr“?
Nikdy jsem si toho nevsimla,ale vcera mala sedela naproti me a ja ji fotila a pak si toho na fotkach vsimla.
Muze to u 16-ti mesicniho ditete byt normalni nebo uz ne?
NO a nebo to bude spis tim ze se nikdy nediva jakoby primo a je to vzdy trochu z boku a proto se jednim ocickem diva nerovne..
![]()
Chjo mi jeji tatinek na:,–(il brouka do hlavy
![]()
Ahoj Taminko,
občasné šilhání bych řekla, že je u malých dětí běžné, aspoň u nás jsme to pozorovali na všech čtyřech dětech. Když teď pozoruju Ondru, připadá mi jak chameleon - kouká se každým okem jinam a vypadá to děsně
Pokud by si toho nevšimla vaše MUDr. na 18. měsíční prohlídce, zmínila bych se, aby se to ohlídalo
, ale spíš bych se opravdu přikláněla k tomu, že je to normální. M.
Fragolo koukám, že rodíš čím dál větší děti. Co bude v lednu? Pětikilovej kousek?
(promiň, jak to vidím, ten tvůj seznámek, tak prostě musím
).
Jinak k tématu, asi bych se zeptala dr. Můj muž měl tento problém v cca dvou letech a řešilo se to takovým tím korektorem, jak je jedno oko zakryté.
Náš Maty to ale taky dělá. U malým dětí je to prý normální. Jen nevím, do kdy josu malí a kdy už to je problém. Vzhledem k mému muži, to asi budem radšo pozorovat…
Suviku , spoléhám na to, že se nám zadařila holčička a doufám, že ke mně bude milosrdná a nenarodí se nám předškolák i s aktovkou
![]()
Taminko , omlouvám se za OT ![]()
Moje kamaradky s dubnatama to asi tri resily u dr.,nekdy kolem roka veku deti,dr,nenasla nic nenormalniho je to pry zpusobovano rustem nosu a oci si na zmenu velikosti pomalu zvykaji ![]()
U nas to bylo tez videt a to hlavne na fotkach,dnes uz je to ok ![]()
Může to být normální, že si děti nevidí přes nos, jak píše Mikulenka. Ale taky to může být vada, určitě je lepší se zmínit dětské dr. a ta vás pošle na oční.
Pokud se vada (třeba tupozrakost) podchytí včas, může to hodně usnadnit nápravu. ![]()
Urcite je lepsi se o tom dr. zminit a nechat zkontrolovat,s tim naprosto souhlasim ![]()
holky dekuji
no ona to normalne nedela,prave jen na tech fotkach…
Za tri tydny jdu s malou na ocko tak se zeptam.
Tak tak, jak pisou holky nepodcenovat a kdyz nic tak budes klidna. U nas zacala silhavost pred prvnimi narozeninami. Na ocnim nam namerili 6 dioptrii. Nechci strasit, jen opravdu radim, nepodcenovat.
hele nekdy se zda, ze silhaj, kdyz se podivaji na blizky predmet, ktery neni primo v ose nosu. Zkus to na manzelovi, podrz mu pred pravym okem (asi 10 cm) prst a at se na nej podiva - prave oko bude rovne na stredu, leve bude az u nosu.
pudlo je to presne jak pises..i mala kdyz ji fotim zblizka tak cuci do objektivu ktery je pred ni a oci jdou tak jak jsi napsala.
Syn má 19 let a taky jsem vídávala, jak šilhá, když byl malý, kolem asi 3. či 4. roku jsme byli na očním a tam nám řekli, že je to způsobeno únavou, že vidí dobře.Ale jistota je jistota.
Taminko,
naší malý ujížděla obě očička např. když se dívala dolů. JEN když se dívala dolů.
Tři oční lékařky nezávisle na sobě nám tvrdily, že to je širokým kořenem nosu.
HOUBY - ještě že naše pediatrička je takovej pedant!!! pořád mě honila, ať to zkusím ještě a ještě.
A víš co?? Měla na obou očích TŘI DIOPTRIE.
Některý doktoři by se mohli jít dost dobře bodnout, až čtvrtá lékařka ji byla schopná vyšetřit a na:,–(it brejle.
Tolik k oftalmologům…
Taminko -
samozřejmě, že žádné dioptrie mít nemusí, ale kdyby je NÁHODOU měla, může mít časem bolest hlavy - a nepodceňovala bych ani tupozrakost. ta se někdy dlouho a ráda maskuje!!
(a pozor - někdy nefunguje ani „hra na piráty“, jako že když se dítěti zakryje oko, které funguje na „línou“ hemisféru mozku, tak že se začne bránit…).
a jen ze zkušenosti… když mi ty první tři lékaři řekli, že je to širokým kořenem nosu, hrozně ráda jsem se tím utěšovala.
Doslova to lahodilo mému uchu a byla jsem naštvaná na naši dětskou, že pořád něco hledá.
a neuměla jsem si představit na malý brejličky.
No, dětská hledala, a našla.
a malá nosí brejličky nepřetržitě a ráda přesně od toho okamžiku, kdy se přes ně prvně podívala. Muselo to být pro ni strašně nepříjemný pro chudinku.
TAk jestli očičku jen trochu ujíždí - nedala bych doktůrkům pokoj…
no tak dnes v obchode potkala detskou sestricku od male tak jsem se ji na to ptala a rekla mi ze kolem roku uz by ten ocni sval mel byt pevnejsi a ze to silhani je nejvic zachytitelne prave na fotkach takze to mam klidne vzit jak pujdem na ockovani a mudra se na to mrkne.